Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

The "O" day...


Η μέρα που αποφασίζεται κάποια μεγάλη αλλαγή συχνά αποκτά μυθικές διαστάσεις στο συλλογικό υποσυνείδητο,γίνεται ημερομηνία αναφοράς έστω κι αν οι πραγματικές αλλαγές προκύπτουν μέσα απο μια σταδιακή,επίπονη διεργασία δίχως αναγνωρισμένα χρονικά ορόσημα.Απ'αυτή την άποψη σίγουρα η χθεσινή μερα είναι μια απ'αυτές τις μέρες, με τον πλανήτη ολόκληρο να κρατά την αναπνοή του ελπίζοντας,προσδοκώντας,την αλλαγή σκηνικού στην Προεδρία των ΗΠΑ με την θεσμοθετημένη(ευτυχώς)αποχώρηση του G.W.Bush Jr .Αν και η Ιστορία κάνει συνήθως την αποτίμηση της μετά πάροδο ικανού χρόνου,η προεδρία του W έχει ήδη καταγραφεί στη συνείδηση των περισσοτέρων ως η χειρότερη των τελευταίων 50-60 χρόνων.Μια Προεδρία που ξεκίνησε με πρώτη νομοθετική πράξη κατάφωρες ευνοικές ρυθμίσεις για τις πετρελαικές εταιρείες(τους συναδέλφους και φιλαράκια του νεου τότε Προέδρου),συνέχισε με το πρώτο μείζον τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αυτοκρατορίας το οποίο" νομιμοποίησε" την εκστρατεία της και μακρόχρονη πολεμική εμπλοκή της σε 2 μακρινές χώρες(Αφγανιστάν-Ιρακ),επιλογή που όμως απαίτησε τεράστια κεφάλαια και άρα αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα του αμερικανικού χρέους,οδηγώντας έτσι στην απορύθμιση και τον" καπιταλισμό του καζίνου" με τη χρήση απεριόριστου leverage(ελληνιστί "αέρα"). Η θεοποίηση της αυτορύθμισης των αγορών και η ουσιαστική αποστροφή προς κάθε είδους κρατικό έλεγχο οδήγησε αρχικά στην κατάρρευση εταιρειών κολοσσών(Εnron,WorldCom) εξαφανίζοντας τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων τους,και τελικά,μέσα απ τον ίδιο μηχανισμό corporate απληστίας υπό συνθήκες έλλειψης ελέγχου, στην παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση,που απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του παγκόσμιου Συστήματος. Παρότι ο Ομπάμα in office, σίγουρα θα αποδειχθεί περισσότερο "γεράκι" απ'οτι φαντάζονται οι εγχώριοι υποστηρικτές του,ενσαρκώνει την βάσιμη ελπίδα για μια σταδιακή αλλαγή φιλοσοφίας που θα οδηγήσει ίσως σε δικαιοσύνη και ευημερία για περισσότερους,έστω και προς χάριν του συστήματος.Η μειονοτική του προέλέυση πέρα απ τους προφανείς συμβολισμούς δημιουργεί και βάσιμες προσδοκίες ικανότητας καταν'οησης των προβλημάτων των ασθενέστερων και των κοινωνικά περιθωριοποιημένων. Όσο για τον Μπους,η Μοίρα του επεφύλαξε την απόλυτο ειρωνικό συμβολισμό:ο διαδοχος του εκτός απ το χρώμα,να φέρει το όνομα του βασικού εχθρού που εφηύρε για να δικαιολογήσει την πολεμική εκτροπή της προεδρίας του.

