Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007

ΤΑ (ΔΟΜΗ)%$*@ ΜΕΝΑ ΣΑΣ ΟΜΟΛΟΓΑ!



"μαμα,μαμα,αυτοι οι κυριοι με τα γκρι κοστουμια τρωνε τη συνταξη μου"


Γνωριζετε την ιστορια με τα συνθετα ομολογα που αγορασαν πολλα ασφαλιστικα Ταμεια,προφανως κατοπιν υποδειξης απ το Υπουργειο Οικονομικων.
Εν συντομια η ιστορια εχει ως εξης:H Tραπεζα της Ελλαδος εκδιδει ενα πολυετες ομολογο 12ετους διαρκειας,αξιας 280 εκ ευρω με επιτοκιο euribor- 0,16%.
Τα ταμεια αντι να αγορασουν απευθειας απ τις τραπεζες-primary dealers,αγορασαν τελικα μετα απο πολλαπλες 'αγοραπωλησιες" μεταξυ τραπεζων-χρηματιστηριακων εταιρειων που επιβαρυναν το κοστος του ομολογου φτανοντας το στο 100% της ονομαστικης του τιμης(ενω ο πρωτος αγοραστης,η JP MORGAN το αποτιμησε στο 87,7% της ονομαστικης του αξιας).Ετσι αν και δεν θα καταγραψουν μαλλον λογιστικες απωλειες,στην ουσια παρκαραν ατοκα τα αποθεματικα τους για τα επομενα 12 χρονια,προς οφελος
των ενδιαμεσων σε αυτη την υποθεση και σε βαρος των ασφαλισμενων.Και αυτα,με φοντο το περιφημο "ασφαλιστικο προβλημα",δηλ.την αδυναμια του συστηματος να εγγυηθει τις συνταξεις αυτων που σημερα πληρωνουν εισφορες,περα απο ενα πολυ κοντινο χρονικο οριζοντα.
Περα απ τη δικαστικη διερευνηση του θεματος που βρισκεται υπο εξελιξη,εκεινο που ΔΕΝ υπογραμμιζεται ειναι με τι κριτηρια επιλεγονται οι διοικησεις των ταμειων και τι βαθμους ελευθεριας εχουν στην διαχειρηση της περιουσιας των ασφαλισμενων,αλλα και αν και με τι κριτηρια κρινεται η αποτελεσματικοτητα τους.
Παραδοσιακα οι διοικητες καθοριζονται απ το Υπουργειο Οικονομιας,και ειναι κομματικα στελεχη, πιθανον σχετικα με το χωρο που τοποθετουνται,αλλα συνηθως χωρις περγαμηνες σχετικες με διοικηση τετοιων τεραστιων οργανισμων και συχνοτατα χωρις χρηματοοικονομ.γνωσεις.Τα στελεχη αυτα λαμβανουν μισθους και μπονους για τη διαρκεια της θητειας τους και αποδιδουν ενα επι της ουσιας τυπικο απολογισμο της θητειας τους οταν ειναι ωρα να αναλαβει ο επομενος.Καμια διασυνδεση δεν υπαρχει μεταξυ αμοιβων τους-αποτελεσματικοτητας και αλλωστε οι περισσοτεροι το βλεπουν σαν εφαλτηριο για να "κατελθουν στην πολιτικη"(ειναι αραγε τυχαιο που χρησιμοποειται ο ορος "κατελθουν"?).


