Κυριακή, Μαΐου 20, 2007

ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ


"maybe there are no such things as heroes maybe there are just people like my dad, I finally came to understand why they were so uncomfortable being called heroes. Heroes are something we create, something we need. It's a way for us to understand what is almost incomprehensible, how people could sacrifice so much for us...they did that for their buddies, they may have fought for their country but they died for their friends. For the man in front for the man beside him, and if we wish to truly honor these men we should remember them the way they really were "




Ετσι τελειωνει η ελεγειακη ταινία του Κλιντ Ιστγουντ "Οι Σημαιες των Προγονων μας" γυρω απ την ζωη των 6 στρατιωτων που εστησαν τη σημαια σ'ενα βουνο της Ιβο Τζιμα οταν τους αποθανατισε ο φακος του φωτογραφου Ροζενταλ στην κλασικη φωτογραφία-συμβολο του Β Παγκοσμιου Πολεμου.Τρεις απο αυτους πεθαναν τις επομενες μερες στη μαχη και οι αλλοι 3 μεταφερθηκαν εσπευσμένα πισω στην Αμερικη οταν τα "μεγαλα κεφάλια" κατανόησαν τη δυναμικη της φωτογραφίας,ωστε να αναγορευθουν σε "ηρωες" και ν'αποτελεσουν τα συμβολα που θα επειθαν τους αμερικανους πολίτες να αγοράσουν πολεμικα ομόλογα,σωζοντας την οικονομια των ΗΠΑ απο την καταρρευση.


Εναλλασσοντας σκηνες απο τη σφαγη της αποβασης(που θυμιζουν τις αντιστοιχες του Σπηλμπεργκ στο saving private ryan) με τη φαρσα στην οποια αναγκαζονται να πρωταγωνιστησουν οι 3 επιβιωσαντες στρατιωτες πισω στην πατριδα,και τις αναμνησεις τους,ο Ιστγουντ διατηρει τον ελεγειακο ρυθμο της (αντι)πολεμικης ταινίας κανοντας ταυτοχρονα καυστικο σχολιο πανω στην εκμεταλλευση των "μυθων" και των "ηρωων",στην ουσιαστικη αδιαφορία των ισχυρων για τους 'πρωταγωνιστες" και την εγκαταλειψη τους οταν ο πολεμος τελειωσει παρά τις υποσχεσεις.Οι ενοχές της 'εγκαταλειψης" των συντροφων τους,της αναγορευσης τους σε ηρωες(ενω οι ιδιοι δε βλεπουν τιποτε ηρωικο στην παραλογη αυτη προσπαθεια επιβιωσης που ειναι ο πολεμος), η τεραστια αποσταση αναμεσα σ'αυτο που νιωθουν και σ'αυτο που υποχρεωνονται να παραστησουν τσακιζουν τους "ηρωες" με πρωτο θυμα τον Ινδιανο Ira Hayes.

Κινηματογραφημενο σε μη κορεσμενα ψυχρα χρωματα,με κυριαρχα το μαυρο/καφε/σταχτί/πρασινο της ελιας( ο,τι πιο κοντα σε μονοχρωματικο,χρησιμοποιωντας εγχρωμο φιλμ) δινει την αισθηση οτι ανηκει στην Ιστορια χωρις να χανει καθολου σε αμεσοτητα.Η εναλλαγη πανοραμικων πλανων της τεραστιας αρμαδας που ειχε συγκεντρωθει για την αποβαση με σκηνες-σπασμους ωμης βιαιοτητας καταδεικνυει και την απολυτη τυχαιοτητα του πονου και του θανατου στον πολεμο.

"Η φρικη και η βια του πολεμου ειναι ανειπωτη...και για να δικαιολογηθει πρεπει να βρεθει μια απλη "αληθεια".Λιγα λογια και απλα.."λεει στην αρχη ενας απ τους συμπολεμιστες του νοσοκομου Μπραντλευ.


