Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2010

Είναι το Δημόσιο,stupid...


Στην Ιατρική για να θεραπεύσεις πραγματικά μια ασθένεια πρέπει πρώτα να διαγνώσεις σωστά την αιτία της και μετά να δώσεις το κατάλληλο φάρμακο στην σωστή δόση για να ξεριζώσεις το γενεσιουργό αίτιο.Αν αντίθετα περιοριστεί κανείς στην χορήγηση διαφόρων φαρμάκων για την ανακούφιση κάθε συμπτώματος,αφενός δεν αντιμετωπίζει την ίδια την ασθένεια,αφετέρου εκθέτει τον ασθενή στις παρενέργειες των φαρμάκων και τους κινδύνους απ τις απρόβλεπτες ενίοτε αλληλεπιδράσεις τους. Πόσο μάλλον όταν ο Θεράπων αρνείται να δει την αιτία γιατί δεν τον βολεύει ή είναι αντιβαίνει στην ιδεολογία ή τις παραδόσεις του.Τι θα λέγαμε για έναν τέτοιο γιατρό,όσο ηχηρό όνομα κι αν φέρει?

Αυτό μου θυμίζουν οι πρώτες 100 μέρες Γ.Α.Π. ειδικά στον τομέα της Οικονομίας.Με 2 αντικρουόμενους συμβουλάτορες μάλιστα(Κατσέλη,Παπακων/νου) στην χάραξη της στρατηγικής και τους δικούς του κολλημένους ακόμα στις "παλιές,καλές εποχές του 80 και 90" όταν το χρήμα έρεε χωρίς πολλές ερωτήσεις απ την Κοινότητα,αρνείται να δει αυτό που επίμονα του υποδεικνύουν οι Κοινοτικοί:ότι το σκέλος των εσόδων όπου νάναι φτάνει στα όρια του,και ότι χωρίς περιστολή των δαπανών και σπαταλών του Δημοσίου η χώρα είναι καταδικασμένη σε μια αργή πορεία προς την εξαθλίωση.
Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι,το 1991,η βενζίνη είχε 75 δρχ/λίτρο απ τις οποίες οι 50 περίπου ήταν φόρος.Σήμερα έχει περί τις 400δρχ/λιτρο και φαντάζομαι οτι οι 300 τουλάχιστον είναι ΕΦΚ.Η περιουσία άρχισε να φορολογείται ακόμα κι όταν δεν αποδίσει έσοδα ενώ τότε δεν φορολογείτο,και οι φορολ.συντελεστές είναι υψηλότεροι από τότε.Υπάρχουν ακόμα μεγάλα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία που τοτε δεν υπήρχε.
Πως διάολο τότε το Κράτος λειτουργούσε και τώρα έχει ουσιαστικά χρεωκοπήσει?
Μήπως επειδή στην εποχή των δικτύων και των υπολογιστών αντί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειώνεται,οι Κυβερνήσεις μας κατάφεραν να διπλασιάσουν(!) το μισθολόγιο του Δημοσίου μεταξύ 2000 και 2010?
Μήπως επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέραμε με 3 Κοινοτικά Πακέτα στήριξης ούτε ένα Εθνικό Οδικό Δίκτυο της προκοπής να ολοκληρώσουμε,πόσο μάλλον να φτιάξουμε υποδομές που θα μας επέτρεπαν να προλάβουμε το τρένο της ανάπτυξης έστω στον τομέα των υπηρεσιών(πχ.δίκτυα οπτικών ινών)?