Με ορους αγορας,απλα δεν μπορουν να κριθουν,αλλα μικρο το κακο για το Κρατος,αφου προεχει η ευπειθεια των διοικησεων στη βουληση του Υπουργου Οικονομικων και δεν αποτελει πρωτο ζητουμενο η αυξηση της περιουσιας των ασφαλισμενων.Στην ουσια για παρα πολλα χρονια το Κρατος υποχρεωνε τα Ταμεια να εχουν τα διαθεσιμα τους σχεδον ατοκα δεσμευμενα στην Τραπεζα της Ελλαδος ,κλεινοντας τις τρυπες των δημοσιονομικων του σημερα με τις συνταξεις και υγειονομικες παροχες του αυριο.
Καπως ετσι πχ.τα διαθεσιμα του ΝΑΤ δοθηκαν σε 'θαλασσοδανεια" σε εφοπλιστες και το καποτε ανθηρο ταμειο αδυνατει να ανταποκριθει στις υποχρεωσεις του.
Ακομα και σημερα που το καθεστως αυτο εχει σταματησει,παλι οι διορισμενες διοικησεις των ταμειων ανταποδιδουν την υποχρεωση διαθετοντας τα χρηματα των ασφαλισμενων τους οπου τους υποδειχθει.Αλλωστε ποιος θα τους ζητησει το λογαριασμο? Το μυστικο βρισκεται στον κανονισμο βασει του οποιου συγκροτουνται τα Δ.Σ.των Ταμειων:
Προεδρος και τα περισσοτερα μελη απευθειας απ το Υπουργειο Οικονομικων και το εκαστοτε κυβερνων κομμα,1-2 συνδικαλιστικοι εκπροσωποι των ασφαλισμενων(που τουλαχιστον στον βαθμο που προερχονται απ το κομμα που κατεχει την εξουσια παλι ειναι υποχρεωμενοι να συμφωνησουν με τον Προεδρο...),καποιος επισης συνδικαλιστης των εργαζομενων κλπ.
Ολοι αυτοι οι μη επαγγελματιες 'μανατζερ"εχουν περισσοτερα να κερδισουν αξιοποιωντας καταλληλα την "εσωτερικη τους πληροφορηση"/υποδειξεις παρα ασκωντας αποτελεσματικη διοικηση και αυξανοντας την περιουσια του ταμειου.Αλλωστε στην μικρη αγορα της Ελλαδας συχνοτατα μετρουν περισσοτερο οι διασυνδεσεις και τα "κονε"(που εξασφαλιζονται με την ευπειθεια και ενδεχομενως την διαπλοκη) παρα το ιστορικο της αποδοσης των "μανατζερ"στις προηγουμενες θεσεις τους. Και βεβαια με τις προδιαγραφες βασει των οποιων επιλεγονται ειναι απιθανο να εχουν τις ικανοτητες διαχειρησης τετοιων πολυπλοκων και λεπτων θεματων.
Αντι λοιπον να θεσμοθετουν καθε τοσο ορια και ποσοστα του ενεργητικου που μπορει το καθε ταμειο να επενδυσει σε μετοχες(με ποιων τις υποδειξεις?αυτο δεν ερευναται...),δεν ειναι προτιμοτερο να παιρνουν ανεξαρτητους επαγγελματιες διαχειριστες(ξενους οικους) και να συγκρινουν σε τακτα διαστηματα την αποδοση που αυτοι επιτυγχανουν σε συγκριση με τους μεγαλους γενικους δεικτες?


Και επιπλεον ειναι λογικο,ο ελεγχων δηλ.το υπουργειο Οικονομιας) να ειναι ταυτοχρονα ατυπος εντολεας τοποθετησεων και ταυτοχρονα αυτος που διοριζει τους ελεγχομενους?

Δεν υπαρχει δηλαδη πασιδηλη συγκρουση συμφεροντων(conflict of interest)?Ειναι γνωστο οτι μια απο τις σημαντικοτερες αιτιες της ανθησης και γιγαντωσης των ΗΠΑ ειναι η εγκαθιδρυση εξαρχης πολλαπλων αντισταθμιστικων μηχανισμων εξουσιας ωστε να ειναι εξαιρετικα δυσκολο να συγκεντρωθει ολη η ισχυς στα χερια ενος ή ολιγων...Οι founding fathers(Τζεφερσον κλπ)παρα τον ιδεαλισμο τους ειχαν επιγνωση της αχορταγης ανθρωπινης φυσης και ελαβαν προκαταβολικα τα μετρα τους.Εδω,170 χρονια μετα,ειναι πολυ δυσκολο να καταλαβουμε την αναγκη υπαρξης διακρισης και ανεξαρτησιας του ελεγκτη απ τον ελεγχομενο?


