Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2008

Δημοσιογραφίας το απόστημα...

Μετά το ντέρμπυ της περασμένης Κυριακής ξεκίνησα να γραφω ενα κείμενο με αφορμή την αλγεινή εντυπωση που μου εκαναν οι τοποθετήσεις των αθλητικογράφων εν είδει 'εκπροσώπου τύπου" της ομάδας που καλύπτουν δημοσιογραφικά.
Φυσικά ο τυφώνας Θεμου-Μακη που ενεσκηψε,εκανε τις παραπάνω σκεψεις να φαίνονται παιδαριώδεις.Τι να πεις για διαπλεκόμενους με διοικήσεις ομάδων "δημοσιογράφους"που παίρνουν προνομιακη πληροφορηση(πχ.περι μεταγραφών)και ξεπληρώνουν το "χρέος" περνώντας "γραμμη" με τη μορφή γνώμης,οταν ο προβολέας φωτίζει τις εχθροπραξίες "ελεφάντων της διαπλοκής"?


Οταν πριν 3 χρονια είδα τη διαφήμιση του Πρωτου Θεματος απόρησα αφενός μεν για το που βρήκαν τα κεφάλαια οι δυο δημοφιλείς τηλεδημοσιογράφοι για να προχωρήσουν σε εκδοση στον απαιτητικό κεφαλαιακά στίβο της Κυριακής,αφετέρου για την ποσότητα της διαφήμισης.Οι δυνατές προσφορές σ'επίπεδο dvd σε συνδυασμό με τρανταχτές αποκαλυψεις στο γνωριμο στυλ του ενος εκ των συνεταίρων συνέτειναν στην εκτοξευση της νεοτευκτης εφημερίδας προς την κορυφή των πωλήσεων.
Η αλλη μου απορία διαχρονικά ηταν αν ο Μάκης είναι τοσο καλύτερος στη δουλεια του απ'ολους τους άλλους συναδέλφους του και μονο αυτός κατάφερνε να έχει πάντα τοσο ζουμερες αποκαλύψεις.Η κοινή λογική βεβαια λέει οτι δεν μπορεί ενας ανθρωπος με το επιτελείο του μονο, να παρακολουθει ταυτόχρονα 5 και 10 μπλεγμένες υποθέσεις: κάποιοι τον τροφοδοτούν με στοιχεία για να βλάψουν ανταγωνιστές τους.Οπως και στην υπόθεση της 17Ν που καποιοι άλλοι δημοσιογράφοι προανήγγειλαν ουσιαστικά καθε φορά τις επόμενες κινήσεις ή "φωτογράφιζαν" χώρους και ανθρώπους, πολλές φορές είχα την αισθηση οτι είναι απλώς ο "εκλεκτός αγωγός"καποιων αθέατων εξουσιαστών με προσβαση σε απόρρητες και πιθανως παράνομα αποκτηθείσες πληροφορίες.
Δεν ξερω αν εχετε προσέξει οτι όλοι οι όψιμοι εκδότες(Μακης,Τραγκας,Κακαουνάκης,Σπ.Καρατζαφέρης κλπ) που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη όχι μόνο μεσα απ τα έντυπά τους αλλά και μέσα απ την συνεχή παρουσία τους στα ηλεπαράθυρα των ειδήσεων ενδεδυμένοι τον ρόλο αυτού που γνωρίζει το παρασκήνιο,προέρχονται όλοι απ τον χωρο της λεγόμενης "αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας".
Αφού δηλ.εξαργύρωσαν τις περίεργες πηγές τους με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, ουδείς εξ αυτών δυσκολεύτηκε να βρει κεφάλαια για να προχωρήσει στην εκδοση εφημερίδας,τη στιγμή που παραδοσιακές εφημερίδες δυσκολεύονταν να επιβιώσουν.Θυμίζω επισης οτι η ένταξη τους σε συγκεκριμένα "στρατόπεδα" δεν ήταν πάντα σταθερή:πχ.το 91-93,επι Μητσοτάκη ο Τράγκας ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος του και ο Κακαουνάκης ο μόνιμος υπερασπιστής του απο τις συχνότητες του Flash.Συχνά οι "αποκαλύψεις τους" εντάσσονται αρμονικά στα πλαίσια καποιας κυβερνητικης πρωτοβουλίας που προκαλεί αντιδράσεις υπό την έννοια οτι οι αντιδρώντες βρίσκονται εκ των προτέρων αναγκασμένοι να απολογούνται υπό το φως κάποιων "αποκαλύψεων".Αλλοτε αποκαλύψεις που εχουν ξεσηκώσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον με τρανταχτα-συνήθως υποκλεμμένα στοιχεία-εγκαταλείπονται ξαφνικά ημιτελείς,περιέργως χωρίς πειστικές εξηγήσεις...
