Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007

SUNSHINE




Στη νεα του ταινια Sunshine,ο Danny Boyle των Trainspotting,Millions,28 days later δοκιμαζει τις δυναμεις του στην επιστημονικη φαντασια.Πενηντα περιπου χρονια απο σημερα,ο Ηλιος αργοπεθαινει(στην πραγματικοτητα αυτο θα συμβει μετα απο 2-3 δις χρονια συμφωνα με τις τωρινες μας γνωσεις)και η Γη ειναι καλυμμενη με παγο.Τελευταια ελπιδα η αποστολη Ικαρος ΙΙ,που 7 χρονια μετα την απωλεια του Ικαρος Ι (μαλλον ειρωνικο ονομα για τετοια αποστολη...) με ενα τεραστιο φορτιο πυρηνικων που προοριζονται να εκραγουν μεσα στην ηλιακη μαζα με την ελπιδα να αναζωπυρωσουν τη θερμοπυρηνικη συντηξη στο εσωτερικο του.
Το διεθνες πληρωμα, απολυτα συνειδητοποιημενο ως προς την αναγκη επιτευξης του στοχου ασχετα απ το (προσωπικο..)κοστος αναποφευκτα θα βρεθει εμπρος σε φοβερα ηθικα διλημματα με αφορμη την ανιχνευση σηματος απο την 1η αποστολη.Η αποφαση για το αν πρεπει να παρεκκλινουν της πορειας τους ανατιθεται στον Φυσικο της αποστολης(Κιλλιαν Μερφυ),και ειναι η δικη του(λογικη...) εκτιμηση που θα στοιχισει σε ολους...


Ιδανικη συνταγη για ταινια:ξεκινας με μια αποστολη σχεδον αδυνατη κατω απο τις καλυτερες των προυποθεσεων.Την κανεις μια αποστολη που πρεπει να εκτελεστει και υπο τις χειροτερες προυποθεσεις.Προσθετεις καθε απιθανη αντιξοοτητα,αφηνεις ελευθερους τους χαρακτηρες σου και βλεπεις ποιος λυγιζει υπο το βαρος της πιεσης,ποιος στεκεται στο υψος των περιστασεων,βλεπεις απο τι υλικο ειναι φτιαγμενος καθενας.

Ο Boyle εχει δημιουργησει μια πολυ πειστικη εικονικη πραγματικοτητα με εξαιρετικες ιδεες και σπεσιαλ εφφε,αλλα εκεινο που καθηλωνει το θεατη ειναι η διαρκης αντιπαραθεση αναμεσα στο ηθος και τις αρχες των πρωταγωνιστων και τις αποφασεις που πρεπει να παρουν για να φερουν εις περας την αποστολη τους.

Το τελευταιο μερος του εργου ξεφευγει καπως απο τα πιο αληθοφανη πρωτα 2/3,εξελισσομενο σ'ενα σουρεαλιστικο sci-fi θριλερ με blurred πλανα αλλά εστω κι ετσι παραμενει ενα απο τα πιο έξυπνα και γοητευτικα φιλμ επιστημ.φαντασιας που εχουν φτιαχτει.

Αξιζει κανεις να σκεφτει οτι σημερα ειτε υπο το δυσβασταχτο οικονομικο βαρος,ειτε γατι δεν υπαρχει πλεον ο αγωνας δρομου μεταξυ των 2 υπερδυναμεων που στα τελη της δεκαετιας του 60 εκφραζοταν στο Διαστημα,ο αρχικος ενθουσιασμος της διαστημικης εξερευνησης εχει μετριαστει κατα πολυ και τα μεγαλεπηβολα σχεδια επανδρωμενων αποστολων εχουν αντικατασταθει με μικροτερου βεληνεκους,μη επανδρωμενες,αναλωσιμες αποστολες προς συλλογη στοιχειων και ληψη εικονων.Η ταινια βασιζεται στην παραδοχη οτι η ανθρωποτης εχει τη ΘΕΛΗΣΗ (και την τεχνογνωσια..) να εξερευνησει αυτο που υπαρχει περα και μακρια απο μας,και να παρεμβει εστω και απελπισμενα για να αποτρεψει την καταστροφη.

Συστηνεται να το δειτε σε αιθουσα με DTS και να μην περιμενετε την οικιακη προβολη,γιατι οι χαμηλες συχνοτητες του soundtrack παιζουν θεμελιωδη ρολο στην αισθηση και το impact της ταινιας.

