Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

What the f..ck....


Γ.Κύρτσος,Citypress:

"Μεγάλο σκάνδαλο με μεγάλη ιστορία

Η σκανδαλώδης σύμβαση που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση Παπανδρέου επιβεβαιώνει τη διαχειριστική συνέχεια μεταξύ του «ιστορικού» ΠΑΣΟΚ και του νεοπαπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

Ο τότε υπουργός Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία που προέβλεπε την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 από τη γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209 του Πολεμικού Ναυτικού μας έναντι 2 δισ. 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε να παραλάβει το υποβρύχιο S120 «Παπανικολής», ένα από τα 4 υποβρύχια τύπου 214 που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι παρουσίαζε δομικά προβλήματα που δεν το έκαναν 100% αξιόπλοο. Η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή προκάλεσε όπως ήταν φυσικό τριβές με την κυβέρνηση της Γερμανίας και την εταιρεία Thyssen Krupp.

Η ελληνική πλευρά επέμενε ότι υπήρχαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ η γερμανική υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο απέφευγε με αυτό τον τρόπο να εκπληρώσει πλήρως τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Το πρόσφατο πέρασμα της πλειοψηφίας των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία έχουν αναλάβει την κατασκευή των 3 υποβρυχίων τύπου S214, από τους Γερμανούς σε επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση Παπανδρέου να κλείσει τη διαχειριστική εκκρεμότητα με σκανδαλώδη τρόπο.

Πρώτον, η ελληνική πλευρά δέχθηκε να παραλάβει το «προβληματικό» υποβρύχιο «Παπανικολής», κοστολογώντας το σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Υποτίθεται, μάλιστα, ότι έχει βρεθεί υποψήφιος αγοραστής -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Πολωνία-, που δέχεται να καταβάλει 350 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο υποβρύχιο.

Δεύτερον, η κυβέρνηση Παπανδρέου παρήγγειλε άλλα 2 υποβρύχια τύπου 214, με προκαθορισμένη τιμή 500 εκατομμύρια ευρώ το ένα. Δεσμεύει δηλαδή 1 δισεκατομμύριο ευρώ δημόσιου χρήματος για μια αμφιλεγόμενη εξοπλιστική δαπάνη σε συνθήκες αδυναμίας της Ελλάδας να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της. Υποτίθεται ότι τα 600 εκατομμύρια από το 1 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την κατασκευή των 2 νέων υποβρυχίων τύπου 214 θα εξοικονομηθούν από τη ματαίωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209 του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Είναι να απορεί κανείς πώς αποφάσισε η κυβέρνηση Παπανδρέου να αυξήσει κι άλλο το κόστος ενός εξοπλιστικού προγράμματος που θεωρείται σκανδαλώδες και στιγμάτισε τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η δικαιολογία σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται έτσι το πέρασμα του Σκαραμαγκά στον έλεγχο των επενδυτών από το Άμπου Ντάμπι δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Όλα τα διαχειριστικά εγκλήματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία έγιναν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος ή κάποιου εθνικού σκοπού."

Αναγνωρίζω βέβαια ότι τετοιες υποθέσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και οτι θα ασκήθηκαν κάθε λογής πολιτικές και οικονομικές πιέσεις.Είναι όμως σαφές οτι οταν το Π.Ν. και η προηγούμενη κυβερνηση αρνείτο επί 4 χρόνια να παραλάβει το υποβρύχιο "που γέρνει",αφενός θα είχαν σοβαρό λόγο,αφετέρου το περιστατικό θα είναι γνωστό τοις πάσι οπότε η θεωρία περί πώλησης του με κέρδος 50 εκ.μάλιστα(!) είναι παιδιάστικη αν δεν επρόκειτο να αποβεί τόσο επιζήμια: όταν η "τράμπα" των κ.Βενιζέλου-Παπανδρέου ματαιωθεί θα βάλουν τα 300 εκ του "Παπανικολή" απ την τσέπη τους?ή μήπως θα έπρεπε να πω 1 δις 300 εκ μια και παραγγείλαμε και άλλα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας υποβρύχια 214?Κι όλα αυτά εν καιρώ χρεωκοπίας...

