Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2008

Περί Αισθητικής στο Δημόσιο φαγοπότι...

Αν μετά το 99 είχε εμπεδωθεί στους περισσότερους σκεπτόμενους Ελληνες οτι πολλά απ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν εγκαταστήσει ενα αξεπέραστο σύστημα συναλλαγής και διαφθοράς με το οποίο έπαιρναν μερίδιο σχεδόν απ'οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα,
λίγοι θα περίμεναν οτι 5 μόλις χρόνια μετά την εκλογή Καραμανλή με σημαία την ηθική ανωτερότητα και τιμιότητα θα είμασταν ακούσιοι θεατές σε μια τέτοια operetta buffa τρίτης διαλογής...

Δεν είναι τόσο η έκπληξη για την επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων,όσο για την
αισθητική που αναδύεται μέσα απ'ολη αυτήν την ιστορία,την αισθητική των πρωταγωνιστών των ημερών,της "επιτομής του λαμογιοδικηγόρου" Κουκουβίνου μετά της αεράτης υπεροπτικής συζύγου του που το έπαιζαν δίπορτο στην πλάτη κατοίκων της Ν.Ρεδαιστού,του γραφικού Νομάρχη μετά της χορεύτριας "χορού της κοιλιάς" Αζέλ,των αυστηρότατων με τον απλό πολίτη Κρατικών υπηρεσιών,που έσπευσαν να γνωμοδοτήσουν σημεία και τέρατα τόσο για το αν είχε δικαιώματα η Μονή στις παραλίμνιες εκτάσεις "της",όσο και για την αξία των "οικοπέδων" που-όλως τυχαίως-προσέφερε για ανταλλαγή το Δημόσιο,"παραπλανώντας" έτσι τους αρμόδιους Υπουργούς,των "αγίων"( του real estate) Εφραίμ και Αρσενίου που φαίνονται να συμμερίζονται την αγωνία των συζύγων Πελέκη και Ζαχαρέα για το ευ ζην των τέκνων τους έστω κι αν οι ίδιοι δεν έχουν τέτοιες έννοιες...
(Κι αν μαζεύτηκαν πολλά εισαγωγικά,είναι προφανώς γιατί είναι μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στο
φαίνεσθαι και στο είναι,σε τέτοιες ιστορίες...)

Αισθητική τόσο απωθητική που σε κάνει
σχεδόν να αναπολείς το αγέρωχο παράστημα και άψογο κοστούμι του υπουργού των εξοπλισμών,για τη θητεία του οποίου ελάχιστα γράφτηκαν αν και του επέτρεψε να κάνει τον φτωχικό του γάμο στο Four Seasons a Paris.
Σχεδόν...
Θα περίμενε κανείς από ενα αστικό κόμμα εξουσίας,τουλάχιστον πιο σοφιστικέ τρόπους ιδιοποίησης δημόσιου χρήματος,κάτι πιο κοντά ας πούμε στα δομημένα ομόλογα του...τελειόφοιτου οικονομικών Προέδρου του ΤΕΑΔΥ ή στην χρηματιστηριακή φούσκα του 99 (αλλά σ'αυτό οι πασόκοι εχουν το copyright,οπότε...)
Και αντί για κάτι πιο glamorous,έχεις την κ.Πελέκη,σύζυγο Βουλγαράκη,να αιτιολογεί
την σχεδόν αποκλειστική της συμμετοχή στα δεκάδες σκανδαλώδη συμβόλαια της Μονής Βατοπεδίου με το ελλην.Κράτος (όπου δασικές ή αρχαιολογικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται "οικόπεδα"ενώ αποσιωπούνται μη βολικές λεπτομέρειες όπως γειτνίαση με θάλασσα κλπ) στη βάση της
χριστιανικότητας και της θεοσέβειας της...Φαντάζομαι οτι τα ποσοστά της θα της δόθηκαν σε προσευχές και Πατερ ημά ενώ πρέπει να θεωρηθεί εντελώς συμπτωματική η νομική εκπροσώπηση της Μονής απ τον πατέρα και τον αδελφό της...

