Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι...

Αλίευσα απ την στήλη του Στ.Κασιμάτη στην Καθημερινή το κάτωθι αποκλειστικό απόσπασμα από το βιβλίο που καθιέρωσε την κ.Βίκυ Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου ως "συγγραφέα"( όπως δηλώνει και στα συμβόλαια αγοράς του επίμαχου νεοκλασσικού της Διον.Αρεοπαγίτου):

«Βλέπετε, φίλοι μου, Λήδα και Αρη, όπως κάθε λουλούδι, κάθε θάμνος και κάθε δέντρο έχει τον δικό του μύθο, έτσι έχει και το δικό του μυστικό, που είναι ξεχωριστό, κι αυτή η διαφορετικότητα είναι η ομορφιά του. Ζει αρμονικά με τα άλλα άτομα (sic) στη λουλουδογειτονιά του, που έχει τους δικούς της νόμους. Είναι ευτυχισμένο στη δική του λουλουδούπολη, που εμείς λέμε βιότοπο, αρκεί να μην την καταστρέψουμε εμείς οι άνθρωποι»

θα αναγωρίσατε βέβαια στο συγγραφικό στυλ την απαράμιλλη διαύγεια και σαφήνεια του λόγου ενός Ακη Τσοχατζόπουλου,περασμένη από new age θηλυκό φίλτρο...

Πάμε να αποκωδικοποιήσουμε λιγάκι την έμπλεη νοημάτων παράγραφο που απευθύνεται-θυμίζω-σε παιδιά:
όπως κάθε λουλούδι, κάθε θάμνος και κάθε δέντρο έχει τον δικό του μύθο, έτσι έχει και το δικό του μυστικό"
Απορία 1η.
Αντε και κάθε δέντρο,πόας και θάμνος έχει τον δικό του μυθο.Πως αυτό συνεπάγεται ότι έχει και το δικό του "μυστικό"? Και "μυστικό"από ποιόν?

"το δικό του μυστικό, που είναι ξεχωριστό, κι αυτή η διαφορετικότητα είναι η ομορφιά του"
"η διαφορετικότητα του μυστικού" είναι η ομορφιά του ή μήπως το φύλλωμα και τα άνθη του,η σκιά και η δροσιά του,τα χρωματα και οι καρποί του?

"Είναι ευτυχισμένο στη δική του λουλουδούπολη, που εμείς λέμε βιότοπο"
Να και η παιδευτική αξία του βιβλίου.Πληροφορεί τους απροετοίμαστους για μαθήματα μικρούς αναγνώστες οτι ο επιστημονικός όρος της "λουλουδούπολης" είναι "βιότοπος" έτσι ώστε την επόμενη φορά που ο μικρός Γιαννάκης θα βρεθεί σε ενα ανθοπωλείο(ή νεκροταφείο..) να αναγνωρίσει αμέσως τον "βιότοπο" που του έμαθε η φιλότιμη συγγραφεύς.

"που εμείς λέμε βιότοπο αρκεί να μην την καταστρέψουμε εμείς οι άνθρωποι»
οπότε δεν την λέμε πια βιότοπο αλλά ΧΥΤΑ ή χωματερή ή "οικιστική αξιοποίηση",αλλά αυτά φαντάζομαι περιλαμβάνονται σε επόμενα κεφάλαια του πονήματος της δρος Σταμάτη.
Και τι γίνεται τότε η διαφορετικότητα του?

Ε,με τόσα κρυμμένα νοήματα σε μια μόνο παράγραφο,δίκαια η γυναίκα γίνεται κάτοχος νεοκλασσικού φάτσα στην Ακρόπολη.Και θαυμάζω την τύχη του Ακη,τώρα στα γεράματα του να βρει μια σύντροφο, 30 χρόνια νεότερη, να επικοινωνεί στο ίδιο συντακτικό,γλωσσικά δομημένο,λαβυρινθώδες νοηματικά επίπεδο που χρησιμοποιούσε και ο ίδιος στα πρώτα χρόνια της "Αλλαγής"...


11 σχόλια:

celin είπε...

Εισαι σε τρομερη φορμα τελευταια κ πρεπει να το παραδεχτεις-αν θες να εισαι ειλικρινης-οτι το χρωστας στον Ακη!

Φαινεται οτι με το που ηρθε το ονομα του στην επικαιροτητα,ανασυρθηκαν στη μνημη σου ολα αυτα που ζησαμε τα παλια εκεινα ομορφα χρονια,που η πρασινη συμμορια διελυε τα παντα με ενα πρωτογνωρο κραμα ωμου κυνισμου κ λαικισμου Ουγκαντας.
Αν κ ημουν μικρος τοτε,τα θυμαμαι ολα αυτα,ειδικα απο το 89 κ μετα.

