Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2010

...Και διηγώντας τα να κλαίς...


Χρειάστηκε να διαβάσω την συγκλονιστική συνέντευξη της παλιάς μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου στο 'Κ" της Καθημερινής για να συνειδητοποιήσω (όπως και πλείστοι άλλοι φαντάζομαι...) ότι φέτος κλείνουν 2500 χρόνια απ τη μάχη του Μαραθώνα,μάχη,που πέρα απ τη εθνικιστική υπερηφάνεια που πιθανόν να μας προκαλεί η επικράτηση των προγόνων μας,θεωρείται-διεθνώς- κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού,μιας και επέτρεψε την συνέχιση του "ελληνικού θαύματος" και αργότερα την μεταλαμπάδευση του στην Δύση,μέσα απ την αφομοίωση απ τους Ρωμαίους... Η 42χρονη Ελληνίδα (με το "Ε" δικαιολογημένα Κεφαλαίο...) κατόρθωσε να επαναλάβει τον άθλο του Φειδιπίδη τρέχοντας απ την Αθήνα στην Σπάρτη και πάλι πίσω,διανύοντας περίπου 540 χλμ σε έξι μέρες,δηλ.90 χιλιόμετρα/μέρα,και μάλιστα δίχως ιατρική υποστήριξη ή σπόνσορες...

"Στο μαραθώνιο,ο αθλητής παλεύει και με το Νού,που δεν σταματά ποτέ...Στα 100 ή τα 200 μέτρα τι να σκεφτείς?Στο μαραθώνιο ο νούς αγωνίζεται για δυόμιση ώρες ενώ το σώμα υποφέρει.Καποια στιγμή ο νους αρχίζει να γίνεται επίμονος,σου τριβελίζει το μυαλό.
"Σταμάτα,δεν αντέχω άλλο,θα με καταστρέψεις"αυτό επαναλαμβάνει...
Ανάμεσα σε νου και σώμα,την διαφορά κάνει τότε η ψυχή "

(Όποιος έχει τρέξει έστω και λίγο κι έχει νιώσει μετά από λίγες προπονήσεις το "σπάσιμο" των αόρατων δεσμών που τον κρατούσαν μέχρι τότε περιορισμένο,την υπέρβαση του Νου,που ξαφνικά σου επιτρέπει να διανύσεις υπερδιπλάσια από χτες απόσταση,μπορεί να διαισθαθεί-έστω και λίγο- τι κρύβουν αυτά τα λόγια...)


Ακούσατε εσείς κάτι για την επέτειο αυτή ή για το μοναχικό κατόρθωμα της ατσάλινης ρομαντικής αθλήτριας?Μπορείτε να φανταστείτε τι εκδηλώσεις θα οργανώνονταν αν είχαν να εορτάσουν τέτοια σπουδαία επέτειο οι ΗΠΑ πχ. ή η Γαλλία,Αγγλία?Τι τουριστικό promotion θα αποτελούσε,τι εκθέσεις τέχνης,παραστάσεις,ομιλίες θα διοργανώνονταν με θέμα την κομβική αυτή μάχη,και χωρίς βεβαίως να αφήσουν οικονομική ζημιά όπως συνηθίζεται με αναλογες εκδηλώσεις που "γαλαντόμα" αναλάμβανε το Ελλην.Δημόσιο?
Αν υπήρχε στοιχειώδης φαντασία και όραμα στην Κυβέρνηση, ο Υπ.Πολιτισμού θα είχε προσεγγίσει τα μεγάλα αμερικανικά studios (με την βοήθεια και των πολυαριθμων ελλην.καταγωγής υψηλόβαθμων στελεχών) και θα είχε προσφέρει κίνητρα και διευκολύνσεις για το γύρισμα ταινιών που θ'αποτελούσαν την καλύτερη δωρεάν διαφήμιση για την κατασυκοφαντημένη εσχάτως χώρα μας.Καλλιτέχνες όπως ο Jean Michel Jarre και ο "δικός μας" Vangelis ή ο Nyman θα καλούνταν να διαγωνιστούν με έργα εμπνευσμένα από την σπουδαία επέτειο,η Ελλάδα θα ζούσε το καλοκαίρι της στον αστερισμό ενός παρατεταμένου 4μηνου πολιτισιτικού αφιερώματος που θα την τοποθετούσε στο επίκεντρο των must see ευρωπαικών πολιτιστικών τεκταινομένων,με όλα τα συνακόλουθα οφέλη,και οικονομικά αλλά κυρίως σε επίπεδο προφίλ χώρας...
Αλλά που τέτοια φαντασία,όταν το όραμα των κυβερνητών περιορίζεται στην λήψη της επόμενης δόσης του ΔΝΤ-δανείου...Στις κάλπικες εποχές που ζούμε,τέτοιους κάλπικους κυβερνήτες μας επιτρέπουν να 'επιλέγουμε"...