Ενώ λοιπόν ολα αυτά τα χρόνια αυτοί οι τύποι παίζουν τον υπερασπιστή του απλού ανθρώπου έναντι της εξουσίας,σκάει η ιστορία με την απίστευτη διαπλοκη Θέμου με την Κυβέρνηση,εκβιαστές δικηγόρους και ιδιώτες,5 εκατομμυριάκια που ο είρων δημοσιογράφος αλλάζει 2-3 φορές γνώμη για το πως βρεθηκαν στο λογαριασμό του,και έτσι "πισω απ την σκισμένη κουρτίνα" ρίχνει κι ο απλός κόσμος μια σοκαριστική κλεφτή ματιά στο μεγάλο φαγοπότι που εκτυλίσσεται εν αγνοία του.Offshore εταιρείες, τεράστια δάνεια προς άλλη,ξεχωριστή εταιρεία με τους ιδιους μετόχους και σκοπό να εξαγοράσουν με τα δανεικά τους...εαυτούς τους στην τιμή που οι ίδιοι όρισαν,αφήνοντας την Τράπεζα με μια εταιρεία-κελυφος και μονο περιουσιακο στοιχείο τις μετοχές μιας εφημερίδας χωρίς πάγια στοιχεία( κι ενω οι ιδιοι θα μπορουσαν να ειχαν αποχωρήσει ή να εχουν προχωρήσει στην εκδοση ανταγωνιστικού εντυπου).Φυσικα θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς οτι η Τραπεζα δεν ήξερε να εξασφαλιστεί καλύτερα: κάποια ανωθεν εντολή θα υπήρχε για να κανει τετοια καταφανώς επισφαλή συμφωνία,με τη χασούρα απ το
συγκεκριμένο deal προφανώς να ισοσκελιζεται κάπου αλλού.Και παραπέρα μια Κυβέρνηση που εκβιάστηκε ή οχι,προσπάθησε να συναλλαγεί και να συμψηφίσει μυστικά,και τωρα βρίσκεται με μια καυτή πατάτα στα χέρια που παει πολύ πιό πέρα απο τις πιθανες ατασθαλίες Ζαχόπουλου που προσπάθησε να καλύψει στην αρχή της ιστορίας.
Και καταλαβαίνει ο αδαής πολίτης,ακόμα κι αυτός που υπερασπιστηκε το ένα ή το άλλο κόμμα,οτι Κυβέρνηση,Τράπεζες(και ιδιωτικές...),δημοσιογράφοι,εκδότες,εργολάβοι που κατέχουν μετοχές ή στηριζουν ολα τα παραπάνω αποτελούν ενα ενιαίο κύκλωμα όπου "ολοι κρατούν και κρατούνται" και που κανείς τους δεν εχει συμφέρον να σπάσει το απόστημα,γιατί ολοι τρώνε σε βαρος του απλού φορολογούμενου,αφού στο τελος ολων τις ζημίες αυτός θα κληθεί να πληρωσει.
Και φυσικά θα μας πουν "οτι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο",μόνο που δεν λενε σε τίνος το κόκκαλο,και φυσικα "θα εχουμε εμπιστοσύνη στην ελλην.δικαιοσύνη",ειδικά γιατι γνωρίζουμε αφενός πόσο επιρρεπής ειναι θεσμικά σ'επιρροές,αφετέρου πόσο δύσκολο είναι με το δεδομένο δικονομικό συστημα ν'ανοίξει και να συνδέσει παράπλευρες υποθέσεις,οπως πχ.την υπόθεση των υποκλοπών που κατι μου λέει ότι δεν ειναι και εντελώς ασχετη μ'ολα αυτά τα "dvd",και φυσικά θα διοχετευτούν τοσο πολλές και αντικρουόμενες θολές πληροφορίες που ο μεσος πολίτης θα βαρεθεί και θα αηδιάσει,αν και αυτό πως επεσήμανε σε σχολιό του και ο φακός δεν είναι κακό,γιατί αποθαρρύνει τους έντιμους και ικανούς απ το ν'αχοληθουν με τα "κοινά",αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σ'αυτούς που "ξέρουν να ζήσουν"