Μήπως γιατί όλα αυτά τα χρήματα που ήταν το αντιστάθμισμα του ανοίγματος της μικρής μας αγοράς στον αδυσώπητο ευρωπαικό ανταγωνισμό αντί να επενδυθούν κατέληξαν ελβετικές καταθέσεις και βίλες στην Μύκονο και την Αράχωβα των νέων πολιτικών και οικονομικών τζακιών?
Τώρα πια,εκτός απ το προφανές οτι πρέπει να μπει ένα τέλος στις σπατάλες δημοσία δαπάνη και στο φαγοπότι των κηνσόρων της εξουσίας,ουσιαστικά έχει χρεωκοπήσει το πολιτικοκοινωνικό μεταπολιτευτικό μοντέλο:αυτό σύμφωνα με το οποίο καθένας που δεν είχε τα προσόντα ή δεν ήθελε να ζορίζεται στον απαιτητικό και όχι ευγνώμονα ιδιωτικό τομέα θεωρούσε φυσικό και απαιτούσε να "τακτοποιηθεί στο Δημόσιο" με μια μικρή συναλλαγή με τον πολιτευτή της περιοχής του.
Πολιτικές Καριέρες και "ονόματα" χτίστηκαν ουσιαστικά δαπάναις του Δημοσίου.
Οι πάλι εκβιάζοντες αγρότες έμαθαν να ζουν πλουσιοπάρoχα χάρη στις επιδοτήσεις και την ανασφάλιστη εργασία των λαθρομεταναστών:τρακτέρ για το χωράφι ακόμα κι αν έχουν μόνο λίγα στρέμματα.4x4 για την διασκέδαση στο βουνό και κούρσα για την μόστρα στο χωριό.Και βέβαια,χιλιάδες νυχτομάγαζα όπου συντελείτο η μεταφορά των κοινοτικών επιδοτήσεων για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας προς τις θηλυκές εξαγωγές των χωρών του ανατολικού μπλοκ και τους πάτρωνες τους.

Ουσιαστικά τώρα η όποια κυβέρνηση εχει 2 επιλογές:
ή αίρει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και ξεφορτώνεται άμεσα το πιο αντιπαραγωγικό και κακομαθημένο 10%
ή
εφόσον δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει το προφανές,μειώνει το μισθολόγιο όλων,αξίων και αναξίων.
Καθόλου δίκαιο,αλλά στην διαστρεβλωμένη μας νοοτροπία
φαντάζει πιο "δημοκρατικό".
Και μια και είναι και άσσοι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ας θέσουν το δίλημμα υπό την ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων...

Και φυσικά,απαιτεί απ τους υπόλοιπους να ξεχάσουν τους χαλαρούς ρυθμούς που ήξεραν και την οχύρωση πίσω από κάθε λογής "κεκτημένα"
και να δουλέψουν με μοναδικό στόχο να προχωρά ή όποια δουλειά κάνουν και όχι να δικαιολογούν την περιττή τους ύπαρξη ορθώνοντας διαρκώς τεχνητά εμπόδια σε οποιονδήποτε απειλεί να ταράξει την εντροπία του συστήματος.