Ο "Αστυνομος Καλλαχαν"εχει εδω και χρονια ωριμασει σ'εναν απ τους πιο φιλοσοφημενους και σιγουρους για τον εαυτο τους εναλλακτικους Δημιουργους του κινηματογραφου σημερα,κανοντας ταινίες/λεπιδι για το "αμερικανικο ονειρο" ή παραμυθι κατ'αλλους...Εδω υπογραφει και το απεριττο και απολυτα ταιριαστο soundtrack.

Περιμενω με ανυπομονησία και την εκδοχή απο την πλευρα των Γιαπωνεζων,στη διοσκουρη ταινια Letters from Iwo Jima!



24 σχόλια:

Univers είπε...

Παρά τον παραλογισμό και την φρίκη του πολέμου, υπάρχει κάτι που ενθουσιάζει και συναρπάζει: Είναι η δύναμη μερικών ανθρώπων να πηγαίνουν ενάντια στο ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως και να πράττουν ωσάν οι ζωές των άλλων να έχουν μεγαλύτερη αξία από την δική τους.

Το δίκαιο ή άδικο ενός πολέμου έχει δευτερεύουσα σημασία εδώ (και είναι άλλωστε πολύ σχετική υπόθεση). Αυτό που εκπλήσσει είναι η ιεράρχηση προτεραιοτήτων με τέτοιο τρόπο που καταλύει την ατομικότητα.

Τη δύναμη να αντιστρέψουν την συνήθη (και υπαγορευόμενη από τον ατομισμό) κλίμακα προτεραιοτήτων την έχουν ή τη βρίσκουν πολλοί, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες πολέμου. Γι' αυτό και οι "ήρωες" είναι μάλλον καθημερινοί άνθρωποι και όχι τερατώδεις εξαιρέσεις της φύσης.

Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους ενώπιον του διλήμματος "προστασία του ατομικού εγώ εναντίον υπαγορεύσεων του υπερεγώ" σε καιρό ειρήνης, και πόσοι αντίθετα το αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά στη φωτιά του πολέμου. Και οι πρώτοι ακόμη, όμως, φαντάζομαι, δεν ρίχνονται στη μάχη με τη σύγκρουση λυμμένη και τις αποφάσεις παρμένες.

Από κει και πέρα, η "ηρωοποίηση" και η "αγιοποίηση" συχνά αγνοεί την ανθρώπινη πλευρά τέτοιων πρωταγωνιστών. Να μην ξεχνάμε και ότι για κάθε γνωστό ήρωα υπάρχουν ίσως πολλοί περισσότεροι που δεν αξιώθηκαν την υστεροφημία.

squarelogic είπε...

στην ταινια-οπως λεει και η εισαγωγικη αναφορα που παραθετω-αναδεικνυεται ως κυρια αιτια για την "καταλυση της ατομικοτητας" η αναγκη προστασιας της "ομαδας",η συμπαρασταση στους συντροφους με τους οποιους καθε στρατιωτης εχει μοιραστει τοσα δεινα,και καποιες μικρες χαρές...

η αληθεια ειναι οτι σε τετοιες πιεστικες συνθηκες,και σε αμιγως ανδρικες ομαδες αναπτυσσονται δυναμικες διαφορετικες απ'αυτες που συναντα κανεις στην καθημερινη ειρηνικη ζωη.

Δεν εχει κανεις παρά να θυμηθει τις μερες της βασικης εκπαιδευσης της στρατ.θητειας του.Περιοριζομαι σ'αυτο το αρχικο διαστημα γιατι εκει μονο υπαρχει μια σχετικη ισοτητα των υπηρετουντων(ειδικα πριν την ορκομωσια δεν υπάρχουν αδειες που αρχιζουν να διαφοροποιουν τους φανταρους σε "βυσματα" και μη).Πολυ διαφορετικοι και παντελως αγνωστοι μεταξυ τους ανθρωποι,πολυ γρηγορα αισθανονται μελη μιας ομαδας(διμοιριας/λοχου κ.ο.κ)και προσπαθουν να διαφοροποιηθουν απο τις γειτονικες αντιστοιχες ομαδες.