Αλλά βεβαια ο ιδιος πολίτης χασκογελούσε τοσα χρόνια με τις χοντροκομένες ειρωνίες του Θεμου,είχε αναγάγει τον Μακη σε Ζορρό που ελυνε ολα τα προβλήματα,θαύμαζε την καπατσοσύνη και τις "πηγές" των "παπαγάλων"Τραγκα και Κακαουνάκη, αδιαφόρησε ή και εκμεταλλευτηκε τον πύρινο όλεθρο του καλοκαιριού,καποιοι τριπλοεισέπραξαν τις προεκλογικές "αποζημιώσεις",προσηλθε ευλαβικά να ψηφίσει όποιο απ τα δυσοσμα μορφώματα της ελλην.πολιτικης σκηνής του φαινόταν οτι βρωμά λιγότερο(ή εξυπηρετεί τα δικα του μικρά συμφέροντα καλυτερα),συνεχίζει να αδιαφορεί για το κοινό καλό,να σταματά και να παρκάρει όπου θελει,να χτίζει αυθαιρετα και να μπαζωνει ρεματα,ετσι ώστε να μην μπορεί κανείς καλοπιστος εκ των έξω να ξεχωρίσει αν όλο αυτό το σκηνικό ειναι το αίτιο ή το αποτέλεσμα.
Περαστικά μας!

24 σχόλια:

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Για να δούμε τι άλλο θα βγει...

Πάντως εγώ είμαι πιο αισιόδοξος για την αποκάλυψη (τουλάχιστον μερικών) σημαντικών πτυχών της όλης ιστορίας.

Η διένεξη μεταξύ των δύο "άτεγκτων και αδέκαστων" μυρίζει ασυμφωνία στην μοιρασιά. Επίσης η ιστορία του δανείου είναι εξόχως ύποπτη, αν και εμείς οι αμαθείς περί τα "μεγάλα κόλπα" είναι λίγο δύσκολο να εικάσουμε ορθά.

Πάντως ενόσω η πολιτική διάσταση του θέματος περιοριζόταν σε υπόνοιες για σκάνδαλα εντός του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμπας ο αντιπολιτευόμενος τύπος ένοιωθε ιδιαίτερα ευτυχής. Τώρα που αρχίζουν να δημιουργούνται υπόνοιες για προσπάθεια εκβιασμού ή συναλλαγής Τύπου - Εξουσίας, είναι πολύ πιο μαζεμένοι, από τους άμεσα εμπλεκόμενους μέχρι και τους (μέχρι τώρα) θεατές. Ακόμη και η Χούκλη απόψε (σε δημόσιο κανάλι παρακαλώ και δημοσιογράφος η ίδια) διατύπωσε κατ' επανάληψιν την ενόχλησή της γιατί ο συνάδελφός της Πολίτης είχε μετά το δελτίο ειδήσεων εκπομπή με θέμα τον τρόπο που ασκείται η δημοσιογραφία στην Ελλάδα. "Αυτά έπρεπε να τα συζητούμε μεταξύ μας, όχι δημόσια" ακούστηκε να λέει δύο φορές! Δεν πίστευα στα αυτιά μου! Μου φαίνεται ωμή δημόσια έκφραση συντεχνιακής αλληλεγύης! Δηλαδή η δημοσιογραφία είναι για να αποκαλύπτει τα των άλλων, όχι τα "εν οίκω"...

Δημιουργείται η εντύπωση ότι ενώ εκδοτικά συγκροτήματα είχαν λαμβάνειν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ λόγω προνομιακής εμπλοκής σε δημόσια έργα, από την παρούσα επιδιώκουν ανταλλάγματα μετά από εκβιασμούς για αποκαλύψεις σκανδάλων με πολιτικό κόστος. Πάντως, το αντικείμενο της πιθανής συναλλαγής δεν είναι και τόσο προφανές: Η παράδοση του επίμαχου DVD στην κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να θεωρηθεί εκδούλευση που να κοστίζει το οικονομικό ξελάσπωμα μιας εφημερίδας με μια μυστήρια εξαγορά. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το DVD θα μπορούσε να παιχθεί από κάποιο κανάλι, ή οι σχετικές φωτογραφίες να δημοσιευτούν σε άλλο έντυπο, αφού το πρωτότυπο υλικό βρισκόταν στα χέρια της..."εν πολλαίς αμαρτίαις". Πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να έδωσε ή να υπαινίχθηκε ανταλλάγματα για υλικό που στηρίζει την υπόθεση για εκβιασμό με χρήση προσωπικών στοιχείων. Ασφαλώς, βέβαια, το υλικό αυτό έπρεπε να παραδοθεί στην δικαιοσύνη. Η άποψη όμως ότι ο δημοσιογράφος στην κατοχή του οποίου περιήλθε το DVD έπρεπε να το δημοσιεύσει ή να το κρατήσει μυστικό είναι εξωφρενική: να το δημοσιεύσει σήμαινε δημόσια έκθεση προσωπικών δεδομένων. Να το αποκρύψει; Δηλ. να κρατήσει κρυφό ένα υλικό που στοιχειοθετεί απόπειρα εκβιασμού πολιτικού προσώπου;

