Πέμπτη, Απριλίου 02, 2009

Επίκαιρη Ζυθολογική Παραβολή

Μου το έστειλαν με email,και το αναρτώ γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον:


Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€.
Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):

Όνομα Πληρώνει Εργασία Εισόδημα
1 Αρτέμιος ταμείο ανεργίας 5.000€
2 Βασίλειος ταμείο ανεργίας 5.000€
3 Γεώργιος ταμείο ανεργίας 5.000€
4 Δημήτριος ταμείο ανεργίας 5.000€
5 Ευστάθιος 1€ Part time ταμίας 10.000€
6 Ζαφείρης 2€ Τεχνικός Η/Υ 15.000€
7 Ηρόδοτος 8€ Δημόσιος υπάλληλος 25.000€
8 Θεοφάνης 12€ Δικηγόρος 40.000€
9 Ιγνάτιος 22€ Γιατρός 70.000€
10 Κωνσταντίνος 55€ Επιχειρηματίας 200.000€
ΣΥΝΟΛΟ 100€

Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με την συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους. Ο καφετζής, ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20€ στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80€ για τις μπύρες σας αντί για 100€!».

Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απέκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχιχαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πως θα μοίραζαν την μείωση των 20€ μεταξύ των;

Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ των. Δηλαδή ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!
Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:

Όνομα Πλήρωνε Πληρώνει Διαφορά % μείωσης
1 Αρτέμιος
2 Βασίλειος
3 Γεώργιος
4 Δημήτριος
5 Ευστάθιος 1€ 1€ 100%
6 Ζαφείρης 2€ 1€ 1€ 50%
7 Ηρόδοτος 8€ 5€ 3€ 38%
8 Θεοφάνης 12€ 8€ 4€ 33%
9 Ιγνάτιος 22€ 18€ 4€ 18%
10 Κωνσ/νος 55€ 48€ 7€ 13%
ΣΥΝΟΛΑ 100€ 80€

Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.
Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένας και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες…
· «Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!»
· «Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»
· «Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)
· Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»
Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, το περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητοστο πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας…
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!
Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32€... Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου…
Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.
Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.
Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς ,συνάδελφοι, εργαζόμενοι ,άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι:
Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.

Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά. Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση!
Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».
Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!
Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!
Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!


Υ.Σ. Αυτό το άρθρο, είναι παράφραση ενός ("Bar Stool Economics" ) που έγραψε ο David Kamerschen, Ph.D., Professor of Economics, University of Georgia.

10 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Η παραβολή καλή είναιγια κοινωνίες που ο Κωνσ/νος πληρώνει τα περισσότερα.
Στην Ελλάδα πιστεύεις ότι γίνεται αυτό;

squarelogic είπε...

You've got a point there!
Αλλά με τις εκβαστικές "περαιώσεις",την ηθελημένη ασάφεια ως προς ποιά είναι τα νόμιμα έξοδα,την τυπολατρεία στους ελέγχους με τα εξοντωτικά πρόστιμα για ανούσια λάθη εγγραφών ως βάση για επικερδείς συναλλαγές,τους κεφαλικούς φόρους και τους εξωπραγματικούς συντελεστές του 40%
(που με όλα τα παραπάνω γινονται >50%)ποιό φυσικό πρόσωπο που είναι ειλικρινής δεν θα αισθανθεί Κορόιδο με Κ?
Το ίδιο το ελλην.Κράτος δεν καθορίζει σαφώς και απαρέγκλιτα τους όρους του παιχνιδιού,ώστε να μπορεί να κάνει παιχνιδάκια με ομάδες συμφερόντων και να δημιουργεί πεδίο για συναλλαγές κα΄τω απ το τραπέζι.

polychronis είπε...

Τι καντεμιά κι αυτή ρε παιδιά, εκεί που τόσα χρόνια πατάω επί πτωμάτων για να πλουτίσω, μου την έπεσε όλο το G20 και κατάργησε τους φορολογικούς παράδεισους. Φτου και απ' την αρχή.

polychronis είπε...

Α, και η παραβολή είναι καλή για κάθε κοινωνία, είναι μάλλον ο ορισμός της κοινωνίας, το δεύτερο σκέλος δυστυχώς όσο και το πρώτο. Όμορφος άνθρωπος ο Κωνσταντίνος που όχι μόνο αναπολεί από που ξεκίνησε αλλά έχει την αγάπη να γυρίσει και να μοιραστεί.
Οι φορολογικές και άλλες ανισότητες και αδικίες αξίζουν ανάλυσης αλλά η μόνη σχέση τους με το θέμα είναι να προβάλουν μια φτηνή δικαιολογία για την αδυναμία μας να κάνουμε καλό όπου εμείς προσωπικά μπορούμε.
Σε άλλες εποχές, πιο δύσκολες, τράβαγες κόσμο με ψάρια και ψωμί, τώρα μόνο μπύρα για την χώνεψη χρειάζεται.

