Τρίτη, Οκτωβρίου 07, 2008

Προφητικοί οι R.E.M. για την κρίση...

Επικαιροι οι R.E.M τους οποίους είχαμε την ανέλπιστη (και δωρεάν!) ευκαιρία να χαρούμε την περασμένη Κυριακή στο Καλλιμάρμαρο...

Consider this
the hint of the century
Consider this
the slip that brought me
to my knees failed....

"Κραχ, κατάρρευση, «Μαύρη Δευτέρα». Δεν υπάρχουν λέξεις πια να περιγράψει κανείς τον διεθνή χρηματιστηριακό πανικό και τη σφαγή των μετοχών των τραπεζών που προκάλεσε η συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση.

Και πάνω στα ερείπια των διεθνών κεφαλαιαγορών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν η μία μετά την άλλη να εγγυηθούν τις τραπεζικές καταθέσεις, προσπαθώντας να αποτρέψουν έναν ευρύτερο πανικό των πολιτών."

It's the end of the world as we know it
Η σημερινή αποσταθεροποίηση είναι πρώτα απ' όλα κρίση της «χρηματοποίησης» -αν επιτραπεί η εισαγωγή άλλης μιας κακόφημης λέξης- δηλαδή, της υπερδιόγκωσης του χρηματιστικού κεφαλαίου σε βάρος του βιομηχανικού. «Η Γουόλ Στριτ όπως την ξέραμε δεν θα υπάρχει πια», ανήγγειλε σε πένθιμους τόνους πρόσφατα η… Wall Street Journal.
Το δεύτερο, μεγάλο θύμα της κρίσης είναι η ηγεμονία του αγγλοσαξονικού, νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Μέσα σε οκτώ χρόνια, η Αμερική υπέστη δύο τρομακτικές κρίσεις στα πιο ζωτικά κέντρα της οικονομίας της - τις νέες τεχνολογίες και το τραπεζικό σύστημα. Από υπ' αριθμόν ένα παγκόσμιος πιστωτής, έγινε υπ' αριθμόν ένα παγκόσμιος οφειλέτης
Όπως η ύφεση του 1929 - 32 τερμάτισε τον πρώτο γύρο της παγκοσμιοποίησης, την οποία καθοδηγούσε η Βρετανία, έτσι και η σημερινή κρίση θα μπορούσε να διαρρήξει τη δεύτερη παγκοσμιοποίηση, υπό την ηγεμονία της Αμερικής


Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:"η κυβέρνηση διασφαλίζει και εγγυάται την σταθερότητα του συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών»
Oh no I 've said too much
I haven't said enough
I thought I heard you laughing


όπου ακούς πολλές εγγυήσεις κράτα και μικρό καλάθι...

Έτσι τη μια μέρα συζητάνε για αύξηση του ορίου εγγύησης των καταθέσεων απο 20.000 σε 30.000 ευρώ,αγνοώντας οι άφρονες οτι αυτό δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους καταθέτες και την επόμενη μέρα
μιλάνε για 50.000 .Η ουσία είναι βέβαια η απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων γιατί η καταρρευση θα έρθει αν δημιουργηθεί πανικός και σπεύσουν όλοι ν'αποσύρουν τα χρήματα τους.Προς το παρόν η κρίση
δεν έχει βγεί στον δρόμο,είναι πρωτίστως λογιστική κρίση κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών,η οποία μπορεί ν'αναστραφεί αν επικρατήσει ψυχραιμία και σε συνδυασμό με γενναίες κρατικές παρεμβάσεις βγούμε απ το κατωφερές σπιράλ στο οποίο γλιστράμε ολοταχώς.Αν όμως απαιτηθούν άμεσα τα κεφάλαια,θα εκπληρωθεί η αυτοεκπληρούμενη προφητεία...

That's me in the corner
that's me in the spotlight
losing my religion...