ΥΓ. εννοειται βεβαια οτι η ιστορια με τα ομολογα ειναι μαλλον πολυ μικροτερου βεληνεκους απο την καταληστευση των Ταμειων πριν τις εκλογες του 2000,οταν για λογους μικροπολιτικης σκοπιμοτητας διαταχθηκε η ανευ ορων στηριξη του Γενικου Δεικτη περιξ των 5000 μοναδων ωστε να συνεχισθει η ψευδαισθηση οικονομικης ευμαρειας και να κερδηθουν οι εκλογες,οπερ και εγενετο (για να καταληξει μετα ο δεικτης κατω απ τις 2000 μοναδες και κατι δις ευρω απ τις συνταξεις μας στις τσεπες 100-200 ανεξελεγκτων απ τις εποπτικες αρχες επιτηδειων)Ετσι,για να μην ξεχναμε....


Ασχετα με τα κινητρα,η παθογενεια που δινει τετοια δικαιωματα παραμενει και απο κει οφειλουμε να αρχισουμε!

23 σχόλια:

Univers είπε...

Δύο παρατηρήσεις:

Βασικός λόγος χρεωκοπίας του ΝΑΤ υπήρξε, κατά τα λεγόμενα των ειδικών, η μαζική είσοδος παλινοστούντων από το πρώην ανατολικό block, κατά την προηγούμενη 20ετία. Επρόκειτο για εργαζομένους εκεί, που η χώρα που τους απασχόλησε τους έστειλε χωρίς συντάξεις στην Ελλάδα (καθ' ότι ... σοσιαλιστική, δηλ. "με κέντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία"). Οι ημέτεροι λαοπλάνοι τους έβαλαν στο ΝΑΤ χωρίς να έχουν καταβάλει δεκάρα τσακιστή για ασφάλιστρα και το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Η ίδια πολιτική ασκήθηκε σε μικρότερο βαθμό και σε άλλα ταμεία, αλλά στο ΝΑΤ φαίνεται ότι οι σοσιαλιστές μας το παραξήλωσαν. Σήμερα, αν ασφαλισμένος του ΝΑΤ (πραγματικός, όχι γιαλαντζί) εμφανιστεί σε ιδιωτική κλινική με το βιβλιάριό του (με την πρόθεση να του καλυφθεί ένα μέρος των δαπανών νοσηλείας στην κλινική από το ταμείο του), μόνον που δεν του το φέρνουν στη μούρη. Η έσχατη απαξίωση για εργαζομένους που δούλεψαν μια ζωή και κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους. Μαθήματα κοινωνιοκεντρικής πολιτικής (με ξένα κόλυβα)!

Univers είπε...

... Και βέβαια, η εμπεδωμένη παραβατικότητα ανά την Ελληνική επικράτεια κάνει ώστε στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα να βρίσκονται άνθρωποι με ακεραιότητα για να στελεχώσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και μηχανισμοί που θα ελέγχουν τους ελέγχοντες και θα ελέγχονται από άλλους, που θα ελέγχονται από τρίτους κοκ. χωρίς εφεδρεία προσώπων με ηθική ακεραιότητα για να τους επανδρώσουν, απλώς αυξάνουν τις τσέπες που πρέπει να γεμίσουν, τα στόματα που πρέπει να κλείσουν και τα γρανάζια που πρέπει να λαδωθούν.

Όλα ξεκινούν από την παιδεία. Σήμερα από τα γενοφάσκια του το παιδί στην Ελλάδα εκπαιδεύεται από σχολείο και οικογένεια το δόγμα του "αμύνεσθαι περί πάρτης". Τα "κονέ" δίνουν και παίρνουν μερικά χρόνια αργότερα. Αν στην οικογένεια και στο σχολείο δεν ξαναδιδαχθεί το ΜΙΚΡΟ παιδί από μηδενικής βάσεως το αξιακό σύστημα που θεμέλιό του έχει την ακεραιότητα χαρακτήρος και τις κοινωνικές προτεραιότητες, το παιχνίδι είναι χαμένο από τα αποδυτήρια.

