Ποιός να το έλεγε,εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του 90...όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος,που πλήρωνε ακόμα πανάκριβα "δίδακτρα" ως παράγοντας,αποφάσιζε να δώσει κοντά 100 εκατομύρια και να διαλύσει το ιστορικό τμήμα πόλο για χάρη ενός 16 χρονου μαθητή από την Γλυφάδα.Οι 'εσωκομματικοί του αντίπαλοι" έμελλε να του το χτυπάνε σαν σκάνδαλο μέχρι να έρθει το παλλιροιακό κύμα των τίτλων και να τους πνίξει...
Το λεπτό παλικαρράκι με το φαρμακερό "χέρι" βρέθηκε αναγκαστικά στα βαθιά ελλείψει αληθινής ποιότητας στην τότε ομάδα,πήρε πολύ νωρίς φανέλα βασικού και άρχισε να ζυμώνεται στον ρόλο που η Μοίρα του επεφύλασσε.Η έλευση ολοένα και μεγαλύτερων ονομάτων στην ομάδα βοήθησε και τον ίδιο να γίνεται καλύτερος παίκτης,αίροντας τις δυσβάστακτες προσδοκίες απ τους δικούς του μόνο ώμους,με τις επιτυχίες να έρχονται ακριβώς την ώρα που έπρεπε,λίγο πριν η απογοήτευση και η εσωστρέφεια αρχίσουν να κατατρώνε την ομάδα.
Γιατί τελικά,οι πολύ μεγάλες καριέρες,εκτός από ταλέντο και δουλειά,χρειάζονται 2 ακόμα δυσεύρετα συστατικά:Τύχη και σωστή Κρίση...
Η τύχη έγκειτο στο ότι η μπασκετική ωρίμανση του αρχηγού,σε νεαρή μάλιστα ηλικία,συνέπεσε με την καρποφορία, επιτέλους, των κόπων των Γιαννακοπουλέων σε τίτλους, που τους παρακινούσε σε ολοένα και νέες επενδύσεις χτίζοντας τελικά στα χρόνια του Ομπράντοβιτς μια Αυτοκρατορία που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο ελληνικός αθλητισμός.
Η σωστή κρίση εκδηλώθηκε για 1η φορά το καλοκαίρι του 97(αν δεν κάνω λάθος),όταν ο διόσκουρός του Νίκος Οικονόμου" εκβιαζοντας" τον Παύλο γα μερικά εκατομύρια παραπάνω γύρισε την πλάτη του στο πεπρωμένο του,καταστρέφοντας ουσιαστικά την καριέρα του.
Ο Φράνκι,που ακολουθούσε στις διαπραγματεύσεις,τήρησε διαφορετική στάση και έμελλε να δικαιωθεί πλουσιοπάροχα,και υλικά,και-κυρίως-από πλευρά δόξας και τίτλων.Την ίδια εμπιστοσύνη στους διοικούντες έδειξε σε κάθε ανανέωση του συμβολαίου του και αυτοί του το ανταπέδωσαν χαρίζοντάς του μεγάλα συμβόλαια και όταν πια ο αγωνιστικός του ρόλος στην ομάδα ήταν πια περιορισμένος.Στο πλευρό του τεράστιου Ομπράντοβιτς όμως,είχε σφυρηλατήσει έναν διαφορετικό,πολύ πιο σημαντικό ρόλο,αυτόν της ζωντανής Ιστορίας του Παναθηναικού,του αληθινού Ηγέτη που συνόψιζε το πνεύμα αυτής της Ομάδας,του εμψυχωτή αλλά και του θρύλου που δεν είχε πρόβλημα να μπεί μόνο για 5 λεπτά "βρώμικης" δουλειάς,δίνοντας το μέτρο και στους νεώτερους συμπαίκτες του,Και εδώ ανιχνεύεται η σωστή κρίση του ανθρώπου Αλβέρτη:άλλοι στη θέση του θα δυσανασχετούσαν για την αγωνιστική τους απραξία,θα αρνούνταν να υποβληθούν στην βάσανο της προετοιμασίας και των προπονήσεων μόνο για να παίζουν αραιά και πού 3λεπτα...ο Φράνκι αποδέχτηκε μεγαλόθυμα τον ρόλο του και δεν δισταζε όταν καλούνταν να προσφέρει και στο παρκέ,να παίξει κάποια λεπτά "σκυλίσιας" άμυνας περιμένοντας την ευκαιρία για το trademark σουτ του...
Η ανταμοιβή του εξαιρετικά πλουσιοπάροχη:25 τίτλοι,μεταξύ αυτών και 5 ευρωπαικά κύπελλα,καθολική αναγνώριση,δόξα και χρήμα...Κυρίως όμως η ηθική αναγνώριση απ τους συμπαίκτες του που εκδηλώθηκε με των ωραιότερο τρόπο με το επίμονο κάλεσμα του διαδόχου του Δημ.Διαμαντίδη να σηκώσουν μαζί το πέμπτο Ευρωπαικό,στην O2 Arena του Βερολίνου.
