Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010

Να που έγινε κι αυτό...

Ηλ.Μακρής,Καθημερινή

Δεν πίστευα ότι θα τον αναπολούσα ποτέ,αλλά να που ο κόσμος αλλάζει τόσο απρόβλεπτα που έγινε κι αυτό...Ο λόγος για τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού,τον ιδρυτή και εμψυχωτή του βαλκάνιου λαικισμού που μάς έφερε εδώ που είμαστε...Και η ειρωνία της Ιστορίας,όπως πολύ εύστοχα διαπίστωσε ο Locus,είναι ότι έτυχε στον αθλητικό και clean cut υιό να πρέπει να αλλάξει το DNA του πατρικού κόμματος και του κακομαθημένου απ τον πατέρα λαού για να μην μείνει στην Ιστορία κι αυτός με την Τρικούπεια ρήση 'Δυστυχώς επτωχεύσαμε"...Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί οτι η Ιστορία έχει χιούμορ...




Βλέποντας όμως του ξένους τοκογλύφους(sorry,τραπεζίτες εννοώ) να κάνουν ουρά για να προσφέρουν 25 δις ευρώ στην υπό χρεωκοπία(όπως μας λένε...) χώρα μας,αφού βεβαίως εξασφάλισαν τοκογλυφικά επιτόκια 4% πάνω απ τα γερμανικά (6,2%),πράγμα που πρακτικά σημαίνει επιβάρυνση 2,5 δις πάνω απ τους τόκους που θα πλήρωνε η Γερμανία ή 1,5 δις πάνω απ τους τόκους που θα πλήρωνε η νωρίτερα χρεωκοπημένη Ιρλανδία,δεν μπόρεσα να μην αναλογιστώ αν θα γίνονταν αυτά αν στη θέση του μειλίχιου ποδηλάτη Γιώργου και του θανάσιμα σφιγμένου και 'σοβαρού" φορομπήχτη Παπακων/νου βρισκόταν ο γήινα μουρντάρης και αινιγματικά γοητευτικός Ανδρέας...
Υπήρχε ποτέ περίπτωση να αφήσει να τον στριμώξουν έτσι με τους οίκους αξιολόγησης και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις πότε αμφισβήτησης και πότε "στήριξης" απ τους παράγοντες της ΕΕ,ο δεινός εκείνος παίκτης του πολιτικού πόκερ?

Είτε που θα είχε "γοητεύσει"μέχρι παρεξηγήσεως τη Μέρκελ είτε που θα είχε παίξει μέχρι τέλους την μπλόφα των εξοπλισμών και των αθροων εκ Γερμανίας εισαγωγών,είτε θα είχε εγείρει θέμα εκκρεμών πολεμικών αποζημιώσεων για να εξασφαλίσει την έμπρακτη(και στην ουσία αμοιβαίως επωφελή..) γερμανική στήριξη προτού βρεθεί στο έλεος των τσακαλιών της αγοράς...Αφήστε που θα είχε οργανώσει (στον Αστέρα ή την Ελούντα φυσικά,γιατί ο εκλιπών είχε και ενα στυλ..) τον συνασπισμό των ομοιοπαθών του Νότου και της Ανατολής αποσκοπώντας στην χαλάρωση της προσήλωσης της ΕΕ στην δημοσιονομική πειθαρχία στην δίνη της παγκόσμιας κρίσης.

