Τετάρτη, Ιουνίου 06, 2007

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ!


in.gr:


Στη φυλακή πρώην πρύτανεις

Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο


Καταπέλτης ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 8 εκατ. ευρώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998. Μεταξύ άλλων, στη φυλακή οδηγούνται δύο πρώην πρυτάνεις, ενώ τρις ισόβια καταδικάστηκε υπάλληλος οικονομικών υπηρεσιών που φέρεται ως ο εγκέφαλος.
Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ενόχους 10 από τους 13 κατηγορουμένους και επέβαλε ποινές για αδικήματα που αφορούν: απάτη, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα χρήματα του Πανεπιστημίου χρησιμοποιήθηκαν για αγορά πολυτελών ειδών, από ακριβά είδη υγιεινής και μάρμαρα σε κατοικίες και εξοχικά, μέχρι μία Ferrari για έναν από τους κατηγορουμένους.
Σε τρεις φορές ισόβια και 15 έτη καταδικάστηκε ο πρώην υπεύθυνος του Λογιστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος.
Στους πρώην πρυτάνεις Αιμίλιο Μεταξόπουλο και Δημήτρη Κώνστα το δικαστήριο επέβαλε 25 και 14 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα, στους πρώην αντιπρυτάνεις Παναγιώτη Γιέτιμη και Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο 16 και 14 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.


Πως ειπατε????

Ακουμε καμπανες ή μου φαινεται?

25 χρονια στον κομψο και εμφανισιμο,γαλλοσπουδαγμενο πρωην πρυτανη κ.Μεταξοπουλο συχνο παλαιοτερα θαμωνα του "υπερασπιστη των αδυνατων" κ.Μακη Τριανταφυλλοπουλου?που κατακεραυνωνε τους ισχυρους και οσους εκαναν καταχρηση εξουσιας?τρις ισοβια στον προισταμενο του Λογιστηριου?


...βεβαια τα χρηματα που λειπουν και διαπιστωμενα αποδιδονται σε δολιες πραξεις των καταδικασθεντων(γιατι λειπουν πολυ περισσοτερα αλλα δεν κατεστη δυνατο να τεκμηριωθει περαν αμφιβολιας η ευθυνη τους) ειναι τουλαχιστον 8 εκ.ευρω!

Ειναι παντως παρηγορο οτι με κατηγορουμενους 'εξεχοντα μελη της ελλην.κοινωνιας",με ισχυρες διασυνδεσεις η Δικαιοσυνη δεν εκανε τα στραβα ματια και τουλαχιστον σε πρωτο βαθμο επεβαλλε ηχηροτατες ποινες!


Στην Ελλαδα βεβαια οταν λεμε ισοβια εννοουμε 25 χρονια,που απ'αυτα θα εκτισουν τα 3/5 της ποινης.Οποτε οι "εντιμοτατοι κυριοι" εχουν τη δυνατοτητα να χαρουν τα κλοπιμαια οταν με το καλο εξελθουν απ τη φυλακη.Δεν ξερω αν προβλεπει ο νομος διαδικασια δημευσης περιουσιακων στοιχειων που δεν δικαιολογουνται βασει αληθινου ποθεν εσχες ακομα και μεχρι συγγενεια 3ου-4ου βαθμου...κατι τετοιο θα ηταν παντως αληθινο αντικινητρο,αφου εξαλειφει το κινητρο της διαφθορας.


Για μια γευση του ευρους των" δραστηριοτητων" και της ικανοτητας των πρυτανεων δειτε εδω (και κρατηστε το σαγονι σας να μην πεσει!)


"που εισαι νιοτη που ελεγες πως θα γινομουν αλλος"που ελεγε κι ο ποιητης.

43 σχόλια:

Univers είπε...

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά όπως επισημαίνεις πρόκειται για πρωτόδική απόφαση. Κατά κανόνα η εκδίκαση στο εφετείο οδηγεί σε μείωση των ποινών.

