Οταν το 1994 ο παρορμητικός ως συνήθως Θόδ.Πάγκαλος αποκάλεσε το νεαρό πρώην Διπλωμάτη και συνυποψήφιο του για τη Δημαρχία των Αθηνών Δημήτρη Αβραμόπουλο 'Κύριο Τίποτα" προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε πολλούς;ενας παραδοσιακός εκπρόσωπος του πολιτικού κατεστημένου που βιάζεται να μηδενίσει όχι τόσο τον πολιτικό του αντίπαλο,αλλά περισσότερο τον εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς πολιτικών,πιο τεχνοκρατών και,κυρίως,δίχως δεσμούς αίματος με παραδοσιακά πολιτικά τζάκια. Η πρεμούρα του Πάγκαλου τιμωρήθηκε με μια ηχηρή ήττα απ τον "Κυριο Τίποτα",ο οποίος στα χρόνια της Δημαρχίας του κατάφερε να γίνει συνώνυμος με τα (καλαίσθητα) κάγκελα που τοποθέτησε στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους αποθαρρύνοντας το εθνικό σπορ της ανάβασης (μισού) αυτοκινήτου επί του πεζοδρομίων.
Eχοντας καλλιεργήσει προσεκτικά το αρχηγικό δημόσιο προφίλ του αρχίζει να αισθάνεται περιορισμένος απ την Δημαρχία και έτσι ιδρύει το αλήστου μνήμης Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών(ΚΕΠ) στο οποίο συστρατεύονται με ελπιδες αρκετοί σκεπτόμενοι πολίτες που ασφυκτιούν στις απολιθωμένες ιεραρχικές δομές των κομμάτων εξουσίας.Διαψεύδει την πλάνη τους όταν ανακοινώνει από τηλεοράσεως την διάλυση του φιλόδοξου νεαρού κόμματος δίχως να έχει συζητήσει με τα άλλα στελέχη του.
Κάπου εκεί,στον κολοφώνα της αλαζονείας του γίνεται και η περίφημη συνάντηση με τον Καραμανλή στον Διόνυσο του Φιλοπάππου,όπου ο Αβραμόπουλος υπεροπτικά και παρά την τηλεοπτική κάλυψη αρνείται την προταση Καραμανλή να συστρατευθεί με τη ΝΔ στις εκλογες του 2000.
Η προιούσα απομόνωση στην οποία βρέθηκε έκτοτε τον οδήγησε πίσω στο κόμμα με το οποίο αναδείχθηκε και το οποίο αποδέχτηκε την επιστροφή του "άσωτου δελφίνου" στα πλαίσια της συστράτευσης για την επιστροφή στην Κυβέρνηση.
Ο φιλόδοξος δελφίνος έλαβε αρχικά το (σχετικό με τις ικανότητες του) Υπ.Τουρισμού,αλλά η μεγαλοθυμία του Καραμανλή είχε και τα όρια της.Ετσι,στον ανασχηματισμό του 2006 ο Αβραμόπουλος βρέθηκε ανέλπιστα με την βραδυφλεγή βόμβα του Υπουργείου Υγείας ανα χείρας.
Είμαι πεπεισμένος ότι απο κείνη την ώρα η στρατηγική Αβραμόπουλου ήταν πως να βγει αλώβητος προσωπικά απ το επικίνδυνο πόστο.Απέφυγε να ανοίξει μέτωπα αποφεύγοντας συγχρόνως όμως να κοιτάξει κατάματα και τα προβλήματα που συσσωρεύονταν επιτακτικά: την γήρανση του ΕΣΥ και των λειτουργών του,τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικο,νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό,τα χρέη των Νοσοκομείων και των Ταμείων,το γεγονός οτι όλο το Σύστημα βασίζεται σε εικονικά κοστολόγια,κρατικά καθοριζόμενα,τα οποία επισσυσωρεύουν τελικά ελλείματα στους προυπολογισμούς των επιμέρους μονάδων και τελικά στον κεντρικό προυπολογισμό.
