Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2007

ΓΕΜΙΣΑΜΕ Phoneys...


Οταν στα δεκαπεντε μου παλευα να βγαλω ακρη με το Catcher In the Rye,το βιβλιο-οροσημο του J.D.Salinger με το ασυνηθιστο ασημί εξωφυλλο,υποχρεωτικο τοτε αναγνωσμα στην προετοιμασια για το Proficiency,ειχα ορισμενα προβληματα:

εκτος απ το οτι δεν καταλαβαινα που κολλουσε ο τιτλος,η γλωσσα του βιβλιου ηταν γεματη ιδιωματισμους της αμερικανικης νεολαιας του μακρινου 1950 που δυσκολα τους εβρισκες στα λεξικα ή παραφθαρμενες/συντμημενες εκφρασεις οπως sunovabitch(son of a bitch!) ή goddam ικανες να μπερδεψουν τον απειρο,ξενο μαθητη της οξφορδιανης Αγγλικης των βιβλιων του βρεττ.Συμβουλιου.Μια λεξη ομως επανερχοταν τακτικα στο προσκηνιο συνοψιζοντας τα συμπερασματα του disillusioned εφηβου Holden Caulfield απο τις περιπετειες του στη Ν.Υορκη:
το phoney,δηλ. επίπλαστος,υποκριτης αν και το Oxford Advanced Learner's Dictionary δεν ηταν τοσο σαφες στην εξηγηση του.Phoney ο ενας,phoney ο αλλος,ολους τους εβρισκε στο τελος phoney ο Holden,και μαλλον το μονο αμεσο κερδος μου τοτε απ την πολυμηνη παλη με το βιβλιο ηταν η γνωση αυτης της λεξης(που βεβαια αποδειχτηκε αχρηστη για τις εξετασεις) αφου χρειαστηκε να περασει πολυς καιρος για να συνειδητοποιησω οτι ειχα τουλαχιστον διαβασει ενα απ τα βιβλια-οροσημα του 20 ου αιωνα.

Αυτη λοιπον η λεξη μου ερχεται αυτοματα ολη την εβδομαδα όποτε ανοιγω την τηλεοραση και πεφτω σε "παραθυροσυζητηση" σχετικη με την υγεια του Αρχιεπισκόπου.

Phoneyδες οι δημοσιογραφοι που δηθεν ψαχνουν την αληθεια για το τι επρεπε να γινει με ενα εξαιρετικα συνθετο ιατρικο προβλημα(λες και τους ζητησε κανεις την αναντικαταστατη συμβολη τους),γεμιζοντας τα παραθυρα με αδιστακτους για αυτοπροβολή γιατρους,ιερεις,"εκπροσωπους" και παν-ειδημονες αποσκοπωντας βεβαια στον τηλεοπτικο καυγα ,την κοντρα που θα συζητηθει αυριο σ'ολα τα γραφεια,αναγκαζοντας περισσοτερα "προβατα"(πολιτες ηθελα να πω...) να συντονιστουν την επομενη στο καναλι τους.Αν στην ακρη του τηλεοπτικου τραπεζιου τους υπηρχε ενα μονιτορ που να εδειχνε σε real time τα νουμερα της AGB,θα βλεπαμε επιτελους το ενα τους ματι να λοξοκοιτα μονίμως εκει ενω το αλλο θα προσπαθουσε να μιμηθει το βλεμμα της προσπαθειας κατανοησης του μεσου Ελληνα,κατι σαν τη γλοιωδη φατσα του Αυτια οταν επιτελους το βουλωνει και κανει οτι ακουει εμβριθώς καποιον "οργισμενο καταγγέλοντα".Αν υπηρχε κι ενα ακομα μονιτορ καπου ψηλα που θα εδειχνε τις πιο ενδομυχες σκεψεις τους ,θα τους βλεπαμε μονιμως να κοιτανε ψηλα,αγνοωντας τους "καλεσμενους" τους,αναλογιζομενοι τη βουλευτικη εδρα με την οποια θα εξαργυρωσουν την αναγνωρισιμοτητα τους,το υπουργικο χαρτοφυλακιο το οποιο αναποφευκτα καποια στιγμη θα πρεπει να παρουν....


Phoneyδες οι καθηγηταδες της Ιατρικης που ενω υποτιθεται οτι βγαινουν για να δωσουν την επιστημονικη τους γνωμη (λες και το ιατρικο ηθος επιτρεπει να γινονται τετοιες συζητησεις δημοσια,ενωπιον ενός ασχετου κοινου) ξεπεφτουν ακομη και χωρις αφορμη σε κατινίστικα ξεκαθαρισματα προσωπικων λογαριασμων και αδιστακτη και ξεδιαντροπη αυτοπροβολή ,αδιαφορωντας για το (ενα ακομα...)πληγμα που επιφερουν στην ιατρικη και πανεπιστημιακη αξιοπιστια.
Και ειναι τοσο φαντασμένοι που δεν αντιλαμβανονται οτι το υποκρυπτομενον πισω απ το προκαλυμμα μηνυμα ("μονο εγω ηξερα τι γινεται,μονο εγω ειμαι Ο γιατρος,μονο εγω πρεπει να λεγομαι Καθηγητης,καντε ουρές στο ιατρειο μου αν οχι για να σωθειτε εσεις,τουλαχιστον για να πλουτιζω εγω...") ειναι διαφανα ευαναγνωστο για πολλους! Δεν φτανει δηλ.που κανουν ο,τι κανουν αλλα μας περνανε ολους (και τους συναδελφους και φοιτητες τους!)για κατωτερης νοημοσυνης οντα που αδυνατουν να δουν πισω απ το (ισχνοτατο..)πεπλο επιστημοσυνης.


