Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2007

Αποδομωντας την οπαδικη σκεψη...



Στις ανταλλαγες αποψεων στο πρασινο blog panathinaikoi.blogspot.com ειχα αναφερθει επανειλημμενα στην σωτήρια και επιτυχημενη παρεμβαση του Ντεμη Νικολαιδη στα διοικητικα της ΑΕΚ.Προχθες καποιος πρασινος οπαδος μου απαντησε ειρωνικα αποκαλωντας τον "Προεδρο Βανδη".Με τη ραθυμια που φερνει η αφρικανικη ζεστη,αναλογιζομουν τη φραση αυτη την ωρα του πρωινου καφε.
Τι δηλωνει αυτο το "ευφυολογημα"?
Συνηθως οταν καποιος αποκαλει εναν ανδρα με το επιθετο της γυναικας του υποννοει οτι αγεται και φερεται απο κεινην.Μα ο Νικολαιδης δεν εχει δωσει καθολου τετοια εντυπωση.

Υποννοει μηπως οτι επισκιαζεται απο τις λαμπερες και προκλητικες ενιοτε εμφανισεις της?Για τη Βανδη,οι κοσμικες εμφανισεις και οι προκλησεις στις σχεσεις της θα ηταν ενας τροπος να διατηρειται συνεχως στο προσκηνιο:προς τιμη της δεν ακολουθει αυτο το δρομο,δειχνοντας σεβασμο στην οικογενεια της και το συντροφο που διαλεξε.
Παρα το αδιαμφισβητητο star status αμφοτερων,τηρουν σχετικα χαμηλο προφιλ,δινοντας σπανια αφορμη στους σκανδαλοθηρες paparazzi.

Ο φιλος ασπαζεται προφανως το δογμα Bush:"οποιος δεν ειναι μαζι μας,ειναι εναντιον μας".Η λιαν επικινδυνη αυτη υπεραπλουστευση εξυπηρετει συγκεκριμενες σκοπιμοτητες και κατα τη γνωμη μου δεν συνιστα λογικη κι οργανωμενη σκεψη.Στην προκειμενη περιπτωση τον βολευει ψυχοσυναισθηματικα διοτι του επιτρεπει να λοιδωρησει τους "αντιπαλους",αντλωντας μια προσωρινη και ελαχιστη σχεση εχουσα με την πραγματικοτητα αισθηση ανωτεροτητας.Αισθηση,την οποια θα επρεπε να του δινει η ομαδα με την αγωνιστικη της παρουσια πρωτιστως,αλλα και τον εξωαγωνιστικο σεβασμο που θα ενεπνεε,αλλα που δυστυχως δεν συμβαινει τα τελευταια χρονια.


Προφανως και δε μιλαω μονο για Ντεμη,ΑΕΚ,ΠΑΟ!


Η ιδια απαξιωση χρησιμοποιειται ευρυτατα σα νοητικος μηχανισμος αμυνας κυριως απ'οσους πασχουν απο (μη ομολογημενο βεβαιως...)συμπλεγμα κατωτεροτητας.
Στη θεση των ανωτερω βαλτε κομματα και πολιτικους αρχηγους,κοινωνικες ομαδες ή επαγγελματικες ταξεις:Ολοι μπορουν να λοιδωρηθουν ετσι ευκολα χωρις την χρεια αποδειξεων για οποιον δεν το πολυπαιδευει νοητικα.Ετσι εχουμε καταληξει στην Ελλαδα να απομυθοποιησουμε τα παντα.Καθε Ελληνας εχει ΤΗΝ αποψη για την Οικονομια, την Εξωτερικη Πολιτικη,ειναι Ο προπονητης,ειναι γιατρος,ειναι μηχανικος και αρχιτεκτονας.
Οταν ερχεται σ'επαφη με ανθρωπους που εχουν σπουδασει καποιο απ τα αντικειμενα αυτα και δραστηριοποιουνται επαγγελματικα για χρονια, ευκολα τους φερνει στα μετρα του:"
Ελα μωρε τωρα,τι να μας πει ο ταδε.."
"για να τα παρουνε τα λενε..,ακου εμενα".Και οσο κι αν σε καθε επαγγελμα και ταξη υπαρχουν εκπροσωποι που δικαιολογουν τετοια απαξιωση,η γενικευση της εχει επιφερει γενικευμενο ελλειμμα εμπιστοσυνης στην Ελληνικη κοινωνια που μονο δεινα προοιωνιζεται.


