Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2010

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ της ποντικοπαγίδας...

Ενα ποντικάκι κάποτε, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο. Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο; Αναρωτήθηκε.

Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!

Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!:

-Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!

Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε: "Κυρ Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας. Αλλά δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"

Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε: "Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!" Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε: "Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσευχηθώ. Να είστε σίγουρος δε, ότι θα το κάνω. Θα προσευχηθώ".

Τότε το ποντίκι στράφηκε προς την αγελάδα και της φώναξε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: "Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!" Και η αγελάδα απάντησε: "Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχετε, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι μια διπλωματίτσα στην κοιλιά μου!

Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε μόνος του να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!

Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη αλλά μέσα στη νύχτα, δεν πρόσεξε πως την παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι... Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.

Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλίμονο όμως, την έφερε στο σπίτι με ένα πολύ υψηλό πυρετό. Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες κι έτσι ο αγρότης έσφαξε την κότα αφού όλοι ξέρουμε πως στον πυρετό δίνουμε κοτόσουπες!

Αλλά η αρρώστεια της γυναίκας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες έρχονταν στη φάρμα να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας 24 ώρες το 24ωρο. Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει το γουρούνι!

Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλύτωσε! Πέθανε! Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος γιατί ήταν πολύ καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι. Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει την αγελάδα του...

Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν΄ έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη...

Γι’ αυτό και σεις, την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ότι έχει ένα μικρό πρόβλημα- μεγάλο γι αυτόν- και που ίσως εσάς δε σας πολυαφορά, θυμηθείτε πως όταν κάποιος από το περιβάλλον μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε και μεις σε μεγάλο κίνδυνο!

11 σχόλια:

squarelogic είπε...

Η παραβολή προυποθέτει βέβαια οτι το ποντικάκι είδε μόνο του την ποντικοπαγίδα...
Μερικοί-μερικοί την είδαν αφού πιάστηκαν και πάλι,αρχικά έκαναν οτι δεν υπήρχε...

Univers είπε...

Και οι κότες πάντως, όταν σφάζεις τη μία, μπορεί να κάθονται δίπλα απόλυτα αδιάφορες για το τέλος που τις περιμένει...

Λωτοφάγος είπε...

Προς το παρόν μόνο εμείς έχουμε πιαστει στην ποντικοπαγίδα. Αφού θα μας έχουν ακρωτηριάσει, θα ασχοληθούν και με τα υπόλοιπα ζώα του σπιτιού. Αλλά τότε μάλλον η θλίψη θα είναι πολυτέλεια.
Πολύ όμορφο το παραμύθι σου, φίλε μου.

Βάσσια είπε...

Ως ποντικομικρούλα.... ακόμη ψάχνω το τυρί. Και μάλλον το έχω φάει, εκεί κατά τον Οκτώβρη , (ίσως και δεκαετίες πριν) αλλά δεν το παραδέχομαι.

Καλό μήνα :-)

squarelogic είπε...

Δεν δικεδικώ την πατρότητα της παραβολής Λωτοφάγε-μου την έστειλαν,αλλά κάτι αντίστοιχο είχα στο μυαλό μου.

Βασσια
δεν έχει και τόση σημασία πότε φάγαμε το τυράκι ή αν το φάγαμε.
Απ τη στιγμή που μπήκε η ποντικοπαγίδα στο κτήμα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όλους...

hroni είπε...

Λιγότερο τυράκι κάνει τον ποντικό πιό σβέλτο.

Ανώνυμος είπε...

@συγγραφέα: Ούτε ο Χριστούλης τέτοιες παραβολές... α πα πα πα... η σοφία του γήρατος...


@Univers: προσοχή, γιατί με τις γυναίκες συμβαίνει το αντίθετο... σε παίρνουν χαμπάρι, οπότε να περπατάς στα ακροδάχτυλα γιατί υποψιάζομαι ότι είσαι αλεπού στο κοτέτσι... Εύγε νέε μου!!!

pensierix είπε...

First they came for the communists, and I did not speak out—because I was not a communist;

Then they came for the trade unionists, and I did not speak out—because I was not a trade unionist;

Then they came for the Jews, and I did not speak out—because I was not a Jew;

Then they came for me—and there was no one left to speak out for me.

Martin Niemoeller

Univers είπε...

Ανώνυμε - επώνυμε: Πρέπει να περπατάς στις μύτες των ποδιών, ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι μέσα σε ξένο κοτέτσι...

Ανώνυμος είπε...

@Univers: το ίδιο πράγμα λέμε.... να σας συστήσω κανένα καλό οφθαλμίατρο μήπως??? και εσείς να μου συστήσετε ένα καλό μεταφορέα γιατί θέλω να μεταφέρω κάτι πράγματα αλλά κάποιον που βρήκα είναι σάψαλος και τον έπιασε η μέση του... :-pppppp

Univers είπε...

@ ανώνυμος: Περίεργο και δεν έχω δώσει hints...

Αν εγώ είμαι αλεπού, τότε εσύ είσαι λαγωνικό...