Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2009

Περί γρίππης...


Μεγάλη επιτυχία της Επιτροπής Πανδημίας και των διαφόρων συμβουλίων των "σοφών" που-6 μήνες μετά την έναρξη της συζήτησης και της 'ενημέρωσης"-το 90% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δηλώνει απρόθυμο να εμβολιαστεί!
Με τις διαφοροποιήσεις,τις παλινωδίες και τα "φάλτσα" τους,συχνά υποψιάζομαι υποκινούμενα στη βάση τους από καριερίστικους ανταγωνισμούς,και την έλλειψη ενός πυραμιδωτού συστήματος διάχυσης υπεύθυνων πληροφοριών προς τον ιατρικό κόσμο κι από κει,εκμεταλλευόμενοι την υψίστης σημασίας σχέση εμπιστοσύνης καθενός με "τον γιατρό του"(άσχετα από ειδικότητα),προς το ευρύ κοινό,επέτρεψαν να ανθήσουν κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας και να αντιμετωπίζει ο κόσμος εξαιρετικά δύσπιστα την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού.
Αναγκαιότητα που δεν υπαγορεύεται τόσο απ την επικινδυνότητα της λοίμωξης σε ατομικό επίπεδο,όσο απ το ενδεχόμενο-λόγω της τεράστιας μεταδοτικότητας του Η1Ν1-να καταρρεύσουν μαζικά καίριες δομές της κρατικής μηχανής και να υπάρχει ταυτόχρονα ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ασθενών που να χρήζουν νοσηλείας στις ήδη ελλειματικές ΜΕΘ,με τραγικές συνέπειες για αρκετές ζωές.

Ο ανομολόγητος φόβος αρκετών γιατρών είναι απώτερες επιπλοκές από την συνεχή διέγερση του ανοσολογικού συστήματος,ειδικά στα παιδιά,του τύπου των αυτοάνοσων αντιδράσεων,είτε μιλάμε για την πολυνευροπάθεια του Guillain Barre, είτε για σακχαρ.διαβήτη τύπου 1 είτε αλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Και δυστυχώς,οι κλινικές μελέτες των 1000 ατόμων με 3-4 μήνες follow up που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να προδικάσουν τι θα συμβεί όταν εμβολιαστούν 4 εκατομ.άνθρωποι!Υπάρχει μόνο η χρήσιμη εμπειρία της ασφάλειας των εμβολίων της εποχικής γρίππης που γίνονται κάθε χρόνο,αν κι αυτά αφορούν συνήθως ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Απ την άλλη βέβαια,και η έκθεση στον ιό καθαυτό συνιστά μια πολύ εντονώτερη αντιγονική διέγερση που κανείς δεν ξέρει πως θα αλληλεπιδράσει με το γενετικό/ανοσολογικό προφιλ του καθενός.Οφείλει λοιπόν κανείς να ζυγίσει την επικινδυνότητα του εμβολίου που υπολογίζεται σε 1 προς 1 εκατομύριο με την επικινδυνότητα της λοίμωξης που είναι μεταξύ 1:1000 και 1:10.000,λαμβάνοντας υπόψιν του οτι απώτερες αλληλεπιδράσεις μπορεί να υπάρξουν και από οποιαδήποτε ήπια λοίμωξη κι όχι φυσικά μόνο απ τα εμβόλια!
Πάντως αν θέλει η ηγεσία του Υπ.Υγείας να αναστρέψει μεμιάς το κλίμα δεν έχει παρά να θυμηθεί τον...Καποδίστρια:αρκεί να πει οτι αυτή τη στιγμή υπάρχει ενας πολύ περιορισμένος αριθμός εμβολίων,που δεν επαρκεί καν για τις ομάδες προτεραιότητας, για να δημιουργηθεί άμεσα τεράστια και επιτακτική ζήτηση!
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες θα βρείτε και εδώ,για να μην κάνω παραπομπή σε επιστημονικά sites...