Univers είπε...

Και βέβαια, με τον όρο "κοινωνικές προτεραιότητες" δεν εννοώ τον ψευδεπίγραφο σοσιαλισμό των δικών μας ή άλλων ευρωπαίων σοσιαλιστών. Αυτός είναι μία άλλη έκδοση του ατομοκεντρισμού και της ατομικής ηδονοθηρίας, όπου οι αχαλίνωτες ατομικές επιδιώξεις αργίας, καλοπέρασης και πλουτισμού βαφτίζονται "δικαιώματα" και "κεκτημένα" και δίδεται το άλλοθι σε προνομιούχες μερίδες των εργαζομένων να τα διεκδικούν βασανίζοντας το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο ( με τις γνωστές πορείες, καταλήψεις, άσυλα, κατεβάσματα διακοπτών κοκ.).

Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Univers είπε...

Συνοψίζω, λοιπόν: ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ και πάλι ΠΑΙΔΕΙΑ.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι γράμμα κενό, αν δεν έχεις ανθρώπους να τους στελεχώσεις. Η απειλή τιμωρίας χρειάζεται, αλλά δεν φθάνει.

Όσο το όνειρο του νεοέλληνα θα είναι τα ξενύχτια στα γαβ-γαβ σκυλο-ελληνο- κωλάδικα της παραλιακής, η δυνατότητα να ξοδεύει αφειδώς σε απανωτά drinks στα ντάπα-ντούπα bars, clubs και άλλα υποπροϊόντα του αστικού καλοζωισμού, όσο επιδιώκει το lifestyle, την Μύκονο το καλοκαίρι και την Αράχωβα το χειμώνα, όσο το μυαλό του είναι στα τζιπ και στα εξοχικά των θρασύτατων καταπατήσεων, και όσο κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν του λέει κατάμουτρα ότι πρέπει να βάλει φραγμό στον αχόρταγο καταναλωτισμό του, μην περιμένετε προκοπή.

Univers είπε...

Α! και εξακολουθούμε να έχουμε ώρα Γαλλίας στο blog. Είναι λόγω των επικείμενων εκεί προεδρικών εκλογών;

Ανώνυμος είπε...

ως συνηθως εξαιρετικα ευστοχες οσο και βεβαια αντιδημοφιλεις οι αποψεις σου,με τις οποιες γενικα συμφωνω.

την ωρα Γαλλιας την εχω αφησει για σενα,για να σου ξυπνα αναμνησεις...

Univers είπε...

Κοίτα πώς ξέχασα το - κατ' εμέ - εκνευριστικότερο όλων!

Αυτοί οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα συμβούλια που αποφάσιζαν τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ταμείων δεν θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από καταισχύνη (για να μην πω ότι στην Ιαπωνία θα είχαν κάνει χαρακίρι);

Τι παρίσταναν στις επιτροπές; Δεν ήταν εκεί για να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων από τους αετονύχηδες; Έπαιρναν κάποια επιπλέον αμοιβή για τις...υψηλές τους αυτές υπηρεσίες;

Άξιες συγχαρητηρίων και οι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ που τους τοποθέτησαν. Μπράβο παιδιά! Όλα για τον λαό! Προφανώς ο μόνος τρόπος προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων που γνωρίζουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ είναι ο κοινωνικός σαματάς, με απεργίες, αποκλεισμούς δρόμων και βασανισμό του κοινωνικού συνόλου κατά τις επιθυμίες τους (για να μην πω τίποτε άλλο). Τώρα έχουν το θράσσος και προσκαλούν σε απεργίες...

Φτου σας, να μην σας βασκάνουν, νοικοκυρόπαιδα που μας νοικοκυρέψατε (και σεις)!

Univers είπε...

Αλλά όλα τα περί απεργιών λέγονται προκειμένου να τρομοκρατηθεί κάθε νυν και μέλλων μεταρρυθμιστής και να μην διανοηθεί να ακουμπήσει το θέμα του ασφαλιστικού. Για να μην θιγούν κάποια κεκτημένα ορισμένων προνομιούχων του συστήματος.