Επιπλέον, αν κατάλαβα καλά, υπήρξαν κάτι 10ετίες και 12ετίες με αναστολή. Πώς είναι δυνατόν να επιβάλεις τόσο βαριές ποινές και να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα;

Τρίτο και σημαντικότερο (όπως και πάλι επισημαίνεις): Πού είναι τα λεφτά; Ξέρουμε πού είναι (το πόρισμα το λέει σαφώς - Ferrari, πολυτελείς κατοικίες - list not exclusive, προσθέτω εγώ). Αδυνατεί το κράτος να "επαναπατρίσει" στα ταμεία του και σε αυτά του Παντείου μέρος, έστω, των απωλεσθέντων πόρων;

Λείπει άραγε το νομικό πλαίσιο; Έχουν λόγους κάποιοι να κάνουν τα στραβά μάτια;

Univers είπε...

Πάντως ξέρουμε ποιος "πλήρωσε το μάρμαρο" (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς): Το ελληνικό δημόσιο.

Univers είπε...

...Όσο για το σχόλιο "πού είσαι νιότη πού 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος" (το ρίξαμε στα ποιήματα αμφότεροι), μου φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι ήξεραν από την ύστερη - το πολύ - εφηβεία τους τι ακριβώς ήθελαν να γίνουν...

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι νομικές παρατηρήσεις του univers.Πολύ "επικοινωνιακή" αντίθεση βρε παιδί μου, που ωστόσο μπορεί να αναγνωσθεί υπό το πρίσμα της πρόσφατης πρακτικής της νομολογίας του Αρείου Πάγου: άλλο το έσχες, άλλο το πόθεν οπότε άλλο η καμπάνα κι άλλο ο ήχος της.
Square logic, φαντάζομαι τρίζει το square σου με όλα τούτα. Και το τι κάνανε και το πως το κάνανε και προπάντων το γιατί. Εγώ, για μερικούς από αυτούς που τυχαίνει να ξέρω τους δείκτες της ευζωίας τους, κολλάω κυρίως στο γιατί.
'Για ένα μάρμαρο λευκό, για μια Ferrari;'
Επίσης έχω τον εξής προβληματισμό: Πιστεύανε ότι δεν θα ανακαλυφθούν, εκτιμούσανε ότι και να ανακαλυφθούν δεν κινδυνεύουν ή νιώθανε απολύτως νομιμοποιημένοι να εφαρμόζουν τα skills & qualifications που τους προίκισε η ζωή;
case study:υιός Κεδίκογλου

Univers είπε...

'Για ένα μάρμαρο λευκό, για μια Ferrari;'

@ a.fr:

Ίσως εκεί στον Κορυδαλλό να εντρυφήσουν και να παρηγορηθούν σε κάποιους άλλους στίχους του ίδιου ποιήματος:

"Ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης˙
το ριζικό μου, ενός ανθρώπου που ξαστόχησε."
...

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

Όσο για το περίφημο πόθεν έσχες, δεν υπάρχει γελιωδέστερο κατασκεύασμα στην νεωτέρα Ελλάδα. Το ότι πρόκειται σαφώς για το έσχες και όχι το πόθεν, το διδάσκεται ο Έλληνας κάθε χρόνο που δημοσιεύονται οι φορολογικές δηλώσεις πολιτικών και χωρίζονται αυτομάτως σε έχοντες και μη έχοντες (ή έχοντες λιγότερα) χωρίς καμμία αναγωγή στην προέλευση.

Έτσι όλοι οι ευκατάστατοι είναι τύποις αθώοι και ταυτόχρονα όλοι ένοχοι στην συνείδηση των πολιτών, αδιακρίτως. Και ο ανώνυμος Έλληνας, τοις των πολιτικών παραδείγμασι χρώμενος, κανονίζει ομοιοτρόπως τα ιδιωτικά του. Όσο μπορείς κρύβε. Έτσι κάνουν και οι ηγέτες σου...

Ανώνυμος είπε...

