Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2008

SQUARE AWARDS 2007


Μια και το 2007 μας τελείωσε , σκεφτηκα να απονείμουμε ορισμένα βραβεία επιλεκτικά ,εν είδει ανασκόπησης,σε πρόσωπα και καταστάσεις που ξεχώρισαν θετικά ή αρνητικά μέσα στη χρονιά:
βραβείο πομπώδους πολιτικης ανικανότητας
αν και πολλοί οι διαγωνιζόμενοι,ξεχώρισε δικαιωματικά ο ένας,ο μοναδικός,ο ανεπαναληπτος,ο Βύρων-"εκτίω ποινή"-Πολύδωρας,ο οποίος αφού αρχικά κάλυψε πολιτικά τις ασχήμιες των αστυνομικών,στη συνέχεια συγκρουστηκε μαζί τους,ομολόγησε οτι υπουργεύει ενάντια στη θέληση του από αίσθηση καθήκοντος,για να δει τελικά τη μισή Ελλάδα να καίγεται υπο τις οδηγίες" οργανωμένου σχεδίου" του "στρατηγού Ανέμου"
Runners up:
Γεωργ.Βουλγαράκης
(για την αξιοθρήνητη παρουσία του όταν καιγόταν η Ολυμπία)
Γ.Α.Παπανδρέου(για τις διαδοχικά προεκλογικά αυτογκόλ του)

βραβείο έμπρακτης αποδειξης τι θα έπρεπε να σημαίνει δήμαρχος
Χρηστος Κορτζίδης του Ελληνικού
ο μόνος δήμαρχος που αντί να αυξήσει την περιφέρεια της κοιλιάς του κατα τη θητεία του,προέβη σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τον ξυλοδαρμό 2 αντιδημάρχων του απο τους μπραβους νυχτερινού "επιχειρηματία",τακτικού θαμώνα των τηλεπαραθύρων,που είχε καταλάβει την παραλια του Αγ.Κοσμά υπό τις 'δημοκρατικές" ευλογίες της ΕΤΑ,του νομικού οχήματος ιδιωτικοποίησης της κοινής μας κληρονομιάς,που εφηύρε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

βραβείο πολιτικής αυτοχειρίας
εδώ θα δοθεί σκληρή μαχη μεταξύ Γ.Α.Παπανδρέου(για την προεκλογική του παρουσία και επιλογές) και Ευ.Βενιζέλου (για την έπαρση με την οποία κατάφερε να χάσει το αρχικό του προβάδισμα στις εσωκομματικές διαδικασίες παρά την προκλητική στήριξη απ τους Βαρώνους των media).Το βραβείο προσπάθησε να κλέψει στο νήμα ο κ.Μαγγίνας που αφενός προσπάθησε να "λύσει" το Ασφαλιστικό διατηρώντας ο ίδιος ανασφάλιστους εργάτες,αφετέρου είχε την απρονοησία να ξεκινήσει βαζοντάς τα με τους Δημοσιογράφους.

βραβείο νεοεφανιζόμενου πολιτικού ηγέτη
φυσικα στον Νικολά Σαρκοζύ,που και τα δυσάρεστα είπε προεκλογικά και εξελέγη πανηγυρικά,και άρχισε να τα εφαρμόζει αγνοώντας μέχρι στιγμης το πολιτικό κόστος,και το χωρισμο με τη Σεσιλιά ξεπέρασε,και την θεά Carla Bruni κερδισε και σε αντίθεση με τους εγχώριους Δον Ζουάν,καταφέρνει να κουμαντάρει πρώην και νυν,πεθερές,ετεροθαλή παιδιά κλπ,χωρίς να χρειάζεται να ...εκπαραθυρωθεί.
Διαφορά πολιτικής ωριμότητας της κοινωνίας ή χαώδης διαφορά ικανοτήτων διαχείρησης?