12 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ενα μεγάλο ΕΥΓΕ κι ενα ακόμη μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην τεράστια αυτή ελληνική ψυχή,που αποδεικνύει,ότι ακόμα και σήμερα,υπάρχουν Ελληνες ικανοί να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν....

Βάσσια είπε...

Ιδέα δεν είχα.....

Μπράβο της πραγματικά.

Καλά που υπάχουν και οι χώροι στο διαδίκτυο και μαθαίνουμε κάτι παραπάνω, κάτι καλύτερο.

Καλή εβδομάδα Square
:-)

squarelogic είπε...

Βάσσια,
αν δεν το έχεις,ζήτα από γνωστούς να σου δανείσουν το χτεσινό Κ.
Η συνέντευξη της είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ!
Και το ζουμί είναι δυστυχώς στο σχόλιό μου...

Unknown είπε...

Την διάβασα και εγώ.
Μπράβο της και πάλι μπράβο της.
Ευτυχώς μερικά πράγματα έμειναν ακόμη όρθια στον τόπο μας.

αθεόφοβος είπε...

Αν περιμένεις από τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό να δράσει τότε σώθηκες!
Καλό θα ήταν πάντως να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος ας κουναγε τον κώλο του και κανένας πλούσιος με τις γνωριμίες του και ας έβαζε και κανένα φράγκο από την τσέπη του για την προβολή αυτής της ιστορίας.

squarelogic είπε...

Χ.Β.

με 90 χιλιόμ/μέρα υπό 38-40 β.είναι θαύμα που η Πολύζου έμεινε όρθια.Και είναι θαύμα της Ψυχής,καθώς κανένας αθλητής για τον οποίον ο στόχος δεν θα σήμαινε και πολλά πράγματα,δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την διαδρομή,γιατί πολύ απλά κάποια στιγμή το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Νού θα τον σταματούσε.Η Μαρία έμεινε όρθια ως Πνεύμα πρώτα,για να μπορέσει να μείνει όρθια και σωματικά.

squarelogic είπε...

Aθεόφοβε
δεν διαφωνώ αλλά για να διοργανώσεις κάτι τόσο μεγάλο όσο θα μπορούσε να είναι η επέτειος των 2500 χρόνων απ την Μάχη του Μαραθώνα χρειάζεσαι τη νομιμοποίηση της επίσημης Κρατικής/Εθνικής εκπροσώπησης.
Απο κει και πέρα και βέβαια μπορείς να αξιοποιήσεις τις προσωπικές γνωριμίες επιφανών για να προσελκύσεις χορηγίες ή την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων δίχως να καταξοδευτείς.
Αλλά είπαμε,καθείς και τα Οράματά του...

Ανώνυμος είπε...

έγραψε σχετικό - συγκλονιστικό -διήμερο αφιέρωμα κι ο Γαλούπης (doperman) στο Φίλαθλο προ 10 ημερών περίπου και περιέλαβε και δηλώσεις του συνοδού της στον αγώνα.

Σε ό,τι αφορά στο κλάμα... περιμένετε τις εξαγγελίες του bravoyorgo στη ΔΕΘ.

jomarch είπε...

τρομερά ενδιαφέρον πόστ, μπράβο

athinovio είπε...

ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ!
Και γιατί να το κάνει το κράτος αυτό δηλαδή?

Στο αμέρικα, ιδιώτες τα αξιοποιύν αυτά, η μέτρο γκόλντουιν μάγιερ, η τουέντιθ σέντσουρι φοξ και η ντίσνεη.

Όλα το κράτος? Οι θολοκουλτουριάρηδες τίποτα?

squarelogic είπε...

Αθηνά,
1ον οι "θολοκουλουριάρηδες" δεν είναι ιδιώτες-είναι κατά βάση κρατικοδίαιτοι.
2ον,δεν μπορεί ένας ιδιώτης να ανακηρύξει πχ.το 2010 έτος εορτασμού των 2500χρόνων απ την Μάχη του Μαραθώνα.Χρειάζεται η επίσημη κρατική νομιμοποίηση γι'αυτό.Απο κει και πέρα αρκεί η υψηλή επιστασία και η ενεργοποίηση και ιδιωτών και ιδρυμάτων.Αλλά εδώ λέμε οτι τα 'επίσημα χείλη" ξέχασαν να μιλούν για οτιδήποτε άλλο ελτός απ το μνημόνιο...

athinovio είπε...

Δεν χρειάζεται να το ανακυρήξει, σκουέαρ.

Μία δημοσίευση σε εφημερίδα, ένα διαφημιστικό της ταινίας, δύο επώνυμοι πρωταγωνιστές και τσούπ!
Οι ιθύνοντες είναι αυτοί που είναι.
Εμείς?