Τρίτη, Ιουνίου 24, 2008

Τα 10 τα καλά...

Για πολλά χρόνια που η αρίθμηση των ποδοσφαιριστών ήταν υποχρεωτικά απο το 1 ως το 11,το 10 ήταν το νούμερο με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

Παραδοσιακά ήταν το νούμερο του οργανωτή ή του βασικού επιθετικού μέσου,αλλά οι καλύτεροι εκπρόσωποι του είδους ήταν ταυτόχρονα κορυφαίοι πασέρ και σκόρερ.


Οι 2 θεωρούμενοι κορυφαίοι παίκτες όλων των εποχών,Πελέ και Μαραντόνα,όπως κι ο πλέον σύγχρονος επίδοξος αμφισβητίας τους,ο Ροναλντίνιο έκαναν την μεγάλη καριέρα τους με
το νουμερο 10 στην πλάτη.Το ίδιο και οι Ριβάλντο,Ζιντάν,Πλατινί,Μπάτζιο και Ντελ Πιέρο και τόσοι άλλοι.Στα καθ'ημάς, οι παίκτες-σύμβολα των μεγάλων ελλην.ομάδων ήταν επίσης κατεξοχήν 10άρια:Δομάζος,Παπαιωάννου,Δεληκάρης,Κούδας...Δεν ξέρω αν οι μεγάλοι σταρ απαιτούσαν και έπαιρναν το 10 ή αν δινόταν αυτοδικαίως στο μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας,πάντως σπάνια ομάδες χωρίς μεγάλο δεκάρι πήγαν ψηλά.Ακόμα και η εντελώς ανέλπιστη επιτυχία της Εθνικής μας το 2004 δεν θα ήταν δυνατή αν δεν ερχόταν απ τον πάγκο ενα 10άρι "παλιάς κοπής",αλλά με μακρινή μπαλιά "παρε-βάλε",ο Βασίλης Τσιάρτας,που συνέβαλε με το μαγικό αριστερό του πόδι στα περισσότερα μονά γκολ της συνήθως αμυνόμενης εθνικής μας.
Τα τελευταία 10-15 χρόνια η τάξη στην αρίθμηση των παικτών καταργήθηκε,δίνοντας το δικαίωμα να φέρουν οποιοδήποτε νούμερο απ το 0 ως το 99,και αυτό μείωσε το ειδικό βάρος του 10ριού στη φανέλα.Παίκτες με προσόντα 10ριού βρέθηκαν να φοράνε το 20 ή άλλα νούμερα και σχετικώς ατάλαντοι βρέθηκαν να φορούν το 10,ξεγελώντας ενίοτε ορισμένους συλλόγους που νόμιζαν οτι "ψώνιζαν" το δεκάρι ενός σπουδαίου συλλόγου ή Εθνικού συγκροτήματος.
Ήταν λοιπόν μια ευχάριστη επιστροφή στην μυθολογία του αθλήματος η χθεσινή μάχη ανάμεσα στην Ρωσία και την Ολλαδία ή καλύτερα ανάμεσα στον Αρσάβιν και τον Σνάιντερ,τα δύο εκλεκτά 10άρια τους.
Η Ολλανδία μέχρι προχτές έιχε προκαλέσει δέος σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη,φιλοδωρώντας της Παγκοσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία με 3 γκόλ στην πρεμιέρα,συνεχίζοντας με 4 γκολ στην φιναλίστ κραταιά Γαλλία
και ολοκληρώνοντας με άλλα 2 σ'ενα αδιάφορο για κείνην ματς κόντρα στην αξιόλογη Ρουμανία που έπαιζε με το κίνητρο της πρόκρισης.Μ'ενα προσεκτικά στημένο σύνολο,ιδιαίτερα στιβαρό στο κέντρο,και εκμεταλλευόμενη την σπάνια ισορροπία επιθετικών και αμυντικών ικανοτήτων στους περισσότερους παίκτες της και τους ταχύτατους επιθετικούς συνδυασμούς τους έμοιαζε ανίκητη.Πολύτιμο γρανάζι αυτής της μηχανής με πολύπλευρη προσφορά αλλά όταν το ματς απαιτούσε και πιο ελεύθερο ρόλο,ο Γουέσλυ Σνάιντερ με το Νο 10 στην πλάτη.


Αντίθετα η φιλόδοξη Ρωσία ξεκίνησε άσχημα δεχόμενη 4 γκολ στον όμιλό μας απ την Ισπανία,παίζοντας τους 2 πρώτους αγώνες χωρίς το δικό της καλό 10,τον Αρσάβιν,λόγω τιμωρίας.Ακόμα και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής για τα 2/3 των σίγουρων αγώνων ο προπονητής του δεν διανοήθηκε ευτυχώς να τον αποκλείσει απ την αποστολή κι έτσι στον τρίτο αγώνα συνετέλεσε καθοριστικά στη νίκη επι της Σουηδίας και προχτές έδωσε μια σπάνια ποδοσφαιρική παράσταση,απ'αυτές που βλέπουμε καθε 10-20 χρόνια.