βραβείο μανατζερ της χρονιάς
Ζελικο Ομπράντοβιτς,
ο φιλοσοφημένος προπονητής της ομάδας μπασκετ του ΠΑΟ,που οδήγησε την ομάδα του στον 4ο ευρωπαικό τιτλο της ιστορίας του,παρά το οτι είχε ελάχιστη βοήθεια απο τις 2 πιο ακριβοπληρωμένες μεταγραφές του.Εκτός αυτού δεν δίστασε να τα βάλει με τους οπαδούς της ομάδας του όταν ασχημονούσαν,αλλά και με διοικητικούς παράγοντες που εμπνεύστηκαν την προβολή ειρωνικού βιντεο έναντι του αντιπάλου προπονητή(Γκέρσον).Φιλοσοφημένος,διότι έχοντας βρεί διοίκηση με την οποία συνεννοείται άριστα,η οποία μεριμνά να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία του(ακόμα κι αν έχει κάνει δαπανηρά λάθη επιλογών,οπως Γεβτόκας) και κόσμο που τον έχει αποδεχτεί σαν "προφήτη" δεν ψάχνεται για μερικά χρηματα παραπάνω ,όπως θα εκαναν οι περισσότεροι,αλλά δηλώνει και το δείχνει εμπράκτως οτι η ομάδα και η Αθήνα είναι το σπίτι του.




τηλεοπτική σειρά της χρονιάς
μα φυσικά,το "Πενήντα-Πενήντα" των αμίμητων Π.Χαικάλη-Π.Φιλιππίδη-Σ.Μπουλά και των συνεργατών τους(Νικολέττας Καρρά περιλαμβανομένης!).Ειδικά ο πρώτος νομίζω θα περιληφθεί στο πάνθεον των μεγάλων Ελληνων κωμικών.Απολαυστική σειρά στη 2η σεζόν της που δυστυχώς ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι.


αναπάντεχος πρωταγωνιστής της χρονιάς
Τακης Λεμονής,
προπονητής του Ολυμπιακού.Αν και φαινομενικά ο αδύναμος κρίκος στην φετινή "ακριβή" ομάδα του ΟΣΦΠ, θα πρεπει να του πιστωθεί οτι πήρε δύσκολες αποφάσεις οι οποίες τον δικαίωσαν:"καθάρισε" τους παλιούς Γεωργάτο,Ανατολάκη κλπ,απαλλαξε την ομάδα απο τους παγκίτες που έμειναν στασιμοι,επέλεξε να πορευτεί χωρις τον σταρ της ομάδας Ριβάλντο και μαζί με τον Ιβιτς προχώρησαν σε "μεταμόσχευση DNA"(Γκαλετι,Κοβάσεβιτς,Λεντέσμα κλπ) στον πυρήνα της πιο αποτυχημένης ευρωπαικά ελλην.ομάδας.Παρότι κλυδωνίστηκε αρχικά,διεκδικησε το ονειρο παίζοντας με την πλάτη στον τοιχο στην Βρέμη(υπό διαφαινόμενη απόλυση)και κατάφερε να σπάσει το αρνητικό σερί που βάραινε τα πόδια των παικτών του όποτε έβγαιναν απ το FIR Αθηνών.Με ώριμο coaching και λογική κατάφερε και να πάρει δίκαια προκριση στον επόμενο γύρο κανοντας ματς που οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα θυμούνται για μια ζωή.


blogger της χρονιάς

παρά το οτι η συναισθηματικά φορτισμένη κραυγή απελπισίας και οργής της ετοιμοθάνατης Αμαλίας Καλυβίνου τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της ελλην.κοινωνίας και προκάλεσε μαζικές εκδηλώσεις συμπάθειας και κατακραυγής για την κατάσταση στον χώρο της υγείας,θα ψηφίσω κάποιον που το 90% των κειμένων του είναι αναπάντεχα,ανατρεπτικά και εν τέλει κινητοποιούν τον νου να σκεφθεί.Επιπλέον ποστάρει με αξιοθαύμαστη συχνότητα,απρόσιτη στους περισσότερους απο μας.Κύριε old boy,παρακαλώ εγερθείτε να παραλάβετε το βραβείο σας.

ΥΓ.αυτό δε σημαίνει οτι φέτος δεν γνώρισα κι άλλες πολυ αξιόλογες φωνές,οι περισσότερες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στις "περιηγήσεις μου"(univers,locus publicus,βασικός μέτοχος,λωτοφάγος κλπ)

και για να κλείσουμε με ομορφιά...

τηλεοπτικό πρόσωπο της χρονιάς
η Κατερίνα Λέχου στο 'Ευτυχισμένοι μαζί".