Μιας και ασκούμε την φαντασία μας, η δική μου φτιάχνει εξ αρχής το εξής σενάριο:

Μια υπάλληλος επιδιώκει την μονιμοποίησή της. Εμπλέκεται σε προσωπική σχέση με τον παρ΄ ολίγο αυτόχειρα, άγνωστο αν για διευκόλυνση επίτευξης του στόχου της ή ειλικρινώς. Όταν καταλαβαίνει ότι το πράγμα δεν πάει εκεί που περίμενε, συλλέγει προσωπικό υλικό για εκβιασμό με απειλή δημοσιοποίησης. Πιθανώς να προσπάθησε να συλλέξει και υλικό δημοσίου ενδιαφέροντος, αλλά η παρακολούθηση των πτυχών ενός θέματος όπου ενυπάρχει οικονομικό σκάνδαλο ή άλλη εύνοια είναι δυσχερής και κουράζει γρήγορα (το ελληνικό κοινό έχει εξοικειωθεί με αυτά και γρήγορα αδιαφορεί). Ενώ η απειλή δημοσίευσης ροζ υλικού είναι άριστος μοχλός για εκβιασμό.

Πήρε λοιπόν σβάρνα μαινόμενη δικηγόρους και κανάλια (υπάρχουν πολλές διασταυρωμένες μαρτυρίες γι' αυτό). Διαπίστωσε βέβαια γρήγορα τις πρακτικές δυσχέρειες δημοσιοποιήσεως ενός τέτοιου υλικού. Αν η απειλή δημοσιοποιήσεως αποδώσει έχει καλώς. Αν όχι, όμως, θα δημοσιευθεί έτσι εύκολα τέτοιο υλικό; Τελικά ζήτησε και χρήματα (ο εργατολόγος δικηγόρος που την συνόδευε φέρεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες να επιβεβαίωσε το γεγονός στην ανάκριση, λέγοντας μάλιστα ότι ζήτησε τα χρήματα για λογαριασμό της κατηγορουμένης ως στήριξη, "μιας και ήταν άνεργη").

Εν τω μεταξύ σε κάποιο από τα γραφεία απ' όπου πέρασε η κατηγορουμένη έγινε το Copy/Paste. Ο κάτοχος μίας κόπιας του DVD Θα μπορούσε να επιδιώξει, δίνοντας την στην κυβέρνηση, την εύνοιά της: αφ' ενός η κίνησή του σήμαινε ότι δεν θα δημοσίευε το υλικό ο ίδιος και αφ' ετέρου (και κυριότερο) η κυβέρνηση θα είχε χειροπιαστό υλικό για να αποδείξει ότι υπήρξε πρόθεση συλλογής προσωπικών στοιχείων για εκβιασμό.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, η ανατροπή των ισχυρισμών της κατηγορουμένης ότι ουδεμία σχέση είχε με τον Γ. Γραμματέα και ότι δεν τον εξεβίασε, ήταν ευχερής, βασιζόμενη όχι μόνον σε μαρτυρίες δημοσιογράφων που είχαν δει το υλικό (και που θα μπορούσαν να ποιήσουν την νήσσαν αν τα αφεντικά τους ήθελαν να δώσουν άλλη χροιά στην υπόθεση) ή σε μαρτυρίες του περιβάλλοντος του παρ΄ ολίγον αυτόχειρα ή στο σημείωμά του, αλλά και σε χειροπιαστό οπτικό υλικό.

Μένει να δούμε αν υπήρχαν και ποια μπορεί να ήταν τα ανταλλάγματα.


Να θυμίσω πάντως ότι μία αυτοκτονία υπαλλήλου υπουργείου (δεν θυμάμαι το όνομά της) επί ΠΑΣΟΚ, λόγω συγκρούσεων αντικρουομένων δυνάμεων σχετικών με συμφέροντα περί αυθαιρέτων, θάφτηκε σε λίγες μέρες. Αυτό το λέω ως δείγμα του πώς θάβονται πιθανά "αγκάθια" χωρίς να βλάψουν, όταν τα ΜΜΕ είναι φιλικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Univers είπε...

Dεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την τελευταία παράγραφό σου: σαρξ εκ της σαρκός μας είναι οι πολιτικοί...

vasikos metoxos είπε...

Το πόπολο παρακολουθεί άναυδο την κοκορομαχία ενός λαμογιού και ενός απροσάρμοστου. Προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε. Πως τα χάλασαν οι επαγγελμτίες εκβιαστές. Πως οι χαφιέδες φτάσαν στο σημείο να αλληλοκαρφώνονται καίγοντας διαβαθμισμένα έγγραφα του "αφεντικού" τους.
Ωραίο ποστ που λέει τα πράγματα με το ονομά τους.