Αποκορύφωμα η ιδιοφυής στην απλότητα της κίνηση του στο 3ο (δικό του) γκολ της Ρωσίας στην παράταση,μια κίνηση που θύμιζε κομψή και λιτή λύση σ'ενα πολύ δύσκολο γεωμετρικό πρόβλημα που θα είχε αναγκάσει τους συνήθεις μαθηματικούς να γράψουν σελίδες επί σελίδων δίχως να βρούν λύση.Στα απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου που έχει στην διάθεση του ενας επιθετικός για ν'αποφασίσει πως θα υποδεχτεί την μπάλα και προς τα που θα κινηθεί ώστε ν'απαλλαγεί απ τον αμυντικό του,ο Αρσάβιν κατάφερε να λύσει ιδανικά τον γρίφο βάζοντας ποίηση στην κίνηση του,ποίηση ισάξια στην λιτότητα και το αίσθημα πληρότητας που δημιουργεί με τους καλυτερους στίχους ενός Καβάφη ή ενός Ελύτη.Και είχε δείξει οτι τίποτα δεν ήταν τυχαίο λίγα λεπτά πριν, δίνοντας απ την γραμμή του άουτ σχεδόν και πολύ κοντά στην εστία του πανύψηλου Ολλανδού τερματοφύλακα,μια ιδανική παραβολική τροχιά στη σέντρα του,τοση,ώστε να περάσει πάνω απ αυτόν και να καταλήξει στον επερχόμενο συμπαίκτη του στο δεύτερο δοκάρι,μια σέντρα βγαλμένη απ την φαντασία των κόμικ.



Απέναντι στους ιδιοφυείς γεωμετρικούς σχηματισμούς των Ρώσων στην παραταση,προσπάθησε ν'αντιπαρατεθεί μόνος του σχεδόν ο Σνάιντερ.Όταν οι ζηλευτοί μέχρι τότε συμπαίκτες του είχαν υποταχθεί στην ρωσική υπεροχή,έμεινε μόνος εκείνος να παλεύει με παθος,να τριπλάρει,να σουτάρει,προσπαθώντας να βρει δρόμο προς την ρωσική εστία...
Χωρίς ισάξια συμπαράσταση δεν κατάφερε να είναι εξίσου αποτελεσματικός,κράτησε όμως το γόητρο,το δικό του και της φανέλας του ψηλά.
Όλοι οι λάτρες του καλού ποδοσφαίρου είχαν υψηλές προσδοκίες απ τον αγώνα αυτόν,και φυσικά δικαιώθηκαν,αλλά η άτυπη μονομαχία των δύο δεκαριών,το match within the match,με νικητή τον δαιμόνιο Αρσάβιν αποτέλεσε το καθοριστικό "καρύκευμα' που έδεσε την αξέχαστη γεύση του αγώνα...




18 σχόλια:

squarelogic είπε...

Παρ'οτι το ολιγάριθμο αλλά αξιολογώτατο κοινό του μπλογκ δεν είναι ιδιαίτερα ποδοσφαιρόφιλο,μου προέκυψε και πάλι σχετικό ποστ,ποστ που έχει όμως περισσότερο να κάνει με την μυθολογία του 10ριού και λιγότερο με το ίδιο το άθλημα.
Κι όλα αυτά εν μέσω του χαμού με την Siemens,της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και κερδοσκοπίας,του εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ αλλά και πλήθους προσωπικών προβλημάτων,όλων των μεγεθών...
Καθώς το blog εκτός απο βήμα έκφρασης είναι και δικλείδα εκτόνωσης,φαίνεται ότι μου βγαίνουν πιο "φυσικά" οι πιο "ανάλαφρες" αναρτήσεις απ τις βαριές πολιτικοκοινωνικές συνθέσεις.Ελπίζω στην κατανόηση σας και στην στιγμιαία έστω ευχαρίστηση που μπορεί να δώσει μια δροσερή αναπαυλα.

Ο άλλος είπε...

Δεν πειράζει φίλε μου γράφε εσύ κι ας μαθαίνουμε εμείς. Είδα και εγώ (αν και όχι ποδοσφαιρόφιλος) με μεγάλη νοσταλγία τα 10αρια στις φανέλες. Κάτι σαν αποκατάσταση της μνήμης. Κάτι σαν επιστροφή στο Μίμη, τον Κούδα...Το δέκα το καλό. Το έβλεπες και περίμενς γκολ. Όποια ομάδα και αν ήταν. Να είσαι καλά

hroni είπε...