22 σχόλια:

hroni είπε...

Λοιπόν, μόλις γυρίσαμε από τον εμβολιασμό! Η μαντάμ και τα μούλικα δηλαδή αφού εγώ δεν ανήκω σε ευπαθή ομάδα, καλύτερα να σου πω μια που η αντιπάθεια με το συνάφι, εξαιρουμένου του σκουέρ που είναι γλύκα, είναι τεκμηριωμένη.

Υγρό με σύριγγα από την μύτη ήταν, άντε να δούμε από που θα μας βγει. Οι μικρές πρέπει να ξαναπάνε μετά από κανά μήνα για την δεύτερη δόση για να κάτσει καλά μας είπαν, αλλά και για να φουσκώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών όπως πολύ εύστοχα αναλύσαμε αργότερα, κατεβάζοντας Μακντόναλτζ και Κόκα Κόλα. Της απλής γρίπης πριν ένα μήνα ήταν στοματικό σπρέϋ, σαν τις μικρές Τερέζες περιμέναμε στην ουρά.

Εύλογα θα ρωρήσεις φίλε, "γιατί τόση πρεμούρα, εσύ μόνο για γαλακτομπούρεκο στήνεσαι ουρά". Είναι που πάμε Μεξικό, gripa central όπου τάκο τρως και κολλάς γρίπη, εντσιλάδα και σύφιλη, για Χριστούγεννα και όποιον πάρει ο Χάρος. Πάει να με ξεκάνει σου λέω, ότι δεν κατάφερε τόσα χρόνια με την μαγειρική της...

Έβγαλα τρία με επιστροφή για τα θηλυκά και το δικό μου μονόπαντο, έτσι
για να μην μας περνάνε οι πολυεθνικές για μαλάκες, να μας τα παίρνουνε και μετά θάνατον.

squarelogic είπε...

χα-χα!καλό!
εδώ έχουμε μόνο σύριγγες,για να καταλαβαίνουμε οτι κάνουμε εμβόλιο,όχι σπρέυ και λοιπές new age αηδίες...
Μόλις ξεκίνησαν να εμβολιάζουν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων,με τους περισσότερους να είναι απρόθυμοι και να περιμένουν να δουν τις παρενέργειες στους γενναίους πρωτοπόρους.
Οι υπόλοιποι τελούμε εν αναμονή,αν και μόλις αρχίσουμε ν'ακούμε οτι οι γνωστοί μας κρεβατώνονται ο ένας μετά τον άλλον(ενίοτε και..μαζί),θα ξεπεραστούν οι αναστολές.Προς το παρόν η καλακαιρία ευνοεί την ράθυμη αποδοχή θωεριών συνωμοσίας...
Όχι οτι για την προέλευση του ιού δεν έχω και γω τις υποψίες μου...

vasikos metoxos είπε...

Αφού το κατατοπιστικό σχόλιο του hroni εξήγησε το πλήθος των θυμάτων στο Μεξικό όπου "δοκιμάστηκε" ο ιός, ας ετοιμαστούμε στο ημέτερο μπάχαλο για τον εμβολιασμό τον... Δεκέμβριο. Η απόλυτη ξεφτίλα του κράτους που παρέλαβε τα εμβόλια τον Σεπτέμβριο! Αλλά είπαμε: ο συνδυασμός Αβραμόπουλου, εκλογών και πανδημίας είναι θανατηφόρος.

Βάσσια είπε...

Δεν θα εμβολιαστώ , γι' αυτό
είμαι σίγουρη.

Ούτε και άποψη έχω, γιατί έχω, όχι απλά μπεδευτεί, αλλά έχω χάσει τα "αυγά και τα καλάθια".
Ποιους ν' ακούσω και ποιους να πιστέψω.....

Τι να πω....... αν πάω από πανδημία...οκ.

Καλησπέρα

squarelogic είπε...

