Σάββατο, Ιουνίου 28, 2008

Science,uber alles...

Ασπαζόμενοι την άποψη οτι η Επιστήμη πρέπει να εχει σχέση με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων Βρεττανοί ερευνητές κατέληξαν μετά πολυετείς έρευνες στον μαγικό Τύπο

W = [1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100)

Όχι,μην σηκώνεστε απ το λαπτοπ όσοι θυμάστε να σας πιάνει κρύος ιδρώτας όποτε στα μαθητικά σας χρόνια αντικρύζατε τέτοιες εξισώσεις.Επεξηγησεις αμέσως...

w είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά
b το πάχος του χωμιού
d το είδος της ζύμης (άσπρο, ολικής άλεσης κλπ)
s το πάχος του βούτυρου ή της μαργαρίνης
m το πάχος της μαγιονέζας
c ο συντελεστής κρεμώδους υφής
v το πάχος της ντομάτας
p το πάχος της πίκλας
t ο συντελεστής έντασης γεύσης
l το πάχος του στρώματος μαρουλιού


Ναι,οι συγκινητικοί ερευνητές του Παν/μίου του Bristol κατέληξαν στον Τύπο που για χρόνια αποτελούσε την λυδία λιθο των αλχημιστών της Σαντουιτσικής,δηλ.την φόρμουλα που δίνει το ιδανικό πάχος του τυριού τσένταρ ανάλογα με τ'άλλα συστατικά που βάζει κανείς στο σάντουιτς του.Άλλη μια μεγάλη προσφορά της Βρεττανίας στην παγκόσμια Γαστρονομία μετα τα fish & chips.

Την ίδια στιγμή,σε μια άλλη γωνιά της γης,οι ερευνητές της ιαπωνικής εταιρείας
Genepax ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του πρώτου αυτοκινήτου που κινείται με νεράκι,μέρος του σατανικού σχεδίου τους να εκτοξεύσουν και την τιμή του νερού στα 140 δολ/βαρέλι, αν και σε πολλές ευρωπαικές πόλεις αλλά και ευρωπαικά σκεπτόμενες ελλην.νησιώτικες τουριστικες επιχειρήσεις ήδη πωλείται προς 2 ευρώ το μπουκαλάκι!
Περισσότερα για την επικίνδυνη εφεύρεσή τους που επιπλέον είναι βέβαιο οτι θα προκαλέσει την επέμβαση του Αμερικανικού Στρατού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για την αποπυρηνικοποίηση (δεν εχει σημασία,στην αφορμή θα τα χαλάσουμε?)στις κεντρικες και βόρειες ευρωπαικές χώρες με τη μεγάλη βροχόπτωση,εδώ

Ευτυχώς άλλοι Γιαπωνέζοι ερευνητές ενέσκυψαν με αληθινό ενδιαφέρον στο πρόβλημα των αθίγγανων πωλητών καρπουζιών εκ της πολύπαθης Ηλείας,και παρουσίασαν μια δραστική λύση που βελτιστοποιεί το packing των δροσερών καρπών στα Datsun,εξουδετερώνοντας συγχρόνως την ενοχλητική τους ιδιότητα να κυλάνε εναντίον των όπισθεν ερχόμενων ανυποψίαστων οχημάτων:
πενταγωνικά καρπούζια!

Δεν είναι υπέροχο πως οι επιστήμονες αφουγκράζονται ορισμένες φορές τα αιτήματα της κοινωνίας?

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαιά ουσία για πέταμα...

Univers είπε...

Εγώ δεν θα έλεγα όχι πάντως και σε ένα σάντουιτς που αποκλίνει από τις ιδανικές αναλογίες του μαθηματικού τύπου...

Όσο για τα καρπούζια, ναι μεν το προτεινόμενο σχήμα βοηθάει την μεταφορά τους, δυσχεραίνει όμως πολύ την κοπή τους σε φέτες και την κατανάλωσή τους. Φαντάζεστε τον εαυτό σας απέναντι σε μία πενταγωνική φέτα καρπούζι στο πιάτο σας;
Επιπλέον, καθώς το σφαιρικό σχήμα είναι και αυτό που εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή αναλογία όγκου προς επιφάνεια, κάθε απόκλιση από αυτό είναι σε βάρος της ποιότητας, γιατί αυξάνει το εμβαδόν της φλούδας προς τον όγκο του! (εκτός και αν αρχίσουμε να τρώμε και τις φλούδες...)

