Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ...


Το καλοκαιρι του 1991 ο φρεσκος ακομη προεδρος του τμηματος μπασκετ του Παναθηναικου κανει την πρωτη του υπερβαση:πληρωνει πανω απο 100 εκ.δρχ.για καθεναν απο 3 παικτες της Εθνικης Εφηβων(Αλβερτη,Οικονομου,Μυριουνη).Ο τελευταιος με μια ροπη προς τα περιττα κιλα,δεν μπορεσε να ακολουθησει την εξελιξη των 2 πρωτων που γρηγορα γινονται τα 2 Ελληνικα σημεια αναφορας της νεοδημιουργουμενης ομαδας.Ο Π.Γιαννακοπουλος ξοδευει αφειδως χωρις να σκεφτεται αποσβεσεις και ισολογισμους και η ομαδα εμπλουτιζεται με παγκοσμιας κλασης παικτες(Βρανκοβιτς,Γουιλκινς,Γιαννακης,Κορφας,Γκαλης).Ο 1ος Ευρωπαικος τιτλος ερχεται το 1996 στο Παρισι.


Το 1999 νομιζω ο Π.Γιαννακοπουλος βρισκεται σε σκληρες διαπραγματευσεις και με τους 2 Ελληνες διεθνεις του.Τα συμβολαια που προτεινει ειναι πολυ μεγαλα,οι παικτες ομως κοιτουν να παρουν οσο περισσοτερα μπορουν.Τελικα ο Αλβερτης δεχεται την βελτιωμενη προταση και παραμενει στον Παναθηναικο ενω ο Οικονομου παει στη Κιντερ Μπολονια για μια διαφορα 100.000δολ.περιπου.


Fast Forward στο 2007:ο Φραγκισκος Αλβερτης,ζωντανος πλεον μυθος του ΠΑΟ,επι 17 συναπτα ετη στην ομαδα της καρδιας του σηκωνει το 4ο Ευρωπαικο Πρωταθλημα,ενα επιτευγμα μοναδικο!Παραλληλα εχει βαρεθει να μετρα τιτλους στις εγχωριες διοργανωσεις(8 πρωταθληματα/6 κυπελλα) ενω ειναι σταθερα παρων με τον Παναθηναικο στην ελιτ του Ευρωπαικου μπασκετ(8 final 4).


Στον αντιποδα,ο Νικος Οικονομου,αν και ισως πιο προικισμενος μπασκετικα,μετα ενα χρονο στην Ιταλια γυρισε στον Ολυμπιακο(αλλο λαθος...),οπου παλι δεν στεριωσε και κατεληξε γυρολογος οταν δεν βλεπει μπασκετ απ την εξεδρα.Χτες,βλεποντας τον διοσκουρο του να σηκωνει την 4η ευρωπαικη κουπα μπροστα στο Αθηναικο κοινο,ενω ο ιδιος προσπαθει να βρει μια θεση στον...Πανελληνιο,αποκλειεται να μη χτυπουσε το κεφαλι του στον τοιχο για την επιλογη του 1999.




Βλεπετε μερικες φορες το ταλεντο δεν ειναι αρκετο.Χρειαζεται και υπομονη και επιμονη για να το δουλεψεις τοσο ωστε να το αναδειξεις περα και πανω απ'αυτο των αλλων,χρειαζεται
χαρακτηρας και διορατικοτητα για να κανεις τις σωστες επιλογες,χρειαζεται και μια μικρη προσκαιρη θυσια για το δικαιωμα να μετεχεις σε μεγαλες προοπτικες!Ο τυχοδιωκτισμος δεν ειναι παντα ο καλυτερος συμβουλος.

ή οπως εγραψε κι ο old boy

"Ίσως σε κάθε άνθρωπο που δεν αφοσιώνεται ολόψυχα στο ταλέντο του, επειδή τελικά αυτό δεν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας για τον ίδιο, να αντιστοιχεί κι ένας άνθρωπος που ακριβώς επειδή το ταλέντο του είναι ζωτικής σημασίας για τον ίδιο, δεν αντέχει και να το βλέπει να μην έχει την αναγνώριση που θεωρεί πως του αξίζει."