Univers είπε...

... Ομολογία, λοιπόν, η υπόθεση των ομολόγων.

Ομολογία οικτρής αποτυχίας μιας κοινωνίας και σύμπτωμα προχωρημένης σήψης, όταν τελικά διαπιστώνεται ότι αν κάποιος μπορεί να βάλει τα δάχτυλα στο μέλι και να δοκιμάσει, ε! θα το κάνει, του κερατά, και μπορείς να στοιχηματίσεις με ασφάλεια σ' αυτό!

Univers είπε...

@ squarelogic:

Ευχαριστώ για την πυροδότηση αναμνήσεων. Να περάσεις από το σπίτι να σε τρατάρω. Πρόσεχε μόνον την μαύρη τρύπα. Την έχω στήσει με ανακυκλώσιμα (είναι και του συρμού) υλικά από σύμπαν μου για να κρατάω μακριά τους ανεπιθύμητους.

Ανώνυμος είπε...

Δε νομιζω οτι οι συνδικαλιστες της ΓΣΕΕ μπορουν να εκτιμησουν τετοια πολυπλοκα χρηματοοικονομικα εργαλεια-εδω οι διορισμενοι διοικητες και δεν ειχαν ουσιαστικη ιδεα.Εχω την εντυπωση οτι εκαναν οτι τους ειπαν-δες και σχετικο στην σημερινη ΚΑΘ/ΝΗ,και ειχαν την εντυπωση οτι επειδη επροκειτο για εκδοσεις του Δημοσιου,νομιζαν οτι ηταν εξασφαλισμενοι.
Η πρεμουρα με την οποια τοσα ταμεια εσπευσαν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να πουλησουν μακροχρονα ομολογα σταθερου επιτοκιου για να αγορασουν τα αμαρτωλα δομημενα,υποδηλωνει σαφως οτι υπακουσαν σε ανωθεν υποδειξεις...μην εχοντας την ικανοτητα να προβλεψουν τα ρισκα που συνοδευουν τετοια προιοντα,αρκεστηκαν στις ανωθεν βεβαιωσεις/υποδειξεις ακομα και καποιοι ενδεχομενως εντιμα μελη ΔΣ.

Γι αυτο για μενα κομβικης σημασιας ειναι η αναθεση των επενδυσεων σε διεθνεις οικους με συγκεκριμενες συντηρητικες επενδυτικες οδηγιες και καθημερινη δυνατοτητα αποδοσης λογαριασμου,και η στελεχωση των διοικησεων με επαγγελματιες της αγορας με ταυτοχρονη υποχρεωση μεγιστης δυνατης διαφανειας(ιστοσελιδες,τυπος κλπ).
Νομιζω οτι αν δει κανεις τους κανονισμους συστασης κα λειτουργιας των Ταμειων,ακομα και αδαης περι τα νομικα(σαν εμας..)να ειναι,θα καταλαβει πολλα για την κακοδαιμονια τους.

Κατα τα αλλα απολυτα σωστο οτι και οι καλυτεροι θεσμοι χρειαζονται τα καταλληλα προσωπα για να στελεχωθουν,και οτι η παρουσα νεοελληνικη πραγματικοτητα δεν βοηθα στην δημιουργια τετοιων ανθρωπινων προτυπων.

θα περασω για βραδυνο κερασμα!

Univers είπε...

Αν είναι άχρηστοι ή αχρείαστοι οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι, να παραιτηθούν και να μην συμμετέχουν σαν μαϊδανοί.

Κατά τα άλλα, τα δομημένα ομόλογα και άλλα υψηλότερου από τα σταθερά ομόλογα ρίσκου βρίσκονται μταξύ των επιλογών ταμείων σε όλο τον δυτικό κόσμο. Αν είμαστε εμείς διεφθαρμένοι δεν σημαίνει πως πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας η αγορά. Ούτε επειδή η προγούμενη κυβέρνηση κέρδισε εκλογική αναμέτρηση στηρίζοντας με τα αποθεματικά των ταμείων τον δείκτη στην Σοφοκλέους σε υψηλά επίπεδα (Ρ/Ε ... 60, 70, ή και 80 για blue chips, για να καταρρεύσει μετεκλογικά), σημαίνει πως πρέπει να καταργηθούν τα χρηματιστήρια.

