Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

Όταν η Φύση Ζωγραφίζει...

12 σχόλια:

thinks είπε...

Υπέροχη φωτογραφία!

squarelogic είπε...

Thinks,
πολλαπλός ο έπαινος όταν έρχεται από εναν επαγγελματία σαν εσένα!
Καμαρώνω...Τελευταία,παρήγγειλα απ το Amazon βιβλία του μεγαλου Ansel Adams,αλλά και βιβλία για φωτογραφία Τοπίου στην ψηφιακή εποχή και ξανάρχισα να μαθαίνω...

thinks είπε...

Το σωστό λέγεται πάντα! Είναι πραγματικά μια σύνθεση με δική της προσωπικότητα, γιατί, μεταξύ της διχρωμίας που σπάει από το ένα πράσινο δέντρο, την λεπτομέρεια και αγριάδα του «μπροστά» με την απαλότητα των σύννεφων πέρα, παρουσιάζει μια οπτική πρόκληση που όμως δεν κουράζει. Και η δυναμική κατευθύνει το μάτι χωρίς να το μπερδεύει.

Του Ανσελ Ανταμς μου αρέσει πολύ το «Φεγγάρι πάνω από τον οικισμό». Του Καρτιέ Μπρεσσόν το παιδί που κουβαλάει περήφανο τα δυό μπουκάλια κρασί, και, το ζευγαράκι που φιλιέται πάνω από ένα τραπεζάκι μπιστρό καθώς το σκυλάκι κοιτάει από κάτω. Και μην χάσεις τα ευρυγώνια πορτραίτα του Αρνολντ Νιούμαν.

squarelogic είπε...

Τα λευκά κλαδιά των δέντρων είναι παγωμένα!
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη φτάνοντας στο χιονδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας τα φετινά Φώτα.
Χιόνι είχε μόνο για φωτογραφίες,όχι για σκι!
ΥΓ. thinks,αν έχεις να προτείνεις κάτι εύληπτο και όχι πολύ βαρύ για εκμάθηση του photoshop ή του Lightroom(δεν ξέρω ποιό ενδείκνυται περισσότερο για εναν ερασιτέχνη εραστή της φωτογραφίας),περιμένω προτάσεις.

Univers είπε...

Εξαιρετική!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πολύ ωραίος πίνακας.

thinks είπε...

Ναι, και μάλιστα ο πάγος στα κλαδιά φαίνεται εκτός τόπου στο κατά τα’ άλλα μη-χειμωνιάτικο σκηνικό.

Οπωσδήποτε Photoshop. Κανένα άλλο πρόγραμμα δεν είναι ούτε στον ίδιο πλανήτη μ’ αυτό, και δεν έχει σημασία αν μιλάμε για ερασιτέχνη ή όχι…

Τώρα για μέθοδο ή βιβλίο εκμάθησης… ειλικρινά δεν ξέρω τι να προτείνω. Όπως ίσως να έχεις διαβάσει σε πρόσφατη και στη σημερινή ανάρτηση στο μπλογκ μου, το επάγγελμά μου είναι το μόνο που δεν σπούδασα και είμαι εμπειρικός.

Μερικά πράγματα που μπορώ να πω είναι ότι αφ’ ενός τα κομπιούτερ μου έκαναν στα 32 μου ότι μου είχαν κάνει οι φωτογραφικές μηχανές όταν ήμουν παιδί, και, αφ’ εταίρου ήξερα από μέσα κι απ’ έξω το φωτογραφικό εμφανιστήριο και εκτυπωτήριο όταν συνάντησα το Photoshop που το δουλεύω από το 1992 από 2.0. Έτσι, το Photoshop μπήκε στο χέρι μου σαν γάντι, συν το ότι στα πρώτα δύο χρόνια παρακολουθούσα που και που πως το μεταχειριζόντουσαν οι σχεδιαστές που επιτηρούσα.

Νομίζω ότι αν έχει κανείς έστω και λίγη κατανόηση της φωτογραφίας ΚΑΙ των κομπιούτερ, και ψάξει το πρόγραμμα να δει πως λέγεται το ένα εργαλείο και τι κάνει το άλλο, με την βοήθεια του help του ίδιου του προγράμματος μπορεί να κάνει ορισμένα βήματα.

Όλα τα έντυπα που έχουν περάσει παρεμπιπτόντως από τα χέρια μου, μου έχουν φανεί πέρα του δέοντος πολύπλοκα. Θα έλεγα αν μπορείς να βάλεις Photoshop στο κομπιούτερ σου άρχισε έτσι και θα είναι χαρά μου να μου στέλνεις μέηλ με καμιά ερώτηση που και που.

Αν θέλεις, μπες σε ένα βιβλιοπωλείο, πάρε το βιβλίο που θα σου φανεί πιο ευδιάβαστο με τις περισσότερες παραδειγματικές και επεξηγητικές φωτογραφίες και εικονογραφήσεις, και χρησιμοποίησέ το βοηθητικά, όχι σε πρωτεύοντα ρόλο. Το κοντρόλ της εκμάθησης πρέπει να το έχεις εσύ.

squarelogic είπε...

ευχαριστώ όλους όσους σχολίασαν θετικά και τον thinks για τις συμβουλές του.
Το πρόγραμμα "τρομάζει" τον αδαή.Είχε ενα 2σελιδο στον Φωτογράφο της Καθημερινής όπου "πείραζαν" μια φωτογραφία εφαρμόζοντας διαφορα layers,αλλά δεν φαινόταν και πολύ προσιτό για κάποιον εντελώς νεοφώτιστο.Με την εκτύπωση δεν έχω ασχοληθεί Δημήτρη,οπότε δεν μπορώ να τραβήξω αντιστοιχίες από κει.Πιθανόν να ξεκινήσω σιγά-σιγά,ζητώντας βοήθεια και από κανέναν φίλο-γνώστη.

Ανώνυμος είπε...

squarelogic, σ' αυτή τη διεύθυνση νομίζω μπορείς να βρεις τις πληροφορίες που αναζητάς: http://help.adobe.com/el_GR/Photoshop/10.0/

squarelogic είπε...

ευχαριστώ τελευταίε!

ManBlogg είπε...

Πολύ ωραία φώτο. Μου αρέσει ο χωρισμός του κάδρου σε 3 οριζόντια μέρη και το texture των δέντρων. Προσωπικά ίσως να έκοβα λίγο από το πάνω μέρος του ουρανού για να προσεγγίσω το ίσο βάρος των 3 περιοχών στη φώτο (νομίζω ο ουρανός είναι λίγο περισσότερος από τα δέντρα και τη γη) αλλά αυτό είναι προσωπικό γουστο μόνο.
Στα τεχνικά, εγώ προτίμησα το Photoshop Lightroom. Με κάλυπτε σε αυτό που ήθελα να κάνω και είναι σημαντικά πιο φτηνό από το Photoshop και είναι πάρα πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους ερασιτέχνες. Είναι ελαφρύτερο και απευθύνεται αποκλειστικά στη μαζική επεξεργασία φωτογραφίας ενώ το photoshop είναι πολύ πιο ευρύ καλύπτοντας τεράστιο χώρο στον τομέα του visual processing.