αθεόφοβος είπε...

Είχα σκοπό να γράψω ένα αντίστοιχο ποστ αλλά τώρα πια δεν χρειάζεται γιατί τα έγραψες όλα.
Πάντα όταν σπάει ένα απόστημα ο υγιής οργανισμός καταφέρνει να επουλώσει την περιοχή μετά ένα διάστημα.
Έτσι και τώρα που άνοιξε το απόστημα όλοι αυτοί και δεν εννοώ μονο τους δύο δημοσιογράφους, που εμφανίζονταν μέχρι τώρα σαν τιμητές, δύσκολα πλέον θα μπορούν να συνεχίσουν να εξαπατούν τον κόσμο.
Από την άλλη μεριά φάνηκε πλέον και η πλήρης ανικανότητα του Καραμανλή να τοποθετήσει σε καίριες θέσεις στοιχειωδώς ικανούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους.(24 ή περισσότεροι έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση;)γιατί και να θέλει δεν έχει και αυτοί που έχουν τις ικανότητες δεν πάνε να μπλέξουν με αυτό το θίασο.
Απλά και μόνο ας θυμηθεί κανείς τους ανθρώπους που διάλεγε ο θείος του για να καταλάβει την διαφορά.

squarelogic είπε...

univers
η υποθεση που αναφερεσαι στο τελος ειναι αυτη της Ρουμπίνης Σταθέα που "λυγισε" υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ενδιαφερομένων.

αθεοφοβε ευχαριστω για τα καλά σου λογια.Φοβάμαι οτι δεν υπάρχουν σημερα ανθρωποι στην πολιτικη σκηνη σαν αυτους που επελεγε ο θειος Καραμανλής:επροκειτο συνήθως για "ευπατριδες" ή αλλως απογόνους παραδοσιακων οικογενειών με εντονο ομως το αίσθημα της τιμής και του χρέους.Πρωτιστο μελημα ειχαν το να παιξουν σημαντικό ρολο στα πολιτικα πραγματα του τοπου και οχι τον προσωπικο πλουτισμο.Αλλες εποχες,αλλα ιδανικά και κατά συνέπεια αλλιώς φερονταν κι οι ανθρωποι.Ειναι μαλλον ουτοπία στην εποχη του lifestyle και των 15 περιοδικων που δείχνουν στο πεινασμένο πόπολο τις ροζ ζωές των (νεο)πλουσίων και διασήμων,να περιμένει κανείς να βρει βραχους ηθικης.Μαλλον απροσαρμοστοι και γραφικοί θα θεωρηθούν αυτοί,σαν τον Ζορμπά ενα πραγμα...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

@ squarelogic αλλά και univers

Μέ "προλάβατε" αλλά κι εγώ, κινούμενος από το ίδιο πνεύμα, έγραψα τα δικά μου σήμερα χωρίς να σάς έχω διαβάσει.

Μπράβο μας, όλων!, για τον ...συντονισμό.

Κουράγιο νά 'χουμε να γράφουμε και είθε ν' αποδειχτεί το:
Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο (και για μάς βέβαια...)

Βάσσια είπε...

Square τα έγραψες σχεδόν όλα.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι έπαψα να τους ακούω και διαβάζω ελάχιστα για το θέμα πια.
Πιστεύω ότι έδωσαν το στίγμα τους πεντακάθαρα, για μία ακόμη φορά.
Θα περιμένω, όμως, όταν κοπάσει το θέμα, να δω, σε ποια θέση θα ξαναβρεθούν στην μιντιακή κοινωνία.
Είμαι πολύ περίεργη.
:-)

gatti είπε...

Aναρωτιέμαι τι σχόλιο μπορεί κάποιος να αφήσει σε ένα τόσο εύστοχο, μεστό και τεκμηριωμένο ποστ. Ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο "παράθυρο" που να άφηνε περιθώρια για περισσότερη ανάλυση τα κάλυψαν οι υψηλότατου επιπέδου σχολιαστές που συχνάζουν στο blog σου.
Το μόνο που θα ευχόμουν εγώ θα ήταν όταν κοπάσει ο θόρυβος και κατακάτσει η σκόνη να βρεθεί ο κάθε εμπλεκόμενος εκεί που του αξίζει. Και από δικαστικής αλλά και από ηθικής πλευράς. Ομως, ούτε το πρώτο
είμαι βέβαιη ότι θα συμβεί, αφού με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια δεν έχω πια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ούτε και το δεύτερο, τουλάχιστον όσον αφορά την συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντί τους γιατί πολύ απλά (και ως γνωστόν) είναι η λήθη και όχι η μνήμη που μας χαρακτηρίζει.