Α,ρε Γιωργάκη,στην Ελλάδα του Καραμανλή μέχρι και συ μπορείς να γίνεις Πρωθυπουργός!

"Ρε Βαγγέλη,λες να ήρθε η ώρα μου?"

και μέσα σε όλα αυτά,νάσου και η τρίτη εμφάνιση του Πρίγκηπος στον πάγκο της πολύπαθης ΑΕΚ...

που δεν ήξερε να έχει προσλάβει για μεσίτη τον Εφραίμ και έχει μείνει άστεγη ενώ γκρέμισε το ιστορικό της γήπεδο στη Ν.Φιλαδέλφεια...Οικόπεδα στο Σύνταγμα θα είχε εξασφαλίσει ο Ηγούμενος αν του είχαν αναθέσει την δουλειά!

Τέτοια αγάπη πια ούτε αυτοί οι δυό...(για να τελειώσουμε με class τουλάχιστον)



14 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Απολαυστική η περιγραφή της νεοελληνικής πραγματικότητας που πατινάρει συνεχώς πάνω σε άπλά λαμόγια, πολιτικούς λαμόγια, συζύγους
πιο σύνθετα λαμόγια και τέκνα που είναι προορισμένα να διαιωνίσουν ό,τι παράγει η Ελλάδα. Λαμόγια

gatti είπε...

Η αισθητική όταν δεν είναι έμφυτη μπορεί να αποκτηθεί (ή έστω να "φαίνεται" ότι αποκτήθηκε...)
μόνο με τον κορεσμό.

Οι ΠΑΣΟΚοι ξεκίνησαν με τα ταγάρια και όταν χόρτασαν απέκτησαν τις Louis Vuitton. Με 20 χρόνια στην εξουσία έμαθαν πως για να κλέψεις δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Οι Νεοδημοκράτες αντίθετα, 20 χρόνια παροπλισμένοι ξέχασαν κι αυτά που ήξεραν. Με το που ανέβηκαν στην εξουσία το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο. Αν "πεινάς" πώς να κλέψεις με στυλ;

Μάλλον έχουμε να κάνουμε με ...αλλαγή DNA. Σαν τον Ολυμπιακό ένα πράγμα. Ξεκίνησε από τα "αλώνια" και τα πέτρινα χρόνια και βρέθηκε με συνεχόμενους τίτλους, ιδιόκτητο γήπεδο και χορηγούς. Ο λαϊκός σύλλογος έγινε σαλονάτος. Μοιραία έμαθε και πώς μπορεί να θέσει τον μηχανισμό σε λειτουργία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Αντίστοιχα, διακρίνω κάποιο είδος "μετάλλαξης" στον Παναθηναϊκό, απόρροια προφανώς της πολύχρονης παραμονής στην "αντιπολίτευση". Λες να αντιδράσουμε ανάλογα με τους Νεοδημοκράτες αν (όποτε) ξαναβρεθούμε στην "εξουσία"; Αυτό μας έλειπε!

Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιας και δεν είμαι ψηφοφόρος κανενός από τους δύο, με αφορούν μόνο στο βαθμό που ως κόμματα εξουσίας επηρρεάζουν την ποιότητα ζωής μου.
Δεν είναι λίγο, είναι το παν, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποιος συναισθηματικός δεσμός, ώστε να με πληγώνουν οι κινήσεις τους.
Ενώ με την ομάδα έχω ένα θέμα!

(Είχα δεν είχα, ανακάτεψα το ποδόσφαιρο...).

Για την ανάρτηση τι να πω, είναι ένα από τα συνηθισμένα σου διαμαντάκια (τα οποία, ωστόσο, συνεχίζεις να προσφέρεις με φειδώ...).

squarelogic είπε...

Ωραίο το σχόλιο Αλλε.
Ακόμα πιο ωραία η τελευταία σου ανάρτηση και συστήνω στους λίγους αλλά ποιοτικούς αναγνώστες του blog να σε επισκεφτούν.Ακόμα πιο καλά,βραδυνές ώρες.