Πιθανοτατα ενα φιλμ αναφορας στο μελλον( στο στυλ της Οδυσσειας 2001) για το πως βλεπαμε το Διαστημα στις αρχες του 21ου αιωνα.
"So if you wake up one morning and it's a particularly beautiful day, you'll know we made it. "

17 σχόλια:

Univers είπε...

Τι θα γίνει; Δεν σε προλαβαίνουμε. Το θέμα, όπως ξέρεις με συγκινεί ιδιαίτερα. Σχόλια σε αυτό, όπως και στον προηγούμενο, το ΠΣΚ (αν δεν προχωρήσεις σε άλλο).

Αμφεταμίνες παίρνεις;

Univers είπε...

...Και η Ματίλδη δεν κρατιέται. Δημοσιεύει συνέχεια. Αδάμαστη νεολαία...

Mathilde είπε...

Νομίζω, αγαπητέ Διάστημε, ότι θα άπρεπε να ανανεώνετε πιο συχνά το μπλογκ σας, γι'αυτό υπάρχουν τα μπλογκς νομίζω..!

Αυτό για τη νεολαία πήγαινε για μένα ΚΑΙ τον squarelogic?

Την Κυριακή θα πάω να δω την ταινία!

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Ματίλδη,

Θα μπορούσα και εγώ να ανανεώνω συχνά την θεματολογία του blog μου, αλλά δεν θέλω να κατατρομοκρατώ τους αναγνώστες με εσχατολογικές αναφορές! Τι σβήσιμο του ηλίου, τι αποστολή ΙΚΑΡΟΣ (μπρρρρρ...), τι θερμοπυρηνικές βόμβες στην καρδιά της πυρηνικής τήξης του άστρου μας, υλικό για εφιάλτες πρώτης τάξεως. Έφερε τη συντέλεια του κόσμου στα λίγα 24ωρα ο squarelogic! Σε λίγο βλέπω να αλλάζει το nickname του σε "Νίκων ο μετανοείτε"!

Αντίθετα εγώ με την εκλογή Σαρκοζύ για θέμα στα επόμενα 2-3 χρόνια, σταματώ τον χρόνο και μας κάνω να φαινόμαστε νεώτεροι! Γι' αυτό και συμπεριέλαβα και τον squarelogic στην νεολαία. Υπολογίζω ότι η καθήλωση στην ίδια θεματολογία, που του προσφέρω ως δώρο στο blog μου, λειτουργεί ήδη ως κρυογονική και του εξοικονομεί χρόνια!!!!

Univers είπε...

...Στα σοβαρά τώρα:

Η τεχνολογία που απαιτείται για να ανατραπεί η φυσική εξέλιξη της ζωής ενός άστρου ή τέλος πάντων να αποφευχθεί ο όλεθρος για την ανθρωπότητα (πολύ περισσότερο για όλη τη ζωή επί Γης) είναι ασύλληπτης τάξης μεγέθους.

Μπορεί εδώ κανείς να φανταστεί αλλαγή της τροχιάς της Γης, αλλαγή του ρου της εξέλιξης της κατάρρευσης του ηλίου, διαστρικά ταξίδια προς άλλα πιο φιλόξενα μέρη, συγκέντρωση ύλης σε κοσμικές διαστάσεις για τεχνητή δημιουργία άστρου, ταξίδια στο χρόνο κοκ.

Άλλες λύσεις είναι παροδικές και άλλες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν διάρκεια στην ανθρωπότητα. Θα υπάρχει όμως ανθρωπότητα μετά από 5 δις χρόνια; (τόσο υπολογίζεται το περιθώριο που έχουμε μέχρι την αναμενόμενη μετατροπή του ηλίου σε ερυθρό γίγαντα, που θα εξατμίσει θάλασσες, θα κατακαύσει κάθε μορφή ζωής και θα μετατρέψει τη Γη σε δαντική κόλαση, προτού "σβήσει" σε έναν άσημο ψυχρό νάνο, ανήμπορο να τροφοδοτήσει με ενέργεια τους γειτονικούς του πλανήτες, ακόμη και αν οποιαδήποτε μορφή ζωής είχε επιβιώσει της προηγηθείσας φάσης)

Ενδιαφέροντα σενάρια επί της εξέλιξης ενός μεγάλου και αλλόκοτου ονείρου που είναι η Δημιουργία και η εντός αυτής αναπτυσσόμενη Ζωή. Ενός ονείρου που δεν ξέρουμε το νόημά του και που δεν μπορούμε να φανταστούμε το τέλος του.