Οι ποινές είναι μικρές. Πολύ μικρές. Ισόβια έπρεπε να φάνε όλοι. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί είναι γεμάτοι από Κωνστομεταξοπουλογετίμηδες. Το ξέρετε ότι ο Κώνστας ήταν και πρέσβης. Τι ξεφτύλα για μια χώρα να έχει πρέσβη έναν κοινό καταχραστή. Ντροπή για τη χώρα, ντροπή για τους ίδιους (αν και είναι σίγουρα ξεδιάντροποι), ντροπή για όσους ξέρουν ποιοι είναι οι κλέφτες και δεν μιλάνε. Τι να πούμε βρε παιδιά. Ζούμε σε μια χώρα απατεώνων. Εδώ βγήκε ο δικηγόρος του Κώνστα στην τηλεόραση και είπε ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας να υπάρχει ανεκτικότητα. Δηλαδή κ. δικηγόρε να κλέβει ο πελάτης σας 400 τόσα εκατομμύρια να κάνει γλυκιά ζωή και να μην τιμωρείται. Και καλά εσείς κ. δικηγόρε την δουλειά σας κάνετε. Τον πελάτη σας υπερασπίζεστε. Οι άλλοι γιατί τον ακούνε. ΄Που ακούστηκε ότι στη δημοκρατία δεν μπαίνουν οι κλέφτες φυλακή; Ποιο είναι το δημοκρατικό στοιχείο δηλαδή; Έτσι και αλλιώς τα 14 χρόνια του Κώνστα μεταφράζονται το πολύ σε 6 χρόνια φυλάκισης. Δηλαδή περίπου 70 με 80 εκατομμύρια δραχμές για κάθε χρόνο φυλακής. Δηλαδή κάπου 200.000 δρχ. για την κάθε μέρα φυλακής. Πολλοί θα πήγαιναν από μόνοι τους φυλακή αν ήταν να πάρουν αυτά τα λεφτά. Ας είμαστε λοιπόν σοβαροί. Ισόβια έπρεπε να είναι η ποινή για να μην συμφέρει να κλέψεις.

Mathilde είπε...

''Για ένα μάρμαρο λευκό, για μια Ferrari;''

"Ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης˙
το ριζικό μου, ενός ανθρώπου που ξαστόχησε."...

Ωχ παιδιά, σήμερα στη λογοτεχνία, αυτό το ποίημα έπεσε και ο υπερρεαλισμός!
("Τα αηδόνια δε σε αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες
Και ποιες είναι οι Πλάτρες?" και τέτοια..)

Αυτή την είδηση, την άκουσα χθες και ήμουνα με τη μαμά και πάνω που σχολιάζαμε πόσο λίγα είναι τα 14 (!) χρόνια του κου Κώνστα, βγαίνει ο δικηγόρος του (κατάρες η μαμά) και έλεγε πόσο αυστηρή και παράλογη (!!) είναι η ποινή αυτή για έναν πρέσβη.

Και ο δημοσιογράφος πολύ ορθά είπε "Άσχετα από τη θέση του κατηγορούμενου, η κατοργορία παραμένει η ίδια".

Και ο δικηγόρος "Σαφώς, δεν είπα κάτι τέτοιο, αλλά ο νομοθέτης ορίζει..."

Mathilde είπε...

"κατοργορία"?

Πώς τα κατάφερα και έγραψα τέτοιο πράγμα?

squarelogic είπε...

και ο ευειδης κ.Μεταξοπουλος,απ'οτι λεγεται,περα απ τα πραγματικα αξιολογα προσοντα που ειχε,ηθελε και Ferrari με τα λεφτα του Παν/μιου για να "ριχνει'ακομα πιο πολλες φοιτητριες.

Κι αν η υποθεση ειχε ανακινηθει λιγο αργοτερα θα ηταν ευρωβουλευτης(ηταν πολυ ψηλα στη λιστα-μη ρωτησετε τινος κομματος,τς,τς.τς..)
Εκει να δειτε ξεφτιλα!

Τωρα τα τρις ισοβια (θεωρητικα παντα...)με ξενισαν λιγακι.Στον Πασσαρη δηλ.ποσα θα εριχναν?

σας χαιρετω για λιγες μερες λογω επαγγελμ.ταξιδιου στο εξωτερικο.

Ανώνυμος είπε...

Μικρή μου Ματίλδη,
γιατί νιώθω ότι όλα αυτά σου κάνουνε κακό;
και τα σχόλια και τα ασχολίαστα.
Μη μασάς γλυκιά μου
Μη φοβάσαι,

Εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε εδώ
Δεν μπορούμε να διώξουμε τα θεριά
Αλλά μπορούμε να ΄μερέψουμε το κτήνος
Να σε διαβεβαιώσουμε ότι κάποτε τα πράγματα είχαν αλλιώς, ήταν αλλιώς.