Gatti
έχεις απόλυτο δίκιο...
Δεν είναι θέμα συναισθηματικού δεσμού οι κάποιες προσδοκίες μου απ τον Καραμανλή.Είναι οτι θεωρούσα(την 1η 4ετία) την τελευταία ευκαιρία της χώρας να μπει σ'ενα δρόμο νοικοκυρέματος και προόδου.Η ευκαιρία αυτή χάθηκε από ατολμία και έλλειψη προεργασίας,η 2η 4ετία ηταν βεβαιο οτι θα ηταν η 4ετία που θα βουτάγανε στο μελι,και η χώρα οδεύει ανοχύρωτη προς τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1929.
Με τις υγείες μας...

pensierix είπε...

Ένα πράγμα που δεν έχω καταλάβει είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καραμανλής θεωρείται από τους Ελληνες καλύτερος πολιτικός από τον Παπανδρέου. Για μένα είναι και οι δύο μέτριοι αλλά ας βρεθεί κάποιος να μου εξηγήσει τι σημαντικό έχει να επιδείξει στην πολιτική του καριέρα ο Καραμανλής πέρα από τα κοψίδια, τα δίδυμα και τη συνεχή μετάθεση των ευθυνών στους άλλους. Στην αρχή (και ακόμα) έφταιγε το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια κάποια ανήθικα στοιχεία, τώρα η οικονομική κρίση. Του αναγνωρίζω πάντως ότι έχει καταφέρει να πλασάρει επιτυχημένα το "με αυτούς που έμπλεξα, τι να κάνω κι εγώ".

Locus Publicus είπε...

Υπεστήριξα τον κ. Καραμανλή. Γιατί βγαινοντας απο μια εικοσαετία ασύστολης ανηθικότητας, πίστεψα πως ίσως αυτό ο φτωχός τόπος θα μπορούσε να επανιδρυθεί. Το σημερινό απόλυτο χαβαλόδραμα που παίζεται μπροστά στα μάτια μας, είναι εμετικό. Προβάλει όμως μιά αλήθεια. Δείχνει πως η διαφθορά έχει διαποτίσει τα πάντα. Συμφέροντα σε επίπεδο υπουργών, συμφέροντα και σε επίπεδο χωρού της κοιλιάς. Συμφέροντα παντού, σε ελίτ, και σε λαό. Διαπλοκή παντού και σε όλα.

Ναι, αναμένω τον Γιωργάκη πρωθυπουργό. Με αυτοδυναμία. Η ΝΔ θα μείνει στην ιστορία σαν η μόνη κυβέρνηση που έπεσε απο μόνη της. Εν τω μεταξύ, ο εργατολόγος αποφυλακίστηκε και γράφει βιβλία με την Τσέκου, ο Θέμος μάλλον δεν ανησυχεί, και ο καταλληλότερος θα ειναι ο μόνος πρωθυπουργός που τον απαξίωσαν και οι ίδιοι οι υποστηριχτές του. Νοιώθω βαθύτατα προδωμένος. Δεν έχω πιά τίποτα να προτείνω οσον αφορα την μελλοντική ψήφο.

Ανώνυμος είπε...

Eίναι αδιανόητο το πως πορεύεται αυτή η χώρα...
Πάντως δεν πρέπει να φταίνε μόνο 300 από τους πολίτες της για την παρακμή μας. Νομίζω πως είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού λαού να προσπαθεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ξεμπερδεύει από τα βάσανά του βρίσκοντας αρμόδιους, μεταβιβάζοντας τις ευθύνες, αναζητώντας ημίμετρα παρά λύσεις. Δεν ασχολούμαστε ουσιωδώς με τα προβλήματα. Αυτή η νοοτροπία είναι η ελληνική συνταγή της παρακμής. Και τελικά η γενιά 'άγνωστος Χ' εξελίχθηκε στη 'γενιά των 700 ευρώ'.
Τελικά χ=700 ευρώ...

