Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

In Good Company?


Και η Ιρλανδία λοιπόν στον "μηχανισμό στήριξης"...
Οι 2 πιο ανυπότακτοι λαοί της Ευρώπης, αλλά 2 τόσο διαφορετικές χώρες:
η 'τελευταία Σοβιετική χώρα της Ευρώπης' όπως έχει χαρακτηρισθεί η χώρα μας για τις κρατικοδίαιατες εμμονές της που χρηματοδοτούνταν αφρόνως με δανεικά,και ο "κέλτικος Τίγρης' η χώρα-πρότυπο ως πριν 2-3 χρόνια,που είχε προσελκύσει με το ευνοικό φορλογικό καθεστώς τις μεγάλες εταιρείες,
σε συνδυασμό και με την γειτνίασή της με το καπιταλιστικό κέντρο του City,το νεανικό,καλά εκπαιδευμένο και φυσικά,αγγλόφωνο έμψυχο δυναμικό της...
Πως κατέληξαν από τόσο διαφορετικούς δρόμους στην ίδια μοίρα?
Άσχετα απ'αυτό,υπάρχουν ακόμα και τώρα τεράστιες διαφορές:

  • στην Ιρλανδία το πρόβλημα το έχουν οι Τράπεζες.Η Ιρλανδική Κυβερνηση αναγκάστηκε να εκτοξεύσει το φετινό έλλειμμα στο 33%(!) για να σώσει τις τράπεζες.Στο Ελλαδιστάν,το πρόβλημα είναι το Δημόσιο Χρέος,κι επειδή μεγάλο μέρος του κρατούν οι ελληνικές τράπεζες(στα πλαίσια της αγαστής(?) συνεργασίας τους που τόσα χρόνια εξασφάλιζε άκοπα κέρδη),γιάυτό έχουν πρόβλημα και αυτές.
  • Οι Ιρλανδοί και την ύστατη ώρα υπερασπίζονται το ευνοικό φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων προσπαθώντας να αποτρέψουν περαιτέρω έξοδο που θα άυξανε κατακόρυφα την ανεργία,προσπαθούν δηλ.να σώσουν την επόμενη μέρα.
  • Εδώ, όλος ο καβγάς γίνεται για να μην απολυθεί κανένας υπεράριθμος βολεμένος στον Δημόσιο Τομέα,είτε εργάζεται,είτε "ξύνεται",δηλ.θυσιάζουμε την επόμενη μέρα για να σώσουμε την προηγούμενη...
  • Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός καίτοι δεν εκλέχτηκε με σύνθημα "Λεφτά υπάρχουν" 'ηδη υποσχέθηκε εκλογές αρχές Γενάρη,αν και ήδη θα έχει προσυπογράψει τα περιοριστικά μέτρα.Το δικό μας "καμάρι",οχι μόνο εξελέγη ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ,αλλά 1 χρόνο μετά μας απείλησε με εκλογές που θα ισοδυναμούσαν σχεδόν με χρεωκοπία αν τυχόν του εκφράζαμε δυσαρέσκεια στην αυτοδιοικητική κάλπη! Βιοι ασύμπτωτοι...
  • Ακόμα κι ο φιλοκυβερνητικός Τύπος "ξεσκίζει" την ολιγομελή ιρλανδική κυβερνηση.Στα καθ'ημάς έχουμε την πιο μαζική,ελεγχόμενη και αυταρχική επιχείρηση προπαγάνδας από την εποχή ...του Χίμλερ!
Συμπερασμα?
Οι Ιρλανδοί θα βγούν πολύ πιο γρηγορα απ το Μνημόνιο...ενώ εμείς θα συνεχίζουμε την εφιαλτική περιδίνηση στις κατωφερείς σπείρες της ύφεσης/στασιμοπληθωρισμού...

14 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Δεν αισθάνομαι πια καμμία όρεξη για αισιοδοξία, περιμένω κάπως μάταια την τελική έκβαση κάποιας καταστροφής. Εχω μια λύπη αφάνταστη. Σωστά όσα λές, ούτε ήξεραν τί υπέγραφαν, ούτε σχέδιο για σήμερα, για αύριο, ούτε τομές, ούτε θάρρος. Εχουν φτάσει στο σημείο να τσακώνονται με την Τρόικα για τα υπογεγραμμένα. Σήμερα έμαθαν τί είναι "μετάταξη".

