Σάββατο, Ιουνίου 23, 2007

Το πνιξιμο των Δημοσιων χωρων...

Η Πλατεια Προσκοπων στο Παγκρατι ηταν το στεκι του μεγαλου Μανου Χατζηδακι καθως και πολλων αλλων πνευματικων ανθρωπων.Ο "Μαγευμενος Αυλος" παντα συγκεντρωνε μελη της πνευματικης και πολιτικης ελιτ ενω λιγο πιο περα δραστηριοποιειται αρκετα χρονια τωρα η αγεραστη και ευγενεστατη κυρια Ηω με το δικο της μεζεδοπωλειο(τι ταιριαστο ονομα για μια ξεχωριστη γηραια Κυρια).Στην πανω γωνια και το καφε/μπαρ Αεροστατο.

Τοσα χρονια τα μαγαζια αυτα ηταν αρμονικα ενταγμενα στην πλατεια χωρις να καταλαμβανουν δυσαναλογα μεγαλη εκταση της,αφηνοντας χωρο για λιγο παιχνιδι και στα πιτσιρικια της περιοχης.Η πρωτη μου επισκεψη φετος εκει συνοδευτηκε απο ενα δυσαρεστο σοκ:2 τουλαχιστον νεα μπαρ και αλλο ενα εστιατοριο εχουν προστεθει με πληθος τραπεζοκαθισματων ενω και τα υπαρχοντα μαγαζια πιθανον εχουν επεκταθει.Αποτελεσμα?

καταργηθηκε η Πλατεια!

Εμεινε μονο ενας στενος διαδρομος για τη διελευση των "πελατων", ενω αρκετοι μονιμοι θαμωνες της πλατειας που συνηθιζαν να κανουν τις κοινων.συναναστροφες τους εκει ενω τα παιδια τους επαιζαν προφυλαγμενα τριγυρω, τωρα βρισκονται "να ενοχλουν".

Αλλο ενα παραδειγμα αγαστης συνεργασιας στην αυθαιρεσια μεταξυ Δημοτικων αρχων και επιχειρηματιων....οπως στη Λεωφορο Υμηττου,οπου απο 10 μετρα πεζοδρομιο οι καφετεριες εχουν καταλαβει-με μονιμες κατασκευες παρακαλω,που εχουν ενσωματωσει και δεντρα και κολωνες της ΔΕΗ!!!-τα 9,5 αφηνοντας ενα στενο διαδρομο διελευσης αναμεσα στις σειρες των τραπεζιων τους με ολους τους διερχομενους να αντιμετωπιζονται ως δυνητικοι πελατες.Οπως και σε τοσες αλλες πλατειες και λεωφορους οπου οι αδηφαγοι Δημοτικοι Αρχοντες νοικιαζουν 300 ευρω το (δημοσιο,για να μην ξεχνιομαστε..) τμ,χωρια τα "μαυρα"για την αδειοδοτηση.Και αναρωτιομαστε μετα γιατι τοση πρεμουρα για να εκλεγουν Δημοτικοι συμβουλοι...Οι καταστηματαρχες δεν χρειαζονται πλεον μεγαλα μαγαζια με υπερογκα ενοικια: τους ερχεται πολυ φτηνοτερος ο κοινοχρηστος χωρος που παραχωρει ερημην των πολιτων ο Δημος,και εσχατως χωρις καμια προβλεψη τηρησης καποιας ισορροπιας.

Αλλο ενα παραδειγμα εκχωρησης δημοσιου αγαθου στην "ιδιωτικη πρωτοβουλια" στην παραδοση που ανοιξε η περιωνυμη ΕΤΑ: μιλαω για την δεσμευση των καλυτερων παραλιων της Αττικης απο τον ΕΟΤ αρχικα 'για την αξιοποιηση τους", που επι Βενιζελου (αν δεν απατωμαι) εκχωρηθηκαν στη νεοσυσταθεισα Εταιρεια Τουριστικων Ακινητων(ιδιωτ.Δικαιου βεβαιως..) με μονο στοχο την ενοικιαση τους σε ιδιωτες.Αποτελεσμα,τα 'μπανια του λαου" απο 700δρχ κατ'ατομο(το πολυ...) εφτασε μεσα σε 5 χρονια στα 6 ευρω,ητοι 2000 δρχ/ατομο(μονο η εισοδος στις αλλοτε δημοσιες παραλιες).Και μαλιστα χωρις ουσιαστικες επενδυσεις-απλα μπροστα στη δημοσιουπαλληλικη αδιαφορια της προηγουμενης καταστασης(πιθανως και ηθελημενα ωστε να αγανακτησει ο κοσμος και ν'αποδεχτει την σχεδιαζομενη "ιδιωτικοποιηση" ως αναγκαιο κακο),τα ιδιωτικα συνεργεια καθαρισμου εξασφαλιζουν μια καλυτερη καθαριοτητα.