ενώ σήμερα...
Τη μεγαλύτερη εγγυητική επιταγή στην Ιστορία εξέδωσε προχθές το βράδυ η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όταν ανακοίνωσε ότι εγγυάται όλες τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών σε γερμανικές τράπεζες, κάτι που ξεπερνά τα 1.000 δισ. ευρώ.

γιατί αλλού χτυπήσανε ήδη οι καμπάνες...
Η Ισλανδία από χώρα ψαράδων ετοιμάζεται να περάσει στην Ιστορία ως η πρώτη χώρα θύμα του πανευρωπαϊκού τραπεζικού κραχ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, με την ισλανδική κορόνα να καταρρέει και να υποχωρεί 23% μέσα σε μία μέρα, στο ρεκόρ των 200 κορονών ανά ευρώ.

Μένει μόνο να ελπίσουμε οτι οι πολιτικοί ηγέτες ν'αποφασίσουν 'σοφές" παρεμβάσεις για να μην επέλθει η μεγαλύτερη κατάρρευση μετά το κραχ του 1929,τις πολιτκοστρατιωτικές συνέπειες του οποίου(Β Παγκόσμιος Πόλεμος) πλήρωσε όλος ο Κόσμος με ανυπολόγιστο φόρο αίματος και πόνου.

14 σχόλια:

squarelogic είπε...

Κανονικά θα ανέβαζα ποστ για την συναυλία της Κυριακής.Μεσούσης της φοβερής παγκόσμιας κρίσης όμως,το μείζον κυριάρχησε,και το έλασσον ανέλαβε τον σχολιασμό.

Για πληρέστερη κατανόηση πατήστε τα hyperlinks.

Updates πιθανά με τον ρυθμό που τρέχουν οι εξελίξεις...

hroni είπε...

Echeis ekselixtei ston Piko Apiko tou diadiktiou, gia auto sou'steila to email epi tou thematos prin liges meres.

Eipe o Alogomouris: "I kivernisi egiatai to sinolo ton katatheseon" kai stin epomeni paragrafo tis IDIAS anakoinosis "I Trapeza tis Elladas zita tin egrisi tis Europaikis Kentrikis Trapezas tin auksisi tou oriou asfalisis apo 20.000 se 30.000! Mono o LAOS to'piase tin epomeni, oi alloi mesanixta.

Tora vgike o prothipourgos, oxi o Thanos to Panisxiro Kolokithaki, o allos, kai auksise to orio, den variesai, dika mou einai, stis 100.000. O nomos de, tha psifistei taxeos (vlepe: panikos). Oute parathiraki den prolavenoun na valoun, eno einai se pliri gnosi oti "oi Ellinikoi nomoi prepei na aerizontai" (Tzimis Panousis)

Oi atakes sunexizontai:
Οι συνθήκες σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υψηλότατες και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων, αναφέρει σε δηλώσεις ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτσος.

Prosekste parakalo tin amerolipti thesi tou kiriou kai tin anoisia tis dilosis afou mporei me to idio keno logikis kai aitiotitas na antistrafei: H ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλότατi και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει σε δηλώσεις...

Oi Ellinikes trapezes, akoma kai xoris zimiogono amesi ependisi se domimena omologa einai ektetheimenes se...

Loipon den einai diko mou to blog opote stamato edo, parolo pou exo idi analisi tin oli katastasi edo kai kairo, gia na valei kamia grami kai o epomenos. Signomi gia ta Greekglish :(

squarelogic είπε...

polychronis
Σε τι είναι εκτεθειμένες?
Μας το αφησες ημιτελές!
Παρακαλώ να συνεχίσεις αφού λογικά κατέχεις καλυτερα το θέμα από μένα.
Εγώ απλώς επισημαίνω αυτά που η κοινή Λογική δε μπορεί να παραβλέψει.
Δεν σημαίνει όμως οτι έκανα και τίποτε διαφορετικό.
Για πρώτη φορά νομίζω οτι ο κόσμος δεν έχει διέξοδο.Το 1999 μπορούσε κάποιος να απέχει απ το Χρηματιστήριο ή να δέσμευε τα λεφτά του σε κάποιο ακίνητο ή οικοδομή.
Τώρα,που ούτε οι καταθεσεις δεν θεωρούνται σίγουρες,αν επηρεαστούν οι εμπορικες τράπεζες θα καταρρεύσουν και τ'ακίνητα.Για μετοχές βέβαια ούτε λόγος τώρα...
Να πάρεις τις οικονομίες σου σπίτι για να κάνεις ευτυχείς τους διαρρήκτες?