Αυτη η επιτυχημενη ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ειναι απαραιτητο συστατικο ενος ισχυρου και αποτελεσματικου στρατου.Αντιθετα,φανταστειτε ενα στρατο που καθενας κοιτα τον εαυτο του...σκορποχωρι εξ ορισμου ηττημενο1(κατι σαν την ΕΛΑΣ δηλ!)

Univers είπε...

Κάτι γίνεται με τον counter και μετράει τις επισκέψεις δύο - δύο. Ανοίγω την σελίδα, την ξαναανοίγω αμέσως και ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά δύο!

Mathilde είπε...

Αμάν! Univers, τι αποκάλυψη είναι αυτή!

Ωστε έτσι squarelogic!

Τεσπα, είπα να'ρθω να πω ότι το κανόνισα να την δω την ταινιούλα από βδομάδα!

squarelogic είπε...

παιδες δεν εχω πειραξει εγω τον μετρητη-μαλιστα μολις προχτες πειραματιστηκα να δω πως μπαινει και εντυπωσιαστηκα και γω που ειχε χτες 60-70 hits!
φαινεται οτι παμε ολοταχως για ρεκορ...

Ματιλδη η ταινια εχει βγει και δε dvd,αλλα αν τη βρεις σε αιθουσα δεν θα κλαις τα 8 ευρω....σαν το "αλλο" με τα κουνελια!

Univers είπε...

Ο squarelogic έχει υποχρεώσει συγγενείς, γνωστούς και φίλους να μπαίνουν στο blog του εναλλάξ. Τους έχει υποσχεθεί αντιγραμμένα DVD με την ταινία, υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον Eastwood (λόγω πιστότητας δεν θα καταλάβει την αντιγραφή).

Στο τέλος θα βάλει και διαφημίσεις με τιμολόγιο Mega Channel σε prime time. Εμάς θα μας μείνει η "εύφημος μνεία"...

squarelogic είπε...

εσυ ειδικα univers θα εχεις και ποσοστα!

η Ματιλδη ειναι νεα,και δεν εχει πολλες αναγκες-αλλωστε θα γινει μεγαλη δημοσιογραφος και θα αναλαβει την αρχισυνταξια του site.


...προσοχη στην αλλαγη πλευρού!

Univers είπε...

Μέχρι τώρα εύρισκα το blog της Ματίλδης από τα σχόλιά της στο blog του squarelogic.

Me τον counter πονήρεψα κα έβαλα το blog της Ματίλδης στα favorites, προκειμένου να μην περνάω απ' εδώ και με προσμετράει κάθε φορά ο τρικατάρατος στους φανατικούς καθ' υποτροπήν αναγνώστες του squarelogic.

Ορίστε μας!

squarelogic είπε...

διακρίνω μια ζηλια ασυμβατη με το επιπεδο σας...

αν σας ενοχλει η αυξητικη ταση του counter να τον κανουμε αορατο!
αλλα τη βολτα σας απο δω τη θελουμε...

squarelogic είπε...

τι να πουνε κι οι πεσοντες της Ιβο Τζιμα που σε ενα ποστ για αυτους ,καταληξαμε να συζηταμε για τον counter!Αν το ηξεραν,θα μας ειχαν αφησει ολους να μιλαμε Γερμανικα και Γιαπωνεζικα.

Στο θεμα,στο θεμα...

Mathilde είπε...

"...προσοχη στην αλλαγη πλευρού!"?????????


????????????
Τι υπονοείτε μεσιέ?
Θέλετε να πείτε ότι δε θα γίνω ποτέ δημοσιογράφος έτσι?
Δεν πιστεύετε σε μένα, το ήξερα εγώ από την αρχή!
Κι εγώ που είχα όνειρα για το μέλλον...πάει τώρα, τα κατέστρεψες όλα! Όλα!...
Μου'φαγες τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, σε εμπιστεύτηκα, δεν άκουγα τη μανούλα μου...
Μπουχουχουχου...