Όταν φταίει ο γάιδαρος δεν βαράμε το σαμάρι.

Univers είπε...

...Και βεβαίως, η "ξαφνική" τάση πώλησης μακροχρόνιων ομολόγων δικαιολογείται εν μέρει από την τρέχουσα τάση αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, που προκαλεί πτώση της τιμής των σταθερών μακροχρόνιων ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.

Με τον θόρυβο που έχουν δημιουργήσει τα μέσα, έχει γίνει προσπάθεια να ενοχοποιηθεί αυτομάτως κάθε διοίκηση που έκανε τέτοιες κινήσεις, ενώ μόνο για ένα-δύο ομόλογα, απ' ότι κατάλαβα, διαπιστώθηκε όντως ύποπτη απόκλιση μεταξύ αποτιμήσεων της αγοράς και τιμής διάθεσης στα Ταμεία.

Univers είπε...

Τα ταμεία ΠΡΕΠΕΙ να έχουν την ευελιξία να εκμεταλλεύονται τα αποθεματικά τους για εξασφάλιση υπερκερδών.

Ποιος δεν θα ήθελε να είχε διαθέσιμα για επένδυση όταν το πχ. το ελληνικό χρηματιστήρο βρισκόταν στις 2000; Σήμερα θα απολάμβανε κέρδη δυσθεώρατα...

Όσο για τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους με "μέτωπο" στην αγορά, σου θυμίζω ότι αυτοί οι διεθνείς οίκοι είναι που με εκτιμήσεις τους "γυρίζουν" τα χρηματιστήρια πάνω ή κάτω, ανάλογα με ανομολόγητα συμφέροντα, αυτοί είναι που, αν το κρίνουν πρόσφορο (δηλ. αν οι πελάτες τους έχουν προλάβει να τραβηχτούν έξω από μια αγορά), τα βλέπουν όλα απαισιόδοξα σε συγκεκριμένα επίπεδα και αφού γκρεμίσουν την αγορά επανεπενδύουν τους πελάτες τους "ήσυχα" στα χαμηλότερα και βγαίνουν μετά και μιλάνε εκ νέου για επενδυτικές ευκαιρίες. Εξ ου και οι διαφορές (πολλές φορές τρανταχτά μεγάλες) εκτιμήσεων μεταξύ διαφορετικών οίκων για την ίδια αγορά και στα ίδια επίπεδα: άλλοι έχουν τους πελάτες τους επενδεδυμένους και άλλοι τους έχουν βγάλει έξω, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να αποκλίνουν κατά τα συμφέροντα.

Univers είπε...

"Δε νομιζω οτι οι συνδικαλιστες της ΓΣΕΕ μπορουν να εκτιμησουν τετοια πολυπλοκα χρηματοοικονομικα εργαλεια-εδω οι διορισμενοι διοικητες και δεν ειχαν ουσιαστικη ιδεα"

Εν τέλει είναι ή δεν είναι απλό να απαντηθεί το ερώτημα αν ένα δομημένο ομόλογο αγοράσθηκε σε συμφέρουσα τιμή ή αντίθετα πρόκειται περί απάτης; Αν δεν είναι (και τότε ας πούμε ότι δικαιολογούνται οι συνδικακιστές - μαϊδανοί των συμβουλίων) τότε πώς ο κάθε δημοσιογραφίσκος κομπάζει ως νέος Σέρλοκ Χολμς που έλυσε γρίφο; Προς τι τα ειρωνικά χαμόγελα και τα κουνήματα του κεφαλιού με νόημα; Προς τι να ζητάται η κεφαλή επί πίνακι όσων σχετίσθηκαν στη ζωή τους με δομημένο ομόλογο;

...Αν πάλι είναι τελικά απλό, τι the fuck έκαναν οι συνδικακιστές στις συνεδριάσεις;

(το "συνδικακιστές" γράφεται επίτηδες, δεν είναι λάθος)

Univers είπε...

