Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Ήρθε κιόλας ο "λογαριασμός"?

"Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των...

διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.



Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.

Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγης; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να την αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε.

Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε - με την έννοια του επιτεύγματος της απελευθέρωσης μετά από 450 χρόνια τουρκοκρατίας - με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;

....συνέχεια

11 σχόλια:

squarelogic είπε...

200στή ανάρτηση λέει ο μετρητής του Γκούγκλη...κανονικά θα έπρεπε να είναι πιο πανηγυρική,πιο στοχαστική πάνω στην πορεία και τις καμπές των 3μιση αυτών χρόνων...αλλά αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές του defencenet,οι ζημιές που έχουν δρομολογηθεί απ τον πρωθυπουργό ΑΠ το εξωτερικό σε ελάχιστο χρονικό διάστημα,δεν θάχουν γίνει τα προηγούμενα 30 χρόνια!

squarelogic είπε...

...οπότε ο εορταστικός χαρακτήρας μπορεί να περιμένει!
Πάντως,οι κρίσεις κάνουν καλό στην παραγωγή αναρτήσεων αν και μάλλον το μπλογκ έχει γίνει βαρετά μονοθεματικό...που μυαλό για διηγήματα ή αλλότρια αφηγήματα...

Λωτοφάγος είπε...

Και με τι καρδιά να μιλήσεις για άλλα, φίλε μου; Όταν τα πάντα καταρρέουν -και δεν εννοώ την καλοπέρασή μας, αλλά την ίδια την υπόσταση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους- τότε μόνο για αυτά μπορείς να γράψεις.
Και διηγώντας τα να κλαις...

Βάσσια είπε...

Αν κατάλαβα καλά - αν όχι διορθώστέ με- ο λογαριασμός αφορά ανταλλάγματα;
Βλέπε δηλ Τουρκία;

Το έχω ξαναγράψει ότι σήμερα, που η Τουρκία φαίνεται (λέω φαίνεται)να βάλλεται εξωτερικά και εσωτερικά, γίνεται επικίνδυνη, γιατί απομονωμένη (κι ας την υποστηρίζει η Γερμανία π.χ.) θα "βγάλει" προς τα έξω το "οθωμανικό της μεγαλείο".

Από την άλλη, μπορεί όλα αυτά να είναι παιχνίδια, για πολλοστή φορά, προκειμένου οι "υποτελείς" να μην ξεχνούν τη θέση τους... γαυγίστε λίγο και μετά πίσω στο "σπιτάκι σας".

Καλημέρα

squarelogic είπε...

Η αρνηση της ελλην.πλευράς να συζητήσει διμερώς τα όποια θέματα θέτει η Τουρκία κατά παράβαση των ισχυουσών συνθηκών ήταν πάγια και σωστή θέση της ελλην.διπλωματίας διaχρονικά.
Η ανατροπή αυτού του δόγματος και η παραπομπή των τουρκικών διεκδικήσεων σε τρίτους (δικαστήριο Χάγης) αντιλαμβάνεσθε οτι ισοδυναμεί με ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!
Προσωπικά ελπίζω να μην ισχύουν όσα γράφει το άρθρο,γιατί αλλιώς θα πρέπει να έχουμε παλλαικό ξεσηκωμό.

Unknown είπε...

Γιατί πράγμα δίνουμε αντάλλαγμα;
Για ένα Δελφικό χρησμό στον οποίο τα μόνα σαφή είναι η καταδίκη της Ελλάδος ως Χώρας ανεύθυνης, η ανάγκη ομοφωνίας για κάθε δανεισμό και η μη επιδότηση του επιτοκίου;
Και εγώ τον Παπανδρέου ΙΙΙ τον φοβάμαι ιδιαιτέρως..
Συγχαρητήρια και για την 200η ανάρτηση!
Όλες είχαν ενδιαφέρον..

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το Δικαστήριο της Χάγης είναι Δικαστήριο οπότε μερικές αποφάσεις του ίσως να μη μας αρέσουν.

Υ.Γ. διαβάζοντας μερικά σχόλια που λένε για οθωμανικά μεγαλεία νομίζω ότι αυτά ειναι υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση μας συμφέρει να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γειτονές μας.

squarelogic είπε...

Ioannisk
Συμφέρον είναι,αλλά εξαρτάται τι ανταλλάγματα πρέπει να δίνεις κάθε φορά...
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να ακυρώσει τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες βασίστηκε η τωρινή της μορφή συναινώντας να θέσει υπό την κρίση τρίτων οτιδήποτε πρέγεται η Τουρκία.
Λογικό δεν είναι?

squarelogic είπε...

Χρίστο,'εχεις απόλυτο δίκιο ως προς την αποτίμηση της 'επιτυχίας" του ΓΑΠ στο κρίσιμο ευρωσυμβούλιο.
Ευχαριστώ για τις ευχές...

Locus Publicus είπε...

Οι Τούρκοι έχουν γεμίσει το διπλωματικό τραπέζι με αιτήματα. Μερικά απο αυτά έχουν νομική βάση γιατί είτε υπάρχουν υπογραμμένες συνθήκες (αποστρατικοποίηση των νησιών, θέμα Κύπρου), είτε γιατί δεν έχει ποτέ καθοριστεί νομικό πλαίσιο (Αιγαίο, γκρίζες ζώνες, κτλ). Καλό θα ήταν να λύσουμε τις διαφορές μας μόνοι μας και όχι στη Χάγη.

Τα συγχαρητήριά μου για το 200στό πόστ. Σε διαβάζω πάντα. Είναι αυτοί οι "ωραίοι άλλοι" που κρατούν ακόμα αυτό το μέσον ζωντανό. Καλό Πάσχα.

squarelogic είπε...

Ευχαριστώ Λόκους,και γω το ίδιο.
Και χαίρομαι που δεν μπόρεσες να καταπνίξεις το μικρόβιο του blogging,που στην ουσία είναι η ανάγκη της επικοινωνίας.Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένεια σου.