Αλλά θα το δεις, μια μέρα θα το δεις! Θα γράφω ολόκληρα άρθρα σε Ελευθεροτυπίες και Βήματα και θα με παρακαλάς να αναφέρω κάπου το μπλογκ σου μπας και κουνηθεί λιγάκι ο counter! Ύπουλε!






Αnd the Oscar goes to....


(Ναι, τώρα μάλιστα, βγήκαμε εντελώς από το θέμα. Έτσι μπράβο mathilde!)

Mathilde είπε...

Α, univers, με έχεις βάλει στα ?
Τι τιμή! Δεν περίμενα να έχει κανείς το μπλογκ στα favorites!

Βέβαια αναφέρεται ο λόγος που το έκανες, αλλά τον προσπερνάω..

Ώστε έχω φαν ε?

Mathilde είπε...

Εκεί που λέει "στα ?" εννοεί "στα favorites" απλά αντί για copy paste η Ματίλδη έκανε μεταφορά...

Νομίζω ότι πρέπει να πάω για ύπνο, δεν αισθάνομαι πολύ καλά...

(!)

squarelogic είπε...

οχι βρε Ματιλδη!η 'αλλαγη πλευρου" αναφεροταν στα υποτιθεμενα μεγαλεια του μπλογκ και στα διαφημιστικα εσοδα,οχι στη δικη σου καριερα(που τη θεωρω δεδομενη).
Τον εαυτο μας σαρκαζουμε,οχι εσενα...

Ξενυχταμε παντως βλεπω(και γω βραδυ διαβαζα,που η φυσις ησυχαζει-και το γειτονικο %$@%παιδο ειχε παει επιτελους για υπνο.

Ανώνυμος είπε...

Α, έτσι πες! Είπα κι εγώ...

Ναι, προτιμώ να διαβάζω το βράδυ που κοιμούνται όλοι, γιατί πιο πολύ με ενοχλεί η μαμά που έρχεται κάθε 10' να δει "πώς πάει το διάβασμα" παρα το γειτονικό %^#$παιδο..

Βασικά, σχεδόν τσάμπα πήγε το διάβασμα γιατί από 20 κείμενα ύλη δεν διάβσα 1 και έπεσε. Τον Καίσαρά μου μέσα!
Ούτε Κατιλίνας, ούτε Ταρκύνιος, ούτε Νέρωνας, ούτε Αινείας, ούτε Ηρακλής ούτε τίποτα. Εκεί, η τελευταία μάχη του Καίσαρα στη Γαλατία, που δεν το διάβασα!

(Αυτοχεδίασα όμως, εεε...)
Ξέρετε τι σημαίνει παραλήρημα?

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Ξενυχτάνε όλο το βράδυ για να ανεβάσουν τον counter! Απίστευτο! (Πάρτε τώρα μια βοήθεια και από μένα)

Τώρα θα μου πείτε, το πολύ-πολύ να την πληρώσει ο Καίσαρας, στις λεπτομέρειες της μάχης της Γαλατίας... Η ιστορική αλήθεια θα συμπληρωθεί με επεισόδια από "Αστερίξ και Οβελίξ".

Αφηνίασε η νεολαία σήμερον...

SniperAthens είπε...

ζείτε ακόμη?

βρε κοίτα κάτι θαύματα που κάνει η επιστήμη...


mathilde κάντην όσο είναι καιρός γιατί ή θα σε πνίξουν οι αράχνες ή θα σου μείνουν οι παππούδες στο χέρι (κι αν σου αφήσουν τίποτε καλά θα είναι, αν κι έχω πληροφορία ότι θα τους τα μασήσουν οι σερβιτόρες...)

Univers είπε...

Μας σημαδεύουν πάλι ελεύθεροι σκοπευτές...

SniperAthens είπε...