Την ίδια θαυμαστή μέρα,στην "παλιά Ευρώπη" συνετελέσθη άλλο ένα παράδοξο:αφήνοντας στην άκρη την γεννήτρια τυχαίων αριθμών με την οποία εικάζεται οτι έκανε μέχρι τώρα τις αλλαγές,ο Ολλανδός σωσίας του Βασ.Παιτέρη Χενκ Τεν Κατε, παρουσίασε μια απόλυτα αυτοσυγκεντρωμένη ομάδα που πρώτα διασφάλισε το
o και κατόπιν επικράτησε απόλυτα επί της Βερντερ Βρέμης σηματοδοτώντας την επιστροφή του παλιού,καλού Ευρωπαίου Παναθηναικού.Πρόκειται για ενα βατερλώ των exit polls μια και 5 μέρες νωρίτερα ήθελαν τον προπονητή του ΠΑΟ με το ένα πόδι στο αεροπλάνο της φυγής. Προφανώς,αν ένας μαύρος μπορεί να γίνει Προεδρος των ΗΠΑ,ακόμα κι ο Παναθηναικός μπορεί να φτιάξει ομάδα και να πάρει το Πρωταθλημα.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και νοτιοαναλικότερα,όπου ο "δικός μας" Γεωργιανός Τιμούρ Κετσπάγια τα κατάφερε πολύ καλύτερα απ τον Πρόεδρο της χωρας του:όχι μόνο οδήγησε μια ανυπόληπτη Κυπριακή ομάδα για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League αλλά με μια σειρά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων ειναι φαβορί για να προχωρήσει και στην επόμενη φάση.Στην προκειμένη περίπτωση το "
Ο" συσχετίζεται είτε με τα επιφωνήματα θαυμασμού και έκπληξης των φιλάθλων είτε με την εντυπωσιακή εύνοια της Τύχης στα χθεσινά γκολ της Ανόρθωσης όπως αυτη αποδίδεται στην ποδοσφαιρικη αργκό.

ΥΓ.Όπως βλέπετε όλα μπορεί να τα συνδυάσει κανείς με λίγη καλη θέληση... -)

27 σχόλια:

doctor είπε...

Προτείνω μια πολύ καλή ανάλυση για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ:

http://locuspublicus.blogspot.com/2008/11/blog-post_05.html

squarelogic είπε...

doctor

εννοείται οτι το έχω ήδη διαβάσει!
Ο Λόκους γράφει καταπληκτικά και μεταφέρει το κλίμα εκ των έσω,φιλτραρισμένο με τη ματιά του Ευρωπαίου.

Ανώνυμος είπε...

'Προφανώς,αν ένας μαύρος μπορεί να γίνει Προεδρος των ΗΠΑ,ακόμα κι ο Παναθηναικός μπορεί να φτιάξει ομάδα και να πάρει το Πρωταθλημα.'
Aτάκα μεγατόνων!

Locus Publicus είπε...

Πράγματί όλα συνδυάζονται φίλε square. Δεν παρακολουθώ εκ των συνθηκών το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά εύχομαι στον Παναθηναικό καλές επιτυχίες. Οι μεσσίες πάνε και έρχονται. Τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα είναι πολύ μετρήσιμα, ενώ στην πολιτική...

Ο νέος πρόεδρος Χουσείν, ήταν η έκπληξη. Αν κάνει και αυτός πόλεμο δεν ξέρω, μπορεί τώρα να του τον κάνουν άλλοι. Πάντως εκείνο το νεοσυντηρητικό δόγμα μάλλον πάτωσε. Το ξέρω γιατί παρακολουθώ το Fox News, παιδί-δημιουργήμα των νεοσυντηρητικών. Βρίζουν τώρα 24χ7. Αυτό είναι καλό σημάδι.

Στο νέο πολιτικό πρωτάθλημα, φαβορί είναι το Πακιστάν. Τα έχει όλα. Δεν θα ήταν συγκινητικό να βλέπαμε την Ελλάδα μας να συμμετέχει σε περιπολίες στο Καράτσι?

Ανώνυμος είπε...

ο Ολλανδός σωσίας του Βασ.Παιτέρη Χενκ Τεν Κατε


............

Ανώνυμος είπε...

και σε συνέχεια του παραπάνω.....



doctor

εννοείται οτι το έχω ήδη διαβάσει!
Ο Λόκους γράφει καταπληκτικά και μεταφέρει το κλίμα εκ των έσω,φιλτραρισμένο με τη ματιά του Ευρωπαίου.



Έ, καλά τώρα.... ΦΥΣΙΚΑ.... Λιβανιστήρι....


Έχει και εγγονές της παντριάς ο παππούς... γιό ο Λόκους.... you figure it out


ενώ ο Τεν Κάτε... δεν έχει...

squarelogic είπε...