Locus Publicus είπε...

Πολύ ωραίο squarelogic το πόστ , επιτέλους και κάποια λογική. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Υπέροχα και τα σχόλια.

Το ΘΕΜΑ δεν είναι σοβαρός οργανισμός. 12 εκατ. πήραν Θέμος και Μάκης χωρίς υποθήκες, τα μοίρασαν, και μετά τσακώθηκαν. Τώρα ο Μάκης ρίχνει το Θέμο, ο οποίος προσπαθούσε να κάνει εκβιασμό πουλώντας και το βίντεο. Ξέρετε εσείς επιχειρηματία να δίνει 5 εκατ. ευρώ σε μετρητά; Εγώ όχι.

Πόσοι είδαν το βίντεο; Εγώ πιστεύω και η κουτσή Μαριώ. Ετσι δουλεύει η Ελλάδα. Ο δικηγόρος της Τσέκου μάλλον προσπαθούσε να το πουλήσει. Εγνώριζε πως το υλικό που διακινούσε ήταν παράνομο και προσωπικό. Επομένως για εκβιασμό πήγαινε και εκείνος.

Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση πλήρωσε τίποτε για το βίντεο. Απλα δεν το χειρίστηκε καλά. Eδωσε στο Θέμο την εντύπωση πως θα του έκανε χάρη, και μετά τον πούλησε.

Εαν η δίκη γινόταν στην Αμερική, ο ανακριτής δεν θα θεωρούσε το βίντεο νομικά προσκομίσιμο. Γιατί; Επειδή προσκομήθηκε ΜΕΤΑ το κλείσιμο της δικογραφίας και την απολογία της κατηγορουμένης. Το οποίον σημαίνει οτι ΝΟΜΙΚΑ δεν θα υπήρχε βίντεο, αρα ούτε εκβιασμός, αρα ή Τσέκου είναι αθώα (not guilty). Ετσι λειτουργεί ο Αγγλοσαξωνικός νόμος. Οταν τελειώνει το (ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ νομικώ εκπροσώπων) και κλείνει η δικογραφία, ΤΙΠΟΤΑ συμπληρωματικό δεν προστίθεται. ΤΕΡΑΣΤΙΑ η νομική αδικία εναντίον της πολίτου Τσέκου.

Χαίρομαι που έγραψες το ωραίο αυτό πόστ. Αυτή τη φορά, πιστεύω πως θα γίνει νομική τομή, θα πέσουνε κεφάλια. Δυστυχώς ο ηθικός Μάκης θα η γλυτώσει.

Locus Publicus είπε...

Και μια δική μου υπόθεση -

Η Τσέκου ήθελε διορισμό. Τίποτε άλλο. Ηταν θυμωμένη. Στη συναισθηματική της φόρτιση απευθύνθηκε σε δικηγόρο. Εκείνος τη συμβούλευσε να κάνει τη βιντεοσκόπηση, βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για το τεχνικό μέρος, και κατόπιν έκανε τη στρατηγική για δικό του όφελος.

Ο δικηγόρος είχε τα βίντεο στα χέρια του απο τον αρχή. Η Τσέκου είχε ΜΟΝΟΝ αντίγραφα. Η Τσέκου δεν είχε σκοπό να κάνει εκβιασμό. Αν είχε, δεν θα φώναζε στους διαδρόμους οτι έχει το γραμματέα στο χέρι. Η Τσέκου φέρθηκε κατινίστικα. Ο δικηγόρος που γνώριζε πως χρησιμοποιούσε παράνομο προσωπικό υλικό, πήρε σβάρνα τα κανάλια. ΓΝΩΡΙΖΕ πως αυτό ήταν εκβιασμός. Ο δικηγόρος έκοψε και έραψε το βίντεο όπως ήθελε, και το έδωσε (αντι χρημάτων) στο Θέμο και σε άλλους. Ο δικηγόρος έκανε τον εκβιασμό. Στο τέλος, η ανόητη Τσέκου πήγε φυλακή.

Αναμένω σύλληψη του δικηγόρου της Τσέκου για εκβιασμό.

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

@ locuspublicus:

Η δικογραφία δεν έχει κλείσει, απλώς η Τσέκου έχει προφυλακιστεί (η απολογία δεν έγινε στο δικαστήριο αλλά στον ανακριτή). Επομένως κάθε νέο προκύπτον στοιχείο είναι λογικό να εντάσσσεται στον φάκελλο και να αλλάζει την πορεία. Επιπλέον, για το περιεχόμενο του video υπήρξαν από την αρχή μαρτυρίες (Τρέμη, Αναστασιάδης), παρ' ότι έμμεσες ("δεν το είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια" κτλ.)