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Νομίζω ότι υπάρχει ένας παράγοντας που δεν τον έλαβες υπ' όψιν σου στην συγκριτική σου εκτίμηση περί... αισθητικής της λαθροχειρίας:

Οι ΠΑΣΟΚοι έκλεβαν περίπου ανενόχλητοι, αφού η επί 10ετία και πλέον ανοχή και παρασιώπηση που είχαν επιβάλει τα ιδιωτικά τηλεοπτικά ΜΜΕ (δεν συζητώ για την επί μονοπωλίου ΕΡΤ εποχή) τους έδινε την άνεση να κλέβουν με... στυλ, χωρίς το φόβο της αποκάλυψης ή έστω με τη βεβαιότητα της τάχιστης συγκάλυψης.

Ποιος είδε και ποιος άκουσε ποτέ για τις "παρέες" με τις οποίες καταληστεύτηκε το δημόσιο χρήμα επί ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί να μιλά για το στυλ τους; Ποιοι μεσολαβούσαν και προς ποιους εκταμιεύονταν τα ποσά ώστε να καταλήξουν εκεί που έπρεπε; Το στυλ ήταν λεπτό και ραφινάτο γιατί απλούστατα μόνον τα κοστούμια υπουργών φαινόντουσαν, υπουργών περίπου βεβαίων ότι δεν θα διασυρθούν. Οι "αφανείς ήρωες" δεν μαθεύτηκαν περίπου ποτέ.

Αντίθετα, τούτοι εδώ στοχεύονται μαζικά (και καλώς) σε κάθε τους κραυγαλέο παραστράτημα.

Όσο για τον Ρουσόπουλο, νομίζω ότι τον αδικείς βάζοντάς τον στον ίδιο παρονομαστή με τον Βουλγαράκη. Η εμπλοκή του μέχρι τώρα δεν προκύπτει από πουθενά και η στόχευσή του έγινε απλώς γιατί ανήκει στο στενό περιβάλλον Καραμανλή. Ούτε έκρυβε την περιουσία του σε εταιρείες, ούτε ενεπλάκη επαγγελματικά στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Και το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, εν όψει φιάσκου, προσανατολίζεται να αποσύρει τις αιτιάσεις του για τον Ρουσόπουλο στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Η πολιτική ευθύνη είναι βέβαια άλλο ζήτημα.

αθεόφοβος είπε...

Η αισθητική είναι κάτι που απασχολεί τους χορτάτους.
Ετούτοι ήρθαν λιμασμένοι τόσα χρόνια εκτός εξουσίας οπότε πέσαν με τα μούτρα στον κορβανά!

squarelogic είπε...

pensierix
είχα και γω μια ελπίδα για την πρωτη 4ετία Καραμανλή,
1)γιατί εκλέχθηκε με σημαία την ηθική και την τιμιότητα και θάπρεπε να κρατήσει κατ'αρχήν τα προσχήματα

2)γιατί επειδή είναι "χορτάτος" και δείχνει 'εξω καρδιά" ήμουν σίγουρος οτι δεν θα έστηνε σύστημα ανάλογο με των προηγούμενων.
Τελικά-και ίσως παρά τις δικες του προθέσεις-η επιλογή του να κυβερνήσει όχι για την χώρα και τον εαυτό του,αλλά για το κόμμα
(δηλ.έχοντας κατα νου την 2η 4ετία και προσέχοντας μην σπάσει "αυγά")
ακύρωσε την πρώτη θητεία του.
Η δεύτερη ηταν βεβαιο οτι θα εξελισσόταν σε θητεία της μάσας.
Οταν το καράβι βουλιάζει,είναι ευκαιρία για πλιάτσικο...

squarelogic είπε...

v
πολύ φοβούμαι οτι πολύ σύντομα τα 700 ευρώ θα είναι το ζητούμενο και όχι το πρόβλημα...

έρχονται κατι ολιγόωρες απασχολήσεις με μπλοκάκι...

locus
συμφωνω απόλυτα...άραχνο το μέλλον.

squarelogic είπε...

Univers

Προς θεού,ξέρεις οτι δεν αναπολώ τις εποχές των πράσινων τρωκτικών.Αλλωστε έγραψα σχεδόν,εν είδει υπερβολής.
Είμαι σίγουρος οτι παρόμοιες γραφικές ιστορίες αφθονούσαν και τότε,απλά οι άνθρωποι μοιραζαν καλύτερα "παιχνίδι" και είχαν εξασφαλίσει ομερτά.