Ανώνυμε ακροβολιστά,
να σας πληροφορήσω οτι οι εμμονές είναι ίδιον του γήρατος...Οπότε,μην εκτίθεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Έχασα λόγω εργασίας την αναφορά στον Ντέμη. Μην τον βλέπετε σαν καλό ιππότη που τον νίκησαν οι κακοί. Ήξερε με ποιούς είχε να κάνει, όπως ήξερε και ότι αν παίζεις με σημαδεμένα χαρτιά είναι απίθανο να κερδίσεις. Ανακοίνωσε την αποχώρησή του στο πιο σημειολογικό σημείο (στην αρχή της περιόδου) και την πραγματοποίησε στο πλέον αδικαιολόγητο (με τέτοιες εμφανίσεις οι "οπαδοί" έχουν δίκηο να αποδοκιμάζουν). Τελικά πιστεύω ότι μπορεί να έσωσε την ομάδα το 2004 αλλά δεν είχε το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να φύγεις νικητής από την αυλή του σχολείου όταν πλακώνεσαι με παιδιά μεγαλύτερης τάξης......
Όσο για τις Αμερικάνικες εκλογές μη ξεχνάτε και τον λαοφιλή, χαμογελαστό και λαοφιλή Κλίντον: η φούσκα της οικονομίας στα χρόνια του ξεκίνησε όσο για την εξωτερική πολιτική καμαρώστε πως "έφτιαξε" τα Βαλκάνια. Η πολιτική των υπερδυνάμεων συνοψίζεται στα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".
Άλκμαν

Ανώνυμος είπε...

για τον άκρως γαύρικο χαρακτηρισμό "Παϊτέρης" δεν σας είδα να αισχύνεστε...


@άλκμαν: ο Θεμιστοκλής μόνο κερδισμένος βγήκε από τις συναλλαγές του με την ΠΑΕ ΑΕΚ

Stepas είπε...

Μακαρι να αλλάξει κάτι με τον Ομπάμα, αλλά το βλέπω πολύ χλωμό δυστυχώς...

Unknown είπε...

Λίγη υπομονή γαι να δούμε έργα Κκαι όχι μόνον λόγια.. Τους εξαγγέλλοντες (προεκλογικά) την ΑΛΛΑΓΗ πολιτικούς τους βλέπω με κάποια επιφύλαξη!!

squarelogic είπε...

stepas

Δεν τρέφουμε παράλογες ελπίδες,ο άνθρωπος θα είναι πρωτίστως υπερασπιστής των συμφερόντων των ΗΠΑ,ή πιο σωστα της αμερικανικης ελίτ.Ελπίζουμε λογω προσωπικού παρελθόντος να μπορεσει-έστω και υπόγεια- να περάσει ενα δαφορετικό,πιο ευρωπαικό πνεύμα,στον τρόπο που η Αμερική αντιμετωπίζει τους αδυνάτους(οικείους και αλλότριους

squarelogic είπε...

X.B.

Λες ο Ομπάμα να έχει εντρυφήσει στους περί Αλλαγής φιλιππικούς του "Μεγάλου"?
Ας προσέχει τις αεροσυνοδούς η Μισελ(Ομπάμα) καλύτερα....

vasikos metoxos είπε...

Ωραίο μίξερ, φίλε. Ο Ομπάμα θα προστεθεί στις τόσες διαψεύσεις που βιώσαμε. Όσο για τον Παναθηναικό απόψε θα δείξει εάν υπάρχει συνέχεια θρονιάζοντας τον ΠΑΟΚ στην κορυφή τρελαίνοντας τους εδώ εραστές του...Καμύ.

Unknown είπε...

Squarelogic
Σε αυτοκρατορίες με γραφειοκρατική δομή και σταθερούς στόχους (την διατήρηση και επαύξηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους) η επιλογή (για τους τρίτους) μεταξύ Ομπάμα και Μακ Καίην μου θυμίζει το δίλημμα Κόκα Κόλα ή Πέπσι Κόλα!

squarelogic είπε...

Χ.Β
Δεν εχετε αδικο...

Βασικος
για επεξηγησε την αναφορά στον Καμύ
-)

που ειναι ο univers,οεο?

vasikos metoxos είπε...

Σε παοκζίδικο στέκι στη Θεσσαλονίκη οι παοκζήδες μαλώνουν μεταξύ τους για τις επιλογές του προπονητή στον αγώνα της Κυριακής. Ο διανοούμενος παοκτζής παρευρισκόμενος στο καφενείο ακούγοντας τη φασαρία παρεμβαίνει : "ψυχραιμία παιδιά. Άλλωστε οι απόψεις περί τον Καμύ διίστανται..."