Και είναι αλήθεια σαν όνειρο η πραγματικότητα σ' αυτό το σύμπαν. Τη ζούμε ολοζώντανα, αλλά παράλληλα και με μία απόσταση από αυτή, σαν να έχουμε την αίσθηση ότι κάτι μας διαφεύγει, κάτι επιμένει να μη μας φανερώνεται. Αλλά, σε αντίθεση με τα όνειρα, δεν υπάρχει ασφαλής οδός διαφυγής. Ούτε τι υπήρχε πριν αρχίσουμε να ονειρευόμαστε μπορούμε να εικάσουμε, ούτε να ανοίξουμε τα μάτια μας για να φύγουν τα φάσματα της νύχτας και η αλήθεια να φανερωθεί ενώπιόν μας απτή, σαφής και ακέραια, χωρίς ερωτηματικά, και ανεξήγητα.

Univers είπε...

Πάντως είναι γνωστή η θέση των ειδημόνων ότι οι μη επανδρωμένες προηγούνται των επανδρωμένων αποστολών (οι επανδρωμένες αποστολές του προηγούμενου αιώνα είχαν και το κίνητρο του γοήτρου στον ψυχρό πόλεμο του διαστήματος).

Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που μόνον με επανδρωμένες αποστολές μπορούν να γίνουν. Πάντως η έρευνα στο διάστημα ποτέ δεν γνώρισε καλύτερες μέρες από σήμερα. Αρκεί κανείς να δει τον αριθμό των αποστολών που παρακολουθούνται εν εξελίξει αυτή τη στιγμή από NASA και ESA, για να πεισθεί. Ακόμα και τα Voyagers I/II παρακολουθούνται και υπάρχει επαφή με ραδιοσήματα, παρ' ότι έχουν και τα δύο φθάσει στην ηλιόπαυση, εκεί που τελειώνει η επίδραση του ηλίου και αρχίζει το διαστρικό κενό. Φανταστείτε ότι ένα σήμα από την κεραία του Voyager I κάνει περίπου 12 ώρες για να φθάσει στη Γη!

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ sqarelogic
επιτέλους κατάφερα να μπω στα μπλογκς και να διαβάσω από εκεί που είχα μείνει. Δεν μπόρεσα να βρω που είχα μείνει... φαίνεται πέρασε πολύ καιρός. Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω. Την συγκίνηση της Μπαέζ; το αναλυτικότατο και εύστοχο σχόλιο για τα ομόλογα; τις ενημερωτικές παρουσιάσεις ταινιών; τις μοναχικές βόλτες με το μετρό και τις τρυφερές ματιές σε μη καυλοπυρέσσουσες νεανίδες;το γυναικοπαραλήρημα στα κινητά;το πολυσχιδές και συχνότατο γράψιμο της ιστοσελίδας; Όταν δε σκέφτομαι και τη ζωή σου τότε αναρωτιέμαι πράγματι μαζί με τον univers μήπως παίρνεις τίποτες. Σύστησέ μου κι εμένα κάτι γιατί έτσι που πάω θα ξαναμπώ στο μπλογκ σου σε 'κανα μήνα (δε μασάω με την τρομοκράτηση των αμελών αναγνωστών στην οποία επιδίδεσαι στο τελευταίο σου ποστ).
Σοβαρά τώρα όμως, σκέφτομαι αυτό που έγραψε η Ματίλδη ότι "γι' αυτό υπαρχουν τα μπλογκς" και αυτό που έγραψες εσύ "η ύπαρξη της δυνατότητας οδηγεί στην υπερκατάχρησή της" και αυτό που συμβαίνει σε μένα σχετικά με τα μπλογκς(με παρατηρώ επιστημονικά)και σκέφτομαι τόσα πολλά όπως για παράδειγμα ότι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του Διαδικτύου είναι ότι προσφέρει ασύγχρονη επικοινωνία, άρα επεμβαίνω στο ρηθέν σου "η αναγνώριση και αξιοποίηση μόνο μιας δυνατότητας από τις πολλές ενός μέσου εγκλωβίζει σε μία χρήση και συχνά σε υπερκατάχρηση" και ρωτώ: πως ορίζουμε την χρήση; την κατά-χρηση; την υπερ-κατά-χρηση;

Σταματάω γιατί νυστάζω και νομίζω ότι φαίνεται(!)Ωστόσο θα το στείλω για να περισώσω κάτι από την μλογκική αξιοπρέπειά μου.