Τα κάθε λογής φορολογικά βάρη που οι κυβερνήσεις εχουν φορτώσει στην πλάτη κυρίως της μέσης τάξης επιτείνουν την ύφεση:όλο και μεγαλύτερα ποσοστά του συρρικνούμενου εισοδήματος κατευθύνονται σε έμμεσους και άμεσους φόρους,δημοτικά τέλη,λογαριασμούς ΔΕΚΟ στεγνώνοντας μια ήδη ασφυκτιούσα αγορά.Το κόστος αγαθών και υπηρεσιών επιβαρύνεται παράλογα από τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του πηγαδιού δίχως πάτο που λεγεται ελλην.Δημόσιο.
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής σαφώς υφίσταται πιο έντονα από αλλες΄χώρες αλλά το ελλην.Κράτος
μόνο αμοιρο ευθυνών δεν είναι γι'αυτό: Δίχως καθαρούς και σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού,που αφήνουν και τον πιο έντιμο πολίτη έκθετο στους εκβιασμούς ενός διεφθαρμένου φορεισπρακτικού μηχανισμού,με το ίδιο κακοπληρωτή και ανακόλουθο όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχει απ τους πολίτες(όταν ο πολίτης αργήσει έστω και μια μέρα την πληρωμή του πέφτει προσαύξηση 2% μηνιαίως-το Κράτος όμως φεσώνει ανέξοδα πολίτες και επιχειρήσεις για χρόνια/δοκιμάστε να σας βρουν ανασφάλιστο εργαζόμενο με τους όρους των περίφημων stage και θα δούμε πότε θα ξεμπλέξετε από το ΙΚΑ το οποίο πχ.δεν καταβάλλει εργοδοτ.εισφορές για τους γιατρούς του που τους απασχολεί επί 20 συναπτά έτη!) και επιπλέον έχει φτάσει να είναι συνέταιρος 50-50 στον κόπο του καθενός,γιατί,λέει,δεν βγαίνει...Ακόμα κι ο Σουλτάνος καλύτερους όρους έδινε για να τα έχει καλά με τους ραγιάδες....
Αποτέλεσμα?
μαγαζιά κι επιχειρήσεις κλείνουν σωρηδόν,ελεύθεροι επαγγελματίες υπολειτουργούν,η ανεργία σκαρφαλώνει,οι δικαιούχοι επιδομάτων διογκώνονται
και οι φορολογούμενοι λιγοστεύουν,βυθίζοντάς μας στην κατωφερή σπείρα της Ύφεσης...
Και μπορεί να μας τρομοκρατούν λέγοντας οτι επείγει να αντιμετωπίσουμε το άμεσο ταμειακό πρόβλημα και οτι δεν έχει πια σημασία πως φτάσαμε ως εδώ, όσο όμως οι δαπάνες του Δημοσίου συνεχίζουν να διογκώνονται χάνεται το μελλον μας σ'ενα φαύλο κύκλο.
Δυστυχώς δεν διαφαίνεται η αναγκαία κοινωνική συνοχή ώστε να γίνει ένα ποιοτικό άλμα στη συλλογική μας συνείδηση και όλοι να συμβάλλουν
στην προσπάθαια για ανόρθωση.Κάθε συντεχνία εκβιάζει μόνο για τα δικά της κεκτημένα αδιαφορώντας για την γενικότερη κατάσταση(ΟΛΠ,αγρότες,συμβασιούχοι καθαριότητας).Βλέπετε 3 δεκαετίες αποθέωσης του δίχως προυποθέσεις ατομοκεντρισμού,του να "περνάμε καλά' (ασχέτως αν το δικαιούμαστε βάσει του κόπου μας)και προπαγανδισμού του lifestyle των πλουσίων σε όλα τα στρώματα, αναπόφευκτα είχαν το κόστος τους.
Δυστυχώς θα πρέπει να ξυπνήσουμε απ το πλασματικό μας όνειρο.Οι δανειστές μας απαιτούν να πληρώσουμε τον λογαριασμό.Και όσο κι αν μπορεί να παίζονται και ευρύτερα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας η ουσία είναι οτι η μικρή Ελλάς έχει ένα συνολικό χρέος υπερδιπλάσιο του συνδυασμένου χρέους Αργεντινής και Ρωσίας όταν αυτές βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμών.Που σημαίνει οτι ήρθε ο καιρός να αναγνωρίσουμε τις αυταπάτες του παρελθόντος(ότι δικαιούνται όλοι εργασία στο ευρύτερο Δημόσιο,οτι μπορούν να καταναλώνουν δίχως να παράγουν ή να εργάζονται) και ν'αρχίσουμε να τις διορθώνουμε,ξεκινώντας απ την "ιερή αγελάδα" του Δημοσίου,το αδηφάγο τέρας απ το οποίο οι μισοί μεν σιτίζονται και το οποίο-υποτίθεται υπάρχει για να οργανώνει και να διευκολύνει την ζωή όλων,αλλά οι άλλοι μισοί δεν αντέχουν πλέον να σιτίζουν...Σαν τον καρκίνο καταναλώνει όλο και περισσότερη ενέργεια και πόρους αποσκοπώντας μόνο στην αυτοδιατήρηση του,βραχυκυκλώνοντας συνολικά την κοινωνία...και μάλιστα μια κοινωνία που έχει παραιτηθεί χρόνια τώρα απ 'οποιαδήποτε παραγωγή,ανταλλάσσοντας υπερτιμημένες υπηρεσίες που μέχρι τώρα πληρώνονταν κατά βαση με δανεικά.
Καιρός να δούμε όλοι κατάματα την αλήθεια και ακόμη σημαντικότερο οι αυτοσχεδιάζοντες Κυβερνώντες:η συντήρηση ιδεοληψιών είναι πλέον εγκληματική!

8 σχόλια:

squarelogic είπε...

Το κείμενο αυτό έχει γραφεί πριν καμιά 15ριά μέρες,πριν δηλ.ο Γιωργάκης πιεί το πικρό ποτήρι στο Νταβός και γυρίσει με κατεβασμένα αυτάκια να μας σβουρίξει το σχέδιο Β',πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο ΄σχέδιο Α'...Φυσικά,αφού τα ρύθμισε όλα,ξανάφυγε για τις εξωτικές Ινδίες
όπου θα αποκτήσει μια νέα αντίληψη για τις δυνατότητες των ανθρώπινων αντοχών,την οποία θα αξιοποιήσει για να μην έχει τύψεις όταν μας περάσει στο σχέδιο Γ'...

squarelogic είπε...