Κι αν ήταν αλλιώς κάποτε, αυτό σημαίνει ότι μπορεί και πάλι να γίνουν αλλιώς.

Αλί σε μας που ζούμε στο μεταίχμιο!



Univers
"το ξέρω ότι θα το ξεπεράσω
αυτό είναι που πιο πολύ με καταβάλλει" (Τ. Πατρίκιος)


Square logic
οι ποινές όντως είναι ακραίες, καθώς λένε οι συνήγοροι
Μήπως όμως ήταν οι προηγούμενες με τις οποίες συγκρίνουν, είναι μικραίες;

Univers είπε...

@ squarelogic:

Fare well voyager...

squarelogic είπε...

"Δηλαδή περίπου 70 με 80 εκατομμύρια δραχμές για κάθε χρόνο φυλακής. Δηλαδή κάπου 200.000 δρχ. για την κάθε μέρα φυλακής. Πολλοί θα πήγαιναν από μόνοι τους φυλακή αν ήταν να πάρουν αυτά τα λεφτά"

ανωνυμε/η αποδεικνυεις οτι οι απλες σκεψεις /πραξεις ειναι και οι πιο αποκαλυπτικες!ελαχιστοι ειχαν μπει στον κοπο να κανουν τη διαιρεση...

fraggyy είπε...

οι ποινές αυτές αρμόζουν σε φονιάδες.μου κάνει εντύπωση οτι όλη,μα όλη η κοινή γνώμη ,απο ραδιόφωνα,εφημερίδες ιντερνετ κτλ,έχει πέσει με τα μούτρα να τούς κατασπαράξει..θα πω κακία αλλά δεν θα είναι η πρώτη εδώ μέσα.υπάρχει πολύ κόμπλεξ κατωτερότητας.αναφορικά με τους καταδικασθέντες,εχω να πώ το εξής.όποιος παρανομεί,πρέπει να τιμωρείται,κατα το μέτρον της παρανομίας του.ούτε περισσότερο,ούτε λιγότερο

Patsman είπε...

Γενικά, αποδείχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην επιμέτρηση της ποινής στη χώρα μας. Όπως, είπε ο univers δεν είναι δυνατό να επιβάλλονται 10ετείς καθείρξεις με αναστολή!
Η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε την πυγμή της, πάντως, μια και δέχεται τα συνεχή πυρά πάντων τα τελευταία χρόνια.
ΥΓ: Εγκληματική η συνεχιζόμενη φυλάκιση του φοιτητή από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το κακούργημα της δικαιοσύνης. Το θέμα με τους πρυτάνεις είναι απλό πταίσμα.

Ανώνυμος είπε...

a.fr.
Δεν νομίζω ότι μου κάνουν πολύ κακό αυτά τα πράγματα.

Νομίζω ότι μπορεί να με κάνουν να αηδιάζω για την %$^@χώρα μας και τη δικαιοσύνη (που δεν είναι απλά τυφλή, είναι άτομο με ειδικές ανάγκες), αλλά με κάνουν και να πεισμώνω ακόμα περισσότερο να κάνω αυτό που θέλω.

Εφόσον ο τύπος είναι η τέταρτη εξουσία και αφού επηρεάζει, είναι ένα δυνατό μέσο για να χτυπήσεις κάποια πράγματα.

Αλλά και αυτός (όπως όλες οι εξουσίες) έχει διαστρεβλωθεί κάπως όσον αφορά την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα και την ειλικρίνια.

Χέσε μέσα δηλαδή λέμε!
(Με βλέπω να γράφω σε κανα "Φως" ή στο National Geografic)

squarelogic είπε...

fraq

itan panepistimiakoi daskaloi pou didaskan politics kai ypotithetai ithos...aytoi didaxan 1001 tropous kataxrisis!

alloste ti synista armozousa poini?
an kapoios klevei portofolia paei mesamin gia 1 xrono...autoi pou klevan billions posa prepei na pane?

sorry gia ta greeklish,grafo apo german computer...

Univers είπε...

Σίγουρα, πάντως, πολλοί συμπολίτες μας κρύβονται πίσω από το πρόσχημα του δήθεν μη προνομιούχου προκειμένου να διαχωρίσουν τις δικές τους λαθροχειρίες από αυτές άλλων, οι οποίοι εντάσσονται με μεγάλη ευκολία στους "ισχυρούς".