Univers είπε...

Απέχω γιατί είχα φορτωμένο σαββατοκύριακο αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικο-ποδοσφαιρικές σου ακροβασίες...

Univers είπε...

Πάντως εμένα το "Ο" μου θυμίζει την Madamme "O"...

gatti είπε...

Eκπληκτικό κείμενο! Απίστευτος ο τρόπος που τα συνδύασες.

Πάντως, αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι τώρα μια μεγάλη εκτός έδρας επιτυχία του Παναθηναϊκού συνοδευόταν από μια μεγάλη καταστροφή, υπάρχει μεγάλος φόβος ο Ομπάμα να μην είναι αυτός που φαίνεται ή που εν πάση περιπτώσει πολλοί ελπίζουν ότι θα είναι...

hroni είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hroni είπε...

Ανεκαθεν ο νεο-εκλεγης Αμερικανος προεδρος εκλαμβανεται ως διαιτητης η ακομα και ως δωδεκατος παιχτης στο ανα την uφηλιο (λογω της οικονομικης uφεσης αδuνατω να αγορασω ολη την αλφαβητα, οι τονοι δε απλησιαστοι) κλωτσοσκοuφι αντιπαραθεσεων και διεκδικισεων. Με την παροδο τοu χρονοu οι πλεον οξuδερκεις αντιλαμβανονται οτι ειναι, στην καλuτερη περιπτωση, εντολοδοχος αλλοu λαοu η στην χειροτερη, πελατης τοu κεφαλαιou. Oι αλλοι uπομονετικα περιμενοuν τον επομενο μεσσια.
...Χρηστο, ειχαμε και RC Cola βλ. Nader, ΚΚΕ-ΜΛ αλλα δuστuχως ποτε δεν ψηφιζεις για αuτον ποu θελεις αλλα κατα αuτοu ποu δεν αντεχεις.

γ.κ. είπε...

"Τον "Ομπάμα" κι΄αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς."

....Ομπάμα Μπιν Λάντεν -Εντυπωσιακό!
νόμιζα πως μόνο εγώ το είχα σκεφτεί:)


Να είσαι καλά

Υ.Γ Σ΄ευχαριστώ ως Αεκτζής και για το ποστ του Ντέμη...
ίσως λίγο ωραιοποιημένο αλλά σε πολύ γερές βάσεις αναδεικνύει την αχαριστία και την κακογουστιά της ίδιας της ομάδας και των ανθρώπων της (ερασιτεχνική)
μα και των οπαδών από συνδέσμους οι οποίοι είχαν μέσα στο γήπεδο (όλη την φετινή χρονιά) μια συμπεριφορά από Χυδαία η Αδιάφορη.
Δεν με καλύπτει κανένα επιχείρημα του τύπου ...η ομάδα δεν έπαιζε μπάλα

ε και τι έγινε;σιγά τα ωά-

άλλωστε με τον Παο τι έπαιξε γκαζές; μπάλα δεν έπαιξε;

squarelogic είπε...

polychronis:
"...ποτε δεν ψηφιζεις για αuτον ποu θελεις αλλα κατα αuτοu ποu δεν αντεχεις."

όταν μιλά η βαθιά πολιτική πείρα...
-)))

Ψουξ
που χαθηκες εσύ?σ'έπιασε η κρίση και σταμάτησες να ποστάρεις?
Μάλλον,ημείς οι πράσινοι εχουμε καλύτερη γνώμη για τον Ντέμη απ'οτι οι ΑΕΚτζήδες...Πως το λέγανε
"ουδείς προφήτης στον τόπο του"?

hroni είπε...

Οσάμα Χουσείν παρακαλώ. Τι πείρα βρε τετράγωνε, η παγκόσμια παγίδα του δικομματισμού και οι ψευτοεπιλογές που καλύπτουν τις συλλογικές μας ανασφάλειες.

fpboy είπε...

Καλησπέρα!
Φοβερό το κείμενο σου!
Ομπάμα, Τεν Κάτε, ξερό ψωμί και μπύρα....

Ανώνυμος είπε...

@fpboy:

έχει καλή πένα ο παππούς, έκλεβε το συμμαθητή του Αίσωπο στο σχολείο.