Θα περίμενε κανείς σε τέτοιες στιγμές απ τον Πρωθυπουργό της χώρας πυγμή και αποφασιστικότητα.Στις φωνές και τις κατηγορίες των "Εταίρων" μας να αντιτάξει την ανάγκη εγγύησης των συνόρων μας ώστε να πάψει η εξοπλιστική οικονομική αιμορραγία που ευνοεί πρωτίστως τη χώρα που τηρεί την πιο άτεγκτη στάση,Στις κατηγορίες για διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος να υπενθυμίσει με νόημα ότι ήταν η κραταιά γερμανίδα Siemens που καλλιέργησε τη διαφθορά και ωφελήθηκε πολλαπλάσια απ τις κρατικές σπατάλες.Όπως και η Krupp-Thyssen με το γνωστό μαύρο παρελθόν,όπως και οι γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες που τοποθέτησαν υποχείρια τους σε καίριες ακαδημαικές θέσεις στην Ελλάδα ώστε να έχουν την "επιστημονική" κάλυψη κλπ.

Στο παιχνίδι με 'τις κουμπάρες" που παίζεται σχετικά με το ευρωπαικό πακέτο στήριξης,όπου διαρκώς ζητούνται αντιαναπτυξιακά μέτρα και παίρνουμε ως αντίδωρο λογάκια ηθικής στήριξης να αντιτείνει πειστικά το φόβητρο της στάσης πληρωμών και τως επιπτώσεων μιας τέτοιας αναστάτωσης στην Ευρωζώνη.

Είναι σαφές ότι όπως φαινόταν και τόσα χρόνια,πριν οι εγχώριοι μηντιάρχες τον προβιβάσουν από Γιωργάκη σε Γιώργο ,οτι και ο νυν πορφυρογέννητος,αν και πολύ πιο ενεργός απ τον προκάτοχό του,είναι απελπιστικά λίγος...Καλός,χρυσός ίσως για εκπρόσωπος μιας ΜΚΟ με φαντεζί όνομα και σκοπούς,αλλά αναποτελεσματικός για να σώσει μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με έναν λαό που επιμένει πεισματικά πως έχει ξεχάσει τι θα πει σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα,καινοτομία,ρίσκο...Ποιά η πείρα από διαπραγματεύσεις του ΓΑΠ και ποιές οι επιτυχίες του?πολύ θα ήθελα να έστελνε αντ'αυτού εναν σκληραγωγημένο wheeler-dealer τύπου πχ.Βγενόπουλου(ή Κόκκαλη αν τον εμπιστευόταν κανείς) να αντιπαρατεθεί στο μπρα ντε φερ με τους Τρισέ και τους Σόιμπλε και να δούμε αν θα παρέμεναν το ίδιο άτεγκτοι και υπεκφεύγοντες.Όπως πάει το πράγμα οι αιματηρές θυσίες που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό πάνε χαμένες στα spreads των κερδοσκόπων.Ας αφήσει τους μαθητευόμενους μάγους των οικονομικών του υπουργείων και ας δημιουργήσει ενα επιτελείο Εθνικής Ενότητας με ότι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή ο τόπος ανεξαρτήτως χρώματος και προέλευσης.


ΥΓ. από το άρθρο του Κύρτσου γίνεται σαφές γιατί ο γαμος Τσοχατζόπουλου τελέστηκε στο Four Seasons των Παρισίων.Όχι φυσικά γιατί το κόστος ήταν πιο προσιτό απ'ότι στην Αθήνα όπως προκλητικά και ανερυθρίαστα είχε ισχυριστεί ο επί χρόνια Νο 2 του ΠΑΣΟΚ,αλλά γιατί με τέτοιο deal το Four Seasons θα μπορούσε και να του ανήκει...


ΥΓ.2 Άντε,και στους παρισινούς γάμους του Beni...







4 σχόλια:

Univers είπε...

Διέρρηξε τα ιμάτιά του ο Beni για να εξασφαλίσει τα κεκτημένα των αξιωματικών του υπουργείου του. Γιατί άραγε; Μόνον επειδή είναι υπάλληλοί του και πιθανοί ψηφοφόροι του;

squarelogic είπε...

Γιατί έμεινες μόνο στην τελευταία αναφορά μου Univers?
Τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο σημαντικά!

Εδώ και 10ετίες οι πολιτικοί μας θέτουν προ του διλήμματος
"Απατεώνες ή ηλίθιοι?"
Το δίλημμα είναι πλαστό!
Συνήθως πρόκειται για αναίσχυντους απατεώνες που μας περνάνε για ηλίθιους!

Univers είπε...

Κουράστηκα να βρίζω, γι' αυτό...

Univers είπε...

Από την άλλη έχει και παραέχει σχέση το σχόλιό μου με το σύνολο του κειμένου σου. Γιατί να σκίζεται ο Μπένι για τους υπαλλήλους του υπουργείου του, ακόμα δεν το ανέλαβε; Μήπως του εξασφαλίζει αυτό "εσωτερική ειρήνη"; Και τι την χρειάζεται;

Ξαναρωτάω και ό,τι απαντήσετε, "σεις είπατε"...