Με το να καρατάσσει ο καθένας την αφεντομουτσουνάρα του στους "μη προνομιούχους" επιτρέπει εαυτόν: (1) Να κλέβει ασύστολα (2) Να κατηγορεί τους υπολοίπους για κλέφτες του ιδρώτα του. Τα καλά προάστεια της Αθήνας, τα κυκλαδονήσια, οι πλαγιές του Παρνασσού, οι ακρογυαλιές της Χαλκιδικής και οι μαρίνες κοσμοπολίτικων αραξοβολιών έχουν γεμίσει από τα προϊόντα λαθροχειριών τέτοιων...μη προνομιούχων.

Univers είπε...

Έτσι κάνουμε και με το περιβάλλον. Για την περιβαλλοντική υποβάθμιση φταίνε οι Αμερικάνοι (πρωτίστως), οι Άγγλοι, οι βιομήχανοι, οι πλούσιοι κτλ.

Και όσο για την αφεντιά μας; Καυχόμασθε ανερυθρίαστα ότι από τότε που πήραμε δίπλωμα δεν ξαναμπήκαμε σε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς!

"Εγώ σε λεωφορείο; Ε! όχι δα!"
ή...
"Σωστή ιδέα η ανακύλωση αλλά εγώ δεν θα κάνω τη διαφορά με δύο σακούλες! Αλλού δημιουργείται το πρόβλημα" (πάντα το πρόβλημα είναι αλλού, όχι σε εμάς...)

Mathilde είπε...

Συμφωνω απόλυτα με univers. Εγώ δηλαδή γιατί να τρώω τα νιάτα μου στα λεωφορεία και τα μετρά?

Και η ανακύκλωση μπορεί να μην εξαρτάται από σένα προσωπικά αλλά είσαι και συ το πρόβλημα αφού μπορείς να κάνει και κάτι και δεν το κάνεις.

Squarelogic χαιρετίσματα στη Deutchland (το ξέρω ότι είναι λάθος αλλά δεν ξέρω πώς γράφεται..)

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα σε ένα άρθρο ότι οι αυστηρές ποινές επιβλήθηκαν σε μια προσπάθεια των δικαστών να 'καθαρίσουν' το δικαστικό σώμα από το στίγμα, που άφησε το παραδικαστικό κύκλωμα. Η αυστηρότητα των ποινών και μάλιστα σε επιφανή πρόσωπα διαλύει τις υποψίες περί μεροληψίας και διεκδίκησης οικονομικών συμφερόντων εκ μέρους των δικαστών.
Αμυντική ιατρική είχα ακούσει.
Αμυντική νομική...?

Όπως και να' χει, μια μεμονωμένη εξαντληντική ποινή κάνει μόνο θόρυβο. Δε μειώνει τα κακώς κείμενα της γλυκειάς πατρίδας μας, της όμορφης Έλλάδας.

Μερικοί καταχραστές χρημάτων τιμωρήθηκαν με ισόβια δεσμά.
Οι καταχραστές ψυχών (παιδεραστές, προαγωγοί κα) πώς πρέπει να τιμωρηθούν;
Οι καταχραστές ζωών (δολοφόνοι, κακοί γιατροί, έμποροι ναρκωτικών, μαφιόζοι κα) τι τιμωρία πρέπει να λάβουν;

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε πότε θα αρχίσουν να ψάχνουν τι έπραξαν άνθρωποι σε αντίστοιχες θέσεις στο ΠΑ.ΠΕΙ.

squarelogic είπε...

καλως σας βρηκα!

ο univers σωστα επεκτεινει το προβλημα και στις "μικρομεσαιες"παρανομιες των μικρομεσαιων οι οποιες συνολικα υποβαθμιζουν την ποιοτητα ζωης ολων μας(και γινεται εντονα αντιληπτο οταν απομακρυνθεις για λιγες μερες απο την Ελλαδα οπως καλη ωρα...).Κι οσο κι αν καθενας απο μας εχει προσωπικη ευθυνη για τις πραξεις του,δεν αναιρειται το γεγονος οτι οι ανθρωποι που κατεχουν θεσεις πανεπιστ.δασκαλου και μαλιστα πρυτανη(ή υπουργου,βουλευτη,ανωτ.δικαστη κλπ)ενεχουν εκ των πραγματων θεση υποδειγματος και αρα η δικη τους παρανομια δημιουργει αναλογο "κλιμα"για το κοινων.συνολο και ειναι πολλαπλασια επιβλαβης απ το αντικειμενο(ποσο...)της συγκεκριμενης παρανομιας τους.