Phoneyδες και οι Μητροπολιτες της Ιερας (εδω γελανε)Συνοδου που κανουν οτι συμπασχουν και προσευχονται για τον βαρια ασθενουντα ηγετη τους ενω ετοιμαζονται για τη "Νυχτα των Μεγαλων Μαχαιριων",βολιδοσκοπουν και διαπραγματευονται ωστε να βρεθουν με τη πλευρα του νικητη.
Που ενω υπηρετουν μια θρησκεια που μιλα για μια ταπεινη και εναρετη επιγεια ζωη με επουρανιες μεταθανατιες ανταμοιβες,αυτοι φαινονται αποφασισμενοι να παρουν οσα περισσοτερα μπορουν στην παρουσα ζωη,προφανως διοτι ξερουν πολυ καλα οτι αλλη δεν θα υπαρξει!Που ενω κηρυττουν για Παραδείσους,οταν φτανει η στιγμη που" πλησιαζουν"οι ιδιοι αγκιστρωνονται με οποιο τροπο μπορουν στην ταπεινη Γη.Που ενω σκοταδίζουν αρνουμενοι να αποδεχθουν βασικες αρχες της Επιστημης(πχ.προσπαθουν να απαγορεψουν τη διδασκαλια της θεωριας του Δαρβινου περι φυσικης επιλογης),καταφευγουν στις πιο προχωρημενες και ηθικα οριακές πρακτικες αυτης για να σωσουν το δικο τους φθαρτό σωμα.


Phoneyδες και πολλοι απ "το χριστεπωνυμο πληθος" που κρυφοχαιρονται που η αρρωστια χτυπησε τον ισχυρο και αλαζονα εραστη της εξουσίας,αρχιεπισκοπο,ξεχνωντας πως δεν προκειται για αποδοση δικαιοσυνης απο καποιο επουρανιο ζορρό,αλλα για το προαιωνιο,κοινο για ολους, ανθρωπινο πεπρωμένο...


Α,ρε Holden,ποσο δίκιο ειχες τελικά!

13 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Τελικά η υποκρισία περισσεύει...

Τελικά είχες δίκιο για το μπλόγκ μου. Τώρα πρέπει να είναι εντάξει.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος είναι θυμωμένος!
Κάποιος τα' χει πάρει! :)

Δικαίως, βέβαια.

Πάντως, ανακύπτουν ερωτήματα.
Δε θα ξανακούσουμε ειδήσεις, που εκφωνούν phoneys;
Δε θα στείλουμε τα παιδιά μας στο πανεπιστήμιο, όπου phoneys διδάσκουν σ' όλες τις βαθμίδες;
Δε θα ξαναπάμε στην εκκλησία, για όποιο λόγο πηγαίνει ο καθένας στην εκκλησία, επειδή λειτουργούν phoneys;

Μπορεί τελικά το μεγάλο στοίχημα για τον καθένα προσωπικά είναι να μη γίνει phoney δίπλα στους phoneys-συνανθρώπους...

squarelogic είπε...

v
εχεις δικιο,αυτο ειναι το στοιχημα συν (θα προσθετα εγω) να τους ξεφωνιζεις οπου τους βισκεις μπροστα σου να σε "καθοδηγουν" με το περισπουδαστο υφος τους.

Μπορει να εχει ενιοτε κοστος,μπορει να γινει με το να τους βοηθησεις να εκτεθουν μονοι τους ή μπορει να χρειαζεται κατα μετωπο αντιπαραθεση,παντως καποτε πρεπει να γινεται...

vasikos metoxos είπε...

Αρκεί να μην χρησιμοποιούμε την γραπτή μας αυτή αντίδραση ως άλλοθι απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε. Έχοντας δεχτεί τόσες διαψεύσεις στο παρελθόν, ας μου επιτραπεί το σχόλιο. Προφανώς ο στόχος είναι η λειτουργία μας ως πραγματικοί πολίτες. Πολίτες και όχι καταναλωτές. Μου αρέσει όπως θέτεις το ζήτημα. Απαιτούμε. Ε, λοιπόν η συγχρονισμένη απαίτηση ας γίνει εφιάλτης για πολλούς. Για να δούμε.

Univers είπε...

Πάρε και μία γελοιογραφία από τον Τολιάδη στο Έθνος για τους Βίους Αγίων, που πάει και με το θέμα σου...

γ.κ. είπε...

