Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2009

Της διαδοχής το κάγκελο....

Όπως ένας δεσποτικός πατέρας αφήνει το στίγμα του στην αναποφασιστικότητα και αδράνεια της οικογενείας του για πολύ μετά αφότου εκλείψει,έτσι και η αδιαμφισβήτητα ηγετική προσωπικότητα του ιδρυτή της Ν.Δ. την μετέτρεψε για πάντα σ'ενα κόμμα αταβιστικά καταδικασμένο στην αναζήτηση του επόμενου Μεσσία.
Αντί να προβληματιστούν ειλικρινά και γόνιμα πως στο καλό καταφεραν την παντοδυναμία του 2004 να την μετατρέψουν στην ηχηροτερη ήττα της ιστορίας τους (και από ποιόν αντίπαλο...) και να συνάγουν πολύτιμα για το μέλλον συμπεράσματα και διδαχές,η (έμπλεη ανακούφισης) ανακοίνωση της παραίτησης του ηττηθέντος αρχηγού έθεσε άμεσα σε λειτουργία τους μηχανισμούς προσωπικής προβολής και πλασαρίσματος,υπερπηδώντας το αναγκαίο στάδιο ενδοσκόπησης.

Οι επίδοξοι δελφίνοι έσπευσαν να δηλώσουν υποψηφιότητες προλαμβάνοντας ίσως κάποιον άλλο που θα μπορούσε να αναδειχθεί μέσα από γόνιμες ζυμώσεις,και τα στελέχη δίχως τωρινές ηγετικές φιλοδοξίες έσπευσαν να ποντάρουν όπου θεωρούν επικρατέστερη την επικράτηση σε συνδυασμό με την επίτευξη των προσωπικών τους ανταλλαγμάτων.Μόνη τους έννοια τα διαδικαστικά ιδίως σχετικά με το ποιοί τελικά θα ψηφίσουν.Όποιοι θεωρούν οτι μειονεκτούν στον τομέα των εσωκομματικών μηχανισμών επιδιώκουν διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος ποντάροντας στα ώριμα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει συνήθως το πόπολο:χαμόγελο,σκηνική παρουσία,στομφώδης λόγος άνευ συγκεκριμένων δεσμεύσεων,image.Μόνη τους έννοια η αναρρίχηση στη θέση του "Θεού",του έχοντος το Αλάθητο,τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ήττα...
Κι έτσι οι δύσμοιροι θαμώνες του κεντροδεξιού χώρου,αλλά και όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας που κατανοούν την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας σοβαρής και συντεταγμένης Αντιπολίτευσης κάθε φορά,ως ένα αναγκαίο ερέθισμα για την καλύτερη λειτουργία της Κυβέρνησης καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε εμφανώς ανεπαρκείς και οπωσδήποτε καθόλου ανανεωτικές λύσεις.