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α, πώς την είδαμε τώρα? Θα αρχίσετε να γράφετε συνέχεια ποστ στα οποία δεν μπορώ να σχολιάσω? Ε?

squarelogic είπε...

ναι,το φανταστηκα...
αλλα η επικαιροτητα το απαιτουσε...
γι'αυτο θα ανεβασω συντομα αλλο καταλληλο για μη αθλητικοφιλους.

Παντως η τελευταια παραγραφος και η φραση απ τον ολντ μπου εχει νοημα και για σενα.

Ανώνυμος είπε...

Α, δεν την είχα διαβάσει.. Βασικά, για να πω την αλήθεια, άρχισα να διαβάζω το ποστ, και στην πρώτη παράγραφο βαρέθηκα να μην καταλαβαίνω..

Δεν χωράει αμφιβολία για αυτό που λέει ο old boy. Σχεδόν για κάθε καλλιτέχνη ή αθλητή ή επιστήμονα ή κάποιον άνθρωπο που είχε κάτι το ξεχωριστό τέλος πάντων, αντιστοιχεί και ένας άλλος που μπορεί να εκτιμήσει το "ταλέντο" του και μπορεί να τον στηρίζει όταν χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του..

Old Boy είπε...

Όπως τα λες, φίλε. Η ιστορία του Αλβέρτη και του Οικονόμου θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Είναι την ώρα που φτάνεις στο σταυροδρόμι να μην παίρνεις τον λάθος δρόμο.

squarelogic είπε...

μεγαλη μας τιμη old boy!(δεν εσε εχω δει να αφηνεις συχνα σχολια).

Πραγματι ετσι ειναι-και με ετρωγε αυτη η αντιθεση πριν απο τον τελικο,τον οποιον-περιεργως για μενα-θεωρουσα σχεδον σιγουρο οτι ΔΕΝ τον χαναμε!

Και με την σωστη επιλογη του ο Αλβερτης (και ο ΠΑΟ)εφτασε να ειναι ο κορυφαιος Ευρωπαιος σε επιτυχιες,κι ας μην ειναι της μπασκετικης αξιας ενος Γκαλη,ενος Πετροβιτς,ενος Ρατζα,ενος Κουκοτς...Απλα εκανε τη σωστη επιλογη και συνεχισε να κανει ευσυνειδητα τη δουλεια του,αποδεχομενως εσχατως και το ρολο του ρολιστα(αλλα και αληθινου καπτεν της ομαδας)

Univers είπε...

Πάντως, να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι η αφιέρωση που απαιτείται για την εξυπηρέτηση της φιλοδοξίας ανάδειξης κάποιου υπάρχοντος προσωπικού ταλέντου είναι ψυχοφθόρος και δεν ταριάζει σε όλους.

Για κάθε αναγνωρισμένο ταλέντο πρέπει να υπάρχουν κάμποσοι εξ' ίσου ταλαντούχοι που έμειναν στην αφάνεια, μόνον και μόνον επειδή δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα τους η συγκέντρωση δυνάμεων και η επιστράτευσή τους κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση μιας κεντρικής φιλοδοξίας, υπεράνω άλλων προτεραιοτήτων.

Univers είπε...

Και για τις επιλογές στη ζωή πρέπει να είμαστε επιεικείς. Καμμιά φορά είναι πιο εύκολο να "δεις" την καλύτερη επιλογή a posteriori, όταν έχεις δει την τροπή που πήραν τα πράγματα εξ αιτίας συγκεκριμένης επιλογής.

Πολλοί οι μετά Χριστόν προφήτες...

Old Boy είπε...

Squarelogic, θέλω να αφήνω σχόλια αλλά ο ατζέντης μου είναι κάθετος και τί να κάνω, τον υπακούω ;)
Univers, συμφωνώ και με τα δύο σου σχόλια.