Φαντστειτε την επιπτωση στα νεα παιδια:
"οι πολιτικοι διεφθαρμενοι,το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ανταλλαξεις την ψηφο σου με ενα ρουσφετι.
οι δημοσιογραφοι τα παιρνουν και γραφουν καθ'υπαγορευσιν.
Οι μηχανικοι κοιτουν μονο το κερδος και φτιαχνουν κτηρια-φερετρα...
Οι γιατροι "φακελλακηδες"...
Οι Δικαστες,εντολοδοχοι της εξουσιας ή διαπλεκομενοι σε παραδικαστικα κυκλωματα...
Οι καθηγητες νοιαζονται μονο για τα φροντιστηρια και αδιαφορουν για τη σχολικη διδασκαλια..."
κ.ο.κ.
Απο κοντα εκπομπες τυπου Ευαγγελατου που τα βγαζουν ολα σκαρτα,διεφθαρμενα,καρκινογονα...
Οποτε?Μηδενισμος,ελλειψη θετικων προτυπων,ελλειψη οραματος,ελλειμμα εμπιστοσυνης στα παντα,στροφη στην Καταναλωση και "στο να περναμε καλα"που ακους παντου.
Πολυ βολικο για οσους πουλανε τετοια υποκαταστατα:Διασκεδαση,lifestyle,ρουχα,αξεσουαρ,αυτοκινητα κλπ.
Το εσωτερικο ελλειμμα ομως δε γεμιζει μ'αυτα και απαιτει ολο και περισσοτερα,ολο κι ακριβοτερα...Και να και τα καταναλωτικα δανεια,να και τα διακοποδανεια για τη Μυκονο..
Και το ελλειμμα εκει...
Οχι οτι τα ανωτερω δεν συμβαινουν(και μαλιστα συχνοτερα απ'οτι θαπρεπε...).
Αλλα αυτη η γενικευμενη απαξιωση δε λυνει κανενα προβλημα.Συχνα,δε,μετατρεπεται σε αυτοεπιβεβαιουμενη προφητεια:εστω οτι πας σ'ενα ευσυνειδητο γιατρο,ο οποιος σε ακουει στον προθαλαμο να μιλας συλληβδην απαξιωτικα,για τις γνωσεις τους,για το ηθος τους...Ε,οταν περασεις μεσα ειναι πολυ πιθανο να βρεις τη συμπεριφορα που προφητευσες επειδη εσυ την προκαλεσες!
Βρε που κατεληξα ξεκινωντας απο την Βανδη και τον Ντεμη...



ΥΓ.
Θεωρω τον Ντεμη μια απο τις σημαντικοτερες προσωπικοτητες που εχει βγαλει το Ελληνικο ποδοσφαιρο τα τελευταια 20 χρονια.
Και μιλαω για προσωπικοτητα,οχι για ποδασφαιρικες ικανοτητες.

Σχεδον αμουστακος ακομα,σε ηλικια 21 ετων ειχε τα "καρυδια"να στηλωσει τα ποδια στον προεδρο της τοτε ομαδας του,Απολλωνα,προκειμενου
να παει στην ομαδα της καρδιας του κι οχι στον Ολυμπιακο που προσφερε τα περισσοτερα.Δεν εγκατελειψε την ΑΕΚ σε ζοφερες και αβεβαιες εποχες, οταν ειχε αξιολογες προτασεις απο το εξωτερικο.
Θα μου αντιτεινουν καποιοι οτι "καθοταν" πανω σε ενα πολυ καλο συμβολαιο.Ναι,αλλα τι αξια εχει το συμβολαιο οταν εχεις να κανεις με ενα Τροχανα ή ενα Ψωμιαδη?Και αξιζει να υπομεινεις αυτες τις ψυχοφθορες "διοικησεις" οταν μπορεις να παρεις τα ιδια ή και περισσοτερα ανευ ψυχικου κοστους απ'εξω?Ορθωσε αναστημα απεναντι στον "υποκοσμο" Ψωμιαδη-δε νομιζω οτι το εκαναν πολλοι-και καταφερε να προκαλεσει την κριση που οδηγησε στην εκπαραθυρωση του.Και τελος ,οταν η ομαδα της καρδιας του κινδυνευε με διαλυση,εγκατελειψε ενα πολυ προσοδοφορο προσωπ.συμβολαιο στην Ισπανια,εγκατελειψε προωρα την αγωνιστικη δραση,συσπειρωσε γυρω του ομοιδεατες επιχειρηματιες,εβαλε και προσωπικα του χρηματα και καταφερε με λελογισμενη διοικηση και πλανο οχι μονο να αποτρεψει την καταστροφη,αλλα να φερει την ομαδα του κοντα στην κορυφη πολυ νωριτερα απ οτι θα περιμενε κι ο πιο αισιοδοξος οπαδος της 2 χρονια πριν ,δημιουργωντας παραλληλα και τις πιο αισιοδοξες προυποθεσεις συνεχιζομενης ανοδου.Α,και ηταν ο μονος που τα εβαλε ανοιχτα με τους χουλιγκανους της ομαδας του!