Γιατί αν και πολύ όμορφη γυναίκα,κοιτά με τέτοια γλυκύτητα είτε τα τηλεοπτικά της "παιδιά",ειτε τον τηλεοπτ."συζυγο" και τους φίλους του,που δεν μπορεί παρά να είναι ενας υπέροχος άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους.Το βλέμμα της δείχνει μια γυναίκα ευγνώμονα για τα "δώρα" που της δόθηκαν(ομορφιά,δυνατότητα να είναι στην σκηνή) που ανταποδίδει απλόχερα σκορπώντας γύρω αγάπη και λάμψη . Η ωριμότητα που χαράζει τις πρώτες ρυτίδες στο πρόσωπό της την κάνει ακόμα πιο ελκυστική.Ισως,γιατί αναδεικνύει ακόμα πιο σπάνιο το ότι δεν "ξέχασε" το κοριτσάκι που κάποτε υπήρξε και κράτησε τα καλύτερα του στοιχεία.Ας παραδειγματίζονται οι πλείστες ναρκισσιστικά αυτάρεσκες "μοιραίες" που συναντούμε καθημερινά...




16 σχόλια:

Univers είπε...

Δεν έχω παρακολουθήσει καμία από τις σειρές που αναφέρεις, και μάλλον χάνω. Πάντως ο Μπέζος είναι μεγάλος ηθοποιός, μια μετενσάρκωση του Λ. Κωνσταντάρα, που αν είχε καλά σενάρια (δραματικά ή κωμικά) θα μεγαλουργούσε (και κατά καιρούς έχει δώσει ωραίες ερμηνείες).

Η περιγραφή που κάνεις για την Λέχου ανοίγει την όρεξη!!!

Πάντως, οι συνεχείς επαναλήψεις λόγω εορτών (ενώ η ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη) και οι μεγάλου μήκους διακοπές κατέστρεψαν την σειρά "Ο Γιούγκερμαν και τα στερνά του", που είναι αριστούργημα ως μυθιστόρημα αλλά και πολύ καλό ως τηλεοπτική μεταφορά (στον Antenna). Το ίδιο μάλλον ισχύει και για το "Δέκα", του ίδιου συγγραφέα (Καραγάτση), στον Alpha.

αθεόφοβος είπε...

Ξέχασες το βραβείο του αθάνατου συλλόγου που πρόεδρος ήταν ο αειμνηστος Αυλωνίτης, «Πνεύμα και Ηθική»
Ανεπιφύλακτα εξ ημισίας Βαρθολομαίος και Ζαχόπουλος!

squarelogic είπε...

Πραγματι,Αθεόφοβε,οποία παράλειψις!

NY ANNA είπε...

Επίσης, για να σιγοντάρω τον Αθεόφοβο, στον κ. Ζαχόπουλο ανήκει και το βραβείο του Most Wanted DVD της χρονιάς. Αν και ποιος άνθρωπος με αισθητική θα ήθελε να δει πορνό με κοιλιά Ζαχόπουλου; (Διάβασα τα παρακάτω "αθωωτικά σου βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...) Προσωπικά, όπως λέω όπου "σταθώ", και να μου το χαρίζανε, θα το έδινα πίσω, πλένοντας σχολαστικά τα χέρια μου - να όμως που μια ολόοοοοοκληρη χώρα ασχολείται δυστυχώς μ' αυτό, ενώ ο κόσμος καίγεται. Στην κυριολεξία.
Ξέρω, ξέρω, είμαι "κακό κορίτσι". Μη βαράς. Δεν μπορώ να κάνω όμως αλλιώς, είναι στη φύση μου, είπε ο σκορπιός στην αλεπού, την ώρα που βυθίζονταν από κοινού στο ποτάμι, μετά το τσίμπημά του.
Καλησπέρες και φιλιά!

Old Boy είπε...

θέλω να ευχαριστήσω τον ατζέντη μου, την μαμά μου, την μαμά Πολατιάν, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον Κώστα Γκόντζο, τον Κώστα Πιτιακούδη και όλους τους κατοίκους των ηρωϊκών Ζωνιανών.
Εύχομαι το βαρύτιμο αυτό βραβείο να μείνει κάθε χρόνο σε πράσινα χέρια και κατά προτίμηση στα δικά μου.
Τέλος διαφωνώ με την βράβευση Ομπράντοβιτς η οποία είναι απόρροια οπαδικής τύφλωσης και δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα της ομάδας του στο γήπεδο.

gatti είπε...

Συμφωνώ με τα περισσότερα, αν και μου στραβοκάθισε η επιλογή του ...sir Takis.