Βεβαίως ο στόχος όσων είδαν το video στο Mega ήταν να ξετρυπώσουν υλικό για θέματα μη προσωπικού χαρακτήρα (διαγωνισμοί, προλήψεις κτλ.). Όταν κατάλαβαν ότι τίποτε από αυτά δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί επαρκώς (ή ότι η τεκμηρίωση θα ήταν δαιδαλώδης και δεν θα προκαλούσε το ενδιαφέρον του κοινού ή ότι η Τσέκου ήταν εκτός εαυτού και θα το γύριζε αργά ή γρήγορα στο προσωπικό ή όλα αυτά μαζί), όχι μόνον δεν προχώρησαν την ιστορία, αλλά αρνήθηκαν ακόμη και ότι είδαν το video. Γιατί; Νομίζω διότι:

(1) Δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο όταν η μαρτυρία ενός ανθρώπου από το κανάλι οδηγεί κάποιον που απευθύνθηκε σε αυτό πίσω από τα σίδερα της φυλακής! Δύσκολα θα βρεθούν στο μέλλον άλλοι να προσφύγουν στο κανάλι για καταγγελίες. Και από αυτά ζουν τα κανάλια.

(2) Γραμμή του Mega μετά την απόπειρα αυτοκτονίας ήταν να συντηρείται ένα κλίμα ζόφου. Ναι μεν το video ήταν προσωπικού χαρακτήρα (κι ας μην το είδαν!) αλλά έπρεπε το κανάλι να στηρίζει και τη γραμμή ότι η κυβέρνηση βάζει αδίκως την Τσέκου στη φυλακή για να μην μιλήσει για χίλια δύο άλλα ύποπτα ζητήματα. Πώς να στηριχθεί αυτή η γραμμή όταν και με δική σου μαρτυρία οδηγείται η κατηγορουμένη στη φυλακή;

Τέλος, δεν ξέρω εάν η άρνηση ότι είδαν το video τους προφυλάσσει από νομικές συνέπειες (πχ. αν θεωρηθεί πως γνώριζαν ότι επιχειρείται εκβιασμός με προσωπικά δεδομένα και δεν τον κατήγγειλαν).

Univers είπε...

...Τέλος, συμφωνώ ότι η Τσέκου έχασε τον έλεγχο του υλικού και ότι αυτοί στους οποίους απευθύνθηκε αυτενέργησαν για δικό τους όφελος. Άλλωστε αυτή φέρεται να είχε δηλώσει, σχετικά με δουλειά που προσπάθησαν να της βρουν από την κυβέρνηση, ότι φυσικά και θα την δεχόταν, αφού ήταν άνεργη!

Αλλά το υλικό ήδη είχε προχωρήσει, δεν είχε πλέον τον έλεγχό του η Τσέκου και έτσι η τακτοποίησή της σε μια θέση εργασίας (εκτός Υπ. Πολιτισμού) θα ήταν δώρον - άδωρον και θα θεωρούνταν και απόδειξη συναλλαγής όταν θα αποκαλύπτονταν η υπόθεση...

Unknown είπε...

Πάρτον τον ένα, χτύπα τον άλλο!

squarelogic είπε...

Φαντασθείτε τι μεσο θα ειχαν οι 150 επιτυχόντες του διαγωνισμου των "Ολυμπ.Ακινήτων" για να μην μπορεί ο παντοδυναμος ΓΓ του ΥΠΠΟ,Ζαχοπουλος,να "τακτοποιήσει" την "ενοχλητική" ερωμένη του.

Ευχαριστω ολους για τα καλα σχολια και την συνεισφορά τους στην λογικη ιχνηλάτηση μιας δαιδαλώδους οσο και εξαιρετικα σημαντικης υπόθεσης.

Univers είπε...

"Φαντασθείτε τι μεσο θα ειχαν οι 150 επιτυχόντες του διαγωνισμου των "Ολυμπ.Ακινήτων" για να μην μπορεί ο παντοδυναμος ΓΓ του ΥΠΠΟ,Ζαχοπουλος,να "τακτοποιήσει" την "ενοχλητική" ερωμένη του."