Βασικέ,
είναι αλήθεια οτι ακόμα ψάχνονται.
Αντί να έχουν συσταθεί τα συνεργεία,να έχει προβλεφθεί κάποια αμοιβή για τους μετέχοντες σ'αυτά,να έχουν γίνει προσομοιώσεις,ώστε όλα να λειτιυργήσουν κατά το δυνατόν σωστότερα,κατάφεραν ούτε τους νοσοκομ.γιατρούς να μην έχουν πείσει.
Στα υποκαταστ/τα του ΙΚΑ,την κύρια αστική δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν έχουν φτάσει όχι εμβόλια,αλλά ούτε ενημέρωση ποιοί και πότε θα ξεκινήσουν.Τ α δε "ιατρεία γρίππης" είναι ανέκδοτο,μια και τα περισσότερα κτήρια δεν διαθέτουν απομονωμένους,καλά αεριζόμενους χώρους που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια δίχως να αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης των υπόλοιπων ασθενών και του προσωπικού.
Καλά,για άυξηση των μηχανημάτων αναπνευστ.υποστήριξης και των κλινών ΜΕΘ,ούτε λόγος...
Θα δούμε πάλι τα γνωστό σενάριο "τρεχάτε ποδαράκια μου".

squarelogic είπε...

Βασσια,
δεν εχεις αδικο να είσαι μπερδεμένη και καχύποπτη,όταν και σήμερα Θεσ/νικιός Δ/ντης ΕΣΥ βάλλει κατά του μαζικού εμβολιασμού.
Οτι στοιχεία έχουν μέχρι στιγμής έπρεπε να τα έχουν θέσει υπόψιν των γιατρών ώστε καθένας να διαμορφώσει μια πληροφορημένη γνώμη.
Προσωπικά,απ το ψάξιμο που έχω κάνει δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το εμβόλιο
αρκεί η βιασύνη στην παραγωγή του να μην οδήγησε σε λάθη.Είναι πάντως προσωπική απόφαση.

Locus Publicus είπε...

Προκαλεί τεράστια εντύπωση η συλλογική αναξιοπιστία του ιατρικού κόσμου στη χώρα μας, η έλλειψη κοινών ανακοινωθέντων σε συνδιασμό με το Υπουργείο. Λογικά, θα αρκούσε μία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, και η επιστημονική γνώμη της ιατρικής κοινότητας λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η ιατρική στην Ελλάδα νοσεί βαθύτατα τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, και αυτό φαίνεται και απο το τρόπο που ασκείται συλλογικά. Οι ιατρικές συνεργασίες είναι ελάχιστες, και ονειρο του κάθε έλληνα γιατρού είναι να ασκήσει την ιδιωτική του ιατρική περιχαρακωμένος σε κάποια γκαρσονιέρα, ανεξάρτητος απο όλους, χωρίς ευρύτερες ιατρικές συνεργασίες, χωρίς ιατρική εργαστηριακή υποστήριξη, χωρίς ιατρικά αρχεία, χωρίς ούτε κάν βοηθούς ή μία γραμματέα.

Στην Αθήνα τα πράγματα είναι καλύτερα απο την επαρχία, οπου το επίπεδο της ιατρικής είναι φρικαλέο σε κάθε επίπεδο. Μια καλοκαιρινή μου επίσκεψη σε δύο νοσοκομεία της επαρχίας, το κρατικό Αγρινίου και ένα του Μεσολογγίου, με προσγείωσαν στην πραγματικότητα. Και τα δύο νοσοκομεία είναι γεμάτα διοικητικούς παρατρεχάμενους, νοσοκόμες χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις, καμμία διαδικασία διεκπεραίωσης ιατρικών περιστατικών, κανένα σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης. Μπαίνεις μέσα και κανείς δεν σε δέχεται, κανείς δεν καταγράφει τί έχεις. Το νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν είχε κάν γιατρούς, ενώ το ανάλογο του Αγρινίου δεν είχε νερό λόγω απεργίας!

