Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

Αλλο ένα ελληνικό Παράλογο...


Κυριακή μεσημέρι στην Εθνική Πινακοθήκη.Είσοδος γύρω στις 1.10μμ με σκοπό να δω κυρίως την έκθεση "Paris 1900" με έργα απ το Petit Palais,σε ανταπόδωση κάποιας έκθεσης με ελληνικά εκθέματα εκεί.
Εισιτήριο 6,50 ευρώ,κόσμος ανέλπιστα πολύς...έργα όχι πολύ γνωστών ζωγράφων πλην κάποιων χαρακτικών και λιγότερο γνωστών έργων του Renoir,ενός Camille Pisarro,και κάποιων Bonnard,καθώς και γνωστών αφισσών του Λωτρέκ,αλλά και πάλι,όμορφη η αίσθηση του να μπορείς να δεις τέτοια πράγματα στο κέντρο της Αθήνας,παρεα με τόσο κόσμο...

Αλλά βέβαια στην σημερινή Ελλάδα, η ψευδαίσθηση της φυσιολογικής απόλαυσης δεν επιτρέπεται να διαρκέσει πολύ:στις 1.45 μου φάνηκε οτι άκουσα κάποιον υπάλληλο του Μουσείου να λέει οτι πρέπει να βιαστούμε γιατί σε 10 λεπτά(!) "το μουσείο κλείνει"!

Σκέφτομαι "δεν μπορεί,θα παράκουσα" και συνεχίζω,σχεδόν ατάραχος για 5 ακόμη λεπτά πριν μια άλλη υπάλληλος μας πει οτι πρέπει να κατευθυνθούμε προς την έξοδο.Στην εύλογη ένστασή μου "μα καλά,Κυριακή μεσημέρι,και η Εθν.Πινακοθήκη κλείνει απ τις 2.00μμ?" η ευγενική κοπέλα,μου έδειξε την καρφιτσωμένη κάρτα της που έγραφε "συντηρήτρια έργων τέχνης" και μας εξήγησε οτι η Πινακοθήκη και τα άλλα μουσεία δεν έχουν χρήματα για φύλακες(!) και λειτουργούν (όσο λειτουργούν...) με εθελοντική εργασία των υπαλλήλων που υπηρετούν σε άλλες θέσεις!

Στο ταμείο δεν βρισκόταν η υπάλληλος που είχε κόψει τα εισιτήρια μέχρι κι ένα τέταρτο πριν το κλείσιμο δίχως να ενημερώσει ως όφειλε τον κόσμο,ώστε να μας τα σφραγίσει για να δούμε τις υπόλοιπες εκθέσεις κάποια άλλη μέρα.
Και ερωτώ:

τι άλλο έχει να "πουλήσει" αυτή η χώρα εκτός από τουρισμό και πολιτιστική κληρονομιά? πόσο πιο ελκυστική θα γινόταν τουριστικά για ένα κοινό ανώτερης μορφωτικής και οικονομικής στάθμης,με το να διοργανώνονται ενδιαφέρουσες εκθέσεις όλων των μορφών Τέχνης,να υπάρχει ευκολία μετάβασης και πρόσβασης σε αυτές ως το βράδυ,να συνδυάζονται πχ. με μια ανάλογη γαστριμαργική εμπειρία σε επιλεγμένα συνεργαζόμενα εστιατόρια ή με κινηματογραφικές προβολές σχετικές με το θέμα ή την τιμώμενη πόλη?
Πως γίνεται,15 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας,και με δεκάδες χιλιάδων Δ.Υ.να παραμένουν ακόμη σε θέσεις αργομισθίας να μην έχουν μετατάξει κάποιους να εργαστούν ως φύλακες στα Μουσεία,ως διοικητικοί υπάλληλοι στα υποστελεχωμένα Ταμεία και όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες?

ΟΚ,χρήματα δεν περισσεύουν,αλλά μια και υπάλληλοι περισσεύουν,μήπως αυτό που είναι σε διαρκές ελλειμμα είναι η βούληση και το όραμα?

7 σχόλια:

thinks είπε...