Τώρα το προφανές που θα ζητούσε ένας Πρωθυπουργός με κύρος και ανεξάρτητη σκέψη,δηλ.να εγγυηθεί η ΕΕ την αμυντική ακεραιότητα της χώρας ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εξοπλιστικές δαπάνες,εξοικονομώντας έτσι τεράστια ποσά,να υποθέσω οτι δεν βολεύει ούτε τους Γερμανούς εταίρους μας,ούτε όσους περίμεναν εναγωνίως να βρεθούν και πάλι αγκαλιά με το τσουκάλι της εξουσίας?

squarelogic είπε...

...και δεν τα λέω μόνο εγώ...

τώρα είδα κι αυτό...

http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=894516

Unknown είπε...

Ο προηγούμενος θεράπων ιατρός Δρ Κ. Καραμανλής έκανε ορθά διάγνωση αλλά δεν ακολούθησε την σωστή θεραπεία.
Ο Δρ Παπανδρέου ο ΙΙΙ πάσχει από διχασμό πρωπικότητος.
Να δούμε τελικώς θα επικρατήσει ο Δρ Τζάκυλ ή Δρ Χάντ;
Μη παραπλανάσθε τι είπε μετά το Νταβός.
Μετά τυχόν συνδιάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μπορεί να πει τα αντίθετα!!
Ίδωμεν!!
Πάντως η θεραπεία πράγματι είναι δύσκολη.
Όσο περιορίζεις την κρατική σπατάλη τόσο μειώνεις και την ζήτηση. Επομένως και την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και μεγαλώνεις την ανεργία.
Δεν είναι εύκολη από την μία ημέρα στην άλλη η μεταβολή πλεύσεως από μία σπάταλη κρατοκοδιοαίτη κοινωνία σε μία παραγωγική κοινωνία!
Και δεν νομίζω ότι την μεταβολή αυτή επιθυμεί μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού!! Οι κρατικοδίαιτοι εργαζόμενοι και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες.

Βάσσια είπε...

Square μια απλή εξήγηση λέει ότι πίστευαν οι "δικοί" μας ότι η Ε.Ε θα ήταν μόνιμα σύμμαχος και υποστηρικτής μας.
Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι αυτούς.

Οι "Δικοί" μας μαθημένοι-εκπαιδευμένοι στην ασυδοσία, πίστεψαν ότι αυτό θα συνεχίζεται στο διηνεκές, κι απλά θα εναλλάσσονται στην εξουσία.
Κι αυτό γιατί κανείς, όχι μόνο δεν ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ όπως έπρεπε, αλλά συναινέσαμε σε πολλά......
Το δημόσιο "εμάς" έχει υπαλλήλους δεν έχει ξένους.

Και δεν ξέρω στην παρούσα φάση αν οι απεργίες ή τα συλλαλητήρια μπορούν να προσφέρουν αποτέλεσμα.

Δεν ξέρω καν ποια είναι η σωστή αντίδρασή μας.

Καλό απόγευμα

squarelogic είπε...

Χρίστο,
αν ο ιατρός Καραμανλής είχε πράγματι κάνει τη σωστή διάγνωση,τότε χορήγησε το αντίθετο φάρμακο(αθρόους διορισμούς και γενικευμένα μπόνους).
Ο τωρινός ιατρός,προτιμά αλλη ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ!Δεν του αρέσουν οι συγκρούσεις και τα οικονομικά.Προτιμά τις βόλτες και τις κοινωνικές επαφές,οπότε μην περιμένεις σωστή θεραπεία και από κει.
Απλά,οι επιβλέποντες "ανώτεροι",έχουν δώσει "χαρτάκι" στην Προισταμένη του ορόφου(Παπακων/νου) με τους στόχους που έχουν θέσει για να διατηρηθεί εν ζωή(ας πούμε..)ο "ασθενής".

squarelogic είπε...

Βάσσια,

οι περισσότεροι νεοέλληνες ζουν με το "δως ημίν σήμερον".Για το αύριο "έχει ο Γιαραμπής" και η ΕΕ...
Για τον Γιαραμπή δεν ξέρω,η ΕΕ πάντως φοβούμενη για την δική της ευμάρεια,μας έκλεισε την κάνουλα μέχρι να σταματήσουμε τις ασωτίες.

Unknown είπε...

Πράγματι ο Δρ Καραμανλής ακολούθησε αντίθετη θεραπεία αν και είχε διαγνώσιε ορθώς την ασθένεια!