1 Η απόλυτη ευτυχία για σας είναι;
Πρωτάθλημα και Κύπελλο και Ευρωπαϊκό
2 Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Σηκώνομαι το μεσημέρι
3 Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Όταν είπε ο Κόκκαλης ότι θα είναι στον τελικό του champions League φέτος στην Αθήνα
4 Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας είναι;
τα πλούσια μαλλιά μου
5 Το βασικό ελάττωμά σας;
έχω πάρει3-4 κιλά τελευταία
6 Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα δικά μου και στης ιδιοκτησίας
7 Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Με τον πρώτο Γενικό Αρχίατρο του Κράτους, στρατηγό Σπυρίδωνα Λέκκα.
8 Ποιοι είναι οι ήρωές σας σήμερα;
Ο Γιάννης Κυράστας, ο Sergio Markarian και ο Alberto Malesani
9 Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Eκεί που έχω ταξιδέψει εγώ...
10.Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Γιώργος Γεωργίου, Τάσος Νικολογιάννης
11.Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άντρα;
Το αριστερό του πόδι
12 … και σε μια γυναίκα;
Να λατρεύει-προσκυνάει το τριφύλλι
13 Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Γιώργος Μουζάκης (Ύμνος Παναθηναικου)
14.Το τραγούδι που σφυρίζετε κάνοντας ντους;
«Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό, έχω στο Λονδίνο μιά δουλεία»
15.Το βιβλίο που σας σημάδεψε;
20 Χρόνια Ταξίδια του Μένιου Σακελλαρόπουλου
16.Η ταινία που σας σημάδεψε;
30 Χρόνια Κύπελλα Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Πορεία του ΠΑΟ
17 Ο αγαπημένος σας ζωγράφος
Τα παιδιά με τα spray έξω από τη Λεωφόρο
18 Το αγαπημένο σας χρώμα;
Το πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις
19 Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Τον Τελικό του Wembley, την πρόκριση στους 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών to 85, τα 4 Πρωταθλήματα Ευρώπης (Euroleague) της ομάδας basket
20 Το αγαπημένο σας ποτό;
H πράσινη
21 Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο;
Ορισμένες μετεγγραφές του ΠΑΟ
22 Τι απεχθάνεστε περισσότερο απ’ όλα;
Τους απογόνους του στόλου
23 Όταν δεν γράφετε, ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία;
Oι ατάκες του Αλέφαντου
24 Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Μη γίνουμε gay-ροι (γαυ-ροι)
25 Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Όταν μιλάω για την Ευρωπαϊκή πορεία του αρουραίου
26 Ποιο είναι το μότο σας;
Αρουραίοι, αρουραίοι στην Ευρώπη θάστε πάντα τελευταίοι
27 Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Από τριφυλλότητα
28 Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει;
«Συγγνώμη για τον Παπουτσέλη και τους διαιτητές πεζοναύτες της παράγκας»
29 Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό;
Τελώ εν αναμονή μετεγγραφών

squarelogic είπε...

ή αν ο Προυστ ηταν βαζελος!

καλο sniper...με τοσο πρασινο μεσα σου θα σ'εχουμε απο κοντα να μας οξυγονωνεις δια της φωτοσυνθεσεως!

(αλλα μαλλον επρεπε να το κολλησεις στο προηγουμενο ποστ.Παει,κανενας σεβασμος στους πεσοντες της ΙβοΤζιμα!)

squarelogic είπε...

αρχες Ιουνιου βγαινει σε DVD και το 2ο φιλμ του διπτυχου "Letters from IwoJima".

ανυπομονω για να το δω ολοκληρωμενο...αν η μαμα του τον αφηνει,μπορει να καλεσω και το sniper.

SniperAthens είπε...

διαφωνώ - το post αυτό μιλάει για τις σημαίες που μας άφησαν οι πρόγονοί μας (με την έννοια της παραδόσεως) - έτσι κι εγώ παρέλαβα τη σημαία με το τριφύλλι και την τιμώ

hroni είπε...

Paidikos filos edo apo autous pou upokrinomaste oti anexomaste ton squarelogic...loipon eida ton Clint sto Carmel, CA pro imeron kai mou eipe oti sas exei OLOUS hesmenous se auto to blog. Otan ton rotisa na riksei kai mia tzifra sto pirata Letters from Iwo DVD mou, mou tin eipe kiolas. Poly katestimeno o tipos.
Hroni Squarepants