Διότι,άσχετα απ τις δικές μας αμαρτίες,η πορεία της χώρας προς την χρεωκοπία επιταχύνθηκε ραγδαία απ τις συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αξιοπιστία της,επιθέσεις που προέρχονται στην ουσία απ τους ίδιους περίπου ανθρώπους που βύθισαν τον πλανήτη σε ύφεση,εξαυλώνοντας με τις περίεργες οικονομικές πρακτικές τους το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Όπως και νάχει με τον Σαρκοζύ εύκολα στο πλευρό του,ο δαιμόνιος και απρόβλεπτος Ανδρέας θα κουλάντριζε με τις ανορθόδοξες τακτικές του,Μέρκελ,Γιούνκερ κ σία ,πολύ καλύτερα απ'ότι οι "ευπειθείς μαθητές" Γιωργος+Γιώργος ...
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ποιήσουμε την ανάγκη φιλοτιμία και να αποτινάξουμε τις ιδεοληψίες και τα συντεχνιακά κατεστημένα μιας 30ετίας,που μας οδήγησαν στο να μην παράγουμε τίποτε και να ζούμε με δανεικά ανταλλάσσοντας μεταξύ μας υπερτιμημένες υπηρεσίες χαμηλής μάλιστα ποιότητας. Είναι άλλο όμως να το κάνεις με κάποια περιθώρια άνεσης και άλλο υπό τον πανικό της επικείμενης κατάρρευσης,Ή μήπως δεν γίνεται αλλιώς?

11 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν νομίζω ότι θα τα πετύχαινε αυτά ο Παπανδέου ΙΙ.
Ούτε καν θα δοκίμαζε..
Ήξερε ότι business is business..

Locus Publicus είπε...

Η τραγικότητα του Γιώργου συνοδεύεται και απο πολιτική ανικανότητα. Δεν ξέρω τί θα έκανε ο Αντρέας, αλλα κατα τη γνώμη μου, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σκάνδαλο Siemens προς οφελός της. Είναι κάτι στο οποίο η Γερμανία βρίσκεται "απο κάτω". Ενα ελληνογερμανικό ομόλογο που θα μιλούσε στα συμφέροντα της Γερμανίας θα ήταν νομίζω οφέλιμο (θα είχε και χαμηλό επιτόκιο). Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των Οίκων δεν πρέπει να μας ενοχλούν, μπορεί φιλοσοφικά να μας ενοχλούν, έτσι όμως είναι ο κόσμος μας. Οι οίκοι θα πουλούσαν και την μάνα τους για κέρδος. Ο καταπληκτικός κύριος Warren Buffet, δάνεισε την αμερικανική κυβέρνηση με επιτόκιο 10%!

Εμείς πρέπει τώρα να αποτινάξουμε την νοοτροπία των 30 τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς ο Κρατισμός μας βούλιαξε.

Βάσσια είπε...

Αν σήμερα ζούσε ο Ανδρέας και του ζητούσαν να κυβερνήσει θα δεχόταν άραγε;

Διάβαζα σήμερα ένα αρθρο άγγλου δημοσιογράφου στη Γκάρντιαν ο οποίος μιλούσε υπέρ της Ελλάδας κι εναντίον των οικονομικών κύκλων και οίκων που μας επιτίθενται.
Σκεφτόμουν - παρά το ωραίο άρθρο - μας δουλεύει; Παίζει κι αυτός παιχνίδια ;
Εδώ το άρθρο:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jan/25/principled-europe-not-let-greece-bleed

Καλό βράδυ

v είπε...

Μήπως να νοικιάσουμε αυτή τη χώρα και να πάμε για διακοπές; Δεν την παλεύει κανείς πλέον...



ΥΓ. Φτηνό το σχόλιο, αλλά έχω δύο δουλειές και δεν με πληρώνει καμία! Δεν την παλεύω πλέον :(

squarelogic είπε...

Χ.Β.
νΟμίζετε?

Locus,
ενδιαφέρουσα ιδέα το ομόλογο.Οπως όμως λέω και στο ποστ κάτι τέτοιο απαιτεί μια διαφορετική μενταλιτέ,
όχι μια μενταλιτέ συμμόρφωσης και ανάγκης να είναι κανείς αρεστός αλλά μια μενταλιτέ contrarian,τη νοοτροπία του να κάνεις το δικό σου εκμεταλλευόμενος γοητεία,αιφνιδιασμό,και τις αδυναμίες του άλλου...Ότι είχε ο μακαρίτης δηλ...