Μετα απ'ολα αυτα το μονο που μπορω να πω,ειναι οτι πολυ θα ηθελα να εχει εμπνευσει κι ο Παναθηναικος εναν δικο του Νικολαιδη!

15 σχόλια:

SniperAthens είπε...

Έλα μωρέ τώρα... ποιός τετράγωνος

:-pppppp


Δε ξέρω ποιός τον αποκάλεσε "Προεδρο Βανδη". Όμως αν υπονοεί ότι εξ' αιτίας της κατέστρεψε την ποδοσφαιρική του καρριέρα, είναι πέρα ως πέρα αληθές. Φυσικά, ΔΕΝ φταίει εκείνη, αλλά εκείνος που αφέθηκε και επέλεξε να μπλέξει σε ποικίλες εξωαγωνιστικές δραστηριότητες την εποχή που η ΔΟΥΛΕΙΑ του ήταν να παίζει μπάλλα. Είναι μία κλασσική περίπτωση χαραμισμένου ταλέντου από ξενύχτια και κόκα.


(βαριέμαι να γράψω περί "υποκόσμου" Ψωμιάδη και Τροχανά και γενικά γεγονότων που δείχνουν διάφορες πλευρές του χαρακτήρα του Θεμιστοκλή)


ΠΑΝΤΩΣ,

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ

Unknown είπε...

Ο κ. Νικολαΐδης νομίζω ότι είναι ο σοβαρότερος από τους γνωστούς (μέσω T.V. και τύπου) Πρόεδρος Π.Α.Ε. και ο πλέον επιτυχημένος αναλόγως του προϋπολογισμού της ομάδος του.

SniperAthens είπε...

σφάλλεις τα μάλλα αγαπητέ. Ο Πανόπουλος είναι (Skoda Xanthi)

Univers είπε...

Αυτά που γράφεις για την σκόπιμη απαξίωση της πολιτικής και του πολιτεύεσθαι(όπως υλοποιείται με έκφραση απόψεων για τα κοινά) είναι πολύ εύστοχα (και τα υπόλοιπα όχι λιγότερο, δηλαδή).

Επανέρχομαι αύριο βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

...διότι θα βρίσκομαι εις Αιδηψόν δι' αμμόλουτρα.


(Ντέμη γερά, το βράδυ στον Καρρά)

Mathilde είπε...

Καλά, δεν πρόκειται να κάτσω να σχολιάσω για τον Ντέμη διότη δεν ξέρω τίποτα λέμε.

Απλά νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσω απόλυτα με τη νοοτροπία των Ελλήνων ότι είναι γιατροί, πολιτικοί, καθηγητές κλπ..

Δεν ποούμε να παραδεχτούμε να την άγνοιά μας με τίποτα, αλλά θέλουμε να περηφανευόμαστε για το Σωκράτη, ως αρχαίο ημών πρόγονο κι ας ην έχουε ιδέα γιατί είναι ακόμα διάσημος..

Mathilde είπε...

διότιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Mathilde είπε...

Έχω ένα πρόβλημα με το "μ" απ'ότι καταλαβαίνετε..

Ανώνυμος είπε...

η απαξίωση των πάντων όντως είναι κακό - να αφαιρείς την αξία, την υπάρχουσα αξία εννοείται.
ισχύει το ίδιο και για την απομυθοποίηση των πάντων;

squarelogic είπε...

v.
για να φτασεις στην απομυθοποιηση πρεπει να εχεις εντρυφησει βαθια στο αντικειμενο που -εν μερει,συνηθως-απομυθοποιεις.Οποτε δεν ειναι το ιδιο με την ευκολη απαξιωση του ασχετου/αμαθους/ισχυρογνωμονος Homo Neoellinicus.

univers,
αναμενω τα νεα σχολια αμα τη επιστροφη απο τα ιαματικα λουτρα.Να υποθεσω οτι ειχε πολυ κινηση η Εθνικη?
(ειχε,η ατιμη!)