Ματιλδη ο Τυπος δυστυχως σε πολλες περιπτωσεις ειναι 'στρατευμενος" και αντιδρα αναλογα με το αν τον συμφερει ή οχι.Σημειο κι αυτο της ελλην.παθογενειας.

patsman
ειναι οντως σκανδαλωδης η συνεχιζομενη κρατηση του (μαλλον αμετοχου σ'αυτα που τον κατηγορουν απο κατι βιντεο που ειδα)φοιτητη.
Και ερχομαστε σ'αυτο που λεει η ν.
περι "αμυντικης νομικης".
Δεν ξερω αν ισχυει αυτο,παντως οι δικαστες φαινεται τα εχουν μπλεξει...
Δεν τους κατηγορησε κανεις για επιεικια,αλλα κατηγορηθηκαν συγκεκριμενοι εξ αυτων για εκδηλως προκλητικες αποφασεις που καταφανως εξυπηρετουσαν σκοπιμοτητες.Απ'αυτη την αποψη η επιβολη εξοντωτ.ποινων(οπως λεγεται οτι γινεται σε βαρος "ανωνυμων"πολιτων τελευταια)
δεν ανεβαζει την εμπιστοσυνη στη Δικαιοσυνη.Στην προκειμενη ομως περιπτωση περνα το μηνυμα(εστω και σε 1ο βαθμο)οτι οι φταιχτες αν και ισχυροι δεν "χαιδευτηκαν".Κι αυτο εμενα μου φαινεται θετικο...

squarelogic είπε...

πρωινε ανωνυμε
ξερεις κατι που δε μας το λες?
(ρητορικη ερωτηση...)

για δωσε κανενα hint.

squarelogic είπε...

μια και επιστρεψαμε και μπορουμε να σχολιασουμε ας το δουμε κι ετσι:

αν οι τυποι ηταν καποιοι ανωνυμοι μαγκες που καταφερναν να σκαψουν ενα λαγουμι κατω απ την Εθνικη Τραπεζα πχ.του Συνταγματος(για να μην πω Eurobank και χειροκροτησουν ολοι...)και σηκωναν 8 εκ.ευρω θα ενιωθε κανεις την ιδια ηθικη απαξια για τους δραστες και σοκ για τις ποινες?
θα λεγανε ολοι "μπραβο στους μαγκες κι ας παιξανε και χασανε"-ισως καποιοι να θαυμαζαν την τολμη τους.Καποιος θα βρισκοταν να τους κανει ταινια,αλλος θα εβγαζε βιβλιο κλπ.

Η διαφορα ειναι οτι η υποθεση θα αφορουσε την Τραπεζα(που ετσι κι αλλιως μας ληστευει ολους "νομιμα")και την ασφαλιστικη της.Κανεις απο μας δε θα εχανε.Επιπλεον οι τυποι ηταν ανωνυμοι...κανεις δε θα το συζητουσε περαν των ημερων της επικαιροτητας.

Αν ηταν ομως ο Μεταξοπουλος κι ο Κωνστας με κουκουλες?παλι δεν θα υπηρχε το σοκ οτι εμπλεκονταν ανθρωποι τους οποιους ειχαμε εμπιστευτει να διαπαιδαγωγησουν τα παιδια μας?παλι δε θα ηταν γενικο θεμα συζητησης για πολυ καιρο?

εννοω δηλ.οτι περαν της καθαυτο καταχρησης στον "ηθικο κωδικα του λαου" που επικαλειται(οποτε κι οπως τον βολευει...) κι ο Ψυχαρης βαρυνει πολλαπλασια η ΘΕΣΗ απ την οποια πραγματοποιησαν τις καταχρησεις και το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που θετουν.

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

"Η διαφορα ειναι οτι η υποθεση θα αφορουσε την Τραπεζα(που ετσι κι αλλιως μας ληστευει ολους "νομιμα")και την ασφαλιστικη της.Κανεις απο μας δε θα εχανε."