Univers είπε...

Η μοίρα της φούσκας είναι να σπάζει.

Δεν πιστεύω πάντως ότι θα την πληρώσουν οι καταθέτες.

Locus Publicus είπε...

Βρισκόμαστε καθαρά στο κρίσιμο σημείο της ψυχολογίας. Αν ο κόσμος εμπιστευθεί το τραπεζικό σύστημα και οι κυβερνήσεις κανονίσουν τα "κανόνια" όπως εμφανίζονται, η κρίση σταδιακά θα μειωθεί, θα τονωθούν οι αγορές της Ευρώπης και Ασίας, και σιγά σιγά, και της Αμερικής.

Δεν βλέπω την Ελλάδα να μπαίνει βαθιά στο μάτι του κυκλώνα. Δεν ξέρω το ύψος των "τοξικών" (στεγαστικά, καταναλωτικά, επενδύσεις στο εξωτερικό), αλλά μέχρι τώρα, όλα καλώς. Ελπίζω να μην πέφτω έξω.

Όταν κοπάσει ο κουρνιαχτός, οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Πιστεύω πως η κρίση αυτή, θα σκοτώσει τη Νέα Υόρκη για πάντα, και θα αναδείξει το Λονδίνο σαν παγκόσμιο κέντρο οικονομικών. Η προσπάθεια της Αμερικής για παγκόσμια αυτοκρατορία τέλειωσε επίσης. Το χρηματιστηριακό σύστημα θα νομοθετηθεί μέχρι τα μπούνια. Η κρίση θα παραμείνει μαζί μας για πολλά χρόνια, με τη μορφή δύσκολων δανείων, αργών πιστώσεων και ανάπτυξης. Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής θα βρεί πράγματι "καμμένη γή".

vasikos metoxos είπε...

Ωραίο ποστ όπως και οι στίχοι των τραγουδιών που επέλεξες. Έτσι είναι. Η τέχνη προηγείται της πραγματικότητας που διαγράφεται ζοφερή όπως μεταδίδει ο Locus.
Η κρίση έρχεται από την κοινωνία του μέλλοντος, την Αμερική. Άρα το ελληνικό καταϊδρωμένο παρόν, θα αντιληφθεί τις συνέπειες πολύ αργότερα. Εκτός εάν σκάσουν οι φούσκες στις "αναδυόμενες" βαλκανομπαρόκ οικονομίες που επέλεξαν να επενδύσουν οι Έλληνες τραπεζίτες. Τότε...

squarelogic είπε...

Vasikos metoxos
Καλά,το γκρούπ δεν ειχε αυτή την κρίση κατά νου όταν 15 και 20 χρόνια πριν έγραφε τ'αντίστοιχα κομμάτια...
Εγώ συνδύασα την παλιά επιθυμία μου να τους δω ζωντανά με την ζπφερή πραγματικότητα που μας απασχολεί οταν δεν μας ταξιδεύει η Μουσική.

locus
Πράγματι είμαστε σε κομβικό σημείο.
Και δε νομίζω οτι ο κόσμος(οι "επενδυτές" που θα λέγανε τα κανάλια,νομιμοποιώντας τις πιθανές απώλειες ανθρώπων που δεν ρίσκαραν...)έχει πειστεί-όπως έγραψες και σύ-ότι αυτοί που χειρίζονται την κρίση(Πώλσον,Μπερνάνκε) ξέρουν τι κάνουν ή οτι δρουν απόλυτα προς την κατεύθυνση του κοινού καλού.
Η ανοικτή επιταγή 700 δις που ζήτησαν για να την μοιράσουν σε αυτούς ακριβώς που προκάλεσαν την κρίση δεν καταπίνεται εύκολα όσο και να είναι αναγκαίο για να μην καταρρεύσει το σύμπαν σαν ντόμινο.
Και αυτή η έστω μικρή αμφιβολία μεταφράζεται σε συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις που αν γενικευθούν θα οδηγήσουν σε self fulfilled prophecy.