Και ολα αυτα θα ηταν καπως ανεκτα αν εξασφαλιζονταν και καποιοι δημοσιοι χωροι και παραλιες ελευθερης προσβασης.Δεν ειναι δυνατον σε ολοκληρη την Αττικη να πρεπει υποχρεωτικα να πληρωσει ο πολιτης για να κανει μπανιο σε μια παραλια με αμμουδια.
Οπως ομως δειχνει και η ανεξελεγκτη υπερεκμεταλλευση και δρομων,πλατειων και πεζοδρομιων στοχος ειναι αφενος η με καθε μεσο αυξηση των εσοδων του Δημου(ωστε ο καθε Δημοτικος αρχων να μπορει να "αγορασει"και αλλες ψηφους προσλαμβανοντας και αλλους ρεμπεσκεδες ως "Δημοτικους υπαλληλους"-η χειροτερη ποιοτητα Δημοσιων υπαλληλων!),αφετερου ο αποκλεισμος καθε πιθανης διεξοδου για τον πολιτη/ψηφοφορο(μην το ξεχναμε..) εκτος απο αυτη που πρεπει "να αγορασει".

"Τερμα η δωρεαν συζητηση στα παγκακια της πλατειας παππου!Αν εχεις 3,5 ευρω για τον καφε,κατσε στο τραπεζι,αλλιως κλεισου στο δυαρακι σου"

"τερμα το παιχνιδι στις πλατειες παιδακια.Υπαρχουν και οι παιδοτοποι,το Alloy fun park,το Mall.Εδω εχουμε επιχειρησεις,πληρωνουμε τοσα λεφτα στο Δημο...Μη μας ενοχλειτε τους πελατες!"


Η Τοπικη Αυτοδιοικηση αντι για "δημοκρατικη κατακτηση"οπως διαφημιστηκε κατα κορον ειναι η μεγαλυτερη μαυρη τρυπα του Ελληνικου κρατους.Οι περισσοτεροι Δημοι δεν συντασσουν ισολογισμους,προσλαμβανουν κατα βουληση,δανειζονται χωρις να φαινεται(καταρχην...)στο Δημοσιο Χρεος,αυξανουν τα δημοτικα τελη(δευτερη παραλληλη και ανεξελεγκτη φορολογια!)κατα το δοκουν και το μονο που επιτυγχανουν ειναι ενας "εκδημοκρατισμοςτου ρουσφετιου και της συναλλαγης",δηλ.καθως αυτα γινονται σε τοπικο επιπεδο ειναι πιο ευκολη η προσβαση σε περισσοτερα λαμογια.Χαμενος ως συνηθως ο ανωνυμος πολιτης,αυτος που κοιτα τη δουλεια του,αγκομαχα να πληρωσει τους φορους του,δεν εμπλεκεται σε συναλλαγες με τις "εξουσιες" και απλα καλειται καθε 4ετια "να εκπληρωσει το δημοκρατικο του καθηκον",δηλ.να επικυρωσει με την ψηφο του ποιος λαοπλανος θα πλουτισει σε βαρος του.

Να τη χαιρομαστε αυτη τη Δημοκρατια μας!

ΥΓ.Το αξιοπεριεργο με την υποθεση της πλ.Προσκοπων ειναι οτι ο νυν Δημαρχος κ.Κακλαμανης μενει διπλα στην Πλατεια και συνηθιζε να συχναζει εκει.Ειναι ικανοποιημενος με την σημερινη της εικονα?Εκφραζει αυτη η κατασταση το ηθος και το υφος της Δημαρχιας του?

14 σχόλια:

squarelogic είπε...

Και για να εχουμε ενα μετρο συγκρισης:

6 euro εισοδος στη "Δημοτικη"πλαζ του Αυλακιου στο Π.Ραφτη,με ελαχιστες ομπρελες...

8 ευρω εισοδος σε υπαιθριο παρκινγκ δεξια απ την πλαζ της Βουλιαγμενης,προς "Ιθακη" και Ναυτ.Ομιλο.

9 ευρω εισοδος στο μεγαλοπρεπες Belvedere της Βιεννης που στεγαζει τα καλυτερα εργα του Κλιμτ,του Εγκον Σηλε,και εργα των Βαν Γκογκ,Μανε,Φρηντριχ..

9 ευρω εισοδος στο Pergamon Museum του Βερολινου με τον ολοκληρο ναο της Αλικαρνασσου,τα βαβυλωνιακα παλατια και αλλα θαυματα!

Συγγνωμη,παμε καλα που θελουμε και τουρισμο?

Univers είπε...