Σε αυτό το φρικιαστικό περιβάλλον ιατρικής περίθαλψης, όλα εξαρτώνται απο το φιλότιμο του γιατρού που τυχαίνει να βρίσκεται, αν βρίσκεται εκεί, την κατάλληλη ώρα. Αδύνατον να ασκηθεί στοιχείδης ιατρική όταν οι πάντες χρηματίζονται εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια των ασθενών που τσακώνονται μεταξύ τους για να δούν τον γιατρό, ό οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις ειναι τελείως απαξιωτικός και αγενής.

Πως είναι λοιπόν δυνατόν να αναμένουμε πως θα μπορέσουμε συλλογικά να διεκπεραιώσουμε μια μαζική δουλειά όπως ο εμβολιασμός, που απαιτεί συλλογικό επαγγελματισμό, κοινά ιατρικά ανακοινωθέντα, και την ύπαρξη αξιοπιστίας;

Λυπάμαι βαθύτατα για την κατάντια της ιατρικής στη χώρα μας, φοβάμαι αφάνταστα και ανησυχώ για την υγεία όλων μου των αγαπημένων που την έχουν ανάγκη, και δυστυχώς μόνον η ιδιωτική ιντερνετική πληροφόρηση απο παγκόσμιους οργανισμούς μπορεί να μας δώσει αξιόπιστες και σοβαρές πληροφορίες.

Locus Publicus είπε...

Και ζητώντας συγγνώμη για το σεντόνι, να τονίσω και την ανάλογη έλλειψη επαγγελματισμού των δημοσίων σχολείων και γενικότερα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπου οι διεθυντές των σχολείων δεν έχουν ακόμα διανοηθεί να συλλέξουν με ιδιωτική τους πρωτοβουλία πληροφορίες για την νόσο και τα εμβόλια, να πληροφορήσουν γονείς και παιδιά, να πάρουν κάποιες υπεύθυνες θέσεις.

Πρώτοι στις καταλήψεις σχολείων σε όλη την Ευρώπη, ο εκπαιδευτικός κόσμος της Ελλάδας είναι πάντα πρόθυμος να υποστηρίξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα κάθε μαθητικής αλητείας, αλλά όταν καλείται να συλλέξει ιατρικές πληροφορίες και να τις μοιράσει στους γονείς, αδυνατεί. Το ίντερνετ δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί, και η έννοια του εκπαιδευτικού περιορίζεται στις 15 ώρες εργασίας - πασαλείματος που ευδοκιμεί παντού στη χώρα.

To σχολείο των παιδιών μου χτυπήθηκε αυτη την εβδομαδα με 27 κρούσματα της νόσου. Το σχολείο έδιωξε όσους μαθητές είχαν πονοκέφαλο, βράχνα στο λαρύγγι και πυρετό. Ο τοπικός οργανισμος υγείας προέτρεψε όσους δεν ειχαν την νόσο να κάνουν εμβόλιο (για τους ήδη πάσχοντες ήταν αργά), και τους υποψιασμένους να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Το σχολείο δεν έκλεισε, αλλά έφτασε 50% απουσίες. Καθημερινές τηλεφωνικές ειδοποιήσεις για τους γονείς παρήχαν απλές ιατρικές οδηγίες προφύλαξης.

Η εκπαιδευτική διεύθυνση του σχολείου, με άλλα λόγια, πήρε κάποιες πρωτοβουλίες.

http://www.saintfrancisxavierschool.org/nurse.htm

Βάσσια είπε...

Παρά του ότι στη εταιρεία που εργάζομαι, ο γιατρός εργασίας μας συγκέντρωσε όλους και μας ενημέρωσε
για τον εν λόγω ιό για τον εμβολιασμό... μια θολή κατάσταση.

Για να μην πω για το Κέντρο Υγείας
μας....

Πολύ ενημερωτικοί οι σχολιασμοί σας.