Για τις σειρές δεν έχω γνώμη γιατί δεν έχω δύο δει καμία από τις δύο, όμως η Κατερίνα Λέχου είναι πολύ ευχάριστη παρουσία και μου είναι εξαιρετικά συμπαθής. Για τον Μπέζο που αναφέρει ο univers έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση το ταλέντο του αλλά όχι και τις σειρές που παίζει. Είναι πολύ καλός ηθοποιός, εξαιρετικά καλλίφωνος και ο πρώτος αν θυμάμαι καλά που κατάφερε να μην μετατρέψει τον gay ρόλο του σε καρικατούρα. Δεν έχει ευτυχήσει όμως από τότε να παίξει σε αβανταδόρικα σίριαλ.
Διαφωνώ, ωστόσο με την επιλογή του τηλεοπτικού προσώπου, αφού ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά - είτε τον συμπαθεί κάποιος είτε όχι - στον Λάκη Λαζόπουλο (θα έδινε και πολλές αφορμές για να ανάψει η συζήτηση).

Τέλος ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στην επιλογή Oldboy. Καλά που παίρνει και κανας βάζελος τίτλο, γιατί αν περιμέναμε από την ποδοσφαιρική ομάδα...

ΚΑΛΑ ...ΚΡΑΣΑ

(για να θυμηθώ και την ...κατά
sniper παρουσία σου στο γνωστό διαφημιστικό σποτ (αν και είμαι σχεδόν βέβαιη ότι εκείνος παίζει το ρόλο του γέρου που γίνεται αποδέκτης της παραπάνω φράσης).

squarelogic είπε...

gatti
δεν εχεις αδικο-ετσι είναι,αλλά τυφλωμένος απ το όλο γλύκα χαμόγελο της Λέχου,ξέχασα τον αμίμητο Λαζόπουλο που (τις λιγες φορές που ειδα...)εδινε ρέστα.Αλλωστε ηθελα να γράψω ενα κομμάτι για εκείνη και βρηκα αφορμή να το "κολλήσω" εδω!
Ο σερ Τακις ήταν ο "coach least likely to.."και ως τετοιος φιγουράρει στα βραβεία-οχι ως καλυτερος προπονητης.Παντως πρεπει να του αναγνωρισουμε δυσκολες και σωστες επιλογές.

old boy
εχω εμπιστοσύνη οτι το βραβείο θα παραμείνει στα στιβαρά πρασινα μπράτσα σου.Ειδικά τωρα που τα χερια του Univers θα ειναι απασχολημένα...

squarelogic είπε...

ny anna
καλως ηρθες!
Το αμεσως προηγούμενο ποστ δεν προοριζόταν για αθωωτικό του Ζαχόπουλου.Προσπάθησε να ειναι ενα ψυχογράφημα ενός ευτραφούς 55άρη που απο συνδικαλιστικό κομματόσκυλο βρέθηκε πανισχυρος παράγοντας του Πολιτισμου.Επιπλεον στα σχολια προσπάθησα να μη χαθει το μέτρο με τις αστηριχτες εικοτολογίες που αμαυρώνουν και λασπολογούν εναντιον ενος ανθρωπου που χαροπαλεύει.Ανθρώπινο και αντρίκιο νομιζω...

Locus Publicus είπε...

Για τα τηλεοπτικά και αθλητικά δεν έχω γνώση και γνώμη, εμπιστέυομαι την κρίση του οικοδεσπότη. Οι πολιτικές επιλογές άριστες, Βενιζέλος και Μαγγίνας δεν έπρεπε να μείνουν χωρίς βραβεία. Η κυρία Λέχου πανέμορφη και αισθησιακή.

Απολύτως δίκαιο το βραβείο "νεοεφανιζόμενου πολιτικού ηγέτη", δίνει τον τόνο για το νέο στύλ ύφους και ήθους "Make Love not Decisions" που θα φορεθεί πολύ στο εγγύς μέλλον στην Ευρώπη.

Θα πρότεινα για το μέλλον και μια ακόμα λαική κατηγορία βραβείων "Οι καλύτερες μονιμοποιήσεις στο δημόσιο", κάτι που πάιζει πολύ στην Ελλάδα. Εδώ θα παιζόταν δράμα ανάμεσα σε Τσέκου που φιλοδόξησε σκληρά και τάδωσε όλα αλλά εχασε, και στον άνετο Κυριάκο Μπακογιάννη που πήρε τη δουλειά μόνον και μόνον γιατί..υπήρχε.