Υπάρχει κανείς που θα έβλεπε το φαβορί της κούρσας σε θέση ανώτερη από προισταμένη τοπικού supermarket αν διέθετε διαφορετικό επώνυμο?σε τι έχει διακριθεί η κυρία ώστε να διεκδικεί την αρχηγία της ΝΔ?από τότε που πήρε το οικογενειακό χρίσμα(δεδομένου ότι οι άρρενες κληρονόμοι ήταν ακόμα μικροί σε ηλικία) πολιτεύεται αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του πατρός,μεριμνώντας αποκλειστικά για την προσωπική της προβολή,προσεταιριζόμενη αυτούς ακριβώς τους ισχυρούς που ο κόσμος έχει σιχαθεί να τον εκμεταλλεύονται,δίχως καμία ουσιαστική συνεισφορά στην ιδεολογία και την ατζέντα του κόμματος.Και μόνο το γεγονός ότι συνεχίζει με το συναισιθηματικά φορτισμένο επώνυμο του δολοφονηθέντος συζύγου και όχι με το πατρογονικό της ή/και αυτό του νέου συζύγου δείχνει οτι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα:κανείς δεν αποποιείται ενα πετυχημένο brandname.
Για τον αγαπημένο του ιστολογίου,κ.Αβραμόπουλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οτι δεν εμφανίσθηκε τώρα πρόσφατα ως πολλά υποσχόμενος ευρωπαιστής:στα 18 χρόνια που μεσολάβησαν πρόλαβε να δικαιώσει πλήρως τον Πάγκαλο,αποδεικνυόμενος όχι μόνο 'ένα πουκάμισο αδειανό",αλλά και ενα πολύ επικίνδυνο τέτοιο,διατεθειμένο να παίξει οποιονδήποτε ρόλο(και για οποιονδήποτε....)θα μπορούσε να τον εκτοξεύσει στην κορυφή.
Παρά το ότι έσπευσε να κατοχυρώσει "οτι εμείς τουΛάχιστον δεν κλέψαμε", αποδείξεις αμοραλισμού έχει δώσει πολλές,απ την διάλυση του κόμματός του στον τηλεοπτικό αέρα δίχως να έχει προηγουμένως ενημερώσει ή συναποφασίσει με τα στελέχη του,μέχρι την πανηγυρική υπογραφή συλλογικής συμβάσεως με την ένωση των νοσοκομειακών γιατρών και την εντός μηνός εν κρυπτώ αθέτησή της κατά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προφασιζόμενος οτι η κρίση ήταν βαθύτερη απ΄ όσο γνώριζε ενα μήνα πριν ή την επίσης εν κρυπτώ παράδοση της πρωτοβάθμιας υγείας στα μεγάλα συμφέροντα του χώρου με διάταγμα που προώθησε για υπογραφή 2 μέρες πριν τις εκλογές(είχε ήδη αποπειραθεί να το πράξει άλλες 2 φορές εξίσου ύπουλα,υποβάλλοντας το στα θερινά τμηματα της Βουλής και ενώ υποτίθεται οτι βρισκόταν σε διαβούλευση).Θα συζητηθεί επίσης αρκετά απ'ότι λέγεται η απευθείας παραγγελία 8 εκατομ.δόσεων του εμβολίου για την γριππη Η1Ν1 πάλι λίγες μέρες πριν τις μοιραίες εκλογές και ενώ οι ειδικοί είχαν καταλήξει οτι θα αρκούσαν περίπου οι μισές.
Ο τρίτος υποψήφιος δεν βρέθηκε αρκετά σε κυβερνητικό πόστο για να μας έχει δώσει τέτοια δείγματα.Γόνος γνωστών οικογενειών,με πτυχίο από ηχηρό Πανεπιστήμιο και ισχυρά ερείσματα στην στενά αλληλουποστηριζόμενη ¨μαφία" του νομού του,δεν έχει ουσιαστικά εργαστεί κι αυτός ποτέ,ενώ στα μείον του καταγράφεται όχι μόνο η αποτυχημένη τροχιά του πολιτικού σχηματισμού που δημιούργησε αλλά και το ότι τα τότε στελέχη του δεν επέλεξαν να σταθούν πλάι του και τώρα.Προς τιμήν του,είναι ο μόνος που έθεσε ουσιαστικά το θέμα του ιδεολογικού και πολιτικού επαπροσανατολισμού του κόμματος ως αλληλένδετο με την εκλογή του αρχηγού.Δεν εγγυάται κι αυτός όμως την ρήξη με τα φέουδα και την επετηρίδα του κόμματος.
Για τον γραφικό λαικιστή 4ο υποψήφιο δεν χρειάζεται να ξοδέψω φαιά ουσία καθώς η υποψηφιότητα του εξυπηρετεί προσωπικές του στρατηγικές τοπικής εμβέλειας.

Είναι σαφές λοιπόν,οτι ενώ οι νεοδημοκράτες ψάχνουν τον επόμενο Μεσσία που θα τους οδηγήσει και πάλι στο έπαθλο της Νίκης,ήτοι τον κρατικό κορβανά,έχουν χάσει την μεταστροφή της κοινωνίας που δε μένει πια περιορισμένη σε πατροπαράδοτα κομματικά στεγανά αλλά ταλαντώνει όλο και πιο βίαια και ανυπόμονα το εκκρεμές της Εξουσίας,αναζητώντας,επιτέλους,έναν άξιο κήνσορά της...Κι αφού οι πορφυρογέννητοι φορείς του "κληρονομικού χαρίσματος" αποδεικνύονται ανεπαρκείς ο ένας μετά τον άλλον,θ'ανοίξει ο δρόμος για μια εκ βάθρων αλλαγή του στάσιμου,εδώ και 50 χρόνια,πολιτικού σκηνικού.

10 σχόλια:

squarelogic είπε...

Απολαυστικά έξω απ τα δόντια και αυτή η επιφυλλίδα του κ.Γιανναρά...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_25/10/2009_334810

Locus Publicus είπε...

"Koινωνικό Φιλελευθερισμό" θα επαγγέλεται το καταστατικό του κόμματος, μαθαίνω, αλλά στην ουσία θα είναι ενα "σκέτο μαντρί". Αν αναλάβει η νεαρά πρωτοπόρος, το κόμμα θα γίνει εργαλείο και δίκτυο πανελλαδικής λοβιτούρας και διαπλοκής.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ακόμα και τώρα εξυπνούν τον Καραμανλή, τον "ηγέτη", για τις πολιτικές του οποίου δεν άρθρωσαν ποτέ αντίρηση και πολιτικό λόγο. Αλλα αυτά, τα λέει και ο Γιανναράς καλύτερα.

Στο καινούργιο μαντρί, θα χωρέσουν όλοι. Γιατί κακά τα ψέματα, αν δεν περάσει και ο Μήτσος ο Παπαδοπουλικός, με τί ψήφους θα κρατηθεί το λαικό μαντρί? Αρκετή ζημιά τους έκανε ο Καρατζαφέρης.

Ισως κάτι να αλλάξει με τον Σαμαρά, αλλά και αυτός κουβαλάει πίσω του πολύ πολιτικό βάρος. Ναι, άνεργος ήταν και αυτός πριν την πολιτική.

Ο Ψωμιάδης μετα την πολιτική, έχει και τα μπουζούκια.