Ίσως και να ήλπιζε οτι θα είχε αλλάξει πόστο προτού "σκάσει η βόμβα".Δεν πρόλαβε όμως. Χάρη και στην περιοριστική τακτική Αλογοσκούφη ξεπεράστηκαν τα όρια αντοχής των προμηθευτών των Νοσοκομείων,των φαρμακοποιών και των συμβεβλημένων με τα Ταμεία ιατρών οι οποίοι έχουν να πληρωθούν περί τον 1 χρόνο ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ και φόρους για χρήματα που δεν έχουν ακόμη λάβει και κανείς δεν ξερει πότε θα λάβουν.
Ετσι απ τα Νοσοκομεία λείπουν πλέον είδη πρώτης ανάγκης,οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν απ την τσέπη τους φάρμακα (και σύντομα και γιατρούς)κι εξετάσεις,νέες και πολύτιμες διαγνωστικές εξετάσεις δεν εχουν κοστολογηθεί απ το ΚΕΣΥ και άρα δεν αποζημιώνονται απ τα Ταμεία,τα οποία,έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης(?) μετά την 'ασφαλιστικη μεταρρύθμιση"(λέμε τώρα...). Διορισμοί Επιμελητών έχουν γίνει με το σταγονόμετρο αυτά τα χρόνια ,με το Σύστημα να βασίζεται όλο και περισσότερο στην εργασιακή ομηρεία των μονοετούς θητείας επικουρικών γιατρών(κάτι σαν 3η σειρά κωπηλατών σε γαλέρα,για να καταλάβετε...).
Ακόμα και την Κοινοτική Οδηγία περί περιορισμού του εργασιακού χρόνου σε 48 ωρες για τους επιμελητές(και 56 για ειδικευόμενους) την αντιμετώπισαν ζητώντας παρατάσεις οι οποίες πέρασαν χωρίς να εκπονηθεί κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που εκ των πραγματων η Οδηγία θα προκαλέσει. Έτσι έφτασε το Υπουργείο να ζητά απ τους γιατρούς να υπογράψουν "οτι με δική τους πρωτοβουλια και θέληση θα εφημερεύουν πέραν του 48ώρου" καθιστώντας αφενός αβεβαία την πληρωμή τους όταν τα εντάλματα θα φτάσουν στους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου,αφετέρου βεβαία τη νομική εμπλοκή τους στην περίπτωση που κάποιος ψηλαφήσει νομικά την ατυχή έκβαση κάποιου περιστατικού(πάντα μέρος του καθημερινού αγώνα στον χώρο της υγείας).
Δυόμιση χρόνια τώρα ο κ.Αβραμόπουλος παίζει καθυστέρηση εκμεταλλευόμενος το σοβαρό επικοινωνιακό προφίλ του εξαντλώντας τα περιθώρια υπομονής των εταίρων του μέχρι που το Σύστημα κατέρρευσε.Και ήρθε η κατάρρευση αυτή,βολικά(?),την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής,την εποχή που δεν διαφαίνονται περιθώρια γενναίας κρατικής παρέμβασης(εκτός αν μιλάμε για Τράπεζες).
Αν σκεφθεί κανείς οτι το μόνο βασικό νομοθέτημα που πήγε λάθρα να περάσει προέβλεπε παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα γνωστά "σούπερ μάρκετ" της Υγείας,με την απίστευτη πρόβλεψη οτι αν η αίτηση ενός ενδιαφερόμενου επιχειρηματία για ίδρυση φορέα ΠΦΥ δεν απαντηθεί απ τις υπηρεσίες του Υπουργείου εντός 60 ημερών,τότε θεωρείται αυτοδίκαιη η δυνατότητα σύστασης του(δηλ.πιθανώς χωρίς να έχουν ελεγθεί καν οι προυποθέσεις),τότε αντιλαμβάνεται προς τα που πάνε τα πραγματα: σταδιακή απαξίωση της Δημόσιας Υγείας,και σταδιακή απεμπλοκή του Κράτους απ την παροχή της μέσω συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών αρχικά με τους μεγάλους Ομίλους,και παράδοση των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρείες στη συνέχεια για όλο και" πιο συμπληρωματική" κάλυψη.