Το αντίθετο μάλιστα. Τέτοια γεγονότα αυξάνουν το ύψος των ασφαλίστρων που ζητούν οι εταιρείες ασφάλισης τραπεζών (όπως περισσότερα τρακαρίσματα αυξάνουν τα ετήσια ασφάλιστρα που πρέπει να απαιτεί μια ασφαλιστική για να μην "βαρέρει" κανόνι). Το κόστος τελικά θα μετακυλισθεί (πχ. χαμηλότερα επιτόκια στον καταθέτη). Άρα αφορά και εμάς.

Μας αφορά όμως και ως πολίτες που ενδιαφερόμασθε να λειτουργεί ένα οικονομικό σύστημα σε στέρεες βάσεις και με καθαρούς όρους. Αυτοί που αποταμιεύουν αποσύρουν από την κυκλοφορία χρήμα για απώτερο σκοπό. Αυτοί που τα "σηκώνουν" έχουν άλλα στο μυαλό τους: από κατανάλωση μέχρι τρομοκρατία.

Univers είπε...

Έχω, δε, την αίσθηση (δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα) ότι οι ανώνυμοι μη προνομιούχοι (η κατηγορία στην οποία αρεσκόμασθε να υπαγόμασθε αυτομάτως όλοι μας πλην 4-5 μεγαλοεπιχειρηματιών) κλέβει αθροιστικά πολύ περισσότερα από τους "νομίμως κλέπτοντες" μεγαλοκαπιταλιστές.

squarelogic είπε...

υπερβαλλεις λιγο οτι θα ειχαν ΑΝΑΓΚΗ οι τραπεζες να μετακυλισουν τα καπως ψηλοτερα ασφαλιστρα στους
καταναλωτες.ΑΦΟΡΜΗ ναι,αναγκη οχι...

Καθε χρονο,ΚΑΘΕ τραπεζα ανακοινωνει
ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ (οχι απλα κερδη..)κατα 30-70% και μαλιστα το προτασσουν σαν ενδειξη οικονομικης υγειας!!!ενω στην ουσια η κερδοφορια τους δε βασιζεται στις πετυχημενες επενδυσεις ή στο οτι κανουν τοσο καλυτερα την δουλεια και τις προτιμουν οι επιχειρησεις η μια πισω απ την αλλη,οσο στο ληστρικο ανοιγμα της ψαλιδας αναμεσα στα επιτοκια καταθεσεων(σχεδον μηδενικα)και στα επιτοκια χορηγησεων (τα οποια για τις καρτες φτανουν το 16%!!!),στη μειωση προσωπικου,στην περα απο καθε λογικη χρεωση προμηθειων στους πελατες ΤΟΥΣ για διενεργεια συναλλαγων με τα χρηματα ΤΟΥΣ(!) και λοιπες ληστρικες πρακτικες.

Αλλη ομως ηταν η ουσια της αντιστροφής που εκανα,και αναμενω το σχολιο σου επ'αυτου...

Univers είπε...

Τις τράπεζες, θα τις ωθούσαμε να μειώσουν λίγο τα επιτόκια δανεισμού τους (ιδίως καταναλωτικού) αν κόβαμε και λίγο την ρημάδα την κατανάλωση. Για να μην αναφέρω τα παρακάλια και τα λαδώματα που μερικοί επιστρατεύουν για αν πάρουν το πολυπόθητο δάνειο ενώ δεν έχουν τα εχέγγυα. Οι επισφάλειες που έχουν αθροιστεί στις τράπεζες (συνευθύνη διεφθαρμένων διοικητικών στελεχών και λαδώματος δανειστών) "πληρώνονται" με μεγαλύτερα απιτόκια δανεισμού από τους συνεπείς.

Θέλεις ζωή άρχοντα ταλαίπωρε μικροαστέ; Ε!, θα φάει το κάτι τις παραπάνω και η τράπεζα από την μεγαλομανία σου...

Univers είπε...

Όσο για τις αυξήσεις κερδών των τραπεζών, οφείλονται κατά ένα μέρος τουλάχιστον σε αυξήσεις των μετοχών που κατέχουν. Τα πρσγματικά κέρδη θα τα δεις όταν θα αρχίσει η κατρακύλα του δείκτη...

Univers είπε...