Εδώ και 8 μήνες αγόρασα μία καινούρια tv με επίπεδη οθόνη. Η παλιά δούλευε με εσωτερική κεραία σε αντίθεση με την καινούρια που χρειαζόταν εξωτερική. Ακόμη δεν έχω τοποθετήσει εξωτερική και ο λόγος είναι πως νοιώθω πραγματικά καλύτερα χωρίς tv phoneys .Στην καινούρια βλέπω dvd και κάνω απόσβεση.Νοιώθω πως πήρα την κατάσταση στα χέρια μου.
το ποστ είναι πολύ καλό, εξ αυτού προκύπτει και η διάθεσή μου για σχόλιο- εκμυστήρευση.

SniperAthens είπε...

και οι μεγαλύτεροι phoneys as we speak είναι η Εθνική Ελλάδος και το κογκλάβιο των δημοσιογράφων που τη λιβανίζουν που παραμυθιάζουν τον κόσμο (που γουστάρει το παραμύθι) ότι παίζει μπάλλα.


Αποτελεσματική είναι, αλλά μπάλλα δε παίζει. Κωλόφαρδη είναι (στο ρεπό της βγαίνει πρώτη στον όμιλό της), αλλά μπάλλα δε παίζει. Ψυχωμένη είναι (το γκολ του Χαριστέα), αλλά μπάλλα δε παίζει.

squarelogic είπε...

sniper lives in a parallel universe,in planet football!

Ψουξ
καλά κανεις και δε βαζεις εξωτ.κεραια.Και τους "γλιτσες"γλυτωνεις,και ταινιες χωρις διακοπη για 1000 διαφημισεις βλεπεις!Μονος λογος για να δεις tv θα ηταν να γελας με τις περιπετειες του Ολυμπιακου εκτος εδρας,αλλά τελευταια χαλασε κι αυτο το εργο.. :-)

gatti είπε...

Και μιας και μιλάμε για phoneys είναι ιδέα μου ή έχει γίνει μια προσπάθεια από όλους τους τηλεαστέρες τις τελευταίες ημέρες να εξάρουν το ψυχικό σθένος του Αρχιεπισκόπου,
μιλώντας ξανά και ξανά για τον τρόπο που αντιμετώπισε το γεγονός ότι δεν έγινε τελικά η μεταμόσχευση;

Οχι τίποτα άλλο, αλλά έχω κοντινό μου παράδειγμα, κοπέλα πανέμορφη 25 χρόνων, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής που έφυγε από όγκο του εγκεφάλου και παρόλο που γνώριζε ότι μόνο την εξέλιξη αλλά και κάθε στάδιο της ασθένειάς της, από φίλους της τελειόφοιτους της Ιατρικής, έδινε η ίδια δύναμη στους δικούς της και φοιτούσε κανονικά συμμετέχοντας
ακόμα και στις εξεταστικές όσο στεκόταν στα πόδια της.
Και δεν προσδοκούσε κιόλας μετα - θάνατον ζωή...

Η όποια γενναιότητα του Αρχιεπίσκοπου με τα φώτα της δημοσιότητας - και τους γιατρούς - πάνω του, δεν συγκρίνεται με την γενναιότητα των "ταπεινών"
καθημερινών ανθρώπων. Εκείνων που καμία δημοσιότητα (όχι ότι την έχουν ανάγκη) δεν θα αποκαλύψει ποτέ την τεράστια δύναμη και το κουράγιο τους.

squarelogic είπε...

gatti συμφωνω απολυτως!
(και συγγνωμη για την καθυστερημενη απαντηση..)

ελα ομως που οι πραξεις και ο τροπος αντιμετωπισης εκ μερους των επωνυμων(ειδικα με μια τοσο σημαινουσα θεση οπως του εν προκειμενω)εχουν και ενα ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ χαρακτηρα που-κακως ισως-δεν προσδιδουμε στις περιπεπειες των καθημερινων ανθρωπων...

Το θαρρος και η αξιοπρεπεια της φιλης σου ενεπνευσε εσενα και τους γνωστους της,αλλα καθως δεν ηταν ευρεως γνωστη,ειναι δυσκολο για εναν τριτο να ταυτιστει 'ενα προσωπο που δεν γνωριζε.
Παντως ολοι μας εχουμε γνωρισει τετοιες περιπτωσεις(δες αν θες το ποστ "Για την Χαρουλα",αρχες Ιουλιου..)και γι'αυτο εγραψα στο τελος για το κοινο ανθρωπινο πεπρωμενο.

hroni είπε...

Thimasai pou to vrikame se ena garage sale periodeuontas tin california to '89?

squarelogic είπε...

χρονη
αυτο ηταν ή το "zen and the art of motorcycle maintenance",σε κακιστη μαλιστα κατασταση?

παντως,οτι και να ηταν τοτε ειχε αξια που το εβρισκες 1 δολλαριο!
αξεχαστος μηνας!

hroni είπε...

Loipon kapou allou to tsipmisa ekeini tin epoxi gia allo ena dolario. Eksodo ki auti i pneumatiki kaliergia!