:-)

Univers είπε...

Εγώ... βατσινώθηκα σήμερα και όλα καλά.

Ουρά δεν μου 'χει φυτρώσει ακόμα...

Πάντως ο πολύς θόρυβος κατά του εμβολίου προέρχεται είτε από άσχετους είτε από καθ' ύλην μεν αρμόδιους που όμως πικράθηκαν από την μοιρασιά θώκων και οφιτσίων ή υπολογίζουν σε άλλα συμφέροντα (αυτή τουλάχιστον είναι η εντύπωσή μου).

Η λύση Squarelogic με τα... 50.000 εμβόλια έγραψε!

Univers είπε...

Καλά ο Locus Publicus (δεν θα με παρεξηγήσει αν πω ότι) είναι εκτός κλίματος: νομίζει ότι η Ελλάδα είναι κράτος!

squarelogic είπε...

Locus,
στην προκειμένη περίπτωση δεν θα τα έβαζα τόσο με τους γιατρούς.Οι διαφοροποιήσεις απ την "επίσημη γραμμή" μπορεί να υποδαυλίζονται κι από προσωπικά κίνητρα,αλλά πάντα πηγάζουν απ την γενικότερη θολή εικόνα ως προς το τι είναι καλύτερο και προτιμότερο:
να θεωρήσει οτι πρόκειται γενικά για μια ήπια νόσο με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και να μην ρισκάρει μαζικό εμβολιασμό μ'ενα ουσιαστικά ατεστάριστο εμβόλιο(έμφαση στο ατομικό καλό)
ή
να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη νόσο βάζοντας φραγμούς δια του εμβολιασμού ορισμένων ομάδων του πληθυσμού(πχ.παιδιά σχολικής ηλικίας)έστω κι αν πλανώνται ερωτηματικά για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της συλλογ.ανοσοποιησης-έμφαση στο συλλογικό καλό.

Είναι θέμα οπτικής γωνίας και φιλοσοφικής προσέγγισης.Αυτό που εγώ ψέγω είναι οτι υπήρχε ενα 5μηνο που όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί διεξοδικά με τους opinion leaders,και μετά,με επιχειρήματα να απευθυνθούν σε ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο και διαμέσου αυτών στο ευρύ και απληροφόρητο κοινό.
Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία και οι ίδιοι οι γιατροί τους να μην έχουν πειστεί για το δέον γενέσθαι.

squarelogic είπε...

Και βέβαια,πολλοί "άσημοι" γιατροί,προς τιμήν τους,από αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό τους και τους ασθενείς τους αναζητούν προσωπικά πρωτογενείς πληροφορίες στο διαδίκτυο(όπως θάθελε ο Λόκους απ τους δασκάλους),προκειμένου να διαμορφώσουν προσωπική γνώμη και να μην βασίζονται στις αντικρουόμενες απόψεις των "ειδικών".
Δυστυχώς και οι λοιμωξιολόγοι εζήλωσαν την "δόξα" των σεισμολόγων!

Univers είπε...

Επ!

Αυτό περί σεισμολόγων είναι δικό μου copyright!

squarelogic είπε...

Univers,

Πράγματι...(που θάλεγε και μια ψυχή με χαρακτηριστικό τρόπο..)

αθεόφοβος είπε...