Και ο αγαπημένος σου Φιγουρατζής? Κάτι μου λέει πως έχει ήδη κάνει πολλαπλά deals. Η ιδέα του για Πρόεδρος Δημοκρατίας μάλλον θα απορρίφτηκε με γέλιο, και λίγα υπουργεία τον ενδιαφέρουν. Αν είναι δυνατόν να φθαρεί τέτοιο φιγουριλίκι στο Γεωργίας με τους βλάχους, το Τουρισμού με τους λαικούς, το Υγείας (εκεί ολοκλήρωσε το έργο του). Ο φελλός θα ήταν καλός για πρέσβης σε γκλαμουράτο μέρος (Γαλλία, ΗΠΑ), οπου το κρασί είναι καλό, οι γνωριμίες τέλειες, και μακριά απο την Ντόρα. Το υπουργείο εξωτερικών θα το πάρει ο Κυριάκος, για να χτίσει σχέσεις και να μαθαίνει (όπως και οι άλλοι).

Λωτοφάγος είπε...

Μπα, το Περιβάλλοντος θα ήθελε ο Κούλης, Λόκους, αλλά ποιος ξέρει πότε θα ξαναδούν εξουσία!
Αν και, με τις τρικλοποδιές που βάζουν στον Γιωργάκη οι τελευταίες "τρομοκρατικές επιθέσεις", ίσως να τρίβουμε τα μάτια μας σε λίγο...

pensierix είπε...

Αντε να διαλέξεις τώρα...α) Η κόρη του Μητσοτάκη.β) Ο κύριος "τα μεγάλα κόμματα έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο", ιδρυτής του κόμματος των δημοσκοπήσεων.γ) Ο "ανοιξιάτικος" κύριος, ο πρώην "προδότης της παράταξης" με τις εθνικιστικές κορώνες για την Μακεδονία που ακόμα πληρώνουμε. δ) Ο γραφικός.


ΥΓ
Τα δείγματα γραφής του Σαμαρά στην κυβέρνηση, square, δεν σου φτάνουν; Ακόμα υπερασπίζεται την καιροσκοπική, γεμάτη λαϊκισμό στάση του στο "Μακεδονικό"...Δεν αρκεί αυτό;

squarelogic είπε...

Νομίζω οτι απ το 89 και μετά στην Ελλάδα ψηφίζουμε αρνητικά:για να φύγει ο τάδε κι όχι γιατί προτιμάμε τον δείνα.
Κανονικά,η ΝΔ θάπρεπε να κάνει πολύ καιρό να ξαναδεί εξουσία.Ας μην υποτιμάμε όμως τις δυνατότητες των Πασόκων στο να τα κάνουν "μια απ τα ίδια",οπότε θ'ανοίξει ο δρόμος για μια ακόμα αρνητική ψήφο αν εντωμεταξύ δεν έχει ανατραπεί αρδην το σκηνικό...

pensierix
Δεν υποστηρίζω τον Σαμαρά.Αναφερόμουν απλά στην τωρινή του,ολιγόμηνη θητεία στο Πολιτισμού ελπίζοντας οτι έχει βάλει μυαλό σχετικά με τις επιλογές του του 90-92.Κι αυτός όμως τότε αμερικανική επιλογή ήταν....

DIONYSOS είπε...

Αυτοί δεν έχουν δουλέψει ποτέ, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να μας δουλεύουν κανονικότατα. Κάποτε αυτοί οι έρμοι κίνσορες του φιλελευθερισμού να μοιόσουν ότι εξ ορισμού όταν θεοποιείς την ιδιοτέλεια οι συλλογικοί σκοποί πάνε περίπατο.
Εγραψα και αλλού οτι η μόνη ελπίδα για τηΝΔ θάταν ο Σταύρος Δήμας.

Βάσσια είπε...

Κατά την γνώμη μου, κανείς εκ
των υποψηφίων δεν είναι ικανός
να αναστρέψει την κατάσταση.
Η Ν.Δ. χρειάζεται "αυτοανάλυση"
πρώτα και μετά "δελφίνους".

Καλώς σε βρίσκω ξανά :-)

squarelogic είπε...

Διόνυσε,
δεν είναι καθόλου κακή η ιδέα σου.Δυστυχώς η κατάκτηση της ευρωπαικής αναγνώρισης είχε το τίμημα του να λησμονηθεί απ τον πολύ κόσμο και να φθονηθεί απ τον πολιτικό κόσμο.Δυστυχώς θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα οτι η εναλλακτική πρόταση στη νέα διακυβέρνηση του Γιώργου θα είναι η κοράκλα Μητσοτάκη...Μπρρρ.

squarelogic είπε...

Βάσσια,
πολύ χαίρομαι για την επάνοδό σου
και ειδικά εδώ.Ενεργοποίησες και τον δικό σου χώρο?
Συμφωνούμε πλήρως.

Βάσσια είπε...

Ναι, άνοιξα ξανά Blog, αλλά όχι με το parafyada, αλλά elafivolion.
:-)
Κι εγώ χαίρομαι που τα λέμε ξανά.