Συγχαρητήρια στον νικητή των blogs old boy που σαφέστατα αποτελεί πρότυπο blogger. Απο μένα πολλά ευχαριστώ για την ευγενή αναφορά, την οποία ανταποδίδω. Καλή Χρονιά, με υγεία και δυνατά πόστ. Απο γεγονότα μάλλον δεν θα ξεμείνουμε.

squarelogic είπε...

locus
...μα εσάς τους ξενιτεμένους σκεφτηκα και το παράκανα με τα βιντεάκια.Δείτε τα,εχουν πλάκα(αν και διαπιστωσα οτι μπαινει στην μεση η μουσική υπόκρουση)

Η κυρία Λέχου δικαιώνει την παροιμία¨η (σχεδόν,φανταζομαι..)40άρα ειναι 2 20άρες).Απλώς,χάρμα ιδέσθαι ή οπως το λετε εκει sight for sore eyes

NY ANNA είπε...

Έχεις δίκιο. Φυσικά.
Η λασπολογία στον πεσμένο
δεν αποτελεί μαγκιά.
Μάλλον για θρασυδειλία
πρόκειται.
Τα σέβη μου, για άλλη
μια φορά.

Univers είπε...

"Η 40άρα ίσον με δύο 20άρες"

Αντίληψη που βλέπει την γυναίκα σαν γραμματόσημο (αντί να κολλήσω ένα των 40 κολλάω δύο των 20).


Ατάκα Λαζόπουλου, τότε που παρήγαγε χαρακτήρες, χιούμορ, τέχνη και όχι ανόητους πλατυασμούς και καραγκιοζιλίκα για καλύψει τον τηλεοπτικό χρόνο και να αποσπάσει τηλεθέαση από τον κάθε πικραμένο.

Locus Publicus είπε...

squarelogic, τα είδα τα βίντεο, και είναι πολύ ωραία. Ευχαριστώ και για την σκέψη σου για μάς τους μετανάστες. Πριν κάμποσα χρόνια, είχα δορυφορική τηλεόραση απο την Ελλάδα, αλλά κατέληξα με πολύ Μικρούτσικο, και τελικά εγκατέλειψα. Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα.

vasikos metoxos είπε...

Καταγγέλω τη στημένη απονομή από τους αμετανόητους βάζελους στον καταπράσινο old boy. Στο σχόλιό του το παλιόπαιδο έριξε τις μάσκα. Η προβοκατόρικη αναφορά στον ήρωα Πολατιάν είναι αρκετή. Λευτεριά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ!!!

Υ.Γ. Η αναφορά του μπλόγκ μου πίσω από τον "γκουρού" old boy είναι εξόχως τιμητική και σ' ευχαριστώ γι αυτό squarelogic, έστω και καθυστερημένα.

Λωτοφάγος είπε...

600.000 ήθελαν, ny anna, έστω και με ανύπαρκτη αισθητική!

Ώραίες οι απονομές, φίλε μου. Ο Μπέζος είναι συμπαθέστατος άνθρωπος από κοντά, χωρίς καθόλου σταριλίκι. Όσο για τη Λέχου, είναι απλώς υπέροχη! Και η απορία μου: γιατί αποκαλείς θεά τη Μπρούνι -που μοιάζει με τη γειτόνισσά μου στα νιάτα της (λεπτά χειλάκια, ανέκφραστα μάτια) όταν έχουμε γυναίκες σαν τη Λέχου; Επειδή είναι πιο διάσημη ή επειδή έτσι τη λένε όλοι;
Α, να μην το ξεχάσω: ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στο ιστολόγιό μου. Μου επιτρέπεις να προτείνω στο gatti τη συζήτηση που έγινε όταν έγραψα κείμενο για την ιστορία της σάτιρας και να συμφωνήσω ότι καλό θα ήταν να γινόταν κι εδώ μια κουβεντούλα;

Φακός είπε...

@ SQUARE logic

Εσύ τετράγωνος κι εγώ στρογγυλός... Κι όμως διαπιστώνω ότι συνοδοιπορούμε σε πολλά...

Χωρίς ούτε εγώ να κυκλώνω το τετράγωνο(*) ούτε εσυ να τετραγωνίζεις τον κύκλο...

Μυστήριο πράμμα.

Κατά πρώτον συγχαρητήρια για τα περισσότερα βραβεία,
και
κατά δεύτερον θα σε παρακολουθώ συχνότερα.

Υ.Γ.
Αν δεν έχεις ακούσει το ανέκδοτο για τον Παττακό να σού τό διηγηθώ.
Just let me know.