υγ. και για όσους δεν κατέχουν, η Σύνοδος της Νίκαιας απάλειψε το κομμάτι όπου τον Δικό σου, μετά το τσιμπούσι, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο.

υγ.2 Μια που σχολιάζω μετά μουσικής, μοιράζομαι κι εγώ ότι μπορώ http://www.youtube.com/watch?v=gGXdXcpNsv4

squarelogic είπε...

@Πολυχρόνη
"μου την έπεσε όλο το G20 και κατάργησε τους φορολογικούς παράδεισους. "

Γι'αυτό κάνεις overtime και δεν βρίσκεις χρονο να γράψεις!Αφού εσύ έτσι κι αλλιώς αρκείσαι και με λίγα!

polychronis είπε...

Υπερωρίες χτυπάω γιατί επαγγελματικά συμετέχω στην πιο ενδιαφέρουσα οικονομική συγκυρία εδώ και 80 χρόνια. Αν και η κρίση δεν έχει επηρεάσει τη ζωή του κόσμου όσο τότε, η δομή του συστήματος είναι πολύ πιο πολύπλοκη και η ανάλυσή του με έχει αποροφήσει πλήρως. Δεδομένης της αδιαφορίας του οικονομικού οφέλους μάλλον με έχει γοητέψει όπως και εσένα ίσως η βουή 15,000 τυφλών Βούλγαρων έξω από το γραφείο, που θέλουν γυαλιά.

Ολιγαρκής, όντας εκεί που πρέπει να είμαι. Αλλά για να έρθω εκεί με όλο το γυναικομάνι πρέπει να πληρώσω σαν τον Κωνσταντίνο, κάτι που με ρίχνει στην οικονομική κατάσταση του Αρτέμιου, που αυτόματα σε αναβαθμίζει από Ιγνάτιο σε Χαλίφη στην θέση του Χαλίφη και πρόσεξε μην και δεν δω τα μπυρόνια γιατί ξέρεις πως τελειώνει αυτή η ιστορία.

Λωτοφάγος είπε...

Ωραία η παραβολή, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 60 Κωνσταντίνοι, που καταζητούνται για να τιμωρηθούν, αφού -οι άθλιοι!- δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ!!!
Ποιοι είναι αυτοί οι τολμηροί, βρε παιδιά; Σίγουρα όχι ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας μου ούτε κι ο οδοντογιατρός μου!
Αυτοί, λέει, θα πληρώσουν μεγάλο κεφαλικό φόρο, για να μάθουν να μην είναι ειλικρινείς!

squarelogic είπε...

Καλά,το αρκετό χρήμα στην Ελλάδα είναι 'επικαλυμμένο" σε εταιρική μορφή οπότε εξαιρείται απ τον τωρινό κεφαλικό φόρο...
Το πολύ χρήμα είναι βεβαίως σε πολύπλοκα δίκτυα offshore εταιρειών,όπως ενημέρωσε το πανελλήνιον και ο "νόμιμος,άρα ηθικός" κ.Βουλγαράκης...
Οπότε μένουν τα υπόλοιπα πρόβατα προς άρμεγμα...

Ανώνυμος είπε...

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ... ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

dkp είπε...

Σπουδαίο παράδειγμα!
4 στο ταμείο ανεργίας που σημαίνει 40% ανεργία.
1 σε part time που σημαίνει 10%
1 τεχνίτης που σημαίνει 10% χαμηλόμισθοι
1 δημόσιος υπάλληλος που σημαίνει 10% δημόσιοι υπάλληλοι στο όριο
1 μεγαλοδικηγόρος και ένας μεγαλογιατρός που σημαίνει 20% καλοπερασάκηδες
1 επιχειρηματίας που σημαίνει 10% πλούσιοι

Αρες μάρες κουκουνάρες

Ξέρεται καμία κοινωνία με τέτοιες αναλογίες?
Για παρέα δεν λέω καλή είναι όμως η φορολογία ενός κράτους αφορά στο σύνολο του πληθυσμού και όχι στο «παρεάκι» του κάθε πονηρού παραμυθά γιατί η μεγάλος παραμυθάς είναι αυτός που το έφτιαξε αυτό το παράδειγμα ή μεγάλος βλάκας!