Univers είπε...

Κάτι δεν εξηγείται επαρκώς ή αποκρύπτεται επιμελώς, πάντως, στην όλη ιστορία της άντλησης ενέργειας από το νερό.

Αφού ξεκινάμε από νερό και καταλήγουμε σε (πανομοιότυπο) νερό από πού αντλείται η ενέργεια που εκλύεται; Όχι πάντως από τους καταλύτες, αφού εξ ορισμού οι καταλύτες είναι ουσίες που δεν αναλώνονται κατά την διάρκεια της αντίδρασης.

Ως γνωστόν, ενέργεια δεν χάνεται ούτε δημιουργείται (εξαίρεση οι πυρηνικές αντιδράσεις - εκεί πρέπει να μιλάμε για το άθροισμα μάζας και ενέργειας ενός συστήματος). Η όλη ιστορία μοιάζει, λοιπόν, με αεικίνητο.

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα... Προβλέπω φιάσκο.

Crazy Tourists είπε...

2ευρώ μόνο; Καλέ στο Aachen βρήκα τα 50mL 3,80!!!! Το χωρίς μπουρμπουλίθρες εννοείται! Στα ΜακΝτόναλντζ αυτό... Στο supermarket είχε μόνο 2,50!!
Κάτω από δύο ευρώ πάντως δεν το έχω βρεί πουθενά στην Ευρώπη...εκτός από Ελλάδα και εκτός των αρχαιολογικο-τουριστικών κλπ περιοχών..

CrazyTourists

gatti είπε...

Για το σάντουϊτς ούτε εγώ θα έλεγα όχι, αν είχε διαφορετικές αναλογίες από αυτές που ξέρουμε.

Αλλά το καρπούζι που τυγχάνει να είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου φρούτο δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει κάτι άλλο εκτός από στρογγυλό. Κι αυτό μάλιστα προτού ο univers θέσει ζήτημα μείωσης του όγκου του φρούτου και αύξησης της
επιφάνειας της φλούδας του.

Εκεί βέβαια που σηκώνω τα χέρια ψηλά είναι στο θέμα του αυτοκινήτου που κινείται με νερό. Πάνω που νόμιζα ότι κατανόησα πώς ακριβώς θα γίνεται, ήρθε το σχόλιο του univers (και πάλι) και με έστειλε πίσω στο δημοτικό!

Θα το ξαναπώ λοιπόν. Γράφεις εξαιρετικά κείμενα και έχεις την τύχη να διαθέτεις εύστοχους και υψηλότατου επιπέδου, σχολιαστές.
Κατανοώ λοιπόν για άλλη μια φορά την "ανάγκη" σου να απολογείσαι όταν ασχολείσαι με ποδοσφαιρικά θέματα, αλλά σε παρακαλώ μην σταματήσεις να το κάνεις, ώστε να μπορούμε να σχολιάζουμε κι εμείς κάτιτις χωρίς να κομπλάρουμε...

Univers είπε...

Για το νερό πάλι:

Είμαστε λίγο μεμψίμοιροι εμείς οι Έλληνες. Έχουμε και τους δημοσιογράφους που φιλτράρουν επιλεκτικά τα γεγονότα και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ώστε να δημιουργούν είδηση.

Η πραγματικότητα όπως την έζησα εγώ στην Γαλλία σχετικά με την τιμή του εμφιαλωμένου νερού σε τουριστικούς χώρους είναι τελείως διαφορετική: πλήρωσα στις Βερσαλλίες το μπουκάλι των 500 ml 10F, δηλ. σημερινά 1.5€ (και αυτό προ 5ετίας). Δεν νομίζω ότι στους δικούς μας επισκέψιμους ιστορικούς χώρους το νερό χρεώνεται ακόμη και σήμερα ακριβότερα.