Άριστες παρατηρήσεις, συμφωνώ 100% με το ύφος και το περιεχόμενο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση που εξυμνείται από δεξιούς και αριστερούς, και έχει γίνει ένα ιερό ταμπού εναντίον του οποίου δεν τολμάς να αντιγυρίσεις κουβέντα, είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του νεοελληνικού κράτους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά περισσότερα κονδύλια από την κεντρική διοίκηση του κράτους για να τα διαχειρίζεται (σε διορισμούς στρατιών αργόμισθων) και μεταφέρει τους λογαριασμούς της στο κεντρικό κράτος.

Έχουμε δει επανειλημμένως να διορίζονται σε δήμους εκατοντάδες ή χιλιάδες υπάλληλοι και μετά ο δήμος, μη έχοντας να τους πληρώσει, να τους εξωθεί σε διαμαρτυρίες και παραστάσεις στα υπουργεία.

Αποκέντρωση των προς διάθεση κονδυλίων και συγκέντρωση των οφειλών στο κράτος, αυτή είναι η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Δεν μας φθάνουν οι 300 βουλευτές (η Γαλλία με 65 εκ. κατοίκους έχει περί τους 600), θέλουμε ολόκληρες στρατιές αιρετών νομαρχών και λοιπών αρχόντων περί την νομαρχία και άλλους τόσους στους δήμους και τις κοινότητες. Περισσότεροι ο ιδιοικούντες από τους διοικουμένους...

Ανώνυμος είπε...

Μοιάζει σαν κάθε πλατεία να έχει βάλει στόχο να γίνει πλατεία Κολωνακίου.
Και κάθε παραλία να γίνει παραλία Μυκόνου.
Οι τοπικοί άρχοντες απλώς εκμεταλλεύονται τους ευγενείς πόθους των πολιτών: να πίνουν καφέ στο Κολωνάκι και να κάνουν μπάνιο στη Μύκονο.
Τα καινούρια μαγαζιά, που μείωσαν τα ελεύθερα τετραγωνικά στο Παγκράτι, θα είχαν κλείσει ελλείψει πελατείας, αλλά μάλλον πηγμένα είναι. Επομένως οι ίδιοι οι πολίτες θέλουν την πόλη αυτή άσχημη, συμφορημένη, πνιγμένη. Σαν να μη θέλουν να αναπνεύσουν...

squarelogic είπε...

"Αποκέντρωση των προς διάθεση κονδυλίων και συγκέντρωση των οφειλών στο κράτος, αυτή είναι η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης!"

εξοχη συνοψιση univers!

v.
εχεις απολτο δικιο!
Το βραδυ που βρεθηκα εκει(1η επισκεψη για μενα φετος),καθισμενοι σ'ενα απ'αυτα τα ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ κεντρα,η παρεα συζητουσε το "μαζεμα υπογραφων"για διαμαρτυρια...και πολυ φυσικα τους ειπα "τι συζηταμε για υπογραφες ρε παιδια,αφου τωρα,που ειμαστε πελατες δινουμε την συγκαταθεση μας"

βεβαια,που να παει κι ο ταλαιπωρος κατοικος αυτης της πολης...θελει να βγει στη γειτονια του,να μιλησει με 2 γνωστους,να τρεξει το παιδι του χωρις να στριβει καθε 3 μετρα μην και τρακαρει στον τοιχο...αυτο εκμεταλλευονται απο κοινου,Δημοτικοι προυχοντες και 'επιχειρηματιες",και τον στοιβουν απο παντου.

Unknown είπε...

Επειδή την περιοχή την γνωρίζω πολύ καλά εκφράζω δύο αμφιβολίες! 1η Νομίζω ότι τα νέα κέντρα υπάρχουν προ Κακλαμάνη και 2η Εχουν άραγε άδεια για κατάληψη τόσου χώρου;
Επί της ουσίας συμφωνώ και υπερθεματίζω μάλιστα!!

squarelogic είπε...

τα 2 καινουρια μπαρ/καφε υπηρχαν ως χωροι,αλλα ως φετος δεν ειχαν λειτουργησει(δεν ειχαν παρει αδεια?).

Ως προς το αν τα καταστηματα καταλαμβανουν αυθαιρετα περισσοτερο χωρο απο τον παραχωρηθεντα,το θεωρω πολυ πιθανο κ.Βαρδακα αλλα και παλι ευθυνη του Δημου ειναι να διαφυλαξει ελευθερο χωρο για τους πολιτες του.Φοβαμαι οτι ακομα κι αν τα οργανα του Δημου κανουν αυτοψια και διαπιστωσουν παραβαση,το θεμα θα κλεισει με ενα προστιμο,το οποιο αφενος αυξανει τα εδοσα του δημου(αν υποθεσουμε οτι πληρωνεται),αφετερου νομιμοποιει την παρανομια το προσθετο κοστος της οποιας θα μετακυλιστει φυσικα στον πελατη.