Κι όποιος βιάζεται να πανηγυρίσει σκεπτόμενος τα υπαρκτά πράγματι προβλήματα των Νοσοκομείων ή των Ταμείων,ας αναλογιστεί οτι η αυτονόητη σήμερα απαίτηση του για απεριόριστη κάλυψη(σε κόστος φαρμάκων/υλικών ή διάρκεια νοσηλείας ή συχνότητα χρησης των υπηρεσιών υγείας) θα προσγειωθεί σε συζητήσεις για "όρια καλύψεων",για " καλυπτόμενες και μη" επεμβάσεις/διαγνωστικές δοκιμασίες και όποιους άλλους μηχανισμούς επινοήσουν οι ιδιωτικοί φορείς για να ελέγξουν την χρήση των υπηρεσιών τους,ειδικά αν αμείβονται με κατ'αποκοπήν αποζημίωση.
Παρά την παραδοχή οτι ο χώρος της Υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολος διεθνώς,καθώς οι εξελιξεις της τεχνολογιας και της Επιστήμης δημιουργούν όλο και πιο ακριβές επιλογές,στα καθ'ημάς η στρουθοκαμηλική τακτική Αβραμόπουλου και των προκατόχων του έχουν οδηγήσει το Σύστημα στην κατάρρευση.Δημόσια παραδοχή του γεγονότος μην περιμένετε. Θα τη βιώνετε όλο και περισσότερο,όποτε προκύψει η ανάγκη να το χρησιμοποιήσετε. Και τότε ειναι που πονά περισσότερο... 14 χρόνια μετά,ο αμετροεπής Πάγκαλος δικαιώνεται πανηγυρικά... (όχι βεβαια οτι το κόμμα του δεν έχει συμβάλλει αντίστοιχα με τα χρόνια παραμονής του στην εξουσία στην διαμόρφωση της σημερινής κατάντιας...)
Παρασκευή, Νοεμβρίου 28, 2008
Mr Nothing's Blues....
Posted by squarelogic at 11:59 μ.μ.
Labels: Αβραμόπουλος, Υγεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
8 σχόλια:
Ενα πουκάμισο αδειανό δηλαδή... Μα γιατί δεν έκανε ο κ. Καραμανλής τον Αβραμόπουλο κάτι σαν εκρόσωπο Τύπου; Αυτή είναι η μόνη κατάλληλη θέση γι αυτόν. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι καταπληκτικός δημοσιοσχετίστας. Ναι, έγινε λίγο γραφικός με το ΚΕΠ και με μιά κάποια δήλωση πως τα πολιτικά κόμματα έχουν κλείσει τον βιοπολιτικό τους κύκλο (ή κάτι τέτοιο), και μετά ξανά στο κομματικό μαντρί. Αλλα είναι πιο συμπαθής απο τον Ρουσόπουλο, δεν είναι; Τι το ήθελε το Υγείας ο φουκαράς. Αλλά αγαπητέ μου square, πως είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτα στο θέμα της υγείας όταν δεν υπάρχει η παραμικρή οργάνωση, ευθύνη, δεοντολογία στο σύστημά μας; Δεν είμαι ειδικός επι του θέματος της Yγείας, εντούτοις με θλίβει να μπαίνω σε ένα ελληνικό νοσοκομείο και να μην ξέρω κατα που να κάνω. Υγεία χωρίς designed processes και managers δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.
Οσο για τον Πάγκαλο, υπάρχουν και εδω νομίζω ράματα...
Στα δύσκολα φαίνεται ο ικανός.
Ο κ. Τίποτα η μονη ικανότητα που έχει επιδείξει μέχρι τώρα είναι στην προβολή της εικόνας του.
Δεν ήξερε όμως την παροιμία που λέει ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαίμού τόσο πιο κόκκινος φαίνεται ο κώλος του.
Ο Κωστάκης όμως το ήξερε !
Γι' αυτό και του έδωσε αυτό το υπουργείο.
Το Υπουργείο αυτό είναι σφαγείο. Έχει να κάνει με διαλυμένα Νοσοκομεία, με απλήρωτους προμηθευτές, με φακέλους και με φακελάκια κάθε φύσεως, με κλοπές σε όλα τα επίπεδα, με (άχρηστα συχνά) κόστη που ανεβαίνουν συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο, με σπατάλες, με υπερπληθυσμό στα Νοσοκομεία του διοικητικού και του βοηθητικού πορσωπικού και με ελλείψεις στο ιατρικό και κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό, με πάσης φύσεως λουφαδόρους, με υπερσυνδικαλισμό, με αδιάφορους εργαζομένους, με όλα τα κακά της μοίρας του. Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις.. Αυτές όμως δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα..