Μπορεί αυτό, μπορεί κάτι άλλο. Όπως πχ. ότι η κατηγορουμένη είχε πιθανώς δώσει "δείγματα γραφής" για την διάθεσή της να "χειριστεί" το προσωπικό της ζήτημα. Ίσως τότε να θεωρήθηκε επικίνδυνη και να προτιμήθηκε η απομάκρυνσή της και η τοποθέτησή της μακριά από το πρόσωπο με το οποίο εμπλεκόταν, προκειμένου να μην αποτελέσει αργότερα αυτή η σχέση μοχλό για άλλου είδους εξαρτήσεις και εκβιασμούς.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

@ Univers

Πέστα χρυσόστομε!
«««««
Ίσως τότε να θεωρήθηκε επικίνδυνη και να προτιμήθηκε η απομάκρυνσή της και η τοποθέτησή της μακριά από το πρόσωπο με το οποίο εμπλεκόταν, προκειμένου να μην αποτελέσει αργότερα αυτή η σχέση μοχλό για άλλου είδους εξαρτήσεις και εκβιασμούς.
»»»»»

Δεν μού λές, ρέ σύ, μήπως ...μασσάς δάφνη κατά καιρούς, σαν την Πυθία;;;

Univers είπε...

Μάλλον, ως ατσίδας, παίρνω το δρόμο και εγώ για το "ΠΛΕΓΜΑ".

γ.κ. είπε...

θα σχολιάσω το ποστ με τις λέξεις που το τελειώνεις squarelogic

περαστικά μας!!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Πολύ ωραία συζήτηση μπράβο παιδιά.

harisheiz είπε...

Είναι περίπου μοιραίο όταν υπάρχουν κέντρα που υπερσυσσωρεύουν ισχύ οποιουδήποτε είδους (πολιτική και κοινωνική επιρροή, χρήματα, πληροφορία κλπ.) αυτά να διαμορφώνουν σχέσεις. Το λάθος που για χρόνια κάναμε ήταν ότι αυτές τις σχέσεις για χρόνια τις είχαμε εκλάβει σχεδόν αυτόματα ως συγκρουσιακές. Θεωρήσαμε σχεδόν αυτονόητο ότι η "ελεύθερη" δημοσιογραφία θα λειτουργούσε προς όφελος του πολίτη και όχι του κράτους και της πολιτικής σκηνής. Ήταν το μύθευμα με το οποίο μας μεγάλωσε εμάς τους νεώτερους η "ελεύθερη τηλεόραση". Χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια και να βιώσουμε τις παρενέργειες ώστε ακόμα οι "αδαείς", σε σχέση με τις δομές της καπιταλιστικής οικονομίας και της λογικής που την συνοδεύει, νεοέλληνες να καταλάβουν πλέον ότι το δίλημμα ενημέρωση προς όφελος του πολίτη versus ενημέρωση προς όφελος του κράτους που μας πάσαραν για χρόνια ήταν απλά το πλέον επίπλαστο δίπολο που θα μπορούσε να υπάρξει. Ενημέρωση για την ενημέρωση, ενημέρωση για την συσσώρευση κέρδους και ισχύος, γλύψιμο του πολίτη - τηλεθεατή για να υπάρχει λαϊκό έρεισμα και ταυτόχρονα συναλλαγές με το κράτος και τους λειτουργούς του.

Το λάθος θα είναι να θεωρήσουμε τα γεγονότα των ημερών σαν μια παρενέργεια. Μην παρασυρόμαστε, αν δεν ήταν ο Θέμος κι ο Ζαχόπουλος θα ήταν κάποιοι άλλοι καθώς δεν φταίει η σαπίλα κάποιων προσώπων, το ζήτημα είναι δομικό και τέτοιες καταστάσεις είναι η απόλυτα φυσική συνέπεια των εγγενών χαρακτηριστικών ενός συστήματος που έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παρακάμπτεται σε περιπτώσεις που πρέπει (γιατί είναι τόσο άδικο που σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να παρακαμφθεί για το κοινό καλό) και σε περιπτώσεις που απλά βολεύει τον κώλο ή την τσέπη κάποιων, ή και τα δύο. Άλλωστε σε ένα τέτοιο σύστημα όλα συναλλαγές είναι και γι' αυτό είναι τόσο διάτρητο.

Πολύ καλό post, θα έρχομαι συχνά στο blog σας!

squarelogic είπε...

"η απόλυτα φυσική συνέπεια των εγγενών χαρακτηριστικών ενός συστήματος που έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παρακάμπτεται σε περιπτώσεις που πρέπει (γιατί είναι τόσο άδικο που σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να παρακαμφθεί για το κοινό καλό) και σε περιπτώσεις που απλά βολεύει τον κώλο ή την τσέπη κάποιων, ή και τα δύο"

τι είπες...
δεν ξερω την ηλικία σου αλλά εχεις φτάσει στην ουσία των πραγμάτων!Αν είσαι κάτω των 32-35 πρέπει να διαθετεις ενα απ τα πιο δυνατά μυαλά εκεί εξω.Right on target!!!