Άλλο παράδειγμα: Ακούω συχνά και συγκρίσεις προϊόντων μεταξύ πχ. γαλλικών ή γερμανικών και ελληνικών σουπερμάρκετ. Η ανακρίβεια είναι σκανδαλώδης, προκειμένου να εντυπωσιάσουν και να εγείρουν την μήνι των τηλεθεατών. Συνηθέστατα δίνουν τιμές προϊόντων ιδιωτικής ετικέττας από τα σουπερμάρκετ της Δυτικής Ευρώπης και τιμές από προϊόντα πολυδιαφημισμένης μάρκας (και μάλιστα συχνά της ακριβότερης) ελληνικών σπουπερμάρκετ. Έτσι δεν γίνονται συγκρίσεις, απλώς δημιουργούνται εντυπώσεις.

squarelogic είπε...

v
είδες με τι ασχολείται ο κόσμος?

crazytourist
δίκιο έχεις-είχα κι εγώ την εντύπωση οτι στις ευρωπαικες πολεις μαλλον τιμη ευκαιριας είναι τα 2 ευρω.Οπότε οι Γιαπωνέζοι ...μια τρύπα στο..νερό κανανε με την υποτιθέμενη ανακαλυψη τους.
Φαντάζεσαι σταθμό ανεφοδιασμού του μελλοντος με αντλίες
-κανονικού νερού
-sparkling water
-evian 100(marketing trιck για να πωλείται ακριβοτερα)

squarelogic είπε...

Ημουν σίγουρος οτι ο επιστημονικός univers θ'αποκάλυπτε τη γιαπωνέζικη απάτη.

Η εταιρεία λέει οτι χρησιμοποιεί μια μυστικη διάταξη παραγωγής ενέργειας για ν'αποσπάσει το Η που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας βαζοντας την υπόνοια οτι καταναλίσκεται υδρίτης στην πορεία(το αρνητικο ιόν του Η) κανοντας το όχημα "κινούμενο απο μεταλλικό υδρίτη" μαλλον παρά απο νερό.

Ετσι κι αλλιώς αν χρησιμοποιείται μια διαδικασία ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή του Η που θα δώσει την ενέργεια,αυτή χρειάζεται ενεργεια για να συντηρηθεί,και μαλιστα περισσότερη απ'αυτην που παράγεται,οπότε όπως σωστά επισημαίνεις δεν βρέθηκε το αεικίνητο.

Επίσης οι μηχανες που καίνε Η υποκεινται στους περιορισμούς του 2ου νομου της Θερμοδυναμικης,και συνήθως η αποδοτικότητα τους(efficiency) δεν ξεπερνα το 20%!
Αρα απόλυτα σωστος ο σκεπτικισμός σου μέχρι η εταιρεία ν'αποκαλυψει περισσοτερες λεπτομερειες ώστε να μπορέσουν κι ανεξαρτητοι ερευνητές να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς της.Σύνηθες αυτό στην Ερευνα...

squarelogic είπε...

gatti
ευχαριστω πολυ για τα καλά σου λόγια.Μην ανησυχείς όλο και κάποιο αθλητικό θεματάκι θα εμπνέει και εδώ εφόσον έχει καποιες γενικότερες προεκτάσεις και προβολές.
Τα της πράσινης ομάδας(με την οποία όπως λέει ευστοχα ο univers 'επί έτη ζοχαδιάζομαι") μπαίνουν συνηθως στο πράσινο μπλογκ όπως ξερεις(green team στα links μου).
Υπάρχει και το δικό σου που όλα τα περιλαβαίνει και με πλουσιο φωτογραφικο υλικό οπότε δεν περισσεύει χώρος για αλλο ενα αθλητικο μπλογκ και τόχω ρίξει στο ποτ-πουρί.
:-pppp
Ειπαμε να κανουμε λιγο χιούμορ με τις επιστημον.παραδοξότητες αλλά ο univers το σοβάρεψε θίγοντας καίρια την ουσία του θέματος.Αυτός φταίει που είναι πράγματι καλός επιστήμονας κι όχι Τσουκατο- Πολύδωρας?

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά τί κάνουν;Τον παίζουν όλη νύχτα και τα βγάζουν αυτά;Φαντάζομαι αυτοί οι επιστήμονες είναι η Λαμπίρη των επιστημόνων επι της γης...

Καλό μήνα συνοδοιπόρε βάζελε

Unknown είπε...