Ματιλδη
ουτε απ το δικο μου λαπτοπ να εγραφες που εχει το Μ + αλλα 4 πληκτρα στον αερα μετα απο ατυχη πτωση!Δραμα,αλλα και τα 200+ ευρω που θελει η SONY δεν δινονται για μοντελο 2ετιας...

sniper

βαριεσαι να μας γραψεις που διαφωνεις ΚΑΙ για την αφορμη του ποστ-να μη μιλησω για την ΟΥΣΙΑ!
Και μετα μου λες εμενα νιατο!
Που ειναι το σφριγος σου,ο παλμος σου?
Εμεις στο Σαγγαριο......

SniperAthens είπε...

με πινελιές


ο Θεμιστοκλής πούλησε αεκοφροσύνη
ο Ψωμιάδης του είχε πληρώσει ΟΛΟ το συμβόλαιο όταν έφυγε - το οποίο ΔΕΝ "έπαιξε" αλλά το χρήμα το ενθυλάκωσε


(το να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες ΔΕΝ το επιθυμώ γραπτώς)


Στο θέμα ΔΕΝ διαφωνώ - ο Έλληνας είναι μισερό ζώο - παρατηρήστε τη συμπεριφορά των γέρων στο πρόσωπό της mathilde και εμού

squarelogic είπε...

...παραμενει ομως οτι αφησε ενα εγγυημενο συμβολαιο ανω του 1εκ,για ναρθει εδω να παιξει με τη φωτια προσπαθωντας να σωσει την ΑΕΚ απο τη χρεωκοπια(κι ενω δεν ηταν καθολου σιγουρο κατι τετοιο).

Πιθανοτατα,η δικη του δημοφιλια εκανε το Δημοσιο να μην υποστηριξει πολυ φανατικα την ενσταση του στην 3η(και τελευταια..)αιτηση για υπαγωγη στο σωτηριο αρθρο 44.

Τωρα,αν καταφερε να 'ενθυλακωσει" λεφτα του Ψωμιαδη,μπραβο του 10 φορες!

Κανεις δε σας φθονει!αντε,και καλους απογονους!
( η Ματιλδη το ξερει?)

SniperAthens είπε...

Το να "ενθυλακωσεις" λεφτά ΑΚΟΜΗ ΚΙ από τον Ψωμιάδη (ως άνθρωπο χαμηλότατης ηθικής υποστάθμης) ΔΕΝ σε καθιστά εσένα ηθικό.


Πολλά μπορεί να είναι ο Ντέμης. Όχι όμως χαζός. Εννοώ ότι ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δε θα λάμβανε τέτοια αυτοκτονική απόφαση ΑΝ ΔΕΝ γνώριζε εκ των προτέρων ότι η κίνηση θα στεφθεί με επιτυχία. Θυμήσου πόσο καιρό πήραν οι ζυμώσεις της "ομάδας"-"κίνησης". Θυμήσου πόσο "τον έπιαξαν" ΑΚΟΜΗ και τα φιλογαυρικά ("αντικειμενικά") μμε. Η ερώτηση είναι λοιπόν: ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ θα "έμπαινε"? Η απάντηση είναι "ΟΧΙ".



Το να "καθαρίζεις" τη μπουγάδα χρησιμοποιώντας τα μέσα Κόκκαλη (άσκηση λαϊκής πίεσης στην πολιτεία λόγω ονόματος) ΔΕΝ αποτελεί ούτε χαρακτηρίζεται ως (ηθική) πράξη και επιτυχία.


(Εννοώ φράξια νέων-αμέσως ο νους σου στο πονηρό-άλλωστε ως ανήλικοι θα έπρεπε να περιμένουμε)

SniperAthens είπε...

Αναλογίσου επίσης πότε έγινε χρονικά όλο το εγχείρημα και την πολιτική τοποθέτηση του Ντέμη και θα δεις αρκετά.

γ.κ. είπε...

νομίζω οτι θέλει πολύ μαγκιά
(ανοιχτό μυαλό)
για να γράψει ενας Παναθηναικος τέτοιο ποστ.