Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

Ξέρουν να το χρησιμοποιήσουν?


Παρά ή μάλλον και εξαιτίας των παλινωδιών,ερασιτεχνισμών και της πολυφωνίας της παρούσας κυβέρνησης,το περίστροφο σήμερα οπλίστηκε! Όχι φυσικά τόσο για το δικό μας καλό,όσο για το δικό τους:οι δικές τους τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χέρια τους την βραδυφλεγή βόμβα των ελληνικών ομολόγων,και απ το ένα δικό τους ταμείο στο άλλο θα πάνε τα περισσότερα απ τα 30 δις(γιατην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών).
Τώρα βέβαια,γιατί η Ευρ.Κεντρική Τράπεζα προτιμα να δανείζει με 1% τις Τράπεζες για να δανείζουν αυτές μετά το Ελλην.Δημόσιο με 6%,και δεν παρεμβαίνει με ένα ενδιάμεσο επιτόκιο,δεν το αντιλαμβάνομαι με όρους Λογικής,αλλά μόνο λόγω ιδιοτελών συμφερόντων.

Μένει να δούμε αν τα σοσιαλιστικά καμάρια μας θα δεχθούν τον στενότατο κορσέ επιτήρησης που θα συνοδεύει την εκταμίευση των δόσεων του πακέτου ή θα προτιμήσει τον επαχθέστερο δανεισμό απ τις "αγορές" που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια στο πως θα "χειριστούν" τα χρήματα.Αρκετοί εξ αυτών δυσανασχετούν στο να πάει χαμένη η 'τεχνογνωσία" τους που μας έφερε ως εδώ...
Απ αυτή την άποψη,η ευρωπαική πίεση και ο έλεγχος προόδου απ τους ελεγκτές του ΔΝΤ μπορεί νάναι και προς όφελος της χώρας,μια και δεν θα αφήσει περιθώρια χαλάρωσης και διολίσθησης στις συνήθεις νεοελληνικές πρακτικές.

Απ την άλλη,υπάρχει και η άποψη που εξαρχής είχαν προτείνει στον ΓΑΠ και επιφανείς Οικονομολόγοι όπως ο Στίγκλιτς,ότι ίσως ήταν προτιμότερη μια στάση πληρωμών και επαναδιαπράγμάτευση του χρέους(βασικά των τόκων που οι δανειστές μας περίμεναν να πληρωθούν),που σε συνδυασμό με τις απόλυτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμό της οικονομίας μας,θα έδιναν μια βαθιά ανάσα στην πνιγμένη απ τον βρόχο του Χρέους ελλην.Οικονομία και περισσότερες πιθανότητες επανεκκίνησης.Αρκεί φυσικά και η πλειοψηφία των βολεμένων Ελλήνων να συνειδητοποιήσει ότι οι αργομισθίες,η οκνηρία και η αναποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αξιολόγησης και αξιοκρατίας,τέλος!

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Πράγματι με απίστευτο ερασιτεχνισμό, με διαρκείς παλινωδίες, κυριολεκτικά με αλαλούμ και με κραυγές χρεωκοπήσαμε, γκρεμός, Τιτανικός κλπ,φτάσαμετο περιθώριο στις 450 μονάδες από 1 00-150 που ήσαν την εποχή των εκλογών.
Στου Κασίδη το κεφάλι οι νέοι Υπουργοί -και ο Πρωθυπουργός- μάθαίνουν την δουλιά τους σπαταλώντας περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση παρά στα γραφεία τους.
Πλην όμως της παιδικής χαράς η νέα Κυβέρνηση διαθέτει και μερικούς σκοτεινούς και παρασκηνιακούς τύπους τους οποίους την επομένη των εκλογών έπρεπε να είχε στείλει στις Γαλλικές και Γερμανικές κυρίως Τράπεζες και στα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία κατείχαν μέγα μέρος των Ελληνικών ομολόγων. Και να τους πει, με κάθε μυστικότητα. Κύριοι τα λεφτά σας είναι χαμένα! Πάνε! Βάλτε πλάτη τώρα να μαζέψετε ότι μαζεύεται!
Και να τους αφήσει να τρέχουν κυρίως αυτοί πριν όμως τα περιθώρια δανεισμού φθάσουν τις 450 μονάδες πλέον των Γερμανικών ομολόγων!!

Λωτοφάγος είπε...

Δεν μπορώ να αποφανθώ με βεβαιότητα αν είναι τόσο άχρηστοι ή απλώς πιόνια των Γερμανών και Αμερικανών.
Άν είναι η πρώτη περίπτωση, τότε είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.
Αν είναι η δεύτερη, τότε τα πάντα είναι προσχεδιασμένα και εμείς είμαστε τα πιόνια τους.

squarelogic είπε...

Χρίστο συμφωνώ απόλυτα!

Λωτοφάγε,δυστυχώς τείνω προς την 2η εκδοχή...δεν ξέρω πόσο θα μείνουν στην κυβέρνηση,αλλά διαισθάνομαι οτι οι ζημιές που θα έχουν δρομολογηθεί θα είναι ανυπολόγιστες,κι αυτό,δίχως καμιά στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.
Περιμένετε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τις παραχωρήσεις σε εθνικά θέματα.

Unknown είπε...

Και σαν περαιτέρω απόδειξη η μη ουσιαστική μείωση των περιθωρίων στον χθεσινό δανεισμό παρά το γέμισμα του όπλου!!!.
Ο σκεπτικισμός των πιστωτών φοβάμαι έχει να κάνει δυστυχώς κυρίως με την δυσπιστία τους στις ικανότητες των Κυβερνώντων λόγω του ερασιτεχνισμού τους.
Δέστε και δημοσίευμα της WALL STREET JOURNAL που ανήρτησα χθες.

squarelogic είπε...

Στις 390 μονάδες πάλι τα spread.
Κατά τα άλλα,δεν θα χρησιμοποιήσουμε το "περίστροφο" του μηχανισμού διάσωσης.
Ψττ,Γιωργάκη,θέλουν να το χρησιμοποιήσεις και θα μας αναγκάσουν.Χάρη και στους εμπνευσμένους οικονομικούς μαθητευόμενους μάγους σου(Φοροκωνσταντίνου + σύζυγος βαθέος λαρυγγιού) φτάσαμε εδώ...
Τώρα θέλουν να δοκιμάσουν τι σημαίνει η στήριξη της ΕΕ στην πράξη...