Locus
To μόνο designed που βλέπω να μπαίνει στα ελλην.νοσοκομεία είναι τίποτε μπλούζες με την υπογραφή του Τσεκλένη ή του Ασλάνη.
Συμφωνώ οτι ο Αβραμόπουλος ελιναι μανούλα στην αυτοπροβολή.Προφανως όμως αυτό εξυπηρετείται με την τήρηση αποστάσεων από τα τζιζ θέματα,πράγμα που προσπαθησε να κανει και στη νυν θέση του με τα σημερινά αποτελέσματα.
Γι'αυτό γραφω Αθεόφοβε οτι η μεγαθυμία Καραμανλή δεν υπερνίκησε τη μνήμη του.Η υγεία όμως τι φταίει?
Χρίστο ουδείς διαφωνεί.Γι'αυτό έγραψα για βραδυφλεγή βόμβα.
Όμως 2,5 χρόνια μετά την αναληψη καθηκόντων έστω κεντρικους διαγωνισμούς προμηθειας υλικων που θα εξανεμιζαν το κύριο μέσο διαφθοράς μεσα στο σύστημα,δηλ.το μαύρο χρήμα,θα μπορούσε να έχει κάνει.
5-10 τομογράφους για να μειώσει αυτά που πληρώνει δεξια και αριστερά για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων επίσης θα μπορούσε να εχει εγκαταστήσει.
Οι "μάνατζερς" που έχουν μπει στα ελλην.νοσοκομεία δε νομίζω οτι εχουν διοικησει μοναδες υγείας στο εξωτερικό ώστε να κομίζουν χρήσιμες εμπειριες και άλλες παραστάσεις.At best,προκειται για αποφοιτους της Εθν.Σχολης Δημ.Υγείας,πάλαι ποτέ φυτώριο "πράσινων" στελεχών που ηθελαν ενα καλυτερο πόστο.Οπότε...
Και Κυριακάτικα βγήκε και δήλωσε ότι είναι έτοιμος για αρχηγός...
Είναι πολύ καλύτερος στη διαχείριση των δεδομένων (προϋπολογισμός, διαφθορά, πολεμική από μέσα και έξω) από πολλούς προκατόχους του. Το παρελθόν μάλλον τον δίδαξε αρκετά. Σήμερα, για πρώτη φορά υπογράφηκε συλλογική σύμβαση εργασίας των Νοσοκομειακών γιατρών. Βέβαια δε δόθηκαν ψίχουλα αλλά ξεροκόμματο το οποίο πανηγυρίζεται από τους συνδικαλιστές ως αποτέλεσμα των αγώνων κλπ. κλπ. Σκεφθείτε όσοι είστε στο χώρο όσους γιατρούς - υπουργούς πέρασαν και θα παραδεχθείτε ότι δεν ήταν καλύτεροι. Άλκμαν
Vasike
ναι,είδες τι επίκαιρο το ποστ?
Η μωροφιλοδοξία του Διονύσου παραμένει...Τρομάρα του!
alkman
Εμένα πάλι γιατί μου φαίνονται όλες αυτές οι υποσχέσεις που μοιράζει 'αδειανά πουκάμισα"?
1ον από που θα βρεθούν τα χρήματα που δεν βρίσκονταν μέχρι τώρα?
2ον γιατί έπρεπε τα πράγματα να φτάσουν στο μη παρέκει για να βρεθούν οι λύσεις?
3ον,και σοβαρότερο,μήπως όλα αυτά τα λέει με τη βεβαιότητα οτι συντομα δεν θα έιναι αυτός Υπουργός Υγείας,αλλά καποιος άλλος,που φυσικά "θα πρέπει να ενημερωθεί",οπότε θα κερδίσουν κανα 6μηνο ακόμα υπομονής?
Προφητικός και πάλι,να που σήμερα ο
Mr Nothing βάζει υποψηφιότητα για το Οικονομίας!
Η πλάκα θα είναι να δηλώσει απο κει πως δεν υπάρχουν χρήματα για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Υπ.Υγείας...
Δημοσίευση σχολίου