Με συγχωρείτε!
Μέχρι προ τινος και στην Ελλάδα η τιμή του εμφιαλωμένου νερού ήταν ακριβότερη από την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης!
Τώρα μάλλον είναι μεγαλίτερη η τιμή της αμόλυβδης..

squarelogic είπε...

island
Δεν ξερω αν είναι Λαμπίρηδες-μάλλον είναι έρευνα "κατά παραγγελια",αυτό που δημοσιογραφικά αποκαλείται "διασυνδεση με την αγορά".Δε νομίζω οτι κανείς σοβαρός επιστήμων αν ήταν ελεύθερος να επιλέξει που θα διαθέσει τα λεφτά της χρηματοδότησης αλλά και τον επιστημονικό του κόπο, θα διάλεγε να βρει το ιδανικο πάχος του τυριού ή πως θα κάνει τα καρπούζια πενταγωνικά.
Αλλά αν το εργαστήριο πληρώνεται(αναμεσα στ'αλλα) και για τετοια προτζεκτς,καποιος θ'αναγκαστει να πετάξει τη φαιά του ουσία.

κ.Βαρδάκα
Ναι,αν δεν υπήρχε διατίμηση θα επωλείτο 2ευρω τα 0,5 λιτ,και τις μέρες του καύσωνα ακόμη περισσότερο.Στις περισσότερες ευρωπαικες πόλεις αυτό συμβαίνει.
Οπότε μας βλέπω να πίνουμε πετρέλαιο...

Locus Publicus είπε...

To επόμενο θα είναι ατομικά καρπουζάκια τσέπης σε πολλαπλά χρώματα! Θα καταργηθούν και οι περίφημες αμασχάλες!

Το θέμα πάντως είναι πως εκτός απο σχήματα, μεγαλώνει και το μέγεθος. Πληροφόρησα τον φίλτατο Ψούξ (που έχει το ίδιο θέμα), πως οι πιπεριές είναι πλέον τερατώδεις. Στην Αμερική, εκτός απο το καλοκαίρι που βρίσκει κανείς τοπικά φρούτα, το χειμώνα τα φρούτα είναι ενας απλός όγκος χωρίς γεύση. Κόβονται και καταψύχονται εβδομάδες πριν τη διανόμή.

Οσο για το αυτοκίνητο με το νερό, κάτι λάκκο έχει η φάβα. Σχέδια υπάρχουνε πολλά, αλλά ένα είναι το γεγονός. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αλλάξουμε το σύστημα υποστήριξης της οποιαδήποτε νέας ενέργειας. Πέρασε τουλάχιστον μια γενιά για να εμπεδωθεί το αυτοκίνητο, και όλα όσα υποστηρίζουν την ύπαρξή του.

hroni είπε...

"West Country Farmhouse Cheesemakers have challenged the sensory analysis team at Bristol University to come up with the mathematical formula for the perfect cheese sandwhich." challenge=fund directly or donate. Stin exisosi i moni statheri axia einai to tiri. Ola ta alla sistatika einai proairetika afou mporoun na einai miden, ektos apo to t=συντελεστής έντασης γεύσης pou den einai kan sistatiko.
Oi agelades xrimatodotisan mia parallili ereuna gia tin xrisi tofu anti gia tiriou alla den epiase.

Oso gia tous Iaponezous an exeis kana boukalaki nero st' autokinito pies to na drosisteis.

Unknown είπε...

Η συνταγή για το σάντουιτς μου θύμισε το γνωστό ανέκδοτο στο οποίο κάποιος ρωτούσε πως να κατέβει στην Συγγρού..

Βάσκες είπε...

Σταχυολόγησες δύο τρελές επιστημονικές έρευνες και μία που μοιάζει too good to be true.

Άλλο Steorn μου μυρίζει.

Ο άλλος είπε...

'Εχω ξαναπεί,υπάρχει καρπούζι με pin γιατί βαριέμαι να καθαρίζω; Αυτό είναι ανακάλυψη...

vasikos metoxos είπε...

Αφού ....ενημερωθούμε μετά επιστήμης, να πάμε και για κανένα μπανάκι μπας κι ανοίξει οι...ορίζοντες. Της επιστήμης βεβαίως.