Ante, kalo kalokairi!
http://www.dailyhaha.com/_pics/scuba_soccer.jpg

Locus Publicus είπε...

Δροσερότερη ανάπαυλα φίλε μου, και σε ευχαριστώ. Καλοκαιράκι είναι ας πάμε σε εύκολα και δροσερά ποστάκια. Τα βαριά για το χειμώνα.

Απόλαυσα το βιντεάκι. Φίλοι έλληνες με πληροφόρησαν πως οι αγώνες μεταδίδονται και στην Αμερική, μέσω συνδρομής στο κανάλι . Δυστυχώς όμως μας τρώει η διαφορά της ώρας.

Πολύ ωραίο το ιστορικό για τα 10ρια. Το νούμερο του ηγέτη (Πελέ, Μαραντόνα, Δομάζος, κλπ).

Εμαθα πως η Ιταλία είναι έξω. Χαίρομαι ιδιαίτερα. Εχω μια ιδιαίτερη αντιπάθεια (ποδοσφαιρική) προς αυτή την ομάδα. Η Τουρκία λένε πάει για το "Τιμημένο". Ε, ρε πλάκες..

Locus Publicus είπε...

Στο ΕSPN2 ήθελα να πώ, αλλά μου ξέφυγε. Με συνδρομή. Αχ τι χάνω..

hroni είπε...

Pros squarelogic:
Den anafereis to megalutero dekari tou Ellinikou podosfairou, ton Xatzipanagi.
http://youtube.com/watch?v=PczYAs3vpA8&feature=related

Pros locuspublicus:
An den pianeis ESPN2 mporeis na deis tous 2 imitelikous live meso internet.
http://www.footballstreaming.info/
Kane klik sto "live streams" top right, to see the schedule. Afou vreis to kanali pou deixnei to paignidi pou theleis, katevase to logismiko gia to sugekrimeno kanali kai eisai protos.
O telikos tin Kiriaki tha einai sto ABC, mi sindromitiko kai high def parakalo.

gatti είπε...

Τα δεκάρια έχουν συνδεθεί με τα ρομαντικά χρόνια του ποδοσφαίρου, ειδικότερα για μας με τα νεανικά μας χρόνια. Το Νούμερο του ηγέτη έπαιρνε στο μυαλό μας άλλες διαστάσεις. Τελικά όσο κοιτάζω πίσω, όχι άδικα...

ΥΓ. Δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνεις στον κόπο να "απολογηθείς" στο κοινό σου, για το ποδοσφαιρικό θέμα που αναπτύσσεις. Αφού είναι γνωστό πως ακόμα και τα ποδοσφαιρικά σου θέματα τα βλέπεις με λογοτεχνική ματιά!

squarelogic είπε...

polychronis
Ναι,τον λησμόνησα τον τεράστιο Χατζηπαναγή.Σωστός!

gatti
Ε,σκέφτηκα οτι θ'αγανάκτησαν ορισμένοι με τόσα ποδοσφαιροκεντικά ποστ αν και η αλήθεια είναι οτι συνήθως το πάω πέρα απ το ποδόσφαιρο,στα συναισθήματα ή τους συμβολισμούς που αυτό παραπέμπει.
Σε περίμενα να ρωτήσω(ως γνώστρια του αντικειμένου)...Σνάιντερ ή Αρσάβιν?

locus
Ο polychronis σε κατατόπισε!

gatti είπε...

Aπό την στιγμή που η παρουσία του Αρσάβιν υπήρξε καταλυτική στη "μεταμόρφωση" της ομάδας του προς το καλύτερο, αυτονόητο είναι πως υπερτερεί στην όποια σύγκριση με τον Σνάιντερ. Οση εκτίμηση κι αν έχω στις ικανότητες του Ολλανδού και όσο συγκινητική κι αν υπήρξε η προσπάθειά του, στο πρόσωπο του Αρσάβιν εκπροσωπείται επάξια ο ρόλος του δεκαριού όπως το έχουμε στο νου μας ως συμβόλου και ηγέτη μιας ομάδας.

doctor είπε...

Κι εγώ στην ομάδα του χωριού το 10 φορούσα αλλά δεν τα κατάφερα!!!

Όσο για τον Μαραντόνα... Simply the best!

gatti είπε...

Πόσο γρήγορα "αποκαθηλώθηκε" ο Αρσάβιν...


@doctor: Συμφωνώ. Ο Μαραντόνα είναι ο
κορυφαίος!

γ.κ. είπε...

Δεν τα έχω δει όλα ή ολόκληρα αλλά δεν έχω κάνει ούτε μια πρόβλεψη σωστή.