ΤΕΛΙΚΑ: Απάτη κατά την γνώμη μου υπήρχε αδιαμφισβήτητα. ΑΛΛΑ: Το σώμα σχεδόν των media δεν κινείται από ενδιαφέρον για τον κοσμάκη, επιδιώκει, δε, με τον γενικευμένο θόρυβο να δημιουργήσει κλίμα γενικότερης απαξίωσης. Οι λόγοι; Ο καθένας ας κάνει τις εικασίες του, έχοντας υπ' όψιν του ενδεχομένως και την σκανδαλώδη ανοχή που τα ίδια αυτά media επέδειξαν σε περιπτώσεις του παρελθόντος με πολλαπλάσια τάξη μεγέθους σοβαρότητας.

Πάντως έχω αηδιάσει να βλέπω τους άνκορμαν και ανκοργούμαν να έχουν αποδυθεί (ως πειθήνια όργανα του αφεντικού τους) να φέρουν εις πέρας τη "δουλειά" με ειρωνίες και αποστροφές, που μου θυμίζουν το "έκανε η μύγα κώλο και 'χεσε τον κόσμο όλο".

Univers είπε...

...Τελικά διαβάζοντας την Καθημερινή στην ιστοσελίδα της, χωρίς να μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε, αναρωτιέμαι μήπως τελικά αυτή η ιστορία του δομημένου ομολόγου ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να χρηματοδοτηθούν φθηνά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας με δανεικά από τα Ταμεία.

Ανώνυμος είπε...

οι συνταξεις των Ελληνων να δουμε απο που θα χρηματοδοτηθουν...

πολυ σωστα αυτα που εγραψες για τους μεγαλους επενδυτικους οικους και τον επηρεασμο των χρηματιστηριων...αλλο τεραστιο θεμα για συζητηση αυτο.

Univers είπε...

Η ζυγισμένη άποψη του Νίκου Νικολάου στην Καθημερινή της Κυριακής 22/04/2007. Χωρίς κραυγές από ξερόλες.

Ανώνυμος είπε...

απ'οτι βλεπω ο ειδημων συμφωνει πληρως με τις επισημανσεις μας(κι ας ειμαστε ερασιτεχνες περι τα οικονομικα).

Δηλ.θετει ακριβως το θεμα του ποστ μου(το οποιο σημειωτεον εχει γραφτει κατα το μεγαλυτερο μερος τις μερες του Πασχα...),δηλ.τα κριτηρια με τα οποια διοριζονται οι διοικησεις και τα προσοντα τους,και δευτ/ντως την αναθεση των επενδυσεων σε επαγγελματιες υπο επιβλεψη απο την Τραπεζα της Ελλαδος ή αλλο θεσμικο οργανο.

Univers είπε...

Σου θυμίζω, πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος όφειλε να ελέγχει και τις κινήσεις σε επενδυτικά προϊόντα των Ταμείων (που περνάνε από αυτή), αλλά για το συγκεκριμένο ομόλογο ... αγρόν ηγόραζε. Κινητοποιήθηκε πολύ αργότερα, όταν όλοι άρχισαν να φωνάζουν "φωτιά, φωτιά!".

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΑΤΕΣ, απ' ότι λέγεται, συγκριτικά με τους υπολοίπους Δ.Υ., ΑΜΟΙΒΕΣ, και - φαντάσου - υπάρχουν και ειδικά φροντιστήρια που προετοιμάζουν υποψηφίους για είσοδο στο ελντοράντο αυτό του δημόσιου τομέα. Πρόσφατα είδα και διαφήμιση.

Σωθήκαμε αν περιμένουμε από τους μονιμάδες του δημοσίου...

Univers είπε...

Είναι, δε, απ' ότι λέγεται, απίστευτα υπεράρθιθμοι...

Univers είπε...

Ένα άρθρο του Κύρτσου που κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά ευθύβολο.