Κατ΄ αρχάς ευχαριστώ για την παραπομπή στο σχετικό μου ποστ για εκείνο το παρανοϊκο βίντεο που όμως το έχουν δεί πάνω από 250.000 νεοέλληνες χωρίς να έχω δεί μέχρι στιγμής να έχει ψάξει και κάποιος άλλος για την αξιοπιστία αυτών που μιλάνε.
Όσοι επίσης ενδιαφέρονται και για τους εμβολιασμούς αξίζει να διαβασουν και τα σχόλια που περίέχουν αρκετές πληροφορίες.
Δυστυχώς όσα σχολιάσατε παραπάνω είναι έτσι ακριβώς και το γενικό μπάχαλο που έχει γίνει σχετικά με αυτή την ιστορία έχει για μένα δύο αιτίες.
Η πρώτη είναι εκείνος ο απερίγραπτος Αβραμόπουλος που είχε βρεί την ευκαιρία της επιδημίας να είναι καθε μέρα στα κανάλια αντί να ορίσει ένα σοβαρό και υπεύθυνο γιατρό να ενημερώνει τον κόσμο και δεύτερο η πλήρης αδυναμία από την άλλη μεριά συνεργασίας του ιατρικού κόσμου ώστε ο Πανελήνιος Ιατρικός Σύλλογος να βγεί και πάρει την κατάσταση στα χερια του παραπέμποντας στην Επιτροπή Πανδημίας για ενημέρωση και όχι αυτή να γίνεται από τον κάθε ασχετο ο οποίος για την προβολή του να βγαίνει και να λέει το κοντό του και το μακρύ του.

SniperAthens είπε...

Εγώ, ως έφηβος, δεν θα εμβολιαστώ. Αλλά φρόντισα να εμβολιάσω τον παππού μου που ανήκει, από πολλές απόψεις, στις ευπαθείς ομάδες.

Πρώτη παρενέργεια: "Κουλάθηκαν" τα χέρια του, ούτε τηλέφωνο δε παίρνει.


@Univers: "Εγώ... βατσινώθηκα σήμερα και όλα καλά.

Ουρά δεν μου 'χει φυτρώσει ακόμα..."


Περίμενε λίγο, μπορεί να είσαι τυχερός. Μόνο να προσέχεις όταν κλείνεις την πόρτα του αυτοκινήτου να μη σου τη μαγκώσει!!!

Λωτοφάγος είπε...

Δεν νομίζω να εμβολιαστώ. Με έχει κουράσει τόσο αυτή η τρομοϋστερία από την άνοιξη, ώστε αντιδρώ σπασμωδικά και μόνο στο άκουσμα της λέξης "γρίππη"!
Άσε που πιστεύω ακράδαντα πως ο ιός είναι κατασκευασμένος, για να αποκομίσουν υπερκέρδη οι φαρμακευτικές! Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνος. Απλώς σιχαίνομαι όλες αυτές τις κατευθυνόμενες "αναλύσεις".
Το μόνο πρόβλημα είναι πως χτυπάει νέους ανθρώπους!

squarelogic είπε...

Λωτο φαγε,
δεν πιστεύω να περιλαμβανεις στις "Κατευθυνόμενες αναλύσεις" και το δικό μου απόσταγμα πείρας και ψαξίματος...
Για την προέλευση του ιού και γω έχω σοβαρές επιφυλάξεις.Για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού παραθέτω τα υπερ και τα κατά,αλλά γενικά η αίσθηση μου είναι οτι είναι ασφαλές,μια κι η διαδικασία παραγωγής είναι δοκιμασμένη πολλά χρόνια με τα εμβολια της εποχ.γρίπης κι αλλάζουν μόνο το στέλεχος που προβλέπουν οτι θα επικρατήσει.

Univers είπε...

Λες να διαβάζεσαι από τον Ηλία Μακρή της "Καθημερινής"; Σήμερα, την πρότασή σου για αναφορά σε έλλειμμα εμβολίων, προκειμένου να σπεύσουν όλοι να το κάνουν, την έκανε γελοιογραφία...

Λωτοφάγος είπε...

Ασφαλώς και δεν συμπεριλαμβάνω τη δική σου ανάρτηση, φίλε μου. Μιλώ κυρίως για τα κανάλια και τους τρομοκράτες δημοσιογράφους.

squarelogic είπε...

univers

ε,τόσες φορές που οι γελοιογραφίες τους έχουν εικονογραφήσει τις αναρτήσεις μου δικαιούνται κι αυτοί να με αντιγράψουν!