Πραγματικά φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει πια τίποτα παρά το πόσους μισθούς θα πάρουν ακόμα πριν καταρρεύσουν τα πάντα –τα οποία οι ίδιοι έχουν αφήσει να καταρρεύσουν. Δεν είναι πλέον θέμα ωχαδελφισμού, αλλά επιθανάτιου ρόγχου. Τα παιδιά μας πια μόνο μπορεί να χτίσουν αυτά που οι δύο προηγούμενες γενιές ξεχαρβάλωσαν. Φύλακες στα μουσεία: να μια καινούργια δουλειά για τους μετανάστες οι οποίοι δεν θεωρούν την εργασία υποδεέστερή τους. Αγαπητέ Squarelogic είδα τον Τουρισμό μέσα από το επάγγελμα ‘86-’90, τότε που είχαμε την δυνατότητα για ένα «μπουμ» αλλά το μόνο που καταφέραμε ήταν ένα «πλαφ» Τα σημερινά είναι η φυσική εξέλιξη της α-νοησίας και έλλειψης ελέγχου που ξεκίνησε πριν 25 χρόνια…

Ανώνυμος είπε...

Είναι κατάντια αυτό που συμβαίνει με τον πολιτισμό σε τούτη τη χώρα. Σιγά σιγά, λόγω έλλειψης υπαλλήλων θα κλείσουν κι οι τόποι πολιτισμού που μετά βίας είναι ανοιχτά σήμερα. Είναι μεγάλο κρίμα.

Unknown είπε...

Η οργάνωση προυποθέτει μιαλό και όχι δημοσιοσχέσιστικη ικανότητα.
Το πρώτο λείπει. Το δεύτερο περισσεύει...

Locus Publicus είπε...

Θα συμφωνήσω με όλους σας. Και όταν υπήρχαν λεφτά το ίδιο δούλευαν. Το μορφωμένο κοινό που αναφέρεις, που έρχεται στην Ελλάδα για πολιτιστικούς λόγους είναι ενα πολύ μεγάλο κομμάτι. Είναι το μονο μάλιστα που αντίθετα με εκείνους που έρχονται μονον το καλοκαίρι για ήλιο και θάλασσα, επιστρέφει πίσω διαφημίζει την Ελλάδα. Εχω φέρει και εγώ ανθρώπους απο την Αμειρική, και βρήκαν τις πόρτες στη Ακρόπολη και τα Μουσεία κλειστές. Σε αντίθεση με μας, η "πολιτιστική Γαλλία" ξεπέρασε τους 50 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

αθεόφοβος είπε...

Όποιος επισκεφτεί την Τουρκία θα καταλάβει από την άψογη αξιοποίηση των τουριστικών της χώρων γιατί σε λίγο διαστημα θα μας φάνε λάχανο στον τουρισμό.

squarelogic είπε...

Η ένστασή μου φίλοι αφορά
α)οτι δεν εημέρωναν στο ταμείο τους επισκέπτες οτι θα είχαν πολύ περιορισμένο χρόνο
β)και κυρίως,οτι ένα Κράτος που του περισσεύουν αργόμισθοι υπάλληλοι δεν έχει φροντίσει εδώ και 15 μήνες να αποσπάσει/μετατάξει ορισμένους σε αυτήτην πολύ άνετη υπηρεσία(και άλλες παρόμοιες...)ώστε η μόνη "βιομηχανία" της χώρας να λειτουργεί απρόσκοπτα!
Τι να τις κάνω τις διαφημιστικές καμπάνιες οταν έρχεται ο επισκέπτης εδώ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες,τα Μουσεία κλείνουν στις 2μμ,τα σκουπίδια σχηματίζουν σωρούς και το κέντρο της Αθήνας θυμίζει πολύ Λαχώρη?

squarelogic είπε...

Locus,
τον Σεπτέμβρη η μέρα αναχώρησης μου απ το Παρίσι συνέπιπτε με την 1η γενική Απεργία των Γαλλων για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.Εύλογη η ανησυχία μας για το αν θα κατορθώσουμε να φτάσουμε στο Ντε Γκωλ και για το αν θα γίνει η πτήση.Την προηγουμένη λοιπόν είχαν αναρτηθεί αφίσες στο Μετρό που εξηγούσαν με τι συχνότητα θα λειτουργούσε η κάθε γραμμή(πχ.αντί για καθε 2 λεπτά,κάθε 5'),ενώ είχαμε και την ενημέρωση οτι οι πτήσεις που δεν ηταν Air France θα πετούσαν σχεδόν κανονικά.
Οπότε,αυτό που λέει ο Αθεόφοβος,είναι βέβαιο...