Μάλλον,επειδή ο αφελής,είχα περισσότερες προσδοκίες από τούτους για τον λόγο που προείπα,με ενοχλει περισσότερο.
Συν βεβαια αυτή η διαπλοκή με τις εκκλησιαστικες offshore που μου γυρίζει το στομάχι.
Για τον Ρουσόπουλο δεν ξέρω,αλλά να συντονιστούν 4 υπουργοί για να προωθηθούν παντοιοτρόπως οι ανομίες της Μονης,το βρίσκω εξαιρετικά δυσκολο χωρίς τα νήματα να κινούνται απο πολύ ψηλά.
Οταν δε σκέφτομαι οτι η εναλλακτικη λύση είναι κάποιος που αλλάζει αλυσίδα εν κινήσει με πιάνει τάση μετανάστευσης.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

ο σκυλοκαυγάς του δικομματισμού καλα κρατεί και απορώ:
1. Η ατιμωρησία του κάθε σκανδάλου γίνεται θρυαλίδα θράσους για επέκταση σε καθημερινές διαπλοκές για ΚΠΣ,περιφερικά άργα, λευκο έλλειμα ταμείων, μισθοι golden boys, ανεξέλεκτη αγορά και εν όψει Χριστουγέννων,καρατόμηση σχεδίων ΔΕΗ κλπ
2. Γιατί η έρευνα δεν συνεχίζει ταχύτατα για τα υπόλοιπα 25-40 ανανεμειγμένα άτομα αξιβματούχους (τρομάρα τους) από την εναπομείνασα εισαγγελέα.
3. Πότε θα απαγγελθουν κατηγορίες εναντίον τους και θα αρχίσουν προφυλακίσεις;; Το σκάνδαλο SIEMENS ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΣΟΥΛΆΕΙ ΜΕ ΤΌΣΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΕΚ ΓΕΡΜΑΝΊΑς;;
4. Πόσα στοιχεία έχουν προλάβει να εξαφανίσουν οι καταχραστές δημοσίου εδάφους και ακινήτων;;
5. Τι συμμετοχή στην κλεπταποδοχή (ετοιμη από παλιά) οι οικονομικοί παράγοντες εργολάβοι κλπ που επωφελήθησαν;;;Κάτι Κρομμύδες και Δωρήδες πίσω από τον εμφανή Πάπιστα.
6. Τα άτομα που διαπλέκονται και ξέρουν πχ το χειρισμό κοινοτικών κονδυλίων ή δανειακών εκταμειεύσεων πάνε πακέτο με την εκάστοτε ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ εξουσία αλλάζοντας στρατόπεδο με τον πιό αισχρό τρόπο.
7. Η υποτίμηση του κόσμου από λαθροενημέρωση από τους καναλάρχες έχει κορυφοθεί,παίζονται μεγάλα παιγνίδια επικοινωνιακών εκβιασμών.
Οπως λέει και ο Univers νομίζω αδικείς τον Ρουσσώ, κλασσική περίπτωση αθώου ποινικά όχι πολιτικά ,που καλείται να καλύψει σκατά αλλονών. Τέτοια κομμένα δεξιά χέρια βλέπουμε συχνά να χρησιμοποιούν οι τρείς "αγιες" οικογένειες της χώρας.

vasikos metoxos είπε...

Η Ελλάς Ελλήνων Απατεώνων είναι πλέον γεγονός και προϊόν της οικουμενικής αυτοδύναμης αλαζονείας. Όχι μόνο ο Γιώργος πρωθυπουργός με αντιπολίτευση του καναπέ αλλά και χωρίς να πειράξει στο κόμμα του τίποτα. Οπότε οι Μιλένες, οι Πρωτόπαπες, οι Βερελήδες και οι λοιποί "σοσιαλιστές" θα προβάλουν στο προσκήνιο τιμητές σαν να μην έγινε ποτέ τίποτα.
Αυτό είναι πράγματι πολύ μεγάλο κατόρθωμα.