Τους ιρλανδούς τους έχω ζήσει απο κοντά. Εχω φίλους που γύρισαν τις καλές εποχές στην Ιρλανδία. Τι στο καλό έφτιαξαν και εκείνοι.

Είναι ο στρατός των ΜΒΑ φίλε σκουέαρ που αφού σπούδασε και βίωσε την Αμερικη της καλής εποχής, γύρισε στις πατρίδες του, για πολιτικές και τραπεζικές θέσεις, και γρήγορα εκατομμύρια. Θα προσπαθήσω να τους περιγράψω σε ένα πόστ, αυτοί βούλιαξαν τις τράπεζες απο το πολύ το σπεκουλάρισμα. Την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την ίδια την Αμερική. Με απίθανα οικονομικά προιόντα που κανείς δεν καταλαβαίνει.

Εμείς πάμε ολοταχώς για μια τελική λύση. Θα έχει όλο το πακέτο. Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, κούρεμα, ποινολόγια, γερμανικές φάλαγγες. Αν ακολουθήσει και η Ισπανία, η ευρωζώνη τέλειωσε.

vassper είπε...

Τελικά, τα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών της περιφέρειας της Ευρώπης είναι προβλήματα διαφθοράς ή δομής των οικονομιών αυτών?
Δηλαδή, αν η Ιρλανδία δεν είχε τα golden boys των τραπεζών και η Ελλάδα την διαφθορά των πολιτικών, θα ήταν όλα εντάξει?
Αν πιστεύετε ότι είναι έτσι, είμαστε μιά χαρά όλοι μας. Με λίγο ή πολύ μνημόνιο το λύσαμε το πρόβλημα.
Αν όμως δεν είναι έτσι ?

celin είπε...

squarelogic,μαζι μιλαμε για τη καθεστωτικη προπαγανδα.Τμημα της καθεστωτικης προπαγανδας ειναι οτι για ολα φταιει ο υπεραριθμος δημοσιος τομεας.Δε πιστευω οτι το προβλημα στην Ελλαδα ειναι αυτο.Το προβλημα ειναι οι απατεωνες ληστοσυμμοριτες που μας εχουν κατσει στο σβερκο ολα αυτα τα χρονια,και φυσικα ληστοσυμμοριτες-αν και με διαφορετικα χαρακτηριστικα-ηταν και οι νεοδημοκρατες και οι πασοκοι.

Να προσθεσω ομως οτι,λεγοντας τα παραπανω,δε σημαινει οτι ασπαζομαι τη θεση της Αριστερας για τους δημοσιους υπαλληλους.Αυτη η ακριτη υπερασπιση ολων των δ.υ,ακομα κ των κηφηνων ακομα και των υψηλομισθων ακομα και των πουλημενων συνδικαλσιτων,
οπως καταλαβαινεις,με βρισκει καθετα αντιθετο.Φυσικα και οταν η χωρα βρισκεται μες στα σκατα,δε μπορουν καποιοι να διατηρουν ολα τα προνομια τους και να περιμενουν απο εμας τους υπολοιπους να βγαλουμε το φιδι απο τη τρυπα.
Οταν σε αυτο το εργασιακα ανασφαλες περιβαλλον,εσυ ξερεις οτι θα εξακολουθεις να τρως ψωμι βρεξει-χιονισει,τοτε αναποφευκτα θα πρεπει ο υψηλομισθος να υποστει καποιες θυσιες.

Ο υψηλομισθος ομως.Οχι ο φτωχοδιαβολος των 800=1000 ευρω.

Μαζι τα λεμε οτι πρεπει να αντισταθουμε στο κλιμα του κοινωνικου διχασμου.Να παρουν τους κομματικους τεμπελχαναδες των 10.000 20000 ευρω κ να τους τσακισουν,
αλλα σκομα κ τωρα,τους δικους τους δε τους αγγιζουν.