Κορυφαία στιγμή για έναν αληθινά Ευλογημένο αθλητή...μέχρι το σημερινό σούπερ τιμητικό Αντίο που θα κάνει και τον Μήτσο,τον Bill και τ'άλλα παιδιά να ονειρεύονται την δική τους αντίστοιχη βραδιά.Έτσι χτίζονται και διατηρούνται οι μεγάλες Ομάδες...
Κυριακή, Οκτωβρίου 11, 2009
Ο Ευλογημένος Αρχηγός....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Είναι αλήθεια ότι το βάρος που έπεσε στους ώμους του νεαρού τότε Αλβέρτη ήταν πολύ μεγάλο.
Ομως το άντεξε. Δούλεψε σκληρά και δικαιώθηκε.
Σαφώς ήταν θέμα ΚΑΙ τύχης ΚΑΙ κρίσης. Η καλή του τύχη τον έφερε σ' αυτή την ομάδα, η σωστή
του κρίση τον κράτησε σ΄ αυτήν όταν άλλοι προτίμησαν να ακολουθήσουν το "χρώμα του
χρήματος".
Επίσης, εξίσου σημαντικό με την διαχείριση από πλευράς του, του νέου αγωνιστικού ρόλου που του επιφύλασσε το πέρασμα του χρόνου, είναι το γεγονός ότι ο ίδιος κρίθηκε απαραίτητος στην ομάδα έστω και γι' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα αγωνιστικής δράσης. Προφανέστατα επειδή η προσφορά του σε εξωαγωνιστικό επίπεδο ως εμψυχωτής της ομάδας και σημείο σταθερότητας στα αποδυτήρια υπήρξε πολύτιμη.
Δεν ξέρω αν ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε σήμερα. Καλά καλά δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς. Ισως γιατί στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού τέτοιες περιπτώσεις σπανίζουν. Και ακόμα κι όταν υπάρχουν δεν τις τιμάμε όπως τους αξίζει. Ο Αλβέρτης έτυχε αυτής της τιμής. Και την άξιζε πέρα ως πέρα!
ΥΓ. Πολύ ωραίο και εύστοχο ποστ!
Νομίζω τα αφιερώματα αυτά είναι ένα ελάχιστο 'ευχαριστώ" για την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του.
Κι όσο κι αν πέρασαν και καλύτεροι παίκτες απ'αυτόν,ο Φράνκι κατέκτησε την κορυφή του Ολύμπου με την διάρκεια και την σταθερότητά του,την αφοσίωση στην ίδια ομάδα καθώς και με την σταδιακή μετεξέλιξη του σε νέους ρόλους καθώς ωρίμαζε:
εν αρχή ήταν το σουτ.Μετά προστέθηκε και η αφοσίωση στην άμυνα και τα τελευταία χρόνια η καθοριστική ηγετική του παρουσία στα αποδυτήρια,το mentoring των διαδόχων του,η εμψύχωση και μετάδοση ηρεμίας στους συμπαίκτες του.
Πολύ σπάνια ένας αθλητής αξιώθηκε τόσων επιτυχιών και τέτοιας αναγνώρισης...Και το καλό οτι αφήνει άξιο διάδοχο,τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
...και μερικά σχόλια ομοτέχνων του...
Δημ.Παπανικολάου:
«Είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον ίδιο αλλά και το ελληνικό μπάσκετ. Είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος αθλητής φεύγει όπως πρέπει. Ένας αθλητής αυτής της εμβέλειας πρέπει να φεύγει με αυτόν τον τρόπο από τα γήπεδα. Έμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια. Το να μείνει σε μια ομάδα από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, σημαίνει ότι η ομάδα τον είχε ανάγκη. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης. Ο Φραγκίσκος ήταν πάντα θετικός. Παρότρυνε και έδιωχνε το άγχος από όλους τους παίκτες. Φρόντιζε για το καλό της ομάδας.
Δεν υπήρχε γκρίνια και μουρμούρα στα αποδυτήρια. Στα κρίσιμα πάντα υπήρχε ένα κλίμα ετοιμότητας χάρη στον Αλβέρτη και γι' αυτό έχει κατακτήσει τόσους τίτλους."
Κώστας Παταβούκας:
"Ανήκει στη γενιά των παικτών που ήταν ουσιαστικά σύνδεσμος της μετάβασης από τη μια γενιά στην άλλη. Μεγάλωσε και σχεδόν διαμόρφωσε την προσωπικότητά του με ανθρώπους της προηγούμενης γενιάς.
Τον βοήθησαν να δείξει τα στοιχεία και να τα μεταφέρει στην επόμενη γενιά...Δεν σου χαρίζει κανείς σεβασμό κι εκτίμηση. Πρέπει να τα κερδίσεις. Πρέπει να είναι πάντα εκεί ως κυματοθραύστης. Είναι στοιχεία χαρακτήρα που πρέπει να έχεις. Ο Φραγκίσκος ήταν ένας από τους καλύτερους εκτελεστές που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ αλλά έπρεπε να το συνδυάσει με εγκεφαλικότητα. Έβρισκε το ψυχικό σθένος και δεν ήταν λίγα τα παιχνίδια που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Δείχνει πολιτισμό να σέβεσαι και να τιμάς την ιστορία κάποιου όπως κάνει ο Παναθηναϊκός.
Δημοσίευση σχολίου