Υπαρχει φυσικα η σταση της ατομικης αποχης,αλλα με τοσο κοσμο τριγυρω να αναζητα μια διεξοδο απο το διαμερισμα του,φοβουμαι οτι καταληγει απλα σε αυτοαποκλεισμο.

Mathilde είπε...

Και στο Louvre είναι τσάμπα για τους ανήλικους!
(Άσχετο, αλλά κι εγώ πληρώνω για να πάω παραλία ξέρετε, οπότε το μέτρο σύκγρισης είναι ακόμα μεγαλύτερο στη δική μου περίπτωση..)


Κι εγώ συμφωνώ, αν και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχω πάει ποτέ, αλλά και στη γειτονιά μου κάτι τέτοιο πάει να γίνει.
Βασικά έχει γίνει σχεδόν. Στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στον Αγ. Ιερόθεο.
Εγώ πάλι μένω κοντά στον Αγ. Κωνσταντίνο, αλλά εκεί συχνάζω κατα βάση..


Γενικά έχουμε πήξει στους Αγίους τώρα που το σκέφτομαι..
Έχουμε και λέμε:
είναι ο Αγ. Ιερόθεος, ο Αγ. Γεώργιος, ο Αγ. Κωνσταντίνος/Αγ. Ελένη (μην την ξεχνάμε κι αυτή), η Αγ. Τριάδα, ο Αγ. Βασίλειος, η Αγ. Μαρίνα, η Παναγία η Ευαγγελίστρια(στο κέντρο), ο Αγ. Αντώνιος(ο πολιούχος), πιο πάνω ο Αγ. Νεκτάριος, κι άλλη Αγ. Τριάδα, η Ζωοδόχος Πηγή, ο Αγ. Κυπριανός..
Όλο και κάποια θα ξεχνάω..

Και είναι πολύ κοντά μεταξύ τους!

Ουάου, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Είμαστε πολύ θρήσκοι τελικά εδώ κάτω!

SniperAthens είπε...

Και στο Louvre είναι τσάμπα για τους ανήλικους!



Φεύγω για Λούβρο τάχιστα!!!



Mathilde, πότε θα πάμε για μπάνιο? Nα πάρουμε και τους παππούδες μαζί?

Mathilde είπε...

sniper
Ναι αμέ! Εννοείται ότι θα έρθουν και οι παπ.. ε.. ο squarelogic και ο univers μαζί!

(Και στο Βρετανικό μουσείο είναι τσάμπα για όλους)

Α, και τώρα που την ξαναείδα την κοπέλα από το προηγούμενο ποστ, θυμήθηκα ότι μοιάζει εκπληκτικά με την καθηγήτρια που μου κάνει έκθεση στα θερινά. Πάρα πολύ όμως!

squarelogic είπε...

ποτε κανουμε Εκθεση ειπαμε???

SniperAthens είπε...

Mathilde,


να έρθω να σε πάρω από το φροντιστήριο της έκθεσης? ρώτα την καθηγήτριά σου πότε μπορεί γιατί αφού θα πάρουμε τους παππούδες πρέπει να τους προσέχει

Ανώνυμος είπε...

Τς τς τς.. Αμέσως, λιγούρια..
Κι εγώ που αναρωτιόμουν γιατί τα αγόρια του τμήματος είναι τόσο πρόθυμα να κάνουν Έκθεση φέτος..

Αλλά πρέπει να είναι πιο μικρή από αυτή της φωτογραφίας..
Κάπου 25 πρέπει να είναι.

squarelogic είπε...

οριστε μας!
εκδηλωνεις το θαυμασμο σου,ακους "λιγουρια".

κανεις τον αδιαφορο,ακους "δεν υπαρχουν αντρες σημερα".

δειχνεις ενδιαφερον για τα "πνευματικα πραγματα" ή για την Εκθεση,"λιγουρια"

Δε δειχνεις,"Νεατερνταλ"!

που να σας πιασει κανεις???

Μαλλον καλυτερα την εχουν οι κουφοι αντρες που δεν ακουν τιποτε
(ουτε και κρεβατομουρμουρα...)

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να μπορούσα να πω : ουδέν σχόλιον! Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.
Σχόλια μου πλημμύρισαν τον νου.'Οπως: Πέστα Χρυσόστομε!
Άει γειά σου...
Μας την έχουνε πέσειαπό
παντού.
Και δυστυχώς έχεις αναπτύξει το όλο θέμα τόσο σφαιρικά που δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω, εξόν του ότι η καταπάτηση αυτή δεν αφορά μόνο τα παιδιά μας.Μας αφορά κι όλους μας. Είναι θέμα Δημοκρατίας! Είναι θέμα διαρκώς συρρικνόμενου και εντέλει εκλείποντος δημόσιου χώρου. Για σκεφτείτε το...