Τέλος οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις και καλά κάνουν και κερδίζουν. Οποιανού δεν του αρέσουν τα επιτόκια δανεισμού δεν δανείζεται.

Univers είπε...

Τα καταναλωτικά δάνεια, τα διακοποδάνεια και οι πιστωτικές κάρτες είναι λούσα και πληρώνονται με βάση την ζήτηση.

Δεν έχω, προσωπικώς, την αξίωση να φτηνήνουν τα Cohiba και η Dom Pérignon...

Univers είπε...

Σκέψου και αν πρέπει να θεωρείται λιγότερο κλέφτης από τις τράπεζες ο ιδιοκτήτης ακινήτου 80 τμ. στο Γαλάτσι που φέτος θα πουλήσει το ακίνητό του για πολλοστή συνεχή χρονιά κατά 10-20% (ή παραπάνω;) υπερτιμημένο σε σχέση με πέρισυ.

Και αυτή η πράξη μπορεί να θεωρηθεί ληστρική. Ή όχι; Υπαγορεύεται όμως από τον νόμο προσφοράς / ζήτησης.

Univers είπε...

Επί της ουσίας του διλήμματος (πρέπει ή δεν πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα αυτοί που εκ θέσεως δίνουν το παράδειγμα - καλό ή κακό - στους υπολοίπους):

Δύσκολη απάντηση. Αν αυτό δεν κατοχυρώνεται κατά περίπτωση νομικά (πχ. κατάχρηση δημοσίου χρήματος να τιμωρείται αυστηρότερα), νομίζω πως όχι. Και αυτό το λέω γιατί αλλιώς κινδυνεύει μια κοινωνία (καλή ώρα η δική μας) να διολισθήσει στην πρακτική να είναι ιδιαίτερα σκληρή (σε βαθμό συμπλεγματικό) σε ανθρώπους που θα στήνει ως βιτρίνες δήθεν ηθικής και από την άλλη μεριά σκανδαλωδώς ελαστική στις ανομίες (όλων) των υπολοίπων.

Νομίζω ότι απλώς πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα και εφαρμογή των νόμων για όλους.

squarelogic είπε...

oxι,δεν εννοουσα διαφορετικες ποινες για το ιδιο αδικημα αναλογα με τη θεση,αν και νομιζω ο Νομος μπορει να δει καποια ελαφρυντικα στην περιπτωση ενος φτωχοδιαβολου που μπαινει να ληστεψει(αναιμακτα εννοειται...)μια τραπεζα σε σχεση με τη συγκεκριμενη περιπτωση.

Η ΗΘΙΚΗ απαξια στα ματια της κοινης γνωμης ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΗς ΘΕΣΕΩΣ!

αλλα φανταστειτε ποσο βεβαιοι ενιωθαν για την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ τους που εβαλαν στο χερι και τους μισθους του τοτε πρωθυπουργου Σημιτη,ο οποιος,προς τιμην του δεν τσεπωνε ΚΑΙ μισθους Καθηγητη ενω δε διδασκε,και τους διεθετε στη Βιβλιοθηκη του Παντειου.Ακομα κι αυτα εκαναν φτερα με γελοιες δικαιολογιες(δειτε την παραπομπη)

Univers είπε...

Τα λεφτά πέταξαν, λέω εγώ, και εμείς τετραγωνίζουμε τον κύκλο. Τι νά' γινε αλήθεια εκείνη η Ferrari; Δεν πιστεύω να εκποιήθηκε, θα με εξέπληττε ένα τέτοιο γεγονός...

SniperAthens είπε...

αυτός ο universe γιατί "δε ρίχνει" ένα σεντόνι και μας κρατάει σε αγωνία με πολλά μικρότερα comments?



:-ppp

Univers είπε...

Το σεντόνι δεν μου φτάνει γιατί τα γέρικα κόκκαλα κρυώνουν... Από κουβέρτα και πάνω, βλέπουμε..

SniperAthens είπε...

Nα σας θάψουμε στην άμμο της Σαχάρας γέροντα?

Univers είπε...

Προσοχή! Σκέφτομαι να γίνω βαμπίρ και να κυνηγάω αυτούς που νομίζουν ότι είναι ακόμα νέοι!

SniperAthens είπε...

"...Σκέφτομαι να γίνω βαμπίρ..."


Tώρα? This is old news!!!