Κατα τα αλλα,θεωρω πολυ πετυχημενη τη παρομοιωση σου μεταξυ Ιρλανδικης Οικονομιας και Ελληνικης.2 τοσο διαφορετικες οικονομιες,η μια υπακοη στις αγορες η αλλη οχι,
κ ομως και οι 2 φαληρισαν.
Τι σημαινει αυτο περαν του οτι η κριση χτυπαει αδιακριτως,υπο τη καθοδηγηση της μαφιας της σχολης του Σικαγο;

Σου προτεινω να διαβασεις το τελευταιο βιβλιο της Ναομι Κλαιν,το προτεινω και στη τελευταια μου αναρτηση,ειναι βεβαιο οτι θα μαθουμε πολλα απο αυτο.

hroni είπε...

Επειδή όλο μας υποσκάπτουν και μας συκοφαντούν και όλο βγαίνουν καινούργιες θεωρίες, άρθρα και βιβλία λέω εγώ τώρα που από οικονομικά δεν κατέχω, έτσι για πλάκα· δεν κόβουμε τους δημόσιους υπαλλήλους σε 300,000, τους βουλευτές σε 50, τους υπαλλήλους της βουλής σε αυτούς τους δυό τσολιάδες, τις ΔΕΚΟ σε μηδέν και αν δεν μας βγει τους ξαναπροσλαμβάνουμε όλους βρε αδερφέ.

hroni είπε...

Α, ξέχασα...και επειδή και από πολιτική μύρο δεν, αφού το ανωτέρω σχέδιο θα μου πάρει τρεις μήνες να το υλοποιήσω, παρουσιάζω το βραχυπρόθεσμο, το πυρηνικό που θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των απανταχού Ελλήνων αλλλά και Ιρλανδών· νίκη επί της Μπαρτσελόνα σήμερα.
Τώρα που το γράφω ο εθνοσωτήρας Πάγκαλος βρίσκεται με πακετάκι από το Άριστον στα αποδυτήρια της Μπάρτσα και μεταμφιεσμένος σε μαζορέτα έχει μπουκώσει τον Μέσι με τυρόπιτες και του δένει τα κορδόνια χιαστί. Και το μηδέν κρατάμε στην άμυνα και άντε τώρα να μην τον πιστέψεις όταν λέει "μαζί τις φάγαμε".

Univers είπε...

Σαφέστατα άλλο Ιρλανδία, άλλο Ελλάδα. Κατά το "άλλο βούρτσα, άλλο..." για να γίνουμε και λίγο αριστοφανικοί!

squarelogic είπε...

CELIN,

έχει πολύ ενδιαφέρον αν μάθεις μερικούς απ τους μεγαλομετόχους των Κεντρικών Τραπεζών,που αντίθετα απ ότι θα φανταζόταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ,με μετόχους κλπ...
Εκεί κρύβεται το μυστικό πολλών "περίεργων" κινήσεων που περνάνε ως "τεχνικά θέματα"...

squarelogic είπε...

vassper,
ενδιαφέρον το θέμα που εγείρεις και διαβλέπω οτι η δική σου θέση ρέπει προς την 2η εκδοχή.Μπορείς να την αναπτύξεις περαιτέρω αν βρεις χρόνο.Πάντως και εμείς με καλύτερους πολιτικούς και οι Ιρλανδοί χωρίς τον άκρατο καζινοκαπιταλισμό των αμερικανοτραφών MBAs θα είμασταν απείρως καλύτερα.

squarelogic είπε...

Locus,
είναι όλα ρευστά αν και κανείς δεν είναι αισιόδοξος.Τελικά,70 χρόνια μετά,βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο η ευημερία και η ειρήνηστην Ευρώπη να εξαρτάται από τι θα αποφασισουν οτι τους συμφέρει οι ελίτ της Γερμανίας.Ειρωνικό,΄δεν είναι?

squarelogic είπε...

hroni,
εδώ με τον Καλλικράτη αυξάνουν κιόλας τους μισθούς των Δημάρχων άσχετα με το αν θα πετύχουν στο έργο τους!Όσο για περικοπές στον Παράδεισο της Βουλής,μην το ξαναπείς,είναι κάτι σαν το ιερό των Δελφών...Ολοταχώς για τον Καιάδα...

νεαρός είπε...