Univers είπε...

Διαπιστώνω ότι ο squarelogic με διαφημίζει και στο blog της Ματίλδης. Τον ευχαριστώ πολύ και αισθάνομαι ασήκωτο στους ώμους μου το βάρος της ευθύνης να συνεχίσω ό,τι άρχισα κτλ. κτλ. κτλ.

Univers είπε...

Ωχ!, και στο link που βάζει μας δουλεύει σε ψιλό γαζί: Mr Univers at last!

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, σκεφτείτε ότι μια τέτοια καταστροφή όπως αυτή που θα προηγηθεί του τέλους του δικού μας άστρου δεν είναι πρωτοφανής στην περιοχή μας. Και να' ταν μόνον αυτό...

Ο ήλιος και το πλανητικό του σύστημα είναι δεύτερης γενιάς. Ένα πρώτης γενιάς άστρο γεννήθηκε, έλαμψε και έσβησε μέσα σε ένα επιθανάτιο σπασμό, ώστε να γεννήσει όλα τα βαρέα στοιχεία (από σίδηρο μέχρι χαλκό και από ασβέστιο μέχρι άνθρακα) που είναι απαραίτητα για την ζωή όπως την ξέρουμε. Ο εντυπωσιακός αστρικός θάνατος είναι πηγή ποικιλλότητας της ύλης (χωρίς αυτόν θα υπήρχαν ίσως μόνον υδρογόνο και ήλιο) και τελικά πηγή της ζωής.

Είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιούμε ότι το ασβέστιο στα κόκκαλά μας, ο σίδηρος στην αιμοσφαιρίνη μας, ο χαλκός στα ένζυμά μας, ο άνθρακας σχεδόν σε όλα τα μόρια που μας αποτελούν, όλα αυτά και δεκάδες άλλα δημιουργήθηκαν στον πυρηνικό φούρνο της καρδιάς κάποιου άστρου. Είμαστε παιδιά των άστρων και γι' αυτό ίσως θέλουμε να γυρίσουμε σ΄αυτά.

squarelogic είπε...

Μπραβο φιλοι μου!Πριν μιση ωρα υπηρχε μονο νεο σχολιο αυτο της Ματιλδης,και ξαφνικα επεσε μια καταιγιδα νυχτερινων σχολίων.

Με συγκινείτε σε βαθμό ν'αρχίσω να σκεφτομαι να βαζω τονους(καλα,όχι παντα...)!

univers πραγματι κρυογονικη!ο Σαρκοζυ θα εχει ανατραπει γιατι ο Μακης(ΕΝΑΣ ειναι ο Μακης,δε θελω αηδιες..)θα βγαλει οτι βοηθησε να παρει μεταγραφη ο γιος της Σεγκολεν,και ο ιστορικος λογος του θα κοσμει ακομη το κομψο μπλογκ σου!

Οι μεγαλες σου γνωσεις περι Κοσμολογίας/Αστρονομίας καλοδεχουμενες-ειναι και δικο μου απωθημένο και δυστυχως παρα κατα τις ωσεις εντρυφηση μου,δεν εχω βρει καιρο να τα παρω με τη σειρα.
Παντως η ταινια θα σ'αρεσει...

A.Fr welcome back from the land of working Mary Panagiotara(ξερεις εσυ...).Ελπιζω να βρεις λιγο χρονο καθε μερα να τα δεις με πιο ηρεμο ρυθμο.Για μενα,ειναι η αποτοξινωση απο τις πολυ κουραστικες μερες...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ουάου, τεράστια σχόλια!!!
Έχω ένα κείμενο στο blog μου για το Sunshine, που εξηγώ γιατί στενοχωρήθηκα για το εν λόγω φιλμ. Μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

squarelogic είπε...

Ναι,απ'οτι ειδα Πανο συμφωνουμε ως προς το τελευταιο 1/3 της ταινιας...καπου το "χανει"...παρ'ολα αυτα η ταινία ειναι καθηλωτικη κι οπως λες κι εσυ χανει για λιγο τον χαρακτηρισμο του 'αριστουργηματος".
Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι δεν θα παραμεριστει τοσο ευκολα απ το μυαλο μας...

Μπραβο,κανεις πολλη και πολυ καλη δουλεια στο cinepanos!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σ'ευχαριστώ που το επισκέφτηκες. Θα χαρώ να το κάνεις ξανά και να δω και σχόλιά σου εκεί. Συνέχισε κι εσύ εδώ, σε διαβάζω.