Τώρα για τον τελικό βλέπω Ισπανία!

Stepas είπε...

Τελευταίο 10άρι κατά την άποψή μου ο Ζιντάν.Τώρα από τους καινούριους αυτός ο Αρσάβιν δείχνει να έχει στοιχεία αλλά το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει...

squarelogic είπε...

doctor
αφου σας καλωσορίσω,να επισημάνω οτι τωρα είστε το "ιστορικό" 10άρι του ελλην.blogging!Θα συμφωνησω και γω για τον Μαραντόνα με φοβερό ανταγωνισμό όμως απ το παιδί-χαμόγελο Ροναλντίνιο.

στέπας
θα συμφωνησω μαζί σου,μέχρι τον επόμενον.Ας πούμε ο Φάμπεργκας,αν και δεν είναι κλασικό 10άρι ίσως είναι η επιτομή του καινούριου 10ριού.Πνευμόνια αμυντικού χαφ,ισορροπια επιθετικων-αμυντικων ικανοτητων και μεταβιβαση 10ριού.
Απουσιάζει η επιθετικη δεινότητα την οποίαν διαθετει πχ.ο Αρσάβιν,που είναι κατι μεταξυ περιφερ.κυνηγού και ελευθερου επιθετ.χαφ,και που βεβαιως χτες τον ψάχναμε στο γηπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Τα Βγενόπουλα θα πάνε με χαρά
ν' αγοράσουνε διαρκείας στο ΟΑΚΑ


Και περιμένουν με μεγάλη προσμονή
Μπας και δούνε καμμιά μετεγγραφή


Τίποτα στο χόρτο δεν τα σκιάζει
ούτ’ ο προκριματικός ούτε το μαράζι.

Έχουνε μαζί τους τον Βγενό
σύντροφο χαράς ΠΑΤΕΡΑ κι αδελφό.


Εμπρός με μια ψυχή, η Ευρώπη είναι εκεί.


Ο γαύρος άπλωσε το πέπλο του παντού
γιατί ξεκίνησε απ' τη χώρα του κακού.


Ο κόσμος έφριξε και δεν αντέχει πια,
φέρτε ένα παικταρά να πέσουν τα μπετά.


Όμως τα Βγενόπουλα μέσα στη σκοτοδίνη
θα τα καταπιεί πάλι του γαύρου η δίνη.


Μέσα στο σκοτάδι όλης της γης
την αυγή θα φέρει ο Τζίγγερ κι ο Βαρδής.


Εμπρός με μια ψυχή, η Ευρώπη είναι εκεί.

hroni είπε...

@doctor
Eseis eixate kai faneles! Sto xorio tou squarelogic thimamai itan me faneles i mia omada xoris i alli. Oloklirotiko podosfairo pano kato logo ton 50 metra gipedo tis kathimerines, 40 metra i pame gia banio ta Savatokuriaka. Osoi varane pano xamila sout min spasoume tin tzamaria kai osoi kato oxi dinata gia na min psareuoume tin bala ap'ti thalasa. O talantouxos squarelogic de me to skouro mple sortsaki sinithos kentro ekove kai kamia pasa otan den mazeue petalouditses. Den eixe mellon, pali kala pou vrike mia epistimi na asxolite kai akoma kalitera pou vgike to blogging kai den asxolitai me emas.

@psoux
...ola ta lefta Germania diladi.

squarelogic είπε...

καποιος που (δεν) ξέρει...

α,η ασθένεια σας είναι ανίατος!
Δεν είστε οπαδός του Παναθηναικού,αλλά του Τζίγγερ!
Το έχετε κοιτάξει αυτό?

polychronis

έπεται ποστ για το..."χωριό του squarelogic" και θα σας περιλάβει και εσάς!

Ψουξ
αν και εντυπωσίασε η Ισπανια χτες,έχει τις cojones να βαλει κατω τους Γερμανούς? αμφιβάλλω πολυ!
-μυστήρια τρένα αυτοι οι Ρώσοι.
Λες και δεν εχουν ψυχή...
-αν δεν ειχανε πεσει στους Γερμανους,και δεν ηταν αποδεκατισμενοι,θα το παίρνανε οι γείτονες!Φοβεροί!με 9 αναπληρωματικους και να εχουν κανει τη Γερμανια να ψαχνεται για 1 ημιχρονο,και μετά να βρισκουν το σθενος να την ισοφαρίζουν στο 87!
Χαθηκε να εχει κανα 10λεπτο μετά το γκολ του Λαμ να γίνει της Κολάσεως?

vasikos metoxos είπε...

Και ο Λύμπε για δεκάρι πήγε στην Φρανκφούρτη...