Δικαστές που αντιστέκονται στην επέλαση του ΔΝΤ

Τελικά, υπάρχουν και κάποιοι δικαστές οι οποίοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση και εκδίδουν αποφάσεις που τιμούν τους ίδιους και τη Δικαιοσύνη. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε μια στιγμή που χιλιάδες απολύσεις έχουν γίνει ή βρίσκονται στα σκαριά και ενώ γίνεται πολύ συζήτηση για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποφάσισε να δικαιώσει συμβασιούχους οι οποίοι ζητούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα ο αντεισαγγελέας Α.Π. Γ. Κολιοκώστας ζητά να γίνονται δεκτές οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους. Οσοι αρνούνται να υπακούσουν απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους. Ετσι, Δημόσιο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις και τις προσωρινές διαταγές αλλιώς θα βρεθούν στη φυλακή οι υπεύθυνοι. Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Η ομπρέλα προστασίας που ανοίγουν οι δικαστικοί ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος απολύει παράνομα, πάει στα δικαστήρια τα οποία δικαιώνουν τον εργαζόμενο, πρέπει ο εργοδότης να συμμορφωθεί αλλιώς παραβιάζει το νόμο.

Για να δούμε τώρα με πόση περίσκεψη θα κάνουν οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ απολύσεις κατ’ εντολή του ΔΝΤ.

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή τι λέτε και τι απαιτείτε. Γιατί συχνά δεν είναι αυτό που εννοείτε!!!

Δεν έχει κανένα νόημα "να απολυθούν Δημόσιοι Υπάλληλοι" έτσι γενικά και αόριστα. Πρέπει να απολυθούν οι άχρηστοι, τα κομματόσκυλα, οι πολυθεσίτες, οι ανίκανοι, οι κλέφτες, τα καθάρματα. Όχι οι απλοί υπάλληλοι που απλώς επιβιώνουν με ένα μισθό.

Ναι, πρέπει να γίνουν περικοπές στο Δημόσιο. Όχι όμως όπου νά' ναι. Να γίνουν περικοπές στη σπατάλη, στις άχρηστες δαπάνες, στα πεντάστερα ξενοδοχεία των βουλευτών. Γιατί αν γίνουν περικοπές στη θέρμανση των σχολείων και συνεχίσουμε να πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για να περνάνε πλουσιοπάροχα τα κομματόσκυλα, τι να το κάνουμε;


Να απαιτήσουμε αλλαγές. Όμως αλλαγές στη σωστή κατεύθυνση. Όχι απλώς αλλαγές για να λέμε ότι κάναμε αλλαγές, ή ακόμη περισσότερο, αλλαγές που τα κάνουν όλα χειρότερα, επιβραβεύουν τους απατεώνες και την πληρώνουν οι σωστοί άνθρωποι.

squarelogic είπε...

Χριστακη,
σίγουρα αυτοί θα θέλαμε να φύγουν αλλά μάλλον θα επικρατήσουν οι κομματικές ταυτότητες.Στις ΔΕΚΟ που υπάρχει το θέμα κατά 80% είναι παιδιά 'του κόμματος".Η ειρωνία είναι οτι έλαχε στον γιό αυτού που στήριξε την λαοφιλία του στον εκμαυλισμό του κόσμου,να πρέπει να κάνει 'την κάθαρση".Και αυτό είναι κάτι που ο Γιώργος δεν το θέλει με τίποτε...Γιάυτό και οι απειλές περί εκλογών λαο γι'αυτό είναι πολύ πιθανόν να τις δούμε εντός του 2011...

Ανώνυμος είπε...

Square, για να βελτιώσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να βρούμε πρώτα ποιο είναι το πρόβλημα. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να το χειροτερέψουμε!!!

Όσοι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα πρέπει να το λέμε ξεκάθαρα και ευθέως. Αλλιώς δεν βοηθάμε.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι το Δημόσιο. Το πρόβλημα είναι η Κομματοκρατία και το Κομματικό Δημόσιο.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ΔΕΚΟ και οι υπάλληλοί τους. Το πρόβλημα είναι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που δημιούργησαν τους νόμους και τα πλαίσια λειτουργίας αυτών των ΔΕΚΟ.

Δεν φταίει ο απλός υπάλληλος για τα προβλήματα του συστήματος. Αυτός κάνει ότι του λέει ο Διευθυντής.

Δεν θα βελτιωθεί τίποτα αν απολυθούν απλοί υπάλληλοι και τα καθάρματα που δημιούργησαν όλο αυτό το νοσηρό πλαίσιο λειτουργίας συνεχίσουν να τρώνε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.