univers
Δε μας έχετε συνηθίσει σε τέτοια λακωνικότητα.Ξεπεράσατε και τον σημερινό Ρεχάγκελ(6 λεπτά,μαζί με την μετάφραση η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε)

Univers είπε...

Και ένα λιγότερο λακωνικό σχόλιο εδώ.

αθεόφοβος είπε...

Πιστεύω ότι απλά μέχρι στιγμής οι χρηματιστές είχαν καταφέρει να πουλήσουν στους πολιτικούς και στον κόσμο ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με ένα μη ελεγχόμενο από το κράτος και διεθνοποιημένο καπιταλισμό.
Η πλήρης αποτυχία του μοντέλου αυτού θα οδηγήσει ξανά στο να αποκτήσει η πολιτική την πραγματική της θέση στην ρύθμιση που χρειάζεται μεταξύ κεφαλαίου και κοινωνικής πολιτικής.

Patsman είπε...

Αγαπητέ φίλε, το Zeitgeist δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί στα dvd club. To σίγουρο είναι ότι περνάει από χέρι σε χέρι, εδώ και καιρό. Έτσι έφτασε και στα δικά μου.

Άλλωστε ο σκοπός εκείνων που το έκαναν, σίγουρα δεν είναι να αποκομίσουν κάποιο οικονομικό όφελος. Αλλά να ακουστεί μια ενδιαφέρουσα άποψη για το πώς δημιουργήθηκε η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Εμένα πραγματικά με εντυπωσίασε κυρίως το τρίτο σκέλος. Θα καταλάβεις όταν το δεις τι εννοώ. Αυτό είναι που σχετίζεται, νομίζω, με την τωρινή κρίση.

Επομένως, καλό download και καλή θέαση, εύχομαι!

squarelogic είπε...

patsman
ειδα το μισό απ το zeitgeist addendum,που απ'οτι καταλαβα είναι η συνεχεια του πρώτου κι έμεινα...χαζός!Εξηγούνται έτσι πολλές απορίες μου.Οταν τα δω και τα δυο θα ξαναγράψω.

Ανώνυμος είπε...

κι έμεινα...χαζός!


Ου γαρ έρχεται μόνον του. Να σκεπάζεσαι καλά τη νύχτα μη κρυολογήσεις και να έχεις πάντα δίπλα σου μία φωτογραφία του εγγονού σου

Ο άλλος είπε...

Νομίζω πως ο Locus και ο Βασικός Μέτοχος έχουν δίκιο.Θα δούμε την έκφραση της κρίσης αργότερα, έσα σε ένα περιβάλλον που θα γεννά ενδεχομένως ένα άγνωστο σύστημα. Ο κίνδυνος είναι μέσα στην ανάλυση των αριθμών να μας διαφύγει το κοινωνικό κόστος. Και πολύ περισσότερο να φτάσουμε στο σημείο να το δικαιολογούμε. Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα γίνουν πιο ληστρικές στο όνομα της κρίσης. Φοβάμαι πως θα υπάρξουν απάνθρωπα νομοθετήματα υπέρ τους. και σε όλα η καραμέλα θα είναι "μα είμαστε σε κρίση"

Ανώνυμος είπε...

2009:PRIN ALEKTOR LALISEI TREIS
ERXETE TO MEGALO TELOS THS FAYLIS
ASYDOSIAS U.S.AMERIKHS DIALYSY STA
EPOMENA 7 XRONIA ERXETAI AGONAS GIA
AYTODIATHESH POLITEION KAI APELEYTHEROSH MEXIKANON. H EYROPH
PLHRH DIALYSH APETYXE SE OLA....