Βασσια
Ο Sτίγκλιτς δεν είναι Αγγλος δημοσιογράφος.Είναι Αμερικανοεβραίος,πρώην Νο.2 της Παγκόσμιας Τράπεζας ,Νομπελίστας και πολύ επικριτικός για τον ρόλο τόσο του πρώην εργοδότη του όσο και του ΔΝΤ και της ιδεολογίας των ελεύθερων αγορών όπως τις θεοποίησε η σχολή του Σικάγου.
Απ τα πιο φωτισμένα μυαλά στον χώρο των Οικονομικών,δυχτυχώς όμως εκτός του πυρήνα των αποφάσεων των Ολίγων.

squarelogic είπε...

V,
δεν την νοικιάζουν-την έχουμε ήδη βαρύτατα υποθηκεύσει.Και πολύ φοβάμαι,ότι όλη αυτή η οικονομική επίθεση δεν γίνεται για να τιμωρηθούν οι οικονομικές μας ανεπάρκειες αλλά για να μας εξαθλιώσουν τόσο ώστε να προχωρήσουν κάποια άλλα σχέδια,σχετικά με την εθνική και εδαφική μας κυριαρχία...
Η αλήθεια είναι οτι όποιοι είναι ακόμα στη φάση που δεν έχουν κάτι να χάσουν,που οι επιλογές τους είναι ακόμη ανοιχτές,θα ήταν σοφοί αν σχεδίαζαν το μέλλον τους αλλού...

Βάσσια είπε...

Square ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Δεν τον γνώριζα, απλά έτυχε να διαβάσω το άρθρο.

Και με αυτά που μου έγραψες το είδα πιο θετικά.

Και ύστερα διάβασα στα ΝΕΑ για την "ΑΚΡΟΠΟΛΗ" ... όχι την γνωστή .

Καλό βράδυ
:-)

Λωτοφάγος είπε...

Ακριβώς όπως το είπες: "κακομαθημένος από τον πατέρα λαός". Αυτή είναι η κατάρα μας. Αφ'ης στιγμής οι "φριχτοί μικρομεσαίοι" που λέει κι ο Νιόνιος, νόμισαν ότι δικαιούνται να γ@#%νε και να δέρνουν, μας πήρε ο διάολος!
Δεν αναπολώ την εποχή των μεγάλων ηγετών. Έφυγε ανεπιστρεπτί, ελπίζω.
Απλώς ντρεπόμουν βλέποντας τον Γιωργάκη να μιλάει δουλικά στο Στρασβούργο και αυτούς στο προεδρείο να κοιτάζουν αλλού βαριεστημένοι!

hroni είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hroni είπε...

Σα να λέμε, αν ο Βαμβακούλας έπαιζε μονό με τον Σαλπιγγίδη ποιός θα κέρδιζε; Τζόρνταν με ένα χέρι ή Κόμπι; Ανούσιες συγκρίσεις ενίοτε μεσηλίκων στοχαστών όπου ο ρομαντισμός πάντα κερδίζει.

Παρόλο που η Μιμί ήταν όντως καλύτερο και πιο θεαματικό σπορ από το ποδήλατο, ο νυν έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μιας χώρας που δουλεύει μεν αλλά δεν παράγει, χωρίς τις αθρόες εισροές κεφαλαίων, παροχών και αυξανόμενης κατανάλωσης που υπνωτίζε το εκλογικό σώμα την δεκαετία του '80.

Σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή φαινονται οι αληθινοί ηγέτες και ποιούς υπηρετούν και δεν μιλάω για την Ελλάδα και τον εκάστοτε τσοπάνη που είναι αμελητέες ποσότητες, αλλά για το αν οι αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνονται από εκλεγμένους αντιπροσώπους ή το κεφάλαιο που τους χρηματοδοτεί και προφανώς τους κρατάει από τ'αρχίδια. Και μην παρασύρεστε από άσχετες απλουστεύσεις του ποιός οφελείται τα μέγιστα, η Ένωση ή η Ελλάδα· το δάνειο θα δωθεί ώστε να αποπλήρωθουν το 150.000.000 ευρώ φέσι στους μεγαλοτραπεζίτες, GS, MS, BA, από τα 220.000.000 που συνολικά οφείλουμε. Αυτοί κινούν τα νήματα και μπαίνουν σφήνα με αφόρητες πιέσεις ώστε να ωφεληθούν διπλά από προμήθειες γιά το νέο δάνειο που θα αποπληρώσει τους ίδιους! Δεν θα εμβαθύνω στο τι/ποιοί είναι αυτό το "κεφάλαιο" που τρομοκρατεί τον πλανήτη αφού οι κανόνες του παιγνιδιού είναι άνισοι μεν αλλά δεδομένοι και γνωστοί σε όλους οπότε είναι υποκριτικό να το παίζουμε όλοι κουμούνια μόνο όταν σφίγγουν οι κώλοι... και συγνώμη που το σχόλιο έχει αρχίδια και κώλους αλλά είναι μουνί η κατάσταση.

Τα τοκογλυφικά επιτόκια του 4% πάνω από τα γερμανικά αντικατοπτρίζουν το 3,7% κόστος ασφαλίστρου, οι συντονισμένες επιθέσεις είναι επί της ουσίας και όχι επί της αξιοπιστίας και της λεβεντιάς, η εξαύλωση του 50% του παγκόσμιου πλούτου δεν υφίσταται αφού, μείον τα κοψίδια που εξαργυρώθηκαν, ήταν αέρας και όποιος πηδήξει την Μερκέλ για το καλό του τόπου θέλει άγαλμα δίπλα στου Βενιζέλου.

Τα συντεχνιακά, η ανομία, η ατιμωρισία, η λούφα, η μίζα, η απάτη στα πάντα και ότι άλλο συνθέτει το modus operandi αυτής της χώρας και η συνεπαγώμενη κακομοιρία αποτελούν την μοναδική απειλή επί της εθνικής και εδαφικής κυριαρχίας. Εφόσον διαλέξαμε τα ευρωπαικά σαλόνια ας αδράξουμε την ευκαιρία του μειωμένου πολιτικού κόστους που τα διευθυντήρια παρέχουν ώστε η χώρα να ωφεληθεί άμεσα ηθικά και σε βάθος χρόνου υλικά. Πιο απλά, Μερκέλ τώρα ή Κάρλα Μπρούνι με ένα δόντι, φλεβύτιδα και Παρκινσονς μετά από 40 χρόνια;

υγ. Τον Στίγλιτς τον συνάντησα το Νοέμβρη του '88 στο U.C. Davis όταν είχε βγάλει την θεωρία, που αργότερα του εισέπραξε το Νόμπελ, στη γύρα για να την βελτιώσει και να βρει πιθανές ατέλειες. Τελικά αυτός πήρε το βραβείο του Νόμπελ κι εγώ του Καράμπελα.

squarelogic είπε...

hroni
απίστευτο σχόλιο!Θα ενδιέφερε να επεκταθείςστο ποιοί είναι αυτές οι περίφημες "αγορές" που τρομοκρατούν κατά βούληση τον πλανήτη?
Επειδή υποψιάζομαι οτι πρόκειται για τους ίδιους που κατά βάση ευθύνονται για την Κρίση,αυτούς που έπαιζαν στοιχήματα με τεράστια μόχλευση,private equities,LBOs, κλπ.αναρωτιέμαι πως οι Κυβερνήσεις τους επιτρέπουν-αφού τους διέσωσαν με χρήματα των φορολογουμένων-να εκμεταλλεύονται έτσι αισχρά τους διασώστες τους...
Μιλάμε για τη μεγαλύτερη Ληστεία της Ιστορίας ώστε να είναι οι 'Κυρίαρχοι" σε θέση να μας ξαναληστεύουν...
Είναι έτσι?