Κ ακουγοντας τις φρεσκες δηλωσεις του Ακη οτι σκοτεινα κεντρα απεργαζονται τη πολιτικη,ηθικη κ φυσικη του εξοντωση,
με πιανει μια αναγουλα,μια αηδια,μια σιχασια,

κ το καταντημα της χωρας τα τελευταια 30 χρονια ειναι πια στο μυαλο μου ευεξηγητο

celin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Locus Publicus είπε...

O ιδρυτής της κλεπτοκρατίας περνάει δύσκολες στιγμές. Να αποδώσει η κ. Σταμάτη σε ποιητικό πασοκικό λόγο το έργο του μεγάλου ανδρός, που ως γνήσιος ακόλουθος και θεληματατζής του ιδεολογικού του μέντορα έφεραν και στον χαροκαμμένο τόπο μας τα καλά του σοσιαλισμού. Οι νεώτεροι δεν θα θυμούνται πως αυτό το ανεκδιήγητο και αμόρφωτο ανθρωπάκι μας είχε μπεί καβάλα στο σβέρκο για πάνω απο 20 χρόνια, με το υπεροπτικό του στυλάκι, το γνωστό πασοκικό συντακτικό του, αγωνιστής του "λαού" που έπρεπε να έρθει στην εξουσία. Ακόμα και σήμερα,που αποκαλύπτεται, μίλησε για "ενδυνάμωση της δημοκρατίας".

Η απαράμιλλη διαύγεια και σαφήνεια του πασοκικού λόγου μας σημάδεψε. Και τί τιμωρία, ακούω! Του αφαιρέθει η κομματική του ταυτότητα!!Θα το αντέξει ο μέγιστος ανήρ??

squarelogic είπε...

Γνωρίζετε φαντάζομαι οτι στην ερώτηση του μέντορος του,Ανδρέα
"τι ώρα είναι" ο διορατικός Ακης απαντούσε
"οτι ωρα θες εσύ Πρόεδρε"!
Μην τον υποτιμάμε όμως.Μπρούσε να μιλά για ένα 10λεπτο χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτε,πόσο μάλλον ρήμα- υποκείμενο-αντικείμενο,αλλά ήταν αρκετά έξυπνος για να στήσει εξαιρετικά αποτελεσματικούς μηχανισμούς εκτροπής του δημόσιου χρήματος προς γνώριμες στον ίδιον κατευθύνσεις.

jomarch είπε...

πολυ καλο, να σκασει λιγο το χειλακι μας να φυγει η καταθλιψίτιδα...

Univers είπε...

Γούστο έχει πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον παρουσιάζουν ως "απλό μέλος του κόμματος". Λες και δεν ήταν αυτή η συμπεριφορά του Τσοχ γνήσιος εκφραστής του mainstream ήθους της εποχής του... (ήθους που υιοθέτησε μια ολόκληρη κοινωνία και βεβαίως οι πολιτικοί του διάδοχοι ανεξαρτήτως παρατάξεως)

Unknown είπε...

Με τέτοιο best seller που έγραψε δικαιολογείται απολύτως από πλευράς εισοδήματος το ποσόν των 450.000 € που η νεαρά συγγραφεύς έδωσε ατύπως ως προκαταβολή στην εξωχώριο πωλήτρια εταιρεία!

squarelogic είπε...

celin και Λόκους
αυτό που έκανε τον Ακη πιο αντιπαθή από αλλους λαμογιοπασόκους ήταν η φοβερή αλαζονεία που εξέπεμπε όντας ένας απόλυτος φελλός.Ο γεροντοέρωτας αλλά και η υπεροψία του τον εμπόδισε να κρατήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ.Εγινε έτσι το υπόδειγμα των "σοσιαλιστών τη σαμπάνιας" οπως τους λένε οι Γάλλοι και σε μια συγκυρία τόσο άσχημη όσο η σημερινή λογικό είναι να συγκεντρώσει πάνω του την μήνι του κόσμου.

squarelogic είπε...

Χ.Β.
και θα έμεινε και περίσσευμα για την 'αγορά" και άλλων ακινήτων κατά σύμπτωση από offshore,είμαι σίγουρος...η Αλκη Ζέη θα καίει τα βιβλία της μετά την ανάγνωση του πονήματος της κ.Σταμάτη...

Univers είπε...

"Socialistes du caviar" ή "Gauche caviar" (σοσιαλιστές του χαβιαριού ή αριστερά του χαβιαριού) είναι ο γαλλικός όρος αν δεν απατώμαι...

Unknown είπε...

Πλην της Άλκης Ζέη και